Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Winst voor koplopers Pirates, Pioniers
English
AMSTERDAM / HOOFDDORP / ROTTERDAM / BUSSUM - Koplopers L&D Amsterdam Pirates en Vaessen Pioniers voegden weer een overwinning toe op een koude donderdagavond (1 mei). Amsterdam boekte een ruime 12-3 zege vs. Corendon Kinheim, terwijl Pioniers aanvankelijk achterstond in de eerste inning, maar met klein verschil won vs. ADO Lakers, 3-1.

DOOR Neptunus kon niet veel afstand nemen tegen UVV in de eerste zes innings, stond op een bepaald slechts met 3-2 voor, maar kwam tot een rally van zes punten in de zevende inning en won met 9-2.

Mr. Cocker HCAW was met 5-2 te sterk voor Mampaey The Hawks.

Vanavond was een avond met een paar 'eersten' van het seizoen.
Voor de eerste keer dit jaar wonnen alle vier de thuisploegen hun wedstrijd.
En voor het eerst dit seizoen won HCAW een thuiswedstrijd, terwijl Kinheim voor de eerste keer dit jaar een avondwedstrijd verloor.

Game 2 van de reeks wordt zaterdag gespeeld.

(1 mei)
L&D Amsterdam Pirates vs. Corendon Kinheim
In Amsterdam kwam L&D Amsterdam Pirates tot 15 honkslagen op een koude avond vs. Corendon Kinheim en brak een 3-3 stand met een 5-run rally in de vijfde. Een 4-run rally volgde hierna in de zesde om de stand op 12-3 te brengen, maar Amsterdam verzuimde de wedstrijd af te sluiten via de 10-punten-verschil-regel en dus werd het uiteindelijk toch nog een 9-inning wedstrijd.

Alle spelers in de Amsterdamse line-up bereikten het honk minimaal één keer en sloegen allen minimaal één honkslag, met uitzondering van eerste honkman Patrick Bok, die 0-uit-4 sloeg.

Rob Cordemans gooide de eerste zes innings, kwam tot vijf strikeouts en stond vier hits toe op weg naar zijn derde zege van het seizoen. De ervaren rechtshander keek in de vierde tegen een 3-2 achterstand aan, maar zag zijn teamgenoten daarna langszij komen. En dat was wat hij nodig had, want hij voegde twee solide innings toe en werd gesteund met nog eens negen punten.


...Michael Duursma...
...3 Runs, 3 Hits, 2 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam nam aanvankelijk een 2-0 voorsprong in de eerste inning op rookie Glenn Wassink. De rechtshander gooide vier wijd op Michael Duusma met één uit, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Remco Draijer. Een honkslag van Kenny Berkenbosch en een opofferingsslag van Bas de Jong maakten er daarna 2-0 van.

Kinheim pakte een punt terug in de tweede inning. Bryan Engelhardt en Jeffrey Arends begonnen met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Mervin Gario. Een grounder van Dashenko Ricardo bracht vervolgens Engelhardt over de plaat.

Cordemans gooide hierna driemaal drie slag in de derde inning. In het thuisdeel van de slagbeurt was Amsterdam onsuccesvol op de honken. Michael Duursma begon met een honkslag, maar ging uit bij stelen. Even later kreeg Remco Draijer vier wijd, maar na een vangbal werd ook hij uitgeschakeld bij een steelpoging en kwam de inning ten einde.

Dat stimuleerde Kinheim, want de ploeg reageerde met twee runs in de vierde inning om een 3-2 voorsprong te nemen. Quintin De Cuba begon met een honkslag en Bryan Engelhardt kreeg vier wijd, waarna een opofferingsstootslag van Jeffrey Arends de twee in scoringspositie bracht. Een honkslag van Mervin Gario door het midden bracht beiden binnen en dat leverde de Haarlemmers een 3-2 voorsprong op, maar de laatste strandde op het derde honk toen twee grounders volgden.

In de 2e4 kwam Amsterdam langszij toen Bas Nooij een line drive homerun in het linksveld sloeg met twee uit.

Nadat Kinheim een loper had achtergelaten op het tweede honk in de vijfde inning sloeg Pirates toen met vijf runs in de thuishelft. Eerst eindigde een stootslag van lead-off hitter Björn Hato in een foute aangooi, waarna een stootslag van Roelie Henrique mogelijk een nul had kunnen opleveren. Hij stootte de bal richting heuvel waar werper Glenn Wassink op de bal afkwam, maar hij stapte ineens opzij om ruimte te maken voor catcher Dashenko Ricardo, die zich moest omdraaien om de aangooi te maken. En zo bereikte Henrique het honk via een stootslag-honkslag. Even later voerden Hato en Henrique een double-steal uit en voegde Michael Duursma een RBI-single toe die Amsterdam op een 4-3 voorsprong zette. De honken kwamen vol te staan toen Remco Draijer werd geraakt door een worp. Dat leidde tot een werperswissel, want Jerrold Martijn werd de opvolger van Wassink. Maar de linkshander kwam onmiddellijk in de problemen, want hih kreeg een 2-run single tegen van Kenny Berkenbosch en een 2-run double van Bas de Jong die de stand opvoerden naar 8-3. Een strikeout, nul op de plaat en een grounder sloten de inning af, maar Amsterdam had duidelijk de controle over de wedstrijd overgenomen.

