Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Neptunus verovert titel met sweep
English
HOOFDDORP - DOOR Neptunus is de 92e honkbalkampioen van Nederland. Op zaterdag, in Game 4 van de best-of-seven Holland Series, verzuimde de Rotterdammers aanvankelijk een 3-0 voorsprong vast te houden, omdat tegenstander Vaessen Pioniers langszij kwam en een verlenging afdwong. In de tiende hernam Neptunus de leiding en won met 4-3 om een 4-game sweep te completeren en zo het landskampioenschap te veroveren.

Vorig jaar liep Neptunus zelf tegen een sweep aan in de finale tegen Corendon Kinheim. En zo werd dit de tweede opeenvolgende sweep ter afsluiting van het Hoofdklasse-seizoen.

Voor Neptunus was dit het 14e landskampioenschap van de club, waarvan er 13 werden gewonnen na de introductie van de Holland Series in 1987. Neptunus veroverde hun eerste kampioenschap in 1981 en de laatste voor dit jaar kwam in 2010. Van 1999-2005 won Neptunus de titel voor een recordaantal van zeven opeenvolgende jaren. Met hun veertiende titel verlengde Neptunus hun eigen 'overall' record.

Voor Pioniers was dit de vijfde keer op rij dat het een Holland Series verloor. Voor de ploeg was het ook de laatste wedstrijd dit het speelde op Sportpark Toolenburg, want volgend seizoen speelt Pioniers een geheel nieuw complex.

Benjamin Dille werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Hij was ook de Series MVP in 2009.VIDEOS

...Verslag kampioenswedstrijd Studio Sport...
(NOS Studio Sport, 21 september)

...Interview met Raily Legito...
(NOS Studio Sport, 21 september)

...Interview met Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen...
(NOS Studio Sport, 21 september)
Neptunus begon het duel goed en nam een snelle 2-0 voorsprong in de eerste inning op Eddie Aucoin. Gianison Boekhoudt opende de wedstrijd met een honkslag, waarna hij opschoof toen ook Benjamin Dille een honkslag sloeg. Nadat de twee waren opgeschoven via een wilde worp scoorde Boekhoudt het eerste punt toen Raily Legito de derde honkslag op rij sloeg. Hierna scoorde Dille op een opofferingsslag van Dwayne Kemp, waarna de inning ten einde kwam toen Kalian Sams in een dubbelspel sloeg.

Neptunus voegde een punt toe in de tweede inning. Gyenuar Lopez begon met een honkslag, schoof op na grounders van Rafaël Jozefa en Adrian Anthony en scoorde vervolgens op een honkslag van Shaldimar Daantji om de stand op 3-0 te brengen.

Maar hierna werd Neptunus puntloos gehouden in de volgende zeven innings. De Rotterdamse ploeg sloeg slechts twee honkslagen en bereikte maar tweemaal het honk, terwijl drie spelers werden uitgegeven wegens 'hinderen'.

In de derde inning werd Legito geraakt door een worp en stal het tweede honk, waarna Sams vier wijd kreeg met twee uit, maar een gedwongen nul sloot de inning af. In de vierde kreeg Anthony vier wijd met één uit en strandde. In de vijfde bereikte lead-off hitter Dille het honk na een fout, waarna Legito met een line drive in een dubbelspel sloeg. Aucoin zorgde hierna voor drie nullen op rij in de zesde en stond toen zijn eerste honkslag toe in vijf innings toen Daantji een tweehonkslag sloeg met één uit, maar deze slagbeurt eindigde met een zeldzaam dubbelspel. In een 'hit-and-run'-situatie vertrok Daantji vlak voordat Boekhoudt contact maakte, maar die sloeg een pop-fly naar korte stop Vince Rooi. Daantji draaide om richting tweede honk, maar hinderde daarbij Rooi, die op het punt stond te bal te vangen. Als gevolg daarvan werd Boekhoudt uitgegeven wegens het hinderen van Daantji, die zelf hiervoor ook werd uitgevangen, omdat hij zeker te laat zou zijn teruggekeerd op het tweede honk, resulterend in een zeer zeldzaam dubbelspel.

Orlando Yntema startte voor Neptunus. De rechtshander gooide vier wijd op Danny Rombley en Vince Rooi met twee uit in de eerste inning, maar beiden bleven achter. In de tweede slagbeurt kreeg hij een lead-off single tegen van Mark Duursma, maar hierna sloeg Kevin Dirksen in een dubbelspel.

Met een 3-0 achterstand pakte Pioniers een punt terug in de derde inning. Michael Pluijmers begon met vier wijd, schoof op na een doorgeschoten bal en een grounder van Zerzinho Croes, waarna hij scoorde op een grounder van Phil Ortez.

Yntema zorgde hierna voor drie nullen op rij in de vierde en vijfde inning, waarna hij weer een punt tegen kreeg in de zesde slagbeurt. Met twee uit gooide hij vier wijd op Phil Ortez, waarna honkslagen van Danny Rombley en Vince Rooi voor volle honken zorgden. In deze situatie scoorde Pioniers slechts eenmaal en dat werd gescoord na een opofferingsslag van Mark-Jan Moorman. Rombley en Rooi schoven ook op, maar strandden toen Yntema de scoringsdreiging afsloot met een strikeout voor Mark Duursma.

