Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Japan koploper in East Asian Games
English
TIANJIN (China) - Japan is de koploper van het uit zeven teams bestaande toernooi van de 6e East Asian Games, die momenteel aan de gaan zijn in Tianjin, gelegen in het noorden van China in de buurt van Peking. De East Asian Games is een multi-sport evenement, dat sinds 1993 elke vier jaar wordt georganiseerd voor Oost-Aziatische landen plus het eiland Guam in de Grote Oceaan. Negen Oost-Aziatische landen nemen in China deel aan 262 onderdelen in 22 sporten, waaronder honkbal. De deelnemende landen zijn China, Chinese Taipei (of Taiwan), Guam, Hong Kong, Japan, Macau, Mongolië, Noord-Korea en Zuid-Korea.

Het is de tweede keer dat het evenement wordt gehouden in China, dat ook de eerste editie in 1993 organiseerde in Shanghai. In de daaropvolgende jaren werden de Games georganiseerd in Zuid-Korea (1997), Japan (2001), Macau (2005) en Hong Kong (2009).

Met uitzondering van Macau en Noord-Korea nemen zeven landen met hun nationale ploeg deel aan het honkbaltoernooi.

Op het Tianjin Sports Center Baseball Field opende Japan, de nummer 3 van de IBAF Wereldranglijst, het negen dagen durende toernooi met een ruime 36-0 overwinning vs. Mongolië, dat op de 65e plek staat in de IBAF-ranglijst.

Hierna kwam Japan tot een 4-0 shutout tegen gastland China, maar leed vervolgens een verrassend grote 11-0 nederlaag vs. Taiwan in zeven innings. Met een 5-0 voorsprong kwam Taiwan tot een rally van zes runs in de vierde inning om de stunt te vervolgen, waarin werper Yao-lin Wang zes innings lang domineerde. In de volgende dagen won Japan met 18-0 vs. Hong Kong en 6-3 vs. Zuid-Korea. Vandaag (vrijdag 11 oktober) won Japan met 12-0 vs. Guam.

Met vijf overwinningen en één nederlaag voert Japan het toernooi aan. De voorronde eindigt op zaterdag en dan komt Japan niet in actie. De Aziatische honkbalgrootmacht speelt de volgende wedstrijd zondag in de halve finale.

Ook geplaatst voor de Play-Offs zijn Taiwan en Zuid-Korea.

De ploeg uit Chinese Taipei opende met een 15-0 winst vs. Guam, terwijl de Koreanen de eerste speeldag vrij waren. Op Dag 2 kwam Taiwan tot een 25-0 shutout tegen Hong Kong (12 punten in de tweede inning) en wonnen de Koreanen met 13-0 vs. Guam. Voor Taipei homerde Chi-hung Hsu in de 12-punten tweede inning. De volgende dag boekten beide teams opnieuw een shutout. Taiwan verraste met een 11-0, 7-inning winst vs. Japan, terwijl Zuid-Korea met 37-0 uithaalde vs. Mongolië.

De twee teams wonnen hun vierde duel van het evenement afgelopen woensdag. Taiwan diende Mongolië opnieuw een ruime nederlaag toe, 30-0, terwijl de Koreanen met 8-3 wonnen vs. China.

Op donderdag leden beide teams een nederlaag. Zuid-Korea verloor met 6-3 van Japan, terwijl Taipei met lege handen stond tegen gastheer China, 4-3. De Taipei-ploeg stond met 3-0 voor, maar hierna kwam China langszij met een 3-run rally in de achtste inning. China won het duel vervolgens in de 10e inning.

Vandaag had Taiwan vrij, maar won Zuid-Korea met 16-0 vs. Hong Kong.

Hierdoor delen Taiwan en Zuid-Korea nu samen de tweede plaats met een 4-1 'record' en sluiten de voorronde zaterdag tegen elkaar af om te beslissen wie tweede en derde wordt.

De vierde plaats wordt ook beslist op de laatste dag van de voorronde. Momenteel staat China (de nummer 20 op de wereldranglijst) op de vierde plaats met een 3-2 'record', gevolgd door Guam (nummer 41 op de lijst), dat op 2-3 staat. De twee ploegen ontmoeten elkaar op zaterdag. Wanneer China wint zal het de Play-Offs bereiken. Wint Guam, dan zal deze ploeg zich plaatsen vanwege het onderlinge resultaat tegen China.

Hong Kong (nummer 35 op de IBAF-lijst) en Mongolië (nummer 65) zijn beide nog puntloos na vijf wedstrijden, maar ook zij staan zaterdag tegenover elkaar en dat betekent dat één van hen dus tot winst zal komen. In de eerste drie wedstrijden, toen de ploeg het moest opnemen tegen de top-3 uit Azië, kreeg Mongolië telkens 30 or meer punten tegen. De ploeg verloor met 36-0 vs. Japan, 37-0 vs. Zuid-Korea en 30-0 vs. Taiwan. In de vijf gespeelde wedstrijden scoorde Mongolië slechts één punt (vs. Guam) en kreeg er 150 tegen. Hong Kong scoorde driemaal (eveneens vs. Guam) en moest 75 punten incasseren.

De finale van het evenemet wordt aanstaande maandag gespeeld.

(11 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.