Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Charles Urbanus terug als Hoofd Coach van Amsterdam
English
AMSTERDAM - Charles Urbanus keert terug als Hoofd Coach van L&D Amsterdam Pirates als opvolger van Sidney de Jong. De aanstelling van Urbanus werd donderdagavond 12 september al bevestigd, maar vandaag (13 september) officiëel bekend gemaakt. Na vorig seizoen was Urbanus na drie jaar bij de club gestopt en werd opgevolgd door De Jong, die afscheid had genomen als speler. Eerder deze week werd bekend gemaakt dat De Jong stopte na slechts één seizoen, omdat hij was toegevoegd aan de coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team, waarvan hij per 1 november Hitting Coach wordt.


...Charles Urbanus keert terug in Amsterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
De terugkeer van Urbanus was en is een verrassing voor velen, want de ervaren coach stelde vorig jaar nog dat hij wat afstand wilde nemen na vele jaren intensief betrokken te zijn in het honkbal. Urbanus wilde meer tijd besteden aan zijn werk, maar ook in de gelegenheid zijn om naar de USA te reizen, waar zijn zoon Nick professioneel speelt in de organisatie van de Texas Rangers. Na afloop van de Play-Offs vorig jaar stopte Urbanus. In een interview met De Telegraaf zei Urbanus toen: ,,Ik had al aangegeven na het seizoen te willen stoppen, ongeacht de resultaten. Sinds 1986 ben ik met coachen bezig, ik wil wel eens een jaar afstand nemen, zodat ik ook naar mijn zoon in Amerika kan gaan kijken''.

Hoewel zijn terugkeer als een verrassing overkomt, vertelde Urbanus vandaag tegen Grand Slam * Stats & News dat een mogelijke comeback al een beetje in de maak was. ,,Ja, het klopt dat ik wat afstand wilde nemen. Maar de afgelopen tijd hebben al een paar clubs bij me geïnformeerd, dus ik was al aan het overwegen over een mogelijke terugkeer op het veld'', aldus Urbanus. ,,Maar deze kans versnelde deze beslissing. Dit soort dingen heb je simpelweg niet in de hand. Dus ja, je kunt stellen dat het ook voor mij toch wel onverwacht is.''

3B Coach Ronald Jaarsma, Hitting Coach Percy Isenia en Pitching Coach Rob Cordemans keren terug. Urbanus: ,,Toen Sidney bij de ploeg zijn vertrek bekend maakte lieten deze drie weten terug te willen komen en werd mijn naam genoemd. Dat geeft je uiteraard een goed gevoel. En het maakt het dan wel aantrekkelijk om terug te komen en de instap te maken. Als je drie jaar met veel plezier bij een club hebt gewerkt en je naam staat dan blijkbaar weer bovenaan het verlanglijstje als een nieuwe kans zich voordoet, dan maakt het de beslissing wel makkelijker om terug te keren.''

Isenia en Cordemans blijven in het nieuwe seizoen ook actief als speler. Urbanus: ,,Het is belangrijk dat je het juiste gevoel wil en moet hebben en dat heb ik met Ronald, Percy en Rob. Ik moet het gevoel hebben dat ik een deel van de coaching aan hen kan overlaten. In mijn werk kunnen er altijd situaties voorkomen, zoals een vergadering, en ik heb het gevoel dat zij het dan kunnen overnemen op zulke momenten. En ik wil er van mijn kant weer aan meehelpen om hen te laten groeien en beter te worden als coach. En uiteraard kunnen zij mij weer helpen. Het is mijn taak om ook weer het beste rendement te vinden in de inzet van Percy en Rob als zowel speler als coach. Het is een uitdaging.''

Urbanus bevestigde dat werper Nick Stuifbergen en outfielder Wesley Connor beiden zijn gestopt, terwijl werper Ben Grover terugkeert naar Amerika, waar hij een coachbaan heeft gevonden op een High School. Urbanus: ,,Het is allemaal nog heel vroeg op dit moment. Ik heb net op donderdag mijn eerste bespreking gehad. In de komende dagen en weken zullen meer gesprekken volgen, ook met de spelers. Kijken wat we nodig hebben en hoe we dat gaan aanvullen. Mijn eerste insteek is om dat van binnenuit te doen en pas daarna naar buiten te kijken.''

Voor Charles Urbanus wordt dit zijn derde periode als coach van de Amsterdammers. Hij coachte de ploeg voor het eerst in 1995-1997 toen het team uitkwam in de Eerste Klasse na degradatie uit de Hoofdklasse in 1994. In oktober 2009 werd Urbanus de opvolger van Rikkert Faneyte, die was gestopt als coach. En zo keerde Urbanus in 2010 na 14 jaar afwezigheid terug als Hoofd Coach in de Hoofdklasse, want hij was voor het laatst als coach actief geweest in de hoogste afdeling in 1994, wat toen zijn laatste seizoen was bij Neptunus.


