Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Wim Martinus nieuwe Hoofd Coach van Kinheim; Mike Crouwel Assistent
English
HAARLEM - Wim Martinus keert terug als Hoofd Coach in de Hoofdklasse. De veteraan is de opvolger van Hans Lemmink, die half september bekend maakte dat hij stopt als Hoofd Coach van Corendon Kinheim. Dit seizoen was Martinus de 3B Coach in de staf van Lemmink, die de taak van Hoofd Coach vorig jaar tijdens de Play-Offs had overgenomen. Lemmink maakte sinds 2010 deel uit van de coachingstaf van Kinheim en nam de ploeg over na een 'sweep' in de openingsronde van de Play-Offs. Onder leiding van Lemmink bereikte Kinheim de Holland Series en werd landskampioen.


...Wim Martinus nieuwe Hoofd Coach van Kinheim...
(© Foto: Henk Seppen)
Voormalig Kinheim-speler en oud-international Mike Crouwel zal Martinus gaan assisteren in het nieuwe seizoen.

Hoewel Wim Martinus als speler en als coach het langst verbonden is geweest aan DOOR Neptunus is hij eerder Hoofd Coach in de Hoofdklasse geweest, want een aantal jaar geleden leidde hij de teams van Sparta-Feyenoord en ADO.

Na een lange spelersloopbaan (hij debuteerde in 1984) bij Neptunus richtte Martinus zich op coaching. Hij stopte als speler na het seizoen 2003 en was in 2004 Hoofd Coach van Tridents, het tweede team van Neptunus. Martinus maakte een jaar later zijn coachdebuut in de Hoofdklasse na zijn aanstelling als Hoofd Coach van Sparta-Feyenoord. Martinus had de Rotterdammers twee seizoenen onder zijn hoede, waarna hij in 2007 Hoofd Coach was van ADO.

In zijn eerste Hoofdklasse-seizoen loodste hij Sparta-Feyenoord naar de vierde plaats om zich te kwalificeren voor de Play-Offs, waarin de ploeg vervolgens werd 'gesweept' door Neptunus. In het volgende seizoen eindigde Sparta-Feyenoord op de zevende plaats. Met ADO sloot Martinus het seizoen 2007 af met een zesde positie.

Na drie seizoenen als Hoofd Coach keerde Martinus in 2008 terug bij Neptunus waar hij deel ging uitmaken van een succesvolle coachingstaf. Vijf jaar (2008-2012) was Martinus de 3B Coach van Neptunus met Adonis Kemp als 1B Coach, terwijl Jan Collins in deze staf Bench Coach en ook Pitching/Catching Coach was, voordat hij in 2011 en 2012 Hoofd Coach was. Deze staf stond in 2008 onder leiding van Eric de Bruin en had in 2009-2010 Steve Janssen als Hoofd Coach.


...Mike Crouwel (midden) met Ronald...
...Stoovelaar (links) & Paul Nanne...
...als coach van Pirates in 2004...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Eind augustus vorig jaar, een paar dagen na afloop van de Holland Series, waarin Neptunus werd 'gesweept' door Kinheim, werd bekend gemaakt dat een nieuwe coachingstaf de Rotterdammers ging leiden in 2013. En zo kwam er een einde aan de samenwerking met Martinus en Kemp, terwijl Collins bleef als Assistent Coach. Door de lange verbinding tussen Martinus en Neptunus kwam het voor velen als een verrassing dat hij minder dan een maand later werd aangesteld als de nieuwe 3B Coach van Kinheim.

Sinds november 2006 maakt Martinus ook deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team. Hij was bij Oranje toen de ploeg in 2011 wereldkampioenwerd en in maart van dit jaar de halve finale bereikte van de World Baseball Classic.

Mike Crouwel coachte voor het laatst in de Hoofdklasse in 2006 toen hij deel uitmaakte van de coachingstaf van ADO, dat toen onder leiding stond van Jimmy Summers. In 2003-2005 was Crouwel één van de coaches van Amsterdam Pirates. In 2003 waren hij en Ronald Stoovelaar de Assistent Coaches van Brian Finnegan. De twee assisteerden hierna ook Paul Nanne, die de Hoofd Coach was in 2004 en 2005. De staf van 2005 werd uitgebreid met Eelco Jansen als Pitching Coach. Hiermee had Amsterdam Pirates in 2005 een unieke coachingstaf, want Nanne, Crouwel, Stoovelaar en Jansen hadden allen deelgenomen aan een Olympische Spelen met het Nederlands Honkbal Team. Als speler kwam Crouwel in de Hoofdklasse uit voor Amstel Tijgers, Haarlem Nicols, Kinheim en Amsterdam Pirates. In 1992 speelde hij één seizoen professioneel in de organisatie van Philadelphia Phillies en kwam hij uit in de Rookie League en Single-A.

(10 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.