Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Boston neemt 3-2 voorsprong; Mijlpaal voor Bogaerts
English
DETROIT, Michigan (USA) - Boston Red Sox nam een vroege 4-0 voorsprong in Game 5 vs. Detroit Tigers op donderdagavond (17 oktober), kreeg laat in het duel drie runs tegen, maar hield de voorsprong vast en won met 4-3. Hiermee nam Boston een 3-2 voorsprong in de best-of-seven American League Championship Series en is nu één zege af van de World Series. De reeks keert nu terug naar Boston voor Game 6 op zaterdag.

Boston sloeg vroeg toe, scoorde drie punten in de tweede inning en voegde er één toe in de derde inning. Intussen hield starter Jon Lester Detroit vier innings puntloos, dankzij zijn verdediging.

Nadat een Boston een loper had achtergelaten in de eerste inning dreigde Detroit de score te openen in de tweede helft van de openingsbeurt op Lester. Met één uit gooide de linkshander vier wijd op Miguel Cabrera en kreeg toen een honkslag tegen van Prince Fielder. Een vangbal volgde, maar toen sloeg Jhonny Peralta een honkslag. Cabrera probeerde te scoren, maar werd op de plaat uitgegooid door linksvelder Jonny Gomez.

In de tweede inning opende Boston de score toen Mike Napoli begon met een homerun op Anibal Sanchez. Hierna bereikte Jonny Gomez het honk na een fout en schoof op naar het derde honk op een one-out double van Xander Bogaerts, die vanavond de startende derde honkman was. David Ross sloeg hierna eveneens een tweehonkslag en bracht Gomes binnen. Jacoby Ellsbury voegde een RBI-single toe die Bogaerts in staat stelde het derde punt te scoren in de inning. Ross bereikte het derde honk op de honkslag, waarna hij probeerde te scoren op een grounder richting tweede honk van Shane Victorino, maar werd op de plaat uitgeschakeld. Een grounder sloot de inning af.


...Een beeld van Babe Ruth in de...
...Hall of Fame in Cooperstown...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Met zijn start in het duel van vanavond bereikte de Nederlandse international Xander Bogaerts een unieke mijlpaal. Tot nu toe speelde Bogaerts in het 'postseason' tweemaal in de Division Series vs. Tampa Bay Rays en twee keer in League Championship Series vs. Detroit. In deze vier wedstrijden kwam hij telkens in het duel vanaf de zesde inning. Zijn vroegste deelname kwam woensdag in Game 4 tegen Detroit toen hij in de tweede helft van de zesde inning de nieuwe derde honkman werd. Tegen de Rays werd hij ingezet als pinch-runner en pinch-hitter in de 9e en 7e inning en bleef daarna in het duel als respectievelijk derde honkman en korte stop. In de laatste wedstrijd tegen de Rays scoorde hij tweemaal en hielp de BoSox zo met het bereiken van de ALCS. In de zijn eerste duel tegen Detroit kwam Bogaerts in de 1e8 in het duel als derde honkman.

Maar vanavond startte de 21-jarige op Aruba geboren Bogaerts voor de Red Sox op het derde honk. En daarmee werd hij de jongste startende speler in het 'postseason' voor de Red Sox sinds de legendarische Babe Ruth in de World Series van 1916! Op 9 oktober van dat jaar was Ruth de startende werper in Game 2 van de Series tegen Brooklyn Robins. De Red Sox wonnen de wedstrijd met 2-1 in 14 innings en Ruth gooide het hele duel om de winnende werper te worden! Brooklyn Robins was destijds de naam van de ploeg die later bekend werd als Brooklyn Dodgers, de voorloper van Los Angeles Dodgers. De Red Sox wonnen de Series met 4-1.

1916 was Ruth's derde seizoen bij Boston, waar hij tot en met 1919 speelde. Op 3 januari 1920 werd Ruth overgenomen door de New York Yankees, waar hij de legendarische homerun-hitter werd en vele bijdragen leverde aan het succes van de club tot en met 1934. In zijn 15 seizoenen bij de Yankees speelde Ruth in 2084 wedstrijden en sloeg hij 659 van zijn 714 homeruns, een totaal dat vele jaren goed was voor een record. Met de Yankees bereikte Ruth zevenmaal de World Series, waarvan er vier werden gewonnen. Daarvoor had hij ook driemaal de Series gewonnen met de Red Sox, waaronder de laatste in 1918. Het duurde daarna tot 2004 voordat de Red Sox hun volgende World Series wonnen na 86 jaar, een periode die wordt toegeschreven aan 'The Curse of the Bambino' (de vloek van de Bambino). Het succes van de Red Sox verdween nadat Ruth, bijgenaamd 'Bambino', de club verliet en ging spelen voor de Yankees. Na winst van de 2004 Series hoefden de Red Sox dit keer niet zo lang te wachten op hun volgende titel, want de ploeg won de Series ook in 2007.

'For the record', Bogaerts (die op 1 oktober 21 jaar werd) was 21 jaar en 16 dagen toen hij vanavond startte, waardoor hij de jongste Boston-speler ooit is in het postseason! Babe Ruth was 21 jaar, 8 maanden en drie dagen toen hij speelde in de 1916 World Series.

OK, terug naar de wedstrijd. In de derde inning bereikte Mike Napoli het tweede honk via een 'ground-rule double', schoof op na een grounder en scoorde even later het vierde punt via een wilde worp.

In de vijfde inning sloegen David Ortiz en Mike Napoli een honkslag met twee uit, maar beiden bleven achter. Detroit antwoordde met een punt in de 2e5. Austin Jackson begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van José Iglesias en scoorde op een 2-out single van Miguel Cabrera.

Detroit verkleinde de achterstand naar 4-2 door nogmaals te scoren in de zesde inning. Victor Martinez opende met vier wijd en schoof op naar het derde honk na een one-out single van Omar Infante. Hierna werd Jon Lester vervangen door Junichi Tazawa, maar de Japanse werper werd begroet met een RBI-single van Brayan Pena. Een dubbelspel, dat begon bij Xander Bogaerts, sloot de slagbeurt even later af.

Nadat Boston een loper in scoringspositie achterliet in de eerste helft van de zevende inning bracht Detroit het verschil terug tot één punt in de 2e7. José Iglesias en Torii Hunter begonnen met honkslagen, waardoor er lopers 'op de hoeken' kwamen te staan. Hierna sloeg Miguel Cabrera in een dubbelspel, maar dat stelde wel Iglesias in de gelegenheid Detroit's derde punt te scoren. Craig Breslow nam de pitching vervolgens over van Tazawa en sloot de inning af toen Prince Fielder een grounder sloeg.

In de eerste helft van de negende inning, tegenover nieuwe werper Al Albuquerque, opende Xander Bogaerts met vier wijd. Hij werd vervangen door pinch-runner Will Middlebrooks, die het derde honk bereikte op een opofferingsstootslag van David Ross. Albuquerque gooide vervolgens opzettelijk vier wijd op Jacoby Ellsbury om een gedwongen loop te creëren, maar die stal even later het tweede honk. Maar de twee lopers bleven achter, want Shane Victorino kreeg hierna drie slag en Dustin Pedroia sloeg een vangbal.

Koji Uehara nam de pitching voor Boston over in de tweede helft van de achtste inning en gooide toen tweemaal drie slag. De Japanse rechtshander keerde terug op de heuvel in de negende inning, schakelde drie slagmensen op rij uit en verdiende een save.

(17 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.