Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Balentien's jacht op HR-record gaat verder
English
TOKYO (Japan) - Een dag nadat hij het seizoens-homerunrecord in de Japanse Major League evenaarde met het slaan van zijn 55e homerun vervolgde de Nederlandse outfielder Wladimir Balentien donderdag zijn jacht naar het record. Maar in het thuisduel vanavond tegen de Hiroshima Toyo Carp sloeg Balentien 1-uit-3 met een vrije loop. Balentien en de Tokyo Yakult Swallows verloren de wedstrijd met 12-6.

In zijn eerste slagbeurt in de eerste inning kreeg Balentien vier wijd. Hierna sloeg hij een grounder in de derde inning en kreeg drie slag in de zesde. In de achtste inning sloeg Balentien een honkslag op Takaya Kawauchi.


...Bekijk hier homeruns van Sadaharu Oh...
In 1964 zorgde de legendarische slagman Sadaharu Oh voor een seizoensrecord met het slaan van 55 homeruns. Oh, die 22 seizoenen uitkwam voor de Toyo Yomiuri Giants, werd een enorme ster in het Japanse honkbal en staat zeer hoog in aanzien.

Hierdoor kreeg ook het homerunrecord een ietwat heilige status. En dat werd onderstreept in de jaren dat het record in gevaar kwam.

In 1985 stond de Amerikaanse speler Randy Bass van de Hanshin Tigers op 54 homeruns met nog één wedstrijd te gaan in de reguliere competitie. Dat duel moest worden gespeeld tegen de Yomiuri Giants, waarvan Sadaharu Oh toen Manager was. In deze wedstrijd kreeg Bass viermaal op rij opzettelijk vier wijd, waarna hij er in slaagde een honkslag te slaan in zijn vijfde slagbeurt op een nieuwe bal aan de buitenland.

In 2001 evenaarde Tuffy Rhodes, ook een Amerikaan en een voormalige Major Leaguer, het record van Oh als speler van de Kintetsu Buffaloes. Rhodes had nog drie wedstrijden te spelen tegen de Fukuoka SoftBank Hawks en het toeval wilde dat Oh dat seizoen daarvan de Manager was. Rhodes kreeg in al zijn slagbeurten in deze wedstrijden opzettelijk vier wijd. Bericht werd destijds dat de pitching coach van de Hawks hiervoor opdracht had gegeven en stelde ''dat hij gewoon niet wilde dat een buitenlandse speler Oh's record zou breken''.

In 2002 sloeg ook Venezolaan Alex Cabrera, eveneens een oud-Major Leaguer, 55 homeruns om het record te evenaren. Cabrera had nog vijf wedstrijden te gaan en ook die moesten worden gespeeld tegen de Hawks met Oh als Manager. Oh had tegen zijn werpers gezegd gewoon slagballen te gooien, maar de meeste werpers negeerden dat en gooiden de bal aan de buitenkant van de plaat om zo het record intact te houden.

Sadaharu Oh heeft altijd ontkend dat hij opdracht heeft gegeven voor de vrije lopen. De inmiddels 73-jarige legendarische linkshandige slagman, met de bekende 'flamingo-slaghouding', staat zeer hoog in aanzien, niet alleen in Japan, maar in de hele internationale honkbalwereld. De webmaster van Grand Slam * Stats & News heeft de eer gehad Sadaharu Oh een aantal jaar geleden te ontmoeten en hij is een echte gentleman, die veel van honkbal houdt. Voor zijn spelers was het gewoon het respect voor hem dat zijn werpers de ballen aan de buitenkant gooiden en opzettelijk vier wijd gaven om het record van hun manager te beschermen.

In 2006 was Sadaharu Oh Manager van Team Japan, dat toen de eerste editie van de World Baseball Classic won.

(12 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.