Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 oktober 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Boston Red Sox wint World Series
English
BOSTON, Massachusetts (USA) - Boston Red Sox is de nieuwe Major League-kampioen na winst van Game 6 van de World Series vs. St. Louis Cardinals woensdagavond (30 oktober) met een overtuigende 6-1 stand. Hiermee won Boston de World Series met 4-2 en veroverde de achtste kampioenstitel in de clubhistorie. Het was de eerste keer sinds 1918 dat de Red Sox de titel op eigen veld wonnen in Fenway Park.

Voor de Red Sox was dit het derde kampioenschap in de laatste tien jaar. De eerste van deze drie kwam in 2004 toen de BoSox tot een sweep kwamen tegen de Cardinals en toen hun eerste titel wonnen voor het eerst in 86 jaar, en dat was 1918. In 2007 wonnen de Red Sox de volgende World Series toen de ploeg tot een sweep kwam tegen Colorado Rockies.

Voor de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door voormalig werper Luis Tiant en voormalig catcher Carlton Fisk. Zij speelden een hoofdrol voor Boston in Game 6 van de 1975 World Series in Fenway Park vs. Cincinnati Reds, de laatste keer dat er een Game 6 werd gespeeld in Boston. Tiant startte en gooide zeven innings, terwijl Fisk een walk-off homerun sloeg in de 12e inning die Boston een 7-6 winst opleverde. Het beeld van Fisk staande bij de plaat, kijkend naar de bal die hij naar goed gebied 'wuift' is beroemd geworden. De volgende dag wonnen de Reds Game 7 met 4-3, nadat de Red Sox na drie innings met 3-0 voorstonden.

In 1986 waren de Red Sox opnieuw dicht bij een World Series-titel en stonden met 3-2 voor in de achtste inning van Game 6 vs. New York Mets in Shea Stadium. Maar in de 2e8 kwamen de Mets langszij. In de tiende inning scoorde Boston tweemaal voor een 5-3 voorsprong. In de 2e10 zorgden een honkslag en wilde worp voor een gelijke stand, waarna de Mets met 6-5 wonnen toen eerste honkman Bill Buckner de bal door zijn benen liet rollen en ook dat is een beroemd beeld geworden. De volgende dag wonnen de Mets Game 7 en de World Series met een 8-5 stand, nadat Boston opnieuw met 3-0 had voorgestaan in de zesde inning.

Het werd allemaal toegeschreven aan de legendarische 'Curse of the Bambino'. In 1918 hadden de Red Sox hun laatste World Series gewonnen met Babe Ruth als één van hun spelers. In januari 1920 werd Ruth, die de bijnaam 'Bambino' had, echter overgenomen door de New York Yankees. Daar werd hij de befaamde slagman die we allemaal kennen en beleefde hij vele succesvolle seizoenen. Boston won nooit meer een World Series tot 86 jaar later toen de ploeg tot een sweep kwam tegen de Cardinals in 2004.

Vanavond hield St. Louis-starter Michael Wacha Boston puntloos in de eerste twee innings, hoewel hij wel lopers op de honken kreeg. In de eerste inning gooide hij vier wijd op David Ortiz met twee uit, maar schakelde daarna Mike Napoli met drie slag uit. In de tweede slagbeurt kreeg hij een lead-off single tegen van Jonny Gomes en volgde met vier wijd op Shane Victorino. Maar toen sloegen Xander Bogaerts en Stephen Drew beiden een pop-fly en dit keer eindigde Wacha met drie slag voor David Ross.

De Red Sox openden vervolgens de score in de derde inning door driemaal te scoren. Jacoby Ellsbury begon met een honkslag en schoof op na een grounder van Dustin Pedroia. Om een gedwongen loop te creëren (en uiteraard ook de powerhitter te omzeilen) kreeg David Ortiz opzettelijk vier wijd. Wacha schakelde hierna opnieuw Mike Napoli met drie slag uit, maar raakte volgende slagman Jonny Gomes met een worp, zodat de honken vol kwamen te staan. Hierna veegde Shane Victorino de honken schoon met een 3-run double op de Green Monster in linksveld. Gomes scoorde het derde punt in een close play op de plaat, terwijl Victorino het derde honk bereikte op de aangooi. Maar hij strandde daar toen Xander Bogaerts een line drive sloeg. Victorino had de vorige twee wedstrijden moeten missen vanwege stijfheid in zijn onderrug.

