Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


ADO Lakers wint nipt vs. Twins en blijft Hoofdklasser!
English
DEN HAAG - ADO Lakers stond zaterdag vs. Twins vanaf de derde inning met 1-0 achter, maar kwam langszij in de achtste en won met 2-1 in de negende in de vijfde en beslissende wedstrijd van de Promotie/Degradatie Play-Off. Hiermee won ADO Lakers de series met 3-2 en handhaafde zich daardoor in de Hoofdklasse van volgend seizoen! De wedstrijd van vandaag, die drukbezocht was, eindigde met een controversiële beslissing bij het eerste honk en dat leidde uiteindelijk naar het winnende punt.

Het had vandaag een historische dag kunnen worden voor Twins. Met een overwinning zou de ploeg na een periode van negen jaar zijn teruggekeerd naar de Hoofdklasse. In de reeks boekte Twins twee prima comebacks met ruime overwinningen. Nadat de opener was verregend begon ADO Lakers met een 6-2 winst. ADO keek vervolgens tegen een 12-0 achterstand aan in het inhaalduel, dat werd gestaakt vanwege regen en vier dagen later werd uitgespeeld, resulterend in een 12-1 zege voor Twins. ADO Lakers herstelde zich en won vervolgens de regulier vastgestelde derde wedstrijd met 2-1. Opnieuw antwoordde Twins met een ruime overwinning, een 9-0 shutout op eigen veld, zodat een vijfde en beslissende wedstrijd werd afgedwongen. Vandaag was Twins op weg naar een mogelijke overwinning, want de ploeg stond in de achtste inning voor. Het probleem voor de ploeg was echter dat de voorsprong minimaal was, want er was maar eenmaal gescoord en toen draaide het duel de andere kant op. Met een overwinning zou Twins zijn teruggekeerd naar de hoogste afdeling en zou er ook weer een Hoofdklasse-ploeg terugkeren in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Aan de andere kant kan ook worden gesteld dat met de winst van vandaag een stukje Hoofdklasse-geschiedenis is behouden. Dit was het 40e seizoen op het hoogste niveau voor de Haagse club en het 25e op rij sinds het in 1989 terugkeerde naar de Hoofdklasse. En dus zou het een flinke domper zijn geweest als de club zou zijn gedegradeerd. Vorig jaar verloor de Hoofdklasse als een stukje historie toen Sparta-Feyenoord degradeerde in wat hun 50e seizoen in de Hoofdklasse was.

ADO debuteerde in de Hoofdklasse in 1971, maar degradeerde hetzelfde jaar. Men keerde terug in 1973, speelde zes seizoenen in de hoogste afdeling, voordat een tweede degradatie volgde. Opnieuw keerde de ploeg een jaar later weer terug en maakte een nieuwe comeback in 1980. Maar helaas volgde in 1987 een nieuwe degradatie, maar voor de derde keer keerde de Haagse na een jaar afwezigheid alweer terug. Sinds 1989 speelt ADO nu in 25 opeenvolgende seizoenen in de Hoofdklasse en veroverde de kampioenstitel in 1992.
...Twins-pitcher Jurriaan Korff...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Timo van Ancum startte voor ADO Lakers en zorgde voor drie nullen op rij in de eerste twee innings. Maar hierna zag hij Twins een 1-0 voorsprong nemen in de derde inning. Stijn Janssens opende met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Christopher Ge en scoorde op een volgende honkslag van Jarreau Martina. Dit zou voor het grootste deel van het duel het enige punt zijn, totdat de wedstrijd in de achtste inning richting ADO begon te kantelen.

Twins verzuimde punten toe te voegen in de volgende drie slagbeurten en liet zes lopers achter. In de vierde inning kreeg het de honken vol met twee uit. Martijn Meeuwis begon met vier wijd, waarna Mick Molenaar met één uit een honkslag sloeg en Stijn Janssens met twee uit vier wijd kreeg. Maar een vangbal op fout gebied sloot de inning vervolgens af.

In de vijfde inning kreeg Jarreau Martina vier wijd met één uit en die schoof op na een doorgeschoten bal. Met twee uit kreeg ook Meeuwis vier wijd, terwijl Martina opschoof na een foute aangooi, maar ook deze twee lopers bleven achter.

In de zesde opende Mick Molenaar met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Bart Hanegraaf, maar strandde op het tweede honk.

