Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


ADO Lakers, Twins beginnen Promotie/Degradatie-reeks op zondag
English
AMSTERDAM - De best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tussen ADO Lakers en Twins gaat nu beginnen op zondag 15 september, na afgelasting van de eerste wedstrijd op zaterdag. Dat duel had gespeeld moet worden in het Leen Volkerijk Stadion in Den Haag, het thuisveld van ADO Lakers, maar verregende. Deze wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor maandagavond om 19:30 uur, eveneens in Den Haag. En zo zal de wedstrijd van zondag in Oosterhout nu dus de opener zijn. De winnaar van de 5-game series zal volgend seizoen uitkomen in de Hoofdklasse, terwijl de verliezer in de Overgangsklasse zal spelen.

ADO Lakers heeft een zwaar seizoen achter de rug en eindigde op de laatste plaats na slechts twee van de 42 gespeelde wedstrijden te hebben gewonnen. De ploeg begon het seizoen goed, want het versloeg L&D Amsterdam Pirates met 3-1 op 13 april, na verlies in de openingswedstrijd twee dagen eerder. Maar de ploeg moest hierna wachten tot 23 mei voor de volgende overwinning, 5-3 vs. Corendon Kinheim. Hiermee had ADO Lakers overigens wel gewonnen van de landskampioenen van 2011 (Pirates) en 2012 (Kinheim). Maar het zouden ook de enige overwinningen blijven in de reguliere competitie.

In de hierna volgende Play-Downs won ADO Lakers drie van de negen gespeelde wedstrijden. Hiermee zou de ploeg een plek in de Hoofdklasse van volgend jaar veilig hebben gesteld, terwijl Mr. Cocker HCAW op de laatste plaats zou zijn geëindigd en had moeten deelnemen aan de Promotie/Degradatie Play-Off. Maar dat liep uiteindelijk heel anders. ADO Lakers zette Eugene Henson in vier van de eerste vijf wedstrijden als speler in, waarvan er één werd gewonnen. Maar Henson bleef ongerechtigd te zijn en zijn deelname kreeg de ploeg acht punten in mindering (twee voor elk duel waarin hij speelde), terwijl de gewonnen wedstrijd ongeldig werd verklaard. Reglementair had dat duel overgespeeld moeten worden, maar de wedstrijd werd niet meer vastgesteld, omdat ADO Lakers nooit meer in staat zou zijn geweest van de laatste plaats te komen door de opgelegde punten in mindering. En zo verzekerde HCAW zich van een Hoofdklasse-plek, terwijl ADO Lakers moest gaan deelnemen aan de Promotie/Degradatie Series.

Twins veroverde de kampioenstitel in de Overgangsklasse en kwalificeerde zich daardoor voor de reeks tegen de nummer laatst uit de Hoofdklasse. In de eerste helft van de competitie met tien teams eindigde Twins op een gedeelde tweede plaats met Orioles met een 13-5 'record'. De Overgangsklasse werd hierna gesplitst, waarbij de top-4 met elkaar verder ging spelen om het kampioenschap. Elk team trof elkaar nog eens zes keer voor een totaal van 18 wedstrijden. Twins sloot af met een 14-4 'record' in de tweede helft. Hiermee eindigde de ploeg uit Oosterhout met een 'overall record' van 27-9, twee punten voor op DSS, dat 26-10 was. Het kampioenschap werd afgelopen weekeinde beslist in de laatste wedstrijden van de competitie. Op zaterdag won Twins nipt met 4-3 van het op de vierde plaats staande RCH-Pinguïns, waarna zondag een 8-0 shutout volgde om de titel te pakken.

Twins speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2004. In dat seizoen eindigde de ploeg op de negende en laatste plaats met een 6-34 'record' en degradeerde.

Een jaar later, in 2005, werd een nieuwe opzet geïntroduceerd voor de degradatie-procedure. In 2005 en in 2007-2009 moest de ploeg die op de laatste plaats eindigde in de Hoofdklasse het opnemen tegen de kampioen van de op één na hoogste afdeling. Er was geen degradatie uit de Hoofdklasse in 2006. In deze vier jaar handhaafden drie van de vier Hoofklasse-ploegen zich voor het seizoen erop.