...Charles Urbanus gooit batting practice...
(© Foto: Henk Seppen)
Charles Urbanus kan terugkijken op een imposante loopbaan, want hij was in de jaren zeventig en tachtig zonder twijfel één van de beste all-round spelers in de Hoofdklasse. Urbanus komt uit een familie, die al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw aan honkbal is verbonden. Urbanus debuteerde in de hoogste afdeling in 1971 als speler van het Amsterdamse OVVO. Dezelfde club waar zijn vader Han Urbanus de toonaangevende werper was van 1947-1970 en destijds een record realiseerde, omdat hij de enige speler was die in vier verschillende decennia in de hoogste klasse had gespeeld en ook zijn 24 seizoenen waren een record. Lang werd gedacht dat deze records onbreekbaar zouden zijn, maar ze werden vele jaren later alsnog respectievelijk geëvenaard en gebroken. Behalve zijn vader Han speelde ook Charles' oom Charles Urbanus (Sr.) voor OVVO, maar werd meer bekend vanwege zijn coaching bij zowel OVVO als het Nederlands Honkbal Team in de jaren zestig. Johan Urbanus, de jongere broer van Charles (Jr.), was kort werper in de Hoofdklasse bij Amstel Tijgers. In 2009 speelde Nick Urbanus, de zoon van Charles Jr., in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd voor Pirates en debuteerde ook in het Nederlands Honkbal Team. In 2011 maakte Nick zijn profdebuut.

Charles Urbanus speelde 15 seizoenen in de Hoofdklasse voor OVVO (1971-1976) en Amstel Tijgers (1978-1986), beide in Amsterdam. In 1977 kwam Urbanus ook uit voor Amstel Tijgers, dat toen in de Eerste Klasse uitkwam na afscheiding van OVVO het jaar ervoor. Hoewel hij aanvankelijk werper was werd hij later de vaste twee honkman. In zijn loopbaan als speler werd hij driemaal gekozen tot Beste Werper en tweemaal uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Van 1972-1986 speelde Urbanus in het Nederlands Honkbal Team en nam ondermeer deel aan vijf Wereldkampioenschappen en zes Europese Kampioenschappen.

Na het afsluiten van zijn spelersloopbaan in 1986 was Urbanus de Hoofd Coach van het dames-softbalteam van Terrasvogels in 1987-1988. Na in 1988 één van de coaches te zijn geweest van Jong Oranje Honkbal (honkbal) maakte hij in 1989-1991 deel uit van de coachingstaf van de nationale honkbalploeg en keerde terug als Oranje-coacg in 2000.

In 1991 richtte Urbanus zich op clubcoaching in het honkbal. Hij werd Hoofd Coach van Neptunus, bleef daar tot en met het seizoen 1994 en loodste de Rotterdamse ploeg elk jaar naar de Play-Offs. In zijn eerste seizoen als Hoofd Coach in de Hoofdklasse leidde Urbanus Neptunus naar het kampioenschap en deed dat opnieuw in 1993. In 1995 nam Urbanus bij Amsterdam Pirates de coaching en leidde de ploeg drie jaar in de Eerste Klasse na degradatie in 1994. In 1997 leidde Urbanus Pirates naar de kampioenstitel en promotie terug naar de Hoofdklasse. Voor zijn terugkeer naar de hoofdmacht van Amsterdam in oktober 2009 was hij in de voorgaande jaren al betrokken bij de club, want hij coachte het tweede team van Pirates (Boekaniers/Bucs), maar ook jeugdploegen. In 2008 en 2009 was hij de Hoofd Coach van het Amsterdam Pirates Rookie Team met wie hij twee jaar op rij landskampioen werd.

In zijn drie seizoenen tijdens zijn tweede verblijf in Amsterdam (2010-2012) bereikte Urbanus elk jaar de Play-Offs en loodste de ploeg naar het landskampioenschap in 2011. Dat was zijn zesde landskampioenschap met een clubteam in de Hoofdklasse. Als speler werd hij kampioen met Amstel Tijgers in 1979, 1980 en 1986 en als coach veroverde hij de titel in 1991, 1993 (beiden Neptunus) en 2011 (Pirates). Wanneer ook zijn Eerste Klasse-titel met Pirates in 1997 en landskampioenschappen met de Amsterdam Rookies in 2008 en 2009 worden toegevoegd, staat zijn teller op negen kampioenschappen met een honkbal-clubteam.

(13 september)


...Charles Urbanus in gesprek met werper Jos de Jong...
...links zijn opvolger en voorganger Sidney de Jong...

...Charles Urbanus in discussie met umpire Henri van Heijningen...
...tijdens het seizoen 2012...

...Charles Urbanus omhelst Nettuno-Manager Ruggero Bagialemani...
...tijdens het Europa Cup Toernooi in 2012...
...De twee stonden regelmatig tegenover elkaar als speler in...
...interlands tussen de nationale teams van Nederland en Italië...

...Charles Urbanus gooit de ceremoniële eerste bal...
...op Opening Day 2013...
...Links staat John Witte, die in juli...
...stopte als voorzitter van de vereniging...
(© Foto's: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.