Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Jonathan Schoop slaat homerun in Major League!
English
BALTIMORE, Maryland (USA) - Jonathan Schoop heeft woensdagavond 25 september zijn debuut gemaakt in de Major League als tweede honkman voor Baltimore Orioles in het thuisduel tegen Toronto Blue Jays. Hij stond als achtste slagman in de startende line-up van Manager Buck Showalter. En Schoop maakte er een memorabel debuut van, want hij sloeg een honkslag in zijn eerste slagbeurt, homerde (!) in zijn derde trip naar het slagperk en scoorde drie punten. Baltimore won met 9-4.


...Oriole Park at Camden Yard...
...het stadion van de Baltimore Orioles...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Schoop gaf onmiddellijk zijn visitekaartje af, want hij sloeg een honkslag in zijn allereerste Major League-slagbeurt in de derde inning met een 3-0 achterstand voor de Orioles. Met een 1-wijd-0-slag count sloeg hij op de volgende worp van Esmil Rogers een line drive naar het midveld. Even later scoorde hij ook zijn eerste punt, want volgende slagman Ryan Flaherty sloeg een homerun.

In de vierde inning kwam Baltimore op 3-3 via een homerun van Steve Pearce met één uit. Jason Pridie en Steve Clevenger volgden met honkslagen, maar hierna sloeg Schoop (in zijn tweede slagbeurt) in een dubbelspel op de eerste worp die hij zag.

Baltimore scoorde vervolgens drie punten in de vijfde inning om een 6-3 voorsprong te nemen. Toronto pakte een punt terug in de eerste helft van de zesde inning. In de 2e6 werd Kyle Drabek de nieuwe werper voor Toronto. Hij kreeg Jonathan Schoop tegenover zich en die sloeg de vierde worp die hij zag over de midveld-omheining voor zijn eerste Major League-homerun!

Met het slaan van de homerun werd Schoop pas de tweede speler in de historie van de Orioles die een homerun slaat in zijn eerste Major League-wedstrijd. De eerste was Larry Haney, die het presteerde op 27 juli 1966 tegen Cleveland Indians.

In de achtste inning, in zijn vierde slagbeurt, tegenover nieuwe werper Ricky Romero, kreeg Schoop vier wijd. Kort erna scoorde hij zijn derde Major League-punt toen Ryan Flaherty zijn tweede homerun in de wedstrijd sloeg.

De 21-jarige Schoop (hij wordt volgende maand 22) werd op 4 september toegevoegd aan het big league-roster, maar hij moest tot vandaag (21 dagen later) wachten op zijn debuut. Baltimore speelde deze maand tot nu toe een reeks belangrijke wedstrijden in de strijd om één van de twee Wild Cards in de American League. Daardoor kregen de ervaren spelers op Baltimore's roster uiteraard de voorkeur in deze wedstrijden, waardoor er weinig ruimte was voor de jongere (en minder ervaren) spelers om ingezet te worden. Maar voor deze spelers behoort het deel uitmaken van de ploeg tijdens deze belangrijke wedstrijden op het big league-niveau natuurlijk ook tot hun leerproces.

Dinsdag werden de Orioles uitgeschakeld voor de Wild Card na een 3-2 nederlaag tegen de Blue Jays in 10 innings. Afgelopen maandag verloren de Orioles derde honkman Manny Machado, die een knieband scheurde, nadat hij weggleed op het eerste honk na het slaan van een honkslag in de zevende inning. Machado zal zes tot acht weken uitgeschakeld zijn. Hij werd vervangen door pinch-runner Alexi Casilla, die de nieuwe tweede honkman werd (Flaherty verruilde het tweede voor het derde honk). In de achtste inning viel Casilla met zijn hoofd tegen de knie van rechtsvelder Nick Markakis toen hij duikend een geslagen bal probeerde te vangen. Casilla bleef in de wedstrijd, maar na de inning alsnog vervangen.

Toen hij het veld betrad in de eerste inning werd Jonathan Schoop de 30e speler met de Nederlandse nationaliteit die in de Major League uitkomt. Drie in Nederland geboren spelers debuteerden al tegen het einde van de 19e eeuw! In 1871 was Rynie Wolters de eerste en hij speelde drie seizoenen op het hoogste niveau. In 1894 en 1897 was John Houseman de tweede in Nederland geboren speler en hij werd in 1895 gevolgd door John Otten.

Het duurde hierna tot 1970 voordat de volgende in Nederland geboren speler zijn Major League-debuut maakte en dat was werper Bert Blyleven bij de Minnesota Twins. Blyleven, de Pitching Coach van het Nederlands Honkbal Team tijdens de World Baseball Classic in 2009 en dit jaar, gooide 22 seizoenen in de Major League en werd in 2011 gekozen in de Hall of Fame.

Hoewel geboren in Nederland groeiden deze vier spelers allen op in de Verenigde Staten, omdat zij daar al op zeer jonge leeftijd terecht kwamen. De eerste in Nederland geboren en opgegroeide speler die in de Major League debuteerde was werper Win Remmerswaal, die in 1979 en 1980 gooide voor de Boston Red Sox.

De eerste op Curaçao geboren en opgegroeide speler in de Major League was Hensley Meulens in 1989 en de eerste op Aruba geboren en opgegroeide speler in de Majors was Eugène Kingsale in 1996.

Wanneer we de vier in Nederland geboren, maar er niet opgegroeide spelers even niet meerekenen en ook niet werper Pedro Strop (die werd geboren en gedeeltelijk opgroeide in de Dominicaanse Republiek), dan werd Schoop de 25e Nederlandse speler in de Major League die geboren werd en opgroeide in Nederland, op Curaçao of op Aruba.

(25 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.