Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Shairon Martis maakt rentree in Major League
English
MINNEAPOLIS, Minnesota (USA) - De Nederlandse werper Shairon Martis heeft na afwezigheid van vier jaar zijn rentree gemaakt in de Major League, want hij beklom woensdagavond 11 september de heuvel voor de Minnesota Twins in een 18-3 nederlaag tegen de Oakland Athletics.

De 26-jarige rechtshander gooide voor het laatst in de Majors op 27 juni 2009 toen hij de startende werper was voor de Washington Nationals tegen de Baltimore Orioles. Martis gooide toen in vijf innings, had vier strikeouts, gaf drie vrije lopen weg en kreeg zes hits en vier verdiende punten tegen, waardoor hij verliezende werper werd in een 6-3 nederlaag.


...Shairon Martis in actie tegen Cuba tijdens de World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Dit seizoen gooide Martis het hele seizoen in het Triple-A team van de Twins en werd voornamelijk ingezet als reliever en closer. Op maandag (9 september) werd hij toegevoegd aan het Major League-roster van de Twins.

Woensdag maakte Martis zijn debuut in een Minnesota-uniform en kwam in het duel tegen Oakland in de eerste helft van de achtste inning met een 16-3 achterstand voor de Twins. Oakland was tot een rally van tien runs gekomen in de vierde slagbeurt. Martis, die het werpen overnam van reliever Cole De Vries, beleefde een prima comeback op het hoogste niveau, want hij zorgde voor drie nullen, waaronder twee strikeouts. De eerste slagman die hij tegenover zich kreeg, Eric Sogard, sloeg een vangbal. Martis schakelde hierna Michael Choice en Andy Parrino met drie slag uit om de inning af te sluiten. In de negende inning werd hij opgevolgd door Michael Tonkin. De Vries en Tonkin werden eveneens op maandag opgeroepen naar het big league-team.

Shairon Martis, die werd geboren in Willemstad (Curaçao), tekende een profcontract bij de San Francisco Giants op 10 februari 2004, een maandag voordat hij 17 jaar werd. Hij maakte zijn profdebuut in 2005 toen hij in 11 wedstrijden gooide voor het Rookie League-team van de Giants. Het volgende seizoen promoveerde Martis en speelde op drie verschillende niveaus: Single-A Advanced, Double-A en Single-A. Hij speelde in dat seizoen ook voor vier verschillende teams, omdat hij op 28 juli 2006 werd geruild naar de Washington Nationals.

Na in 2007 te hebben gespeeld in Class-A Advanced, kwam Martis in 2008 uit in Double-A en Triple-A. Dit was een succesvol seizoen voor Martis, want hij werd in september opgeroepen naar het Major League-team van de Washtington Nationals. En zo debuteerde Martis op 4 september 2008 in de Major League toen hij de startende werper was voor Washington in een 2-0 nederlaag tegen de Atlanta Braves. Martis gooide vijf innings en was de verliezende werper. In hetzelfde duel sloeg landgenoot Roger Bernadina 1-uit-1 als pinch-hitter voor de Nationals. Martis gooide in vijf big league-wedstrijd en sloot het seizoen af met een 1-3 'record' en een 5.66 ERA. Hij gooide in 20 2/3 innings en had 23 strikeouts.

In 2009 begon Martis het seizoen in Triple-A, maar gooide ook weer in de Majors voor de Nationals. Hij gooide toen in 15 wedstrijden, allen als starter en was 5-3 met een 5.25 ERA. Hij kwam tot 34 strikeouts in 85 2/3 innings, maar gooide ook 39 keer vier wijd en kreeg 83 honkslagen en 52 punten tegen.

Na in 2010 in Triple-A te hebben gegooid moest Martis in 2011 een stap terugdoen, want toen gooide hij het hele seizoen in Double-A. Op 2 november 2011 werd Martis Free Agent, waarna hij twintig dagen later een contract tekende bij de Pittsburgh Pirates.

In 2012 speelde Martis opnieuw voor vier verschillende teams in Double-A en Triple-A voor twee organisaties. Hij begon het seizoen in de organisatie van de Pirates, maar op 27 juni 2012 werd zijn contract overgenomen door de Minnesota Twins.

Dit jaar was de rechtshander 2-4 voor de Rochester Red Wings, het Triple-A team van de Twins. Martis gooide in 42 wedstrijden, waarvan drie als starter, want hij werd dit seizoen voornamelijk ingezet als reliever. In 21 van deze wedstrijden werd hij gebruikt als closer en hij kreeg 11 saves op zijn naam. In 80 1/3 innings gooide hij 65 keer drie slag en 31 keer vier wijd.

In maart van dit jaar nam Shairon Martis met het Nederlands Honkbal Team deel aan de World Baseball Classic. In de eerste WBC in 2006 gooide Martis een No-Hitter tegen Panama. In 2011 was hij één van de werpers van het Nederlands Team dat toen in Panama wereldkampioen werd. Martis nam met Oranje ook deel aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China). Vorig jaar was hij de verliezende werper bij Oranje in de finale van het Europees Kampioenschap.

Met de rentree van Martis spelen er momenteel acht spelers met de Nederlandse nationaliteit in de Major League. De anderen zijn outfielder Roger Bernadina (Philadelphia Phillies), infielder Didi Gregorius (Arizona Diamondbacks), pitcher Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), infielder Andrelton Simmons (Atlanta Braves), infielder Jurickson Profar (Texas Rangers), Xander Bogaerts (Boston Red Sox) en Jonathan Schoop (Baltimore Orioles).

Schoop werd op 4 september opgeroepen, maar is nog niet in actie geweest voor de Orioles. Als hij speelt zal hij zijn Major League-debuut maken.

(11 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.