Dat sterkte ook Cordemans, die voor wederom voor drie nullen op rij zorgde in de zesde, waaronder twee strikeotus. In de tweede helft van deze beurt keerde Martijn weer terug op de heuvel voor Kinheim en had opnieuw een zware inning, want hij kreeg nog eens vier punten tegen, waarvan er drie onverdiend waren. Lead-off hitter Björn Hato bereikte ook nu weer het honk na een fout, waarna Roelie Henrique vier wijd kreeg en Michael Duursma volgde met een RBI-single. Duursma sloeg vanavond 3-uit-4, scoorde driemaal en had twee binnengeslagen punten. Hierna bracht ook Remco Draijer een punt binnen met een honkslag. Kinheim draaide vervolgens een dubbelspel, maar Martijn's inning was nog niet afgelopen. Hij kreeg nog een RBI-single tegen van Bas de Jong, een volgende honkslag van Rashid Gerard en een RBI-double van Bas Nooij, waardoor de stand op 12-3 kwam. Met lopers op het tweede en derde honk kon Amsterdam het verschil niet op 10 punten brengen, want een grounder sloot de slagbeurt hierna af.

In de eerste helft van de zevende inning nam Daan Hendrix het werpen over van Cordemans en kreeg een 2-out single tegen van Jefferson Muzo. Omdat het verschil van 10 punten ook niet werd bereikt in de volgende twee slagbeurten op nieuwe werper Raymond Rutte gooide Hendrix ook de achtste en negende inning. Ondanks het verschil van negen punten kreeg Hendrix een save op zijn naam, omdat hij als laatste werper in de wedstrijd drie volledige innings gooide.

L&D Amsterdam Pirates - Corendon Kinheim 12-3
RHE
Corendon Kinheim010200000-363
L&D Amsterdam Pirates20015400X-12151
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Glenn Wassink, L (1-1)4 (*)22676
Jerrold Martijn211752
Raymond Rutte23-2--
(*) - Wassink gooide op 4 slagmensen in de vijfde inning
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (3-0)652433
Daan Hendrix, SV (1)32-2--
Homerun: Pirates: Bas Nooij (1)(solo,4e,op Wassink).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play-Marco Stoovelaar.
Speeltijd-2:49 uur.
Vaessen Pioniers vs. ADO Lakers
In Hoofddorp stond Vaessen Pioniers kort met 1-0 achter vs. ADO Lakers, maar kwam langszij en won met een kleine 3-1 uitslag om op eigen veld ongeslagen te blijven.


...Max Draijer...
...Game-winning 2-run single...
(© Foto: Henk Seppen)
ADO Lakers had aanvankelijk een goede start. Met twee uit sloeg rookie Christian Diaz zijn eerste Hoofdklasse-homerun van zijn loopbaan op de Venezolaan Ricardo Hernandez Sanchez om zijn team een vroege 1-0 voorsprong te bezorgen. Maar daar bleef het bij voor de Haagse ploeg. De linkshander stond in de volgende zes innings nog maar drie andere honkslagen toe en zou twaalf slagmensen met drie slag uitschakelen. In de derde inning sloeg Odion Gouverneur een honkslag met twee uit, stal het tweede en het derde honk, maar bleef toen achter. In de zevende inning werd Edzul Robles de volgende ADO Lakers-loper die het derde honk bereikte. Hij begon met vier wijd, stal het tweede honk en schoof op na een grounder, maar bleef ook achter.

Pioniers moest het opnemen tegen Glenn Romney, die de verrassende startende werper was voor ADO Lakers. De ervaren speler is een outfielder en eerste honkman, die vorig seizoen niet in de Hoofdklasse uitkwam. In zijn loopbaan maakte hij voor dit seizoen slechts vijf pitching-optredens, allen in relief. De eerste daarvan kwam in 1996 toen hij één inning gooide voor Quick Amersfoort. De overige vier optredens kwamen in 2012 toen hij bij HCAW speelde. Eerder dit seizoen gooide Romney tweemaal in relief, maar vanavond maakte hij zijn eerste start als werper.

