Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 november 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Wladimir Balentien Meest Waardevolle Speler in Japan
English
TOKYO (Japan) - De Nederlandse outfielder Wladimir Balentien is gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Central League in Nippon Professional Baseball. Werper Masahiro Tanaka van kampioen Tohoku Rakuten Golden Eagles werd de MVP in de Pacific League. De winnaars van de jaarlijkse prijzen in het Japanse profhonkbal werden dinsdag (26 november) bekend gemaakt.


...Wladimir Balentien tijdens de WBC...
(© Foto: Henk Seppen)
Dit seizoen brak de op Curaçao geboren Wladimir Balentien als speler van Yakult Swallows het all-time single-season homerun-record, dat in 1964 werd gerealiseerd door de legendarische Sadaharu Oh, die toen 55 homeruns sloeg. Op 15 september sloeg Balentien zijn 56e en 57e homerun om een nieuw record te vestigen. De 29-jarige outfielder sloot het seizoen met 60 homeruns af.

Balentien schreef geschiedenis, want hij werd de eerste speler die tot MVP in de Central League werd gekroond, terwijl hij speelde voor een ploeg die op de laatste plaats eindigde.

Balentien kreeg 200 van de beschikbare 275 stemmen (waarvan er 273 geldig waren) voor de eerste plaats in de categorie Meest Waardevolle Speler. Hij kreeg ook 38 stemmen voor de tweede plaats en 21 voor de derde plaats, waardoor hij een totaal van 1135 punten kreeg om op grote afstand te eindigen boven nummer 2 Shuichi Murata (Yomiuri Giants), die 419 punten kreeg. Een stem voor de eerste plaats leverde vijf punten op, terwijl een stem voor de tweede plaats goed was voor drie punten en een derde plaats-stem zorgde voor één punt.

Masahiro Tanaka kreeg alle 233 eerste plaats-stemmen (van de 234, maar één was niet geldig) om op een totaal van 1165 punten te eindigen en de MVP te worden in de Pacific League. De werper was dus een unanieme winnaar en eindigde ruim voor Yuya Hasegawa (Softbank Hawks), die 106 punten kreeg. Oranje-outfielder Andruw Jones, teamgenoot van Tanaka dit seizoen bij Golden Eagles, eindigde op de zevende plaats in de MVP-stemming in de Pacific League. Jones kreeg 14 stemmen voor de tweede plaats en zes voor de derde plaats om op een totaal van 48 punten te komen. Zeven spelers van de Golden Eagles eindigden in de top-10 van de MVP-stemming.

Balentien sloeg dit seizoen .330 (145-uit-439) in 130 wedstrijden met 17 doubles, 60 homeruns en 131 binnengeslagen punten, terwijl hij 94 keer scoorde.
Tanaka bleef ongeslagen voor de Eagles en was 24-0 in 28 wedstrijden, waarin hij ook nog een save op zijn naam kreeg en afsloot met een ERA van 1.27 en 183 strikeouts in 212 innings. Tanaka werd de eerste speler sinds 1965 en de derde in de historie die alle MVP-stemmen voor de eerste plaats kreeg. In 1959 was Tadashi Sugiura de eerste, Katsuya Nomura was de tweede in 1965.

Naast zijn uitverkiezing tot MVP werd Balentien ook gekozen in het Central League All Star Team (Best Nine) als één van de outfielders. Balentien kreeg ook prijzen die behoorden bij het slaan van de meeste Homeruns en het beste On Base Percentage.

Voor hun prestaties kregen Balentien en Tanaka ook de Special Commissioner Award.

Yasuhiro Ogawa (Yakult Swallows) werd gekozen tot Rookie of the Year in de Central League, terwijl Tatsunori Hara (Yomiuri Giants) werd gekozen tot Beste Manager.
In de Pacific League werd Takahiro Norimoto (Golden Eagles) Rookie of the Year en was Senichi Hoshino (Golden Eagles) de Beste Manager van het seizoen 2013.

(26 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.