Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 november 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Canberra Cavalry wint Asia Series!
English
TAICHUNG (Taiwan) - Canberra Cavalry is de verrassende winnaar van de Asia Series. Woensdagavond (20 november) won de Australische kampioen overtuigend met 14-4 van de Taiwanese kampioen Uni-President 7-Eleven Lions om de Asia Series-titel te veroveren. Het is voor het eerst dat een niet-Aziatisch team het evenement wint.

De eerste vier edities werden allen gewonnen door teams uit Japan. In de eerste vier evenementen werd deelgenomen voor de kampioenen van Japan, Zuid-Korea, Taiwan en China. In 2009 was er om financiële redenen geen toernooi, nadat de hoofdsponsor zich had teruggetrokken. In plaats daarvan speelden de kampioen van Japan en Zuid-Korea één wedstrijd en won Yomiuri Giants (Japan) met 9-4 vs. Kia Tigers (Zuid-Korea). De bedoeling was in 2010 weer verder te gaan met de Asia Series, maar dat ging toen niet door, vanwege de Asian Games, die in dezelfde periode plaatsvonden in China en waar honkbal één van de sporten was. Dit keer ontmoetten de kampioenen van Zuid-Korea, Taiwan en Japan elkaar in een mini-series. SK Wyverns (Zuid-Korea) speelden tegen Brother Elephants (Taiwan), waarna met Chiba Lotte Mariners (Japan) ontmoette en met 3-0 verloor.

Asia Series winnaars
2005Chiba Lotte Marines (Japan)
2006Hokkaido Nippon Ham Fighters (Japan)
2007Chunichi Dragons (Japan)
2008Saitama Seibu Lions (Japan)
2009geen toernooi
2010geen toernooi
2011Samsung Lions (Zuid-Korea)
2012Yomiuri Giants (Japan)
2013Canberra Cavalry (Australië)
De Asia Series keerde weer terug in 2011 en werd toen gewonnen door het Zuid-Koreaanse Samsung Lions. Vanaf 2011 werd de deelname van het toernooi uitgebreid met de kampioen van de Australian Baseball League. Vorig jaar werd Yomiuri Giants de vijfde Japanse club die het evenement won. Dit jaar nam de winnaar van de European Champions Cup voor het eerst deel en dat was Unipol Fortitudo Bologna uit Italië.

Vanavond verraste de Australische kampioen opnieuw. De ploeg had maandag in de halve finale al de Koreaanse kampioen Samsung Lions uitgeschakeld en vanavond versloeg Canberra de Taiwanese kampioen met een ruime uitslag. De Aussies stonden met 14-4 voor na acht innings, maar het duel ging hierna verder, omdat er in de finale geen mercy-rule was.

Canberra nam aanvankelijk een 2-0 voorsprong in de eerste slagbeurt, maar hierna stonden de Lions met 4-2 voor na drie innings. Het scoren van de Taiwanese ploeg stopte hierna, terwijl de Australiërs de achterstand verkleinden naar 4-3 in de vierde inning. De Cavalry kwam vervolgens tot een rally van vijf runs in de zevende inning en voegde een 6-run rally toe in de achtste op weg naar een ruime 14-4 overwinning en de toernooi-winst. Canberra won niet alleen ruim, de ploeg 'outhit' de Lions ook nog eens met 20-10. Mitch Dening sloeg 5-uit-5 en scoorde driemaal, terwijl hij twee punten binnensloeg. Catcher Jack Murphy sloeg 2-uit-4, scoorde eenmaal, maar sloeg er zeven binnen. Murphy werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het evenement.

Canberra opende de score met twee runs in de eerste inning op starter Wei-lun Pan. Jon Berti begon met een honkslag, waarna Mitch Dening het honk bereikte via een stootslag-honkslag. Casey Frawley ging vervolgens uit na een vangbal, maar daardoor kon Berti wel het derde honk bereiken. Even later stal Dening het tweede honk, terwijl Jeremy Barnes drie slag kreeg. Jack Murphy volgde met een 2-run single om Canberra een vroege voorsprong te geven. In de halve finale homerde de linkshandig slaande Murphy in de tiende inning om de Aussies een nieuwe voorspronmg te geven op weg naar de winst en plaatsing voor de finale.

