Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Ervaren MLB-Umpire Wally Bell overleden
English

IN MEMORIAM


...Wally Bell...
(1965 - 2013)
(© Foto: Keith Allison)

YOUNGSTOWN, Ohio (USA) - De ervaren Major League-umpire Wally Bell is op maandag 14 oktober in zijn woonplaats Youngstown overleden aan de gevolgen van een zware hartaanval. Wally Bell was slechts 48 jaar. Hij was getrouwd en had twee kinderen.

Wally Bell was een zeer ervaren en zeer gerespecteerde umpire. Hoewel hij pas 48 jaar was sloot hij onlangs al zijn 21ste seizoen in de Major League af. Een week geleden was Bell nog één van de umpires die actief was in de National League Division Series tussen St. Louis Cardinals en Pittsburgh Pirates. Die reeks werd afgesloten op 9 oktober (slechts vijf dagen geleden) toen de Cardinals de NLDS wonnen en zich plaatsten voor de NLCS. Bell stond in dat duel op het derde honk. Hij stond achter de plaat in Game 2 van deze Series.

Op 16 juli van dit jaar was Wally Bell de 1B Umpire tijdens de All Star Game, die werd gespeeld in Citi Field, het stadion van New York Mets.

In maart van dit jaar was Wally Bell één van de Major League-umpires die was aangesteld voor de Finale Ronde van de World Baseball Classic in San Francisco. Tijdens die ronde was Bell de Home Plate Umpire in de halve finale tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek op 18 maart. De dag ervoor was hij de 2B Umpire in de halve finale tussen Puerto Rico en Japan. Op 19 maart was Bell de Leftfield Umpire in de WBC-final tussen de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico.

In de halve finale van het Nederlands Honkbal Team waren Diegomar Markwell, Tom Stuifbergen, Leon Boyd en Loek van Mil de werpers voor Oranje. Nederland nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning, maar de Dominicanen kwamen tot een rally van vier runs in de vijfde slagbeurt en wonnen met 4-1 om de finale te bereiken. Voor het Nederlands Team speelden die dag huidige Major Leaguers Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Jurickson Profar (Texas Rangers), Roger Bernadina (Philadelphia Phillies) en Jonathan Schoop (Baltimore Orioles), maar ook Wladimir Balentien (Yakult Swallows) en Andruw Jones (Tohoku Rakuten Golden Eagles), die uitkomen in de Japanse Major League. In de Dominicaanse ploeg speelden ondermeer Major Leaguers Miguel Tejada, Robinson Cano, Hanley Ramirez en Nelson Cruz.


...Wally Bell achter catcher Carlos Santana en met Andruw Jones aan slag...
...tijdens de halve finale van de World Baseball Classic tussen Nederland...
...en de Dominicaanse Republiek in San Francisco op 18 maart...
(© Foto: Henk Seppen)
In 2006 was Bell één van de zes umpire tijdens de World Series tussen St. Louis Cardinals en Detroit Tigers. De Cardinals wonnen de Series met 4-1.

Bell begon al op 17-jarige leeftijd met het scheidsrechteren van summer league-wedstrijden. Kort erna meldde hij zich aan voor de umpire-opleiding en werd professioneel scheidsrechter. Bell was acht seizoenen umpire in the minor leagues op elk niveau en klom van de Rookie League naar Triple-A. In 1993 promoveerde hij naar de Major League.

In februari 1999 onderging Bell een vijfvoudige bypass-operatie, maar hij keerde elf weken later weer terug op het veld. Volgens zijn MLB-biografie noemt hij zijn terugkeer op het veld na zijn operatie één van de hoogtepunten in zijn loopbaan. In de daaropvolgende jaren deed Bell vrijwilligerswerk voor de American Heart Association. Bell is de eerste actieve MLB-umpire die overlijdt sinds John McSherry een hartaanval kreeg op Opening Day 1996, terwijl hij Home Plate Umpire was in Cincinnati.

Wally Bell nam als umpire deel aan één World Series (2006), drie All Star Games (1997, 2000, 2013), zes Division Series (1998, 1999, 2003, 2004, 2006, 2013), drie League Championship Series (2000, 2001, 2005) en één World Baseball Classic (2013).

,,Wally was een fantastische umpire, een prima partner en een geweldige vriend'', stelde collega-umpire Joe West, de voorzitter van de World Umpires Association dat de activiteiten van Major League-umpires overziet. ,,De umpiring-gemeenschap is diep getroffen en bedroefd door dit tragische verlies. Hij zal door velen worden gemist.''

In een verklaring van Major League Baseball zegt Joe Torre, Executive Vice President of Baseball Operations: ,,Umpiring was zijn leven en hij raakte velen van ons binnen het honkbal.'' MLB Commissioner Bud Selig verklaarde: ,,Iedereen van ons in Major League Baseball is vanavond diep bedroefd naar aanleiding van het plotselinge overlijden van Wally Bell. Ik genoot er elke keer van als ik Wally zag, hij was een fantastische umpire en zo'n indrukwekkende jonge man. Namens de 30 clubs breng ik mijn welgemeende condoleances over aan Wally's familie, zijn collega-umpires en zijn vele vrienden in de sport.''

De 6-man umpiring crew die maandagavond actief was in Game 3 van de National League Championship Series tussen Los Angeles Dodgers en St. Louis Cardinals in Los Angeles, hoorde het nieuws ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd. ,,Het was natuurlijk erg moeilijk en we moesten snel omschakelen om ons te concentreren op wat nodig was'', zei Crew Chief Gerry Davis na afloop van de wedstrijd tijdens de persconferentie. ,,We bleven elkaar vertellen dat Wally dit ook gewild zou hebben en we weten dat dat ook echt waar is. Wally was een echte umpire's umpire en iedereen die met hem heeft gewerkt waardeerde hem en dat is niet alleen zo voor de umpire-groep. Ik denk dat wanneer je zou navragen bij de spelers en teams zij hetzelfde zouden voelen, want Wally gaf altijd 110 procent op het veld. Wij zijn een zeer hechte groep en dit is een zwaar verlies voor ons.''

(15 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.