Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Loek Loevendie stopt na 65 jaar als honkbalcoach!
English

...Loek Loevendie bedankt de aanwezigen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
AMSTERDAM - Precies om 4 uur zondagmiddag 29 september kwam een unieke en zeldzame loopbaan ten einde. Met de laatste nul van de wedstrijd van zijn Amsterdam Pirates adspiranten-3 team sloot Loek Loevendie zijn actieve loopbaan af. Een loopbaan die een periode van 65 jaar omspande!

Op 16-jarige leeftijd begon Loevendie al met het coachen van pupillen bij de Amsterdamse voetbalclub Rap. Bij die vereniging was hij in 1959 één van de oprichters van een honkbal-afdeling, een aantal jaar later gevolgd door een softbal-afdeling.

Loevendie werd één van de spelers in het eerste honkbalteam, maar bleef ook doorgaan met het trainen van jeugdvoetbalteams. Later begon Loevendie met zijn beroemde woensdagmiddagtrainingen voor de honkbaljeugd. Hij plaatste advertenties in weekkranten en kreeg onmiddellijk veel reacties. Hiermee begon de jeugdafdeling van Rap-honkbal. En het vormde de basis van een zeer succesvolle jeugdafdeling, waarvan teams vele Amsterdamse, regionale en landelijke titels veroverden.

Loevendie ging zich steeds meer toeleggen op het trainen van honkbaljeugd. Door de jaren heen begeleidde hij ruim honderd spelers, die uiteindelijk de Hoofdklasse haalden en/of het Nederlands Honkbal Team. In de eerste jeugdgroepen die Loevendie trainde in de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig bevonden zich spelers als Marcel Joost, Frank Koot, Haitze de Vries, Jan Hijzelendoorn, Ronald Stoovelaar en Peter van Erk, die allen de Hoofdklasse zouden bereiken. De eerste vijf kwamen ook uit voor het Nederlands Team. Onder zijn pupilen waren ook spelers die later aan een professionele loopbaan begonnen, waaronder Rikkert Faneyte, die in de Major League uitkwam voor San Francisco Giants en Texas Rangers. Ook spelers als Werper Tonny Cohen en infielder Raymond Hofer zouden ook professioneel gaan spelen in de USA. Voor veel van deze spelers, maar ook 'oude' clubleden was en bleef Loevendien simpelweg 'Ome Loek'.


...De spelers luisteren naar het volkslied...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Vandaag sloot de 81-jarige Loevendie zijn 65-jarige coachingloopbaan af. Voor aanvang van de wedstrijd tegen het adspirantenteam van Tex Town Tigers uit Enschede werden alle spelers en coaches één voor één voorgesteld. Na het spelen van het volkslied werd Loevendie 'toege-yelled' door zijn spelers en kreeg hij een speciaal honkbalshirt met op de achterkant 'Ome Loek - # 1 - Coach'. Nadat Loevendie de ceremoniële eerste bal had gegooid was het tijd om aan de wedstrijd te beginnen, die vanwege de speciale gelegenheid vandaag werd gespeeld op het hoofdveld van het complex op Sportpark Ookmeer.

Tex Town Tigers was sterker, ook omdat het spelers in het team had die twee jaar ouder waren dan die van Pirates. TTT won het duel met 12-4. Sam van der Ploeg nam TTT op sleeptouw met een tweehonkslag en twee driehonkslagen. De korte stop scoorde tweemaal en kwam tot zes binnengeslagen punten.

Met een 12-0 achterstand kwam Pirates tot een rally van vier punten in de vijfde en laatste inning. Nadat lead-off hitter Matthijs Coorengel (de bat-boy van het L&D Amsterdam Pirates Hoofdklasse-team) uitging na een grounder kreeg Joshua Meulenhoff vier wijd en scoorde toen Hikaru Toyota volgde met een tweehonkslag. Toyota scoorde even later na een wilde worp. Met twee uit kregen Timo Wille en Cas Rübsaam vier wijd en gingen scoren op honkslagen van Sander van der Velden en Daniël Scherenberg. Eerder in het duel hadden Riley Veltman, Sander van der Velden (hij sloeg 2-uit-2) en Mees Jansen ook al een honkslag geslagen voor Pirates.

,,Dit is een jong team'', stelde Loevendie. ,,De meeste van deze spelers speelden vorig seizoen nog in de pupillen. Ze hebben dit seizoen heel veel geleerd, over twee jaar zijn ze een stuk sterker en nog beter.''

Na afloop van de wedstrijd was het tijd voor teamfoto's en ontkurkte de champaigne ter viering van de indrukwekkende coachloopbaan van Loevendie.

Loevendien: ,,Ik zou graag nog zijn doorgegaan, maar ik heb gewoon teveel last van mijn rug. Het is tijd om te stoppen met coachen. Maar ik blijf gewoon actief voor de club hoor. Ik heb nog veel dingen waar ik mee bezig ben en blijf, zoals de jeugdcommissie, materiaal, het museum en nog veel meer. En ik blijf natuurlijk doorgaan met de woensdagmiddag-trainingen. Dan ga ik gewoon op een stoel zitten en gooi de ballen naar de slagman. Ik hou ervan jeugd te coachen en hen te helpen beter te worden. Ik heb nog genoeg te doen.''

(29 september)


...Verslag lokale tv-zender AT5...
(commentator is Pieter Hulst)


...Catcher Riley Veltman geeft de wedstrijdbal...
...en het shirt aan Ome Loek...

...Loek Loevendie gooit de eerste bal...


...Klaar om te spelen...


...Met zijn speciale honkbalshirt kijkt Loevendie...
...toe vanuit het coachvak...

...Loek Loevendie overziet het veld, zoals hij dat in duizenden wedstrijden heeft gedaan...

...Loevendie met werper Hikaru Toyota...

...Terug naar de dug-out...

...De Amsterdamse tv-zender AT5 deed verslag van het duel....

...Loevendie stuurt een speler door in de 5e inning...

...Pirates heeft weer een punt gescoord...

...Loevendie wordt na afloop geëerd...

...En daar hoort een champagne-douche bij...


...Een staande ovatie voor Loevendie...
...Links staat bestuurslid Peter Meuris...

...De teams van Amsterdam Pirates en Tex Town Tigers poseren samen op deze memorabele dag...

...De spelers nemen afscheid van hun coach...


...Oud-speler Kees van Vegten bedankt...
...Loevendie voor zijn vele bijdragen...

...Loevendie wordt geïnterviewd door Elvin Englentina...
...van Radio Backstop Pengue...

...Ronald Stoovelaar, één van Loevendie's latere...
...internationals, met zijn jeugdcoach...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.