In de achtste inning nam Dennis Buring de pitching over van Eddie Aucoin. Hij kreeg een lead-off single tegen van Benjamin Dille, maar schakelde de volgende drie slagmensen uit, allen via een vangbal.

Yntema zorgde weer voor drie nullen in de zevende, maar kreeg toen een lead-off single tegen van Zerzinho Croes in de achtste. Croes schoof op na een opofferingsstootslag van Phil Ortez en dat leidde tot het vertrek van Yntema. Brendan Wise nam het over en sloot de inning af met twee grounders.

In de eerste helft van de negende werd Bayron Cornelissen de derde werper voor Pioniers en gooide vier wijd op Gyenuar Lopez. Maar hierna ging Neptunus opnieuw 'tegen de regels in'. Terwijl Lopez van het eerste honk vertrok hinderde slagman Rafaël Jozefa catcher Mark Duursma en werd uitgegeven. Lopez bleef daardoor op het eerste honk en ging gedwongen uit op een volgende grounder van Adrian Anthony, waarna Shaldimar Daantji drie slag kreeg.

In de 2e9 opende Mark-Jan Moorman met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Mark Duursma. Hierna schakelde Brendan Wise Kevin Dirksen met drie slag uit, maar de derde slagbal eindigde in een wilde worp, waardoor Moorman het derde honk bereikte. Veteraan Dè Flanegin sloeg de bal hierna richting derde honk, resulterend in een gedwongen nul op het tweede honk, maar dat stelde wel Moorman in staat het gelijkmakende punt te scoren. Wise, die een Blown Save op zijn naam kreeg, zag Michael Pluijmers hierna een grounder slaan, maar Pioniers was langszij gekomen en had een verlenging afgedwongen.

In de 1e10 hernam Neptunus onmiddellijk weer de leiding. En daarmee onderstreept Neptunus wat het dit seizoen het beste deed, onmiddellijk terugkomen na een achterstand of wanneer een tegenstander op gelijke hoogte was gekomen. Gianison Boekhoudt begon met vier wije en schoof op na een OSS van Benjamin Dille. Hij scoorde toen Raily Legito de bal het midveld indreunde voor een puntscorende tweehonkslag, waarmee hij de stand op 4-3 bracht. Legito ging hierna gedwongen uit en Kalian Sams sloeg nog een honkslag, maar een vangbal sloot de inning af.

In de 2e10 keerde Brendan Wise terug op de heuvel en gooide vier wijd op Phil Ortez met één uit en kreeg toen powerhitters Danny Rombley en Vince Rooi tegenover zich. Maar de Australiër gooide drie slag op Rombley en Rooi sloeg een pop-fly naar korte stop Dwayne Kemp om een einde te maken aan de wedstrijd, de Holland Series en het Hoofdklasse-seizoen.

'For the record...'
...Het is de derde keer dat twee opeenvolgende Holland Series eindigen in een sweep. In 1990-1991 wonnen Amsterdam Pirates en Neptunus de titel via een sweep en in 2007-2008 deden Kinheim en Amsterdam Pirates hetzelfde.

...Met hun sweep werd Neptunus de eerste ploeg die driemaal een sweep registreerde in de seizoensfinale. Voor vandaag deelde Neptunus het record met twee sweeps met Amsterdam Pirates en Kinheim. In 1991 en 2002 kwam Neptunus tot een 3-0 sweep tegen HCAW.

...Het is de tweede keer dat een ploeg in het ene jaar wordt verslagen via een sweep en een jaar later via een sweep landskampioen wordt. De eerste keer dat dit gebeurde was het ook Neptunus. De ploeg werd gesweept in 1990 door Amsterdam Pirates (3-0), waarna men in het volgende jaar HCAW-Tijgers sweepte (3-0).

...Voor Pioniers was het de tweede keer dat het in een Holland Series werd gesweept. De eerste keer was in 2007 toen het tegen een sweep aanliep tegen Kinheim (3-0).

...Dit is de 19e van de 26 Holland Series in de historie die werd gewonnen door het team dat het openingsduel van de finale won.

...Dit is de eerste Series met twee wedstrijden, die moesten worden verlengd.

...Het is de tweede keer dat twee opeenvolgende Holland Series worden gewonnen doot teams, die onder leiding stonden van rookie Hoofd Coaches, die debuteerden in de Hoofdklasse. Evert-Jan 't Hoen deed het dit jaar bij Neptunus, terwijl Hans Lemmink vorig jaar de titel won met Kinheim. De eerste keer dat dit gebeurde was in 1991 door Charles Urbanus (bij Neptunus) en in 1992 door Robert Niggebrugge (bij ADO).

(21 september)

MEER VIDEOS

...Interview Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen...
(RTV Rijnmond, 21 september)

...Reactie van korte stop Dwayne Kemp...
(RTV Rijnmond, 21 september)

...Interview met outfielder Kalian Sams...
(RTV Rijnmond, 21 september)

...Interview met werper Orlando Yntema...
(RTV Rijnmond, 21 september)

...Interview met MVP Benjamin Dille...
(RTV Rijnmond, 21 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.