En de linkshander deed het aanvankelijk redelijk tegen de ploeg waar hij zelf in 2002-2009 speelde. In de eerste inning, met één uit schakelde hij powerhitter Dirk van 't Klooster met drie slag uit en gooide vier wijd op Danny Rombley, maar die ging uit bij een steelpoging. In de tweede inning zag hij Pioniers lopers op alle honken krijgen. Vince Rooi begon met een honkslag, maar daarn gooide Romney drie slag op Mark Duursma, gaf vier wijd aan Dè Flanegin, gooide drie slag op Djewi Appelman en volgde weer met vier wijd voor Chris Williams, zodat de honken vol kwamen te staan. Maar Max Draijer werd hierna uitgevangen om een einde aan de inning te maken, zodat drie lopers achterbleven.

In de derde inning kreeg Romney de gelijkmaker tegen. Zerzinho Croes begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Dirk van 't Klooster en een wilde worp, waarna hij scoorde op een opofferingsslag van Danny Rombley.

In de vierde kwam er een einde aan Romney's avontuur als startende werper toen Pioniers het duel in eigen voordeel keerde. Hij gooide vier wijd op Duursma, die opschoof na een wilde worp, en kreeg een honkslag tegen van Flanegin. Hierna werd Sylvester Martina ingebracht als reliever, maar die zorgde voor volle honken via vier wijd voor Williams met één uit. Opnieuw kwam Max Draijer hierna aan slag met volle honken en dit keer leverde de rookie een 2-run single af en bezorgde Pioniers daarmee een 3-1 voorsprong.

En dat was genoeg voor het restant van de wedstrijd. Pioniers werd puntloos gehouden door drie werpers en voegde nog maar één honkslag toe. Maar de Pioniers-pitching deed het ook uitstekend. Sedley Karel gooide driemaal drie slag in de achtste inning, waarna closer Bayron Cornelisse drie nullen kreeg in de negende voor de save.

Vaessen Pioniers - ADO Lakers 3-1
RHE
ADO Lakers100000000-140
Vaessen Pioniers00120000X-350
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Glenn Romney, L (0-1)3 (*)34333
Sylvester Martina4 (**)122--
Martijn Riphagen11----
Jeremy Winkel1-----
(*) - Romney gooide op 2 slagmensen in de vierde inning
(**) - Martina gooide op 1 slagman in de zevende inning
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Ricardo Hernandez Sanchez, W (2-0)7121411
Sedley Karel, H (1)13----
Bayron Cornelisse, SV (2)1-----
Homerun: ADO Lakers: Christian Diaz (1)(solo,1e,op Hernandez).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-René Ras, 1B-Henk van der Linde, 3B-Jan-Willem van der Paauw.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play-Huub Nelissen.
Speeltijd-2:57 uur.
DOOR Neptunus vs. UVV
In Rotterdam stond DOOR Neptunus slechts met 3-2 voor in de eerste helft van de zevende inning tegen UVV, maar kwam daarna tot een rally van zes runs en won met 9-2.


...Benjamin Dille...
...3 Hits, double, 2 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Beide ploegen hadden een productieve eerste slagbeurt, maar kwamen niet tot scoren. Voor UVV opende Brennan Nijhof met vier wijd op Diegomar Markwell en schoof op na een OSS, waarna ook Gilmer Lampe een vrije loop, maar toen volgden twee vangballen. Neptunus kreeg de honken vol met twee uit in de eerste slagbeurt op Gilian van Lith. Gyenuar Lopez begon met vier wijd, waarna Dwayne Kemp op het honk kwam na een fout en Gianison Boekhoudt eveneens vier wijd kreeg, maar ook hier maakt een vangbal een einde aan de inning.

Neptunus liet opnieuw twee lopers achter in de tweede inning, maar scoorde toen tweemaal in de derde slagbeurt. Met twee uit sloegen Boekhoudt en Daniel Fernandes beiden een honkslag en scoorden toen Urving Kemp volgde met een driehonkslag. Dat bracht nieuwe werper Kenny Van Den Branden naar de heuvel en de Belg sloot de inning af met een groundout.

UVV pakte vervolgens een punt terug in de vierde inning. Gilmer Lampe begon met een honkslag en bereikte het derde honk toen een fout in het outfield volgde op een honkslag van Dennis De Quint. Even later scoorde hij toen ook Mike Bazuin een honkslag sloeg. De Neptunus-verdediging draaide vervolgens een zeldzaam dubbelspel. Thomas Smits sloeg de bal naar derde honkman Raily Legito, die De Quint terugdreef en de bal naar tweede honkman Benjamin Dille gooide om Bazuin gedwongen uit te schakelen op het tweede honk. Omdat De Quint weer was omgedraaid richting derde honk gooide Dille de bal terug terug naar Legito, die daarna De Quint bij het derde honk uitschakelde. Legito tekende hierna ook voor de derde nul in de inning na het fielden van een grounder van Sam van Dijck.