Boston had opnieuw een 3-run rally in de vierde slagbeurt. Stephen Drew opende met een homerun, waarna Jacoby Ellsbury een tweehonkslag sloeg met één uit. Met twee uit kreeg Ortiz opnieuw opzettelijk vier wijd, waarna Lance Lynn werd ingebracht als vervanger voor Wacha. Maar die werd begroet met een RBI-single van Mike Napoli en gooide vier wijd op Jonny Gomes, waardoor de honken vol kwamen. Shane Victorino was vervolgens opnieuw succesvol, want dit keer sloeg hij een RBI-single, die de stand opvoerde naar 6-0. Met nog altijd drie lopers op de honken werd Seth Maness de nieuwe werper en hij sloot de inning af met drie slag voor Xander Bogaerts.

John Lackey startte voor Boston. Hoewel hij goed gooide zag hij St. Louis regelmatig de honken bereiken, maar werd gesteund door een solide verdediging.

Lackey zorgde voor drie nullen op rij in de eerste inning, maar de rechtshander kreeg toen lead-off singles tegen van Allen Craig en Yadier Molina in de tweede slagbeurt. Een line out en vangbal volgden, waarna Lackey een wilde worp gooide, waarop de lopers opschoven, maar ze bleven achter toen Jon Jay drie slag kreeg.

In de derde inning kreeg Lackey een one-out single tegen van Matt Carpenter, maar kreeg toen de steun van een dubbelspel. In de vierde kreeg hij een out-out single tegen van Craig, waarna Molina via een fout het honk bereikte. Dit keer strandden de lopers toen een line out en strikeout volgden.

In de vijfde inning moest Lackey opnieuw twee honkslagen incasseren. Eerst een lead-off single van Jon Jay en even later een one-out single van Matt Carpenter, gevolgd door twee vangballen die de beurt afsloten.

Nadat Lackey voor drie nullen had gezorgd in de zesde inning begon hij de zevende met twee uit. Maar toen sloeg Daniel Descalso een honkslag en Matt Carpenter een tweehonkslag. Carlos Beltran volgde met een nieuwe honkslag en die bracht Descalso binnen, zodat het 6-1 werd. Een wilde worp schoof de lopers op, waarna de honken vol kwamen toen Matt Holliday vier wijd kreeg. Junichi Tazawa nam de pitching over van Lackey en maakte een einde aan de inning toen Allen Craig een grounder sloeg.

Nadat nieuwe werper Brandon Workman de Cardinals op rij had uitgeschakeld in de eerste helft van de achtste inning kwam Boston opnieuw in scoringspositie in de 2e8. Randy Choate, de zesde St. Louis-pitcher, begon met vier wijd voor lead-off hitter Jacoby Ellsbury en werd opgevolgd door Trevor Rosenthal. Ellsbury ging vervolgens gedwongen uit op een grounder van Dustin Pedroia, maar kreeg het tweede honk toegewezen toen Rosenthal schijn maakte. David Ortiz ontving hierna zijn derde opzettelijke vrije loop (en vierde keer vier wijd totaal) van de avond, gevolgd door de vierde strikeout in het duel voor Mike Napoli. De inning kwam ten einde toen Jonny Gomes een grounder sloeg.

Closer Koji Uehara beklom de heuvel voor de Red Sox in de eerste helft van de negende inning en regelde de zaken snel. Jon Jay en Daniel Descalso werden eerst uitgeschakeld via een vangbal. De Japanse werper sloot hierna de wedstrijd, de World Series en het Major League-seizoen 2013 af met drie slag voor Matt Carpenter.

En hierdoor werd de op Aruba geboren Xander Bogaerts de eerste Nederlandse speler die een World Series won sinds de in Nederland geboren pitcher Bert Blyleven de Series won met de Minnesota Twins in 1987.

(30 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.