In de tweede inning kwamen de Lions langszij op starter Ethan Cole. Tai-chi Kuo bereikte het honk na een fout, schoof op na een grounder, waarna Kuo-ching Kao vier wijd kreeg. Chi-wei Teng volgde met een puntscorende honkslag. Met twee uit sloeg ook Chao-ting Tang een honkslag om de stand in balans te brengen.

De Taiwanese kampioen nam vervolgens een 4-2 voorsprong door nogmaals twee punten te scoren in de derde inning. Fu-hao Liu opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Wu-hsiung Pan. Een fout volgde hierna op een 'force play-grounder' van Tai-chi Kuo, gevolgd door een puntscorende honkslag van Yung-chi Chen, die Kuo naar het derde honk bracht. Nadat Chen het tweede honk had gestolen sloeg ook Kuo-ching Kao een RBI-single en bracht de stand op 4-2. Het leidde ook tot een werperswissel, want Eric Massingham nam de pitching over van Cole.

Massingham en drie relievers hielden de Lions hierna puntloos in het restant van de wedstrijd. Massingham stond drie hits toe in drie innings, maar zag de Lions het tweede en derde honk bereiken in de zesde inning. Mike Ekstrom nam het hierna over en gooide 1 2/3 hitloze innings. In de achtste stond Brendan Wise één honkslag toe, net als Sean Toler in de negende inning.


...Asian Series-kampioen Canberra Cavalry...
(© Foto: Asian Series)
Canberra pakte een punt terug in de vierde inning. Mike Crouse en Michael Wells begonnen met honkslagen en brachten zo lopers op het eerste en derde honk. Hierna sloeg Aaron Sloan in een dubbelspel, maar dat bracht wel Crouse binnen.

Na twee puntloze innings sloeg Canberra toe met vijf runs in de zevende inning om een 8-4 voorsprong te nemen. Chian-san Kao nam in de zevende de pitching over voor de Lions. Hij kreeg een lead-off single tegen van Shane Opitz, gevolgd door een RBI-triple van Jon Berti, zodat de stand in evenwicht kwam (4-4). De Amerikaanse werper Boof Bonser werd hierna ingebracht als nieuwe werper, maar hij werd begroet met een RBI-single van Mitch Dening, zodat Canberra een 5-4 voorsprong nam. Casey Frawley sloeg hierna ook een honkslag en Jeremy Barnes kreeg vier wijd en dus stonden de honken vol. Canberra scoorde vervolgens weer een punt op een opofferingsslag van Jack Murphy. Met twee uit schoven de twee lopers op na een wilde worp en scoorden beiden toen Michael Wells volgde met een 2-run single. Een vangbal sloot de rally af.

In de volgende inning kwam Canberra tot een 6-run rally op drie relievers om de voorsprong op te voeren naar 14-4. Tziu-kai Chiu startte de inning en kreeg een lead-off double tegen van Shane Opitz. De linkshander kreeg toen een RBI-double tegen van Jon Berti en een RBI-single van Mitch Dening, zijn vijfde hit in het duel. Hierna werd Chiu vervangen door Yueh-ping Lin, maar die zag Canberra alle honken bezet raken toen Casey Frawley een honkslag sloeg en Jeremy Barnes vier wijd kreeg. Dat bracht nieuwe werper Ching-ming Wang in om het op te nemen tegen Jack Murphy en die tekende vervolgens voor het hoogtepunt van de avond met het slaan van een grand slam homerun op een 2-wijd-1-slag worp, waardoor het 14-4 werd. Met zijn homerun verhoogde Murphy zijn RBI-totaal vanavond naar zeven.

Het team van Canberra Cavalry keert vrijdagochtend terug in de Australische hoofdstad. Ze hebben geen tijd om even te relaxen, want 's avonds speelt de ploeg tegen Brisbane Bandits in de eerste wedstrijd van een 4-games series in de Australian Baseball League. De twee ploegen spelen zaterdag een double-header, waarna zondag het vierde duel volgt.

Met het kampioenschap won Canberra Cavalry niet alleen de Asia Series-trofee, het verdiende ook een geldbedrag van 13 miljoen Taiwanese dollars, oftewel 325.452 Euros.

(20 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.