Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 november 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Nieuwe opzet Hoofdklasse in 2014
English
AMSTERDAM - Op maandag (25 november) werd bekend dat de Hoofdklasse-competitie volgend seizoen een nieuwe opzet krijgt.

De competitie van 42 wedstrijden wordt gesplitst in twee helften van elk 21 wedstrijden. De nummer één en twee van de eerste helft vormen de eerste twee ploegen die zich plaatsen voor de Play-Offs, die volgt op de reguliere competitie na afloop van de tweede helft. De twee beste teams van de tweede helft plaatsen zich eveneens voor de Play-Offs. Wanneer één of beide teams die op de eerste of tweede plaats eindigen in de tweede helft dezelfde zijn als in de eerste helft, zullen de nummers 3 en 4 zich ook kwalificeren.

De vier ploegen die de Play-Offs bereiken beginnen het na-seizoen met de helft van het aantal behaalde punten tijdens de reguliere competitie. De vier ploegen ontmoeten elkaar in de Play-Offs weer allemaal in een 3-game series, dus spelen totaal negen wedstrijden. De twee beste teams plaatsten zich vervolgens voor de Holland Series en spelen om het landskampioenschap. Dit Play-Off systeem (behalve het aantal punten) is in gebruik sinds 2011.

De laatste keer dat een seizoen werd gesplitst in twee helften met een kwalificatie-status was in 1987 en 1988. In 1987 kwalificeerden de winnaars van de eerste en tweede competitiehelft zich voor de Holland Series. Neptunus won toen de eerste helft en trof tweede helft-kampioen Amsterdam Pirates in de allereerste Holland Series, die toen werd gewonnen door Pirates. In 1988 werd dezelfde formule gebruikt, maar had dit keer een heel ander resultaat. Haarlem Nicols werd toen namelijk winnaar van zowel de eerste als de tweede competitiehelft en uitgeroepen tot landskampioen, zodat er geen Holland Series volgde.

In 1986 werd de Hoofdklasse gesplitst na 30 wedstrijden. De top-6 speelde vervolgens om het kampioenschap, terwijl de onderste vier gezelschap kregen van de top-4 uit de Eerste Klasse en speelden om vier plekken in de Hoofdklasse van het volgende jaar. Dezelfde formule werd ook gebruikt in 1987 en 1988, maar toen kwalificeerden de winnaars van beide helften zich voor de finalereeks.

Na afloop van het seizoen 1988 verviel het gedeelde seizoen weer, maar keerde in 2001 terug. Opnieuw vormde de top-6 een kampioenspoule, terwijl de overige teams zich moesten handhaven voor het volgende seizoen in de degradatiepoule. In deze nieuwe opzet plaatsten de vier beste teams van de kampioenspoule zich voor de Play-Offs. Deze formule werd ook in 2002 en 2003 gehanteerd.

In 2010 werd er een nieuwe seizoensdeling geïntroduceerd in de uit acht ploegen bestaande Hoofdklasse. Na een competitie van 42 wedstrijden ging de top-4 Play-Offs spelen, terwijl de overige vier teams verder speelden in de Play-Downs om de eventuele degradatie te beslissen. Het Play-Off/Play-Down systeem werd ook gebruikt in 2011, 2012 en dit seizoen. Van 1989 tot en met 2010 ontmoette de nummer 1 van de competitie of van de kampioenspoule de nummer 4, terwijl de nummer 2 het moest opnemen tegen de nummer 3 in de Play-Offs op weg naar de Holland Series. In 2011 werd de huidige Play-Off formule in gebruik genomen.

(25 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.