Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


DOOR Neptunus opent Holland Series met shutout-zege
English
ROTTERDAM - Na een uitstel van twee uur en één minuut ging de eerste wedstrijd van de 26e Holland Series tussen DOOR Neptunus en Vaessen Pioniers zaterdagmiddag van start in het Rotterdamse Familiestadion. Neptunus opende de best-of-seven met een 4-0 shutout-overwinning. Vorig jaar werd Neptunus in vier wedstrijden 'gesweept' door Corendon Kinheim.

De openingswedstrijd van de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tussen ADO Lakers en Twins in Den Haag werd vanwege de regen afgelast en is opnieuw vastgesteld voor aanstaande maandagavond. De twee ploegen ontmoeten elkaar nu zondag in Oosterhout.

In de 9-game Play-Off series kwalificeerde Neptunus zich afgelopen zaterdag en sloot de reeks op de eerste plaats af, waardoor men het thuisvoordeel kreeg in de eerste twee wedstrijden van de Holland Series. Pioniers werd afgelopen zondag de tweede finalist door te winnen van L&D Amsterdam Pirates, dat daardoor werd uitgeschakeld. Regerend landskampioen Corendon Kinheim werd uitgeschakeld en onttroond op zaterdag.

In de uren voorafgaand aan de wedstrijd waren de weersomstandigheden verre van gunstig. Het had de hele nacht geregend en het regende nog steeds in de ochtenduren. Groundskeepers werkten hard om het veld weer speelbaar te krijgen, maar, hoewel niet hard, het bleef regenen. Hierdoor werd de aanvangstijd van 14:00 uur in elk geval uitgesteld tot op zijn vroegst 15:30 uur. Rond 15:00 uur namen de umpire crew en groundskeepers een nieuw kijkje op het speeldveld en, omdat de regen begon te verdwijnen en zelfs de zon tevoorschijn kwam, werd groen licht gegeven om het duel rond vier uur van start te laten gaan.

En zo, om 16:01 uur, twee uur en één minuut na de oorspronkelijke aanvangstijd, ging Game 1 van de Holland Series dan toch van start.


...Winnende werper Diegomar Markwell...
(© Foto: Henk Seppen)
Diegomar Markwell startte voor Neptunus, dat vandaag hun 75e Holland Series-wedstrijd speelde en daarmee het eigen record verlengde. De linkshander gooide acht innings, kwam tot vier strikeouts, gaf één vrije loop weg en moest zeven honkslagen toestaan. Vorig jaar startte Markwell ook de opener, maar was toen de verliezende werper, net als in Game 4 van de Series tegen Kinheim. Hij was ook de verliezende werper in Game 1 van de 2010 Series tegen Amsterdam Pirates, maar won de opener van de 2009 Series tegen Pioniers. Met de winst van vandaag verhoogde Markwell zijn Holland Series-'record' naar 5-4.

Pioniers begon de wedstrijd ook met een linkshander, want Amerikaan Josh Rickards beklom de heuvel in zijn eerste Series-optreden. Rickards gooide 5-plus innings, waarin hij 119 pitches nodig had. Rickards schakelde acht slagmensen met drie slag uit, maar gooide ook zevenmaal vier wijd. Hij stond maar drie honkslagen toe, maar zijn vrije lopen leidden tot drie runs in de derde slagbeurt.

Markwell schakelde de eerste zes slagmensen die hij zag op rij uit, terwijl Rickars een aantal honklopers moest toestaan. In de eerste inning opende Gianison Boekhoudt voor Neptunus met een honkslag, waarna Benjamin Dille vier wijd kreeg. Maar hierna volgden een vangbal en een gedwongen nul. Rickards sloot de slagbeurt vervolgens af met drie slag voor actieve profspeler Kalian Sams. In de tweede inning begon Rickards met vier wijd voor Gyenuar Lopez, maar volgde hierna met drie slag voor Rafaël Jozefa, Adrian Anthony en Shaldimar Daantji.

Pioniers bereikte voor het eerst het honk in de derde inning toen Dè Flanegin met één uit vier wijd kreeg, maar hij bleef achter.

Neptunus sloeg hierna toe met drie runs in de 2e3 toen Rickards opnieuw wat problemen kreeg met het vinden van de slagzone. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen van Benjamin Dille, maar gooide hierna vier wijd op Raily Legito, Dwayne Kemp en Kalian Sams, resulterend in een punt. Een opofferingsslag van Gyenuar Lopez en een honkslag van Rafaël Jozefa verhoogden de stand daarna naar 3-0.