Jurriaan Korff gooide voor Twins en kwam in de eerste zeven innings nauwelijks in de problemen. Maar de linkshander werd gesteund door slechts één punt en dat betekende dat het meer en meer moeilijker werd de minimale voorsprong vast te houden.

In de eerste inning kreeg hij een one-out single tegen van Jason Jakobus, maar hierna draaide de verdediging een dubbelspel. In de volgende slagbeurt sloeg Kelvi Martinez een one-out single, maar strandde. Korff zorgde hierna voor drie nullen op rij in de volgende vier innings. Na 15 slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg hij een one-out single tegen van Julian Goins in de zevende inning. Die schoof op na een OSS van Reangelo Castillo, maar bleef ook achter. En zo leek het allemaal goed te gaan voor Korff, ondanks de minimale 1-0 voorsprong.

Maar toen kwam de achtste inning.


...Martijn Meeuwis in het slagperk voor Twins in zijn laatste wedstrijd...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
In de eerste helft van de inning opende Meeuwis (die zijn afscheid heeft aangekondigd) met een honkslag voor Twins, schoof op na een opofferingsstootslag van Anthony Vrolijk, maar werd op het derde honk uitgeschakeld bij een poging op te schuiven op een grounder richting kort van Mick Molenaar. Even later kwam de inning ten einde toen Van Ancum Molenaar op het eerste uitschakelde met een pick-off.

In de tweede helft van de beurt sloeg Glennton Poulo een tweehonkslag met één uit. Volgende slagman Jurriaan Dijk sloeg hierna een honkslag in het midveld. Poulo schoof uiteraard op naar het derde honk, maar kon vervolgens ook scoren toen midvelder Jarreau Martina een fout maakte. Een stootslag-poging van Kelvin Knape mislukte hierna en hij kreeg drie slag toen een stootslag op de derde slagbal eindigde in een foutbal. Maar Dijk schoof even later toch op naar het tweede honk door het te stelen. Hij strandde daar, omdat Korff met nog een strikeout volgde om de inning af te sluiten, maar de stand was nu 1-1 en dus was het een compleet nieuwe wedstrijd geworden.

In de eerste helft van de negende inning keerde Van Ancum terug op de heuvel voor ADO Lakers en kreeg twee snelle nullen. Hierna sloeg Rikkert Kempen een honkslag, maar sloot Van Ancum af met een strikeout.

In de tweede helft van de negende inning schakelde Korff, die eveneens het hele duel gooide, de eerste slagman uit. Maar hierna bereikte Julian Goins het honk op wat als een foute aangooi van derde honkman Anthony Vrolijk in de boeken terecht kwam. Op foto's van het moment dat Goins het eerste honk nadert is te zien dat eerste honkman Martijn Meeuwis de bal in zijn handschoen heeft, een split-second voordat Goins arriveert. Terwijl hij op het eerste honk stapte maakte Goins, die aan de binnenkant van de honklijn liep, contact met de enkel van Meeuwis, die hierdoor de controle over de bal verloor en geblesseerd raakte. 1B Umpire Rob Visser bepaalde dat de loper 'safe' was. De actie op het eerste honk zorgde ervoor dat beide dug-outs leegstroomden, maa de umpires herstelden de rust en het duel werd voortgezet. Goins stal vervolgens het tweede honk en bereikte het derde honk na een grounder van Odion Gouverneur. Bericht werd dat de laatste eveneens aan de binnenkant dicht bij Meeuwis liep en dat resulteerde in een tweede bench-clearing. Maar opnieuw suste de umpires de teams en vervolgde de wedstrijd. Even later sloeg Kelvi Martinez een 0-wijd-1-slag worp van Korff in het midveld voor een 'walk-off single' die ADO Laker een 2-1 overwinning bezorgde.

(28 september)


...De vijfde wedstrijd van de Promotie/Degradatie Play-Off...
...in Den Haag was drukbezocht......Jason Jakobus gaat uit op het 2e honk...
...2B Chrisopther Ge completeert...
...een dubbelspel in 1e inning...

...1B Martijn Meeuwis ontvangt de bal in de negende...
...inning, terwijl Julian Goins nadert...

...Een fractie later maakte Goins contact met de enkel...
...van Meeuwis en wordt safe gegeven...

...De actie op het eerste honk resulteert in de eerste van twee bench-clearing brawls...
(© Foto's: Alfred Cop Fotografie)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.