Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Neptunus op 2-0 in Series na winst in 10e inning
English
ROTTERDAM - Kalian Sams, die onlangs terugkeerde naar Nederland na afsluiting van zijn profseizoen in de USA leverde vandaag (zondag 15 september) een game-winning, walk-off single af in de tiende inning om DOOR Neptunus een 2-1 overwinning te bezorgen in Game 2 van de best-of-seven Holland Series tegen Vaessen Pioniers. Hierdoor heeft de Rotterdamse ploeg een 2-0 voorsprong genomen na de 4-0 zege op zaterdag.
VIDEOS

...Verslag van vandaag bij Studio Sport...
(NOS Studio Sport, 15 september)

...Kalian Sams over zijn 'game-winning single'...
(RTV Rijnmond, 15 september)

...Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen reageert op de winst...
(RTV Rijnmond, 15 september)

...Kalian Sams over spelen voor Neptunus...
(RTV Rijnmond, 9 september)
De Holland Series gaat nu verhuizen naar Hoofddorp voor de volgende drie wedstrijden. Game 3 staat op de agenda voor donderdagavond en begint om 19:30 uur, waarna Game 4 zaterdag 21 september volgt en om 14:00 uur van start gaat. Indien nodig wordt Game 5 op zondag gespeeld op Sportpark Toolenburg in Hoofddorp. Dit zijn de laatste wedstrijden die Pioniers zal spelen op deze locatie, want de vereniging speelt volgend seizoen op een geheel nieuw complex.

Na twee puntloze innings werd de score geopend in de derde inning toen beide ploegen de thuisplaat passeerden. Hierna, met een 1-1 stand, bleef het duel puntloos, want startende werpers Eddie Aucoin (Pioniers) en Orlando Yntema (Neptunus) hielden elkaar in balans. In de negende inning van dit pitchingduel nam de bullpen het over.


...Kalian Sams...
...'game-winning single'...
(© Foto: Henk Seppen)
Beide ploegen kregen de meeste scoringskansen in de eerste drie innings van de wedstrijd.

Pioniers kreeg twee lopers op het honk met één uit in de openingsslagbeurt. Phil Ortez en Danny Rombley sloegen toen een honkslag, maar volgende slagman Vince Rooi sloeg een line drive naar derde honkman Raily Legito en Mark-Jan Moorman kreeg drie slag.

Voor Neptunus sloegen Benjamin Dille en Raily Legito beiden een honkslag met één uit in de tweede helft van de eerste slagbeurt, maar de inning kwam ten einde toen Dwayne Kemp in een dubbelspel sloeg.

In de tweede slagbeurt sloeg Kevin Dirksen een honkslag voor Pioniers, maar dit keer sloeg Dè Flanegin in een dubbelspel ter afsluiting van de inning.

Nadat Neptunus op rij was uitgeschakeld in de 2e2 nam Pioniers een 1-0 voorsprong in de derde beurt. Michael Pluijmers begon met vier wijd, waarna hij opschoof na een opofferingsstootslag van Zerzinho Croes en het derde honk bereikte na een grounder van Phil Ortez. Hij scoorde toen Danny Rombley een honkslag sloeg.

De voorsprong was echter van korte duur, want Neptunus kwam onmiddellijk langszij in de eigen derde slagbeurt. Adrian Anthony en Shaldimar Daantji begonnen met honkslagen. Met één uit ging Daantji gedwongen uit op het tweede honk na een grounder van Benjamin Dille en dat bracht Anthony naar het derde honk. Hij scoorde toen Raily Legito het honk bereikte na een honkslag aan de linkerkant van het infield. Derde honkman Michael Pluijmers dook naar de bal, waarna hij probeerde Dille gedwongen uit te schakelen op het tweede honk. Intussen scoorde Anthony. Pluijmers dook naar de bal voor korte stop Vince Rooi, die ogenschijnlijk klaar stond om de bal te fielden en mogelijk een betere kans zou hebben gehad een loper uit te schakelen op de plaat, het tweede of het eerste honk. Een grounder sloot de inning af, maar de stand was op 1-1 gekomen.

Neptunus-starter Orlando Yntema stond hierna nog maar twee van de volgende 16 slagmensen tot de honken toe. Na drie nullen op rij in de vierde en vijfde inning gooide Yntema vier wijd op openingsslagman Phil Ortez in de zesde slagbeurt. Maar na een vangbal werd Ortez uitgeschakeld in een dubbelspel. De rechtshander kreeg daarna een one-out single tegen van Mark Duursma in de zevende inning, maar dit keer volgden een vangbal en een strikeout. Yntema zorgde weer voor drie nullen op rij in de achtste.

Neptunus zag vijf slagmensen de honken bereikten in de vierde tot en met achtste inning op Eddie Aucoin. Kalian Sams begon met een honkslag in de vierde, maar ging uit bij stelen, gevolgd door twee grounders. Aucoin schakelde drie slagmensen uit in de vijfde inning, maar hierna bereikte Neptunus weer tweemaal het honk in de volgende slagbeurt. Met twee uit in de zesde sloeg Dwayne Kemp een honkslag en stal het tweede honk, waarna Kalian Sams vier wijd kreeg, maar gedwongen uitging.