Rickards zorgde hierna voor drie nullen op rij in de vierde en vijfde inning, maar zijn teamgenoten slaagden er niet in de Hoofddorpse lopers op te laten schuiven op Markwell. Na drie nullen op rij in de vierde kreeg Pioniers de eerste twee slagmensen op het honk in de volgende slagbeurt. Mark Duursma en Mark-Jan Moorman begonnen met honkslagen, maar hierna volgden een gedwongen nul, waarna Markwell werd gesteund met een dubbelspel.

In de zesde opende Michael Pluijmers voor Pioniers met een stootslag-honkslag. Markwell probeerde de bal te fielden, maar verdraaide daarbij mogelijk zijn enkel en viel neer. Na behandeling kon Markwell het duel voortzetten. Pluijmers, die Pioniers afgelopen zondag naar de Holland Series sloeg met een walk-off double, werd hierna uitgeschakeld in een nieuw dubbelspel.

In de 2e6 voegde Neptunus een punt toe. Met één uit kregen Rafaël Jozefa en Adrian Anthony vier wijd en dat leidde tot het vertrek van Rickards. De linkshander werd opgevolgd door Dennis Buring, die werd begroet met een RBI-single van Shaldimar Daantji, gevolgd door een gestolen honk. Hierna kreeg ook Gianison Boekhoudt vier wijd, maar dit keer was het de Pioniers-verdediging die een 'inning-ending double play' draaide.

In de zevende inning begon Danny Rombley met een honkslag, maar vervolgens draaide Neptunus hun derde dubbelspel in de derde opeenvolgende inning op een volgende grounder van Vince Rooi. Mark Duursma sloeg vervolgens nog een honkslag, maar Markwell schakelde hierna Mark-Jan Moorman met drie slag uit om een einde te maken aan de Hoofddorpse slagbeurt.

Buring schakelde de eerste twee slagmensen uit in de 2e7, waarna hij werd vervangen door Joran Klarenbeek. Die moest het opnemen tegen Kalian Sams, maar die sloeg een pop-up om de inning af te sluiten.

In de achtste inning kreeg Pioniers de vierde opeenvolgende lead-off hitter op het honk toen Kevin Dirksen begon met een honkslag. Dè Flanegin sloeg vervolgens ook een honkslag, maar drie vangballen volgden.

Neptunus kreeg de honken vol in de 2e8. Met één uit nam actieve prof Scott Ronnenbergh de pitching over van Klarenbeek. De linkshander gooide vier wijd op Rafaël Jozefa, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Adrian Anthony. De twee schoven op na een grounder van Shaldimar Daantji, waarna de honken vol kwamen te staan toen Ronnenbergh vier wijd gooide op Gianison Boekhoudt. Hierna sloeg Benjamin Dille een grounder naar tweede honkman Zerzinho Croes. Terwijl Boekhoudt richting tweede honk rende fielde Croes de bal, maar gooide die vervolgens langs het eerste honk met twee punten tot gevolg. Robert Klaver, Hoofd Coach van Pioniers, kwam uit de dug-out om in discussie te gaan met de umpires, omdat hij stelde dat Boekhoudt Croes hinderde bij het verwerken. De umpires kwamen bij elkaar, bespraken de situatie en besloten hierna inderdaad Boekhoudt uit te geven wegens hinderen, resulterend in de derde nul en dus het terugdraaien van de twee runs. Dat bracht Neptunus' Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen naar het veld voor een discussie. Omdat de beslissing bleef staan speelde 't Hoen het duel verder onder protest, maar dat werd na de overwinning weer ingetrokken. Ronnenbergh sloot onlangs zijn vierde profseizoen af in de organisatie van de Seattle Mariners, waarin hij voor het vierde jaar op rij uitkwam in de Rookie League. Hij gooide in 15 wedstrijden, allen in relief, en kwam tot 28 strikeouts in 27 1/3 inning. Hij gaf 17 vrije lopen weg, stond 31 hits toe en sloot het seizoen af met een 1-2 'record' en een 4.61 ERA.

Closer Berry van Driel gooide de laatste inning voor Neptunus en bezegelde de winst met drie nullen op rij.

'For the record...'
...18 van de 25 vorige Holand Series werden gewonnen door het team dat ook de openingswedstrijd won
...De shutout van vandaag was de 20e in de Holland Series-historie en de eerste sinds Neptunus tot een 3-0 shutout kwam tegen Pirates op 9 september 2010
...De shutout was de 13e van Neptunus in de Holland Series-historie
...De Shutout van vandaag was de eerste in een openingswedstrijd sinds Neptunus met 16-0 van Pioniers won op 20 augustus 2009
...Vandaag was het de eerste keer dat umpire Johan Brandsma achter de plaat stond in een openingswedstrijd van een Holland Series, dit is Brandsma's 12e Series.

(14 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.