Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Japan Series in balans na winst Giants; Legendarische Giants-speler/manager Tetsuharu Kawakami overleden
English
TOKYO (Japan) - De Japan Series is weer in balans na een 'come-from-behind' overwinning van de Yomiuri Giants in Game 4 op woensdagavond (30 oktober). Spelend voor eigen publiek in de Tokyo Dome stonden de Giants met 3-0 achter in de eerste inning en met 4-1 na de tweede, waarna een 5-5 stand werd gebroken in de zevende inning om met 6-5 te winnen vs. Tohoku Rakuten Golden Eagles. Met de winst brachten de Giants de best-of-seven Japan Series weer in evenwicht, zodat de reeks in elk geval teruggaat naar Sendai, omdat sowieso een zesde wedstrijd nodig is. Game 5 wordt donderdag in Tokyo gespeeld.

IN MEMORIAM


...Tetsuharu Kawakami in 1946...
(1920 - 2013)

De talentvolle zwemster Natsumi Shibata gooide vanavond de ceremoniële eerste bal.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis van Tetsuharu Kawakami, die op 28 oktober op 93-jarige leeftijd overleed. Tetsuharu Kawakami werd een legendarische speler in zijn 18 seizoenen in het professionele honkbal in Japan en kreeg als bijnaam 'God of Batting'. De eerste honkman speelde in al zijn 18 seizoenen (1938-1942; 1946-1958) voor Yomiuri Giants, dat tot en met 1946 speelde onder de naam Tokyo Kyojin. Kawakami werd beroemd om zijn roodgeschilderde knuppel en was vijfmaal Beste Slagman (1939, 1941, 1951, 1953, 1955). De befaamde nummer 16 sloeg ook tweemaal de meeste Homeruns (1940, 1948) en werd driemaal gekozen tot Meest Waardevolle Speler (1941, 1951, 1955). De linkshandig slaande Kawakami was de eerste profhonkballer in Japan die de grens van 2000 honkslagen bereikte.

Als Manager leidde hij de Yomiuri Giants naar negen opeenvolgende kampioenstitels van 1965-1973. Tetsuharu Kawakami werd in 1965 opgenomen in de Japanse Hall of Fame. Ter nagedachtenis aan de Giants-grootheid droegen de speler een zwarte herinnerings-patch op hun linkermouw.

Bijna 45.000 toeschouwers zagen de Golden Eagles een 3-0 voorsprong nemen in de eerste helft van de eerste inning op Dennis Houlton. Takero Okajima opende met vier wijd, waarna Kazuya Fujita werd geraakt door een worp. Na een vangbal namen de Golden Eagles een 3-0 voorsprong toen Andruw Jones een 3-run homerun sloeg.

In de tweede helft van de eerste inning pakten de Giants een punt terug op Jim Heuser. Hisayoshi Chono begon met vier wijd, waarna Shinnosuke Abe met twee uit een vrije loop kreeg en Shuichi Murata volgde met een RBI-single.

In de eerste helft van de tweede inning brachten de Eagles het verschil weer op drie punten toen Ryo Hijirisawa een honkslag sloeg met één uit, opschoof na een 2-out single van Takero Okajima en scoorde op een hierna volgende honkslag van Kazuya Fujita, maar twee lopers bleven achter.

De Giants lieten hierna twee lopers achter in de tweede helft van de tweede en derde inning, maar verkleinden de achterstand naar 4-3 door tweemaal te scoren in de vierde slagbeurt. Sho Miyagawa begon de inning als vervanger van Heuser en begon met vier wijd voor pinch-hitter Tetsuya Matsumoto, waarna ook Yoshiyuki Kamei een vrije loop kreeg. Hisayoshi Chono volgde met een puntscorende honkslag, waardoor Matsumoto scoorde. Miyagawa raakte hierna volgende slagman Takayuki Terauchi met een worp en werd door de umpire weggestuurd wegens het gooien van 'een gevaarlijke worp'. Shinichiro Koyama nam het werpen over en schakelde Hayato Sakamoto met drie uit, maar kreeg toen een opofferingsslag tegen van Shinnosuke Abe, waardoor de stand op 4-3 kwam.

De Giants scoorden opnieuw tweemaal in de vijfde inning om een 5-4 voorspong te nemen. Met één uit kreeg Tetsuya Matsumoto (die in het duel bleef als nieuwe midvelder) vier wijd en bereikte Yoshiyuki Kamei het honk na een fout. De twee scoorden even later op een hierna volgende tweehonkslag van Hisayoshi Chono, die de Giants op voorsprong zette.

De voorsprong was van korte duur, want de Golden Eagles kwamen langszij in de eerste helft van de zesde inning op Hirokazu Sawamura, de derde werper voor de Giants. Kazuo Matsui begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Motohiro Shima en scoorde op een tweehonkslag van Ryo Hijirisawa. Met twee uit werd nog een honkslag geslagen, maar de Eagles strandden twee lopers.

In de tweede helft van de zevende inning scoorden de Giants wat het winnende punt zou blijken op Kohei Hasebe, die de pitching de inning ervoor had overgenomen. Nadat de Giants een lopers had achtergelaten in de zesde kreeg de ploeg de honken vol in de zevened, maar slechts eenmaal. Hasebe kreeg een lead-off single tegen van Tetsuya Matsumoto, die opschoof na een opofferingsstootslag van Yoshiyuki Kamei. Hisayoshi Chono kreeg hierna opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren, maar Takayuki Terauchi volgde met een puntscorende honkslag die een 6-5 voorsprong opleverde voor de Giants. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Hayato Sakamoto vier wijd kreeg, maar twee vangballen sloten de inning vervolgens af.

De Giants hielden de voorsprong hierna vast, want Scott Mathieson (die in de zevende inning op de heuvel kwam) en Tetsuya Yamaguchi (die de negende inning gooide) hielden de Golden Eagles puntloos in de laatste drie slagbeurten.

En dus was het alleen maar passend dat de Giants vanavond hun wedstrijd wonnen ter ere van hun langdurige speler en manager Tetsuharu Kawakami.

(30 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.