In de zevende inning kreeg Aucoin een 2-out single tegen van Shaldimar Daantji, die het tweede honk stal, maar daarna achterbleef. In de achtste zorgde Aucoin weer voor drie nullen op rij.

En zo, terwijl het wat begon te motregenen, had de negende inning hierna beslissend kunnen zijn, maar beide ploegen lieten lopers in scoringspositie af, terwijl de bullpen de pitching overnam. Voor Pioniers sloeg Vince Rooi een honkslag met één uit, waarna Mark-Jan Moorman vier wijd kreeg. Dat bracht Brenda Wise in als reliever voor Orlando Yntema. De Australiër kreeg Mark Duursma tegenover zich, die een pop-fly sloeg voor binnenhoog, waarna een gedwongen nul de inning afsloot.

In de 2e9 nam Swen Huijer de pitching over bij Pioniers. De lange rechtshander en oud-prof Boston Red Sox-organisatie) kreeg een lead-off single tegen van Kalian Sams, die opschoof na een opofferingsstootslag van Gyenuar Lopez. Even later stal Sams het derde honk en gooide Huijer vier wijd op Rafaël Jozefa. Maar met lopers op het eerste en derde honk gooide Huijer drie slag op Adrian Anthony en Shaldimar Daantji om een einde te maken aan de scoringsdreiging en een verlenging af te dwingen.

Hoewel de internationale tie-break regel (lopers op het eerste en tweede honk) wordt gebruikt in de reguliere competitie en tijdens de Play-Offs, wordt de regel niet gebruikt tijdens de Holland Series. En dat betekent dat een wedstrijd in een verlenging wordt voortgezet zoals voor de introductie van de tie-break, zonder honklopers en volgens de slagvolgorde op dat moment.

In de eerste helft van de tiende inning opende Dè Flanegin met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Chris Williams, die opschoof na een opofferingsstootslag van Michael Pluijmers. Maar hij strandde op het tweede honk, omdat twee nullen volgden.

In de 2e10 besliste Neptunus het duel. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honkslag en kreeg Raily Legito vier wijd en dat bracht closer Bayron Cornelissen in om het over te nemen van Swen Huijer. Maar die begon met een wilde worp, waardoor de lopers een honk opschoven. Hierna werd Dille op de plaat uitgetikt door catcher Mark Duursma bij een poging te scoren op een grounder naar korte stop Vince Rooi van Dwayne Kemp. Even later onderstreepte Kalian Sams zijn waarde met het slaan van een line drive in het midveld voor een 'walk-off single', die Legito over de plaat bracht vanaf het tweede honk. Midvelder Danny Rombley deed nog een uiterste poging de bal te stoppen door ernaar toe te duiken, maar hij had geen kans en zo sloeg Sams zijn derde honkslag in de wedstrijd die Neptunus een 2-0 voorsprong opleverde in de Series.

'For the record...'
...De overwinning vandaag was de 45e in de Holland Series-historie voor Neptunus, de enige club met 20 of meer Series-overwinningen; Kinheim volgt op de tweede plaats met 18 zeges.
...Voor Pioniers was het de achtste nederlaag voor de ploeg in hun laatste negen Holland Series-wedstrijdennen de 15e in de laatste 19 sinds hun terugkeer naar de finale in 2006.
...Dit was pas de vijfde verlenging in de Holland Series deze eeuw.
...Dit was de tweede verlenging voor Neptunus, dat met 8-7 in elf innings won vs. ADO op 27 augustus 2000.
...Voor Pioniers was dit de derde verlenging. De ploeg verloor ook de vorige twee, 4-3 in 13 innings op 6 oktober 2007 vs. Kinheim en 5-4 in 14 innings vs. Amsterdam Pirates on 3 september 2011.
...Brendan Wise werd de eerste Australische winnende werper sinds Dushan Ruzic de winnaar in relief was voor Neptunus op 12 september 2010 tegen Amsterdam Pirates.


...Pioniers-starter Eddie Aucoin...

...Neptunus-starter Orlando Yntema...

...Vince Rooi draait een dubbelspel in de 1e inning...
...Raily Legito gaat gedwongen uit...

...Shaldimar Daantji steelt het 2e honk in de 7e inning...
...Vince Rooi maakt de tik...

...Kalian Sams steelt het 3e honk in de 2e9...

...Winnende werper Brendan Wise...

...Swen Huijer (rechts) wordt vervangen in de 2e10...
...Op de achtergrond Hoofd Coach Robert Klaver met Mark Duursma...

...Benjamin Dille wordt uitgetikt door Mark Duursma in de 2e10...


...Kalian Sams slaat het winnende punt binnen...

...De winst wordt gevierd...
(© Foto's: Henk Seppen)

(15 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.