Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Jurickson Profar leidt hitters in Dominicaanse competitie
English
SANTO DOMINGO (Dominicaanse Republiek) - Jurickson Profar is momenteel de beste slagman in de Liga de Béisbol Profesional de la República Dominicana (LIDOM), zoals de officiële naam luidt van de professionale competitie in de Dominicaanse Republiek. Het is één van de vier professionele Winter Leagues, de andere zijn in Mexico, Puerto Rico en Venezuela. De winnaars van deze competities ontmoeten elkaar in februari in de Caribbean Series.


...Jurickson Profar tijdens de World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Op 18 oktober opende de 20-jarige van Curaçao afkomstige Jurickson Profar het nieuwe Dominicaanse seizoen als speler van Tigres del Licey. In de openingswedstrijd tegen Leones del Escogido zorgde Profar met een opofferingsslag voor het eerste punt van het seizoen en sloeg ook een tweehonkslag in het duel, dat met 4-1 werd verloren.

Nadat hij als derde slagman in de line-up stond in het openingsduel schoof Profar op naar de nummer 2 plek in de volgende wedstrijden. Hij sloeg 1-uit-3 in de eerste twee wedstrijden, maar sloeg toen 4-uit-4 en scoorde tweemaal toen hij designated hitter was in het derde duel van het seizoen vs. Escogido, dat eindigde in een 5-3 zege.

Profar, die korte stop was in alle overige wedstrijden die hij speelde, zette zijn sterke slagwerk voort in de volgende wedstrijden. Hij sloeg 2-uit-3 met een homerun en drie gescoorde punten in een 19-8 winst vs. Toros del Este en was de volgende dag 3-uit-5 met een double en twee runs in een 7-4 winst vs. Estrellas de Oriente.

Profar sloeg hierna 1-uit-3 in de volgende twee wedstrijden, waarna hij zaterdag voor het eerst hitloos (0-uit-4) was in de enige wedstrijd waarin hij de lead-off hitter was, maar sloeg zondag (27 oktober) weer 2-uit-3 met een tweehonkslag en scoorde een punt in een 7-0 shutout-zege bij Toros del Este.

Na gespeeld te hebben in de eerste negen wedstrijden van Licey is Profar momenteel de beste slagman in de league met een .469 (15-uit-32) slaggemiddelde, gevolgd door teamgenoot Yamaico Navarro, die op .438 staat. Profar voert de competitie ook aan met 10 gescoorde punten, samen met Gregory Polanco van Leones del Escogido, 15 honkslagen en een .561 On Base Percentage. Tot nu toe sloeg Profar drie tweehonkslagen en één homerun, kreeg achtmaal vier wijd en heeft twee binnengeslagen punten.

Jurickson Profar tekende een profcontract bij Texas Rangers op 2 juli 2009 toen hij pas 16 jaar oud was. Hij maakte vervolgens zijn profdebuut in 2010 toen hij uitkwam in het Single-A Short Season-team van de Rangers. Profar promoveerde vervolgens naar Single-A in 2011 en speelde in Double-A in 2012. Maar op 2 september 2012, toen hij pas 19 jaar was, debuteerde hij in de Major League. Hij was de tweede honkman voor de Rangers in een 8-3 winst bij Cleveland Indians. In de derde inning opende hij met een homerun in zijn allereerste Major League-slagbeurt. Profar speelde in 2012 in negen big league-wedstrijden.

Dit seizoen speelde Profar in 85 Major League-wedstrijden voor de Rangers, waarin hij 2e honkman (32 wedstrijden), 3e honkman (10 wedstrijden) en korte stop (18 wedstrijden) was. Maar hij werd ook ingezet als Designated Hitter en in het outfield. Profar, die een switch-hitter is, sloot het seizoen af met een .234 slaggemiddelde (67-uit-286) met 11 doubles en zes homeruns. Hij scoorde 30 punten en sloeg er 26 binnen.

In maart van dit jaar werd Profar toegevoegd aan het roster van het Nederlands Honkbal Team voor de finaleronde van de World Baseball Classic in San Francisco.

Ook op het roster van Licey staan de Cubaanse werpers José Ariel Contreras en Yunesky Maya. Dit seizoen gooide de 41-jarige Contreras in zeven Major League-wedstrijden voor Pittsburgh Pirates. De rechtshander gooit sinds 2003 in de Majors. In het verleden nam hij aan verschillende internationale evenementen deel met de succesvolle Cubaanse Nationale Ploeg, waaronder Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Maar hij nam ook deel aan de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament, de twee grote internationale toernooien in Nederland. Maya gooide dit seizoen in één wedstrijd voor Washington Nationals, waar hij ook op de heuvel stond in 2010 en 2011. Tot nu toe startten de twee Cubanen elk twee wedstrijden voor Licey en staan beiden op 0-1.

Tigers del Licey neemt momenteel de tweede plaats in met een 6-3 'record' achter koploper Águilas Cibaeñas, die op 7-1 staat. Licey is de oudste en meest succesvolle professionele honkbalploeg in de Dominicaanse Republiek. De club werd opgericht in 2007 en veroverde een recordaantal van 22 keer de nationale titel, maar won ook de Caribbean Series tienmaal.

(28 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.