In 2010 kwam er weer een nieuwe opzet. Net als de top-4 gingen de onderste vier ploegen elkaar ontmoeten in een Play-Off reeks, waarbij nummer 5 het opnam tegen nummer 8 en nr. 6 speelde tegen nummer 7 van het seizoen. De twee verliezers zouden elkaar daarna ontmoeten in een nieuwe reeks, waarna de verliezer het moest opnemen tegen de kampioensploeg. Dat jaar bleef ook de Hoofdklasse-ploeg in de hoogste afdeling.

In 2011 werden de Play-Downs geïntroduceerd, waarbij de onderste-4 van de competitie elkaar zou treffen in een nieuwe competitie, net zoals de Play-Offs voor de top-4. De ploeg op de laatste plaats speelde hierna tegen de kampioen van de Overgangsklasse. In 2011 speelde ADO in deze reeks en handhaafde zich. Vorig jaar eindigde Sparta-Feyenoord op de laatste plaats en verloor de series tegen Mampaey The Hawks, dat daardoor promoveerde.

Sinds de nieuwe degradatie-formules in 2005 speelde ADO tweemaal in een Promotie/Degradatie Play-Off en handhaafde zich beide keren in de Hoofdklasse voor het volgende seizoen. In zowel 2008 als 2011 stond de ploeg tegenover Euro Stars en won de Series. In 2010 verloor ADO hun Play-Off van Sparta-Feyenoord, waarna het Almere '90 trof in de volgende reeks en die eindigde in winst en handhaving, zodat Almere '90 de kampioensploeg trof.Game Officials
...Left to right: Rob Has, René Ras, Edwin Louisa & Rudsel Schoobaar...
(© Foto's: Henk Seppen)
De wedstrijden in de Promotie/Degradatie Play-Off worden geleid door een 3-man umpire-crew. Alle crews staan onder leiding van plate umpires, die de afgelopen twee seizoenen de nodige ervaringen opdeden in de Hoofdklasse en dat zijn Rob Has, René Ras, Edwin Louisa en Rudsel Schoobaar. De Home Plate Umpire voor Game 4 is nog niet bekend.

René Fischer, Antoine Loock en Rob Visser completeren de umpire crews. Loock en Visser zijn voor vier van de vijf wedstrijden aangesteld.

Acht verschillende Official Scorers zijn aangesteld voor de 5-game series. Daaronder vier ervaren scorers, die minimaal 15 seizoenen in de Hoofdklasse actief zijn, namelijk Feiko Drost (37e seizoen), Huub Nelissen (24e seizoen), Brigitta Zaal (22e seizoen) en Leo van den Brun (15e seizoen). Feiko Drost is één van de vier 'senior scorers', samen met Ben Goorts en Marco Stoovelaar, die eveneens bezig zijn aan hun 37e seizoen, en Harry Wedemeijer, die in zijn 36e seizoen zit.

#DatumWedstrijdUmpiresOfficial ScorersCommissioner
1Zon. 15 sep.Twins vs. ADO Lakers HP-Rob Has
1B-René Fischer
3B-Antoine Loock
Marijke v.d. Berge
Jeanette van Drunen
Henk van der Linde
2Maa. 16 sep.ADO Lakers vs. Twins HP-René Ras
1B-Antoine Loock
3B-Rob Visser
Huub Nelissen
Rienette Hamers
Fred van Groningen Schinkel
3Zat. 21 sep.ADO Lakers vs. Twins HP-Edwin Louisa
1B-Rob Visser
3B-René Fischer
Leo van den Brun
Harumi Ueda
Gerben Hardeveld
4Zon. 22 sep.Twins vs. ADO Lakers HP-nog niet bekend
1B-Antoine Loock
3B-Rob Visser
Sven van Eijk
Brigitta Zaal
Gerben Hardeveld
5Zat. 28 sep.ADO Lakers vs. Twins HP-Rudsel Schoobaar
1B-Rob Visser
3B-Antoine Loock
Jeanette van Drunen
Feiko Drost
Paul Bokern

(14 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.