Neptunus werd hierna puntloos gehouden door Van Den Branden in de vierde en vijfde inning. Intussen schakelde Markwell zes slagmensen op rij uit in de vijfde en zesde slagbeurt.

In de 2e6 werd Van Den Branden vervangen door Duko Jansen, de aangekondigde starter voor de wedstrijd van zondag. Jansen zag lead-off hitter Mourik Huijser het honk bereiken op een fout, het tweede honk stelen met één uit en opschuiven na een grounder. De rechtshander kreeg daarna een RBI-single tegen van Benjamin Dille die Neptunus' voorsprong verhoogde naar 3-1.

Echter, Neptunus kon niet meer afstand nemen en zag UVV de achterstand verkleinen naar 3-2 in de eerste helft van de zevende inning. Voormalig Neptuniaan Mike Bazuin begon met een tweehonkslag, maar werd uitgeschakeld toen hij er een driehonkslag van probeerde te maken. Vervolgens sloeg Thomas Smits een tweehonkslag en kreeg Sam van Dijck vier wijd. Hierna kwam Kevin Knollenburg in het duel als pinch-hitter voor Rick Kuipers. De Belg is de Assistent Coach van Ferenc Jongejan, die zelf ook al een keer als speler deelnam in het Opening Weekend vs. Amsterdam Pirates. In zijn eerste slagbeurt van het seizoen sloeg Knollenburg (die ook een Neptunus-verleden heeft) een tweehonkslag om Smits binnen te brengen en er een 3-2 van te maken. Even later werd Van Dijck uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder richting eerste honk van Nick Peels, waarna de inning ten einde kwam met een pop-fly.

In de 2e7 brak Neptunus het duel over met een 6-run rally op zes hits om een beslissende voorsprong te nemen. Jurjen van Zijl begon de inning als nieuwe werper voor UVV en werd begroet met een lead-off double van Gianison Boekhoudt. Na opgeschoven te zijn na een doorgeschoten bal scoorde hij op een honkslag van Daniel Fernandes, die het tweede honk stal en scoorde op een honkslag van Urving Kemp. Een groundout volgde, waarna Shaldimar Daantji vier wijd kreeg en dat bracht Martijn van Soest in als nieuwe werper. Kemp scoorde even later na een doorgeschoten bal en een vrije loop volgde voor Gyenuar Lopez, maa die ging uit hij een steelpoging. Met twee uit leverden Benjamin Dille, Raily Legito en Dwayne Kemp allen RBI-singles af die de voorsprong opvoerden naar 9-2.

In de achtste bereikte UVV nog tweemaal het honk op reliever Jorian van Acker en in de negende gooide closer Berry van Driel driemaal drie slag (en eenmaal vier wijd) om het duel af te sluiten.

DOOR Neptunus - UVV 9-2
RHE
UVV000100100-292
DOOR Neptunus00200160X-9122
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Gilian van Lith, L (0-2)2.214322
Kenny Van Den Branden2.1211--
Duko Jansen11-21-
Jurjen van Zijl0.1-1344
Martijn van Soest0.211322
Thijs Steenwijk1-----
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (2-1)722622
Jorian van Acker1--3--
Berry van Driel131---
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Fred van Groningen Schinkel, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play-Francis Speters.
Speeltijd-3:02 hr.
Mr. Cocker HCAW vs. Mampaey The Hawks
In Bussum won Mr. Cocker HCAW won de eerste thuiswedstrijd van het seizoen en versloeg Mampaey The Hawks met 5-2.


...Winnende werper Sander Helmendach...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
HCAW kwam tot een rally van vier runs in de openingsslagbeurt op Evan Simons om gelijk een beslissende voorsprong te nemen. Met één uit kreeg Jasper Keijzer vier wijd en sloeg Jorin van Amstel een honkslag. De honken vol te staan toen Sergino Martis een vrije loop kreeg en daarna begon het scoren. Kevin Weijgertse sloeg het eerste punt binnen met een honkslag en Rossini Frolijk volgde eveneens met een RBI-single. Na een strikeout werd een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Max Clarijs en dat leidde tot twee extra punten.

Sander Helmendach startte voor HCAW en gooide zeven prima innings. De rechtshander kwam tot driemaal drie slag en stond maar vijf hits toe. Na een one-out single van Steven Wharwood in de eerste inning schakelde Helmendach acht slagmensen op rij uit. Hij kwam toen opnieuw tegenover Wharwood te staan als lead-off hitter in de vierde inning en dit keer sloeg hij een tweehonkslag. Wharwood bereikte het derde honk na een vangbal en scoorde op een grounder van Berry van Donselaar. Hierna kwam Rodney Michel op het honk na een fout. Bob de Bruijn volgde met een tweehonkslag en werd op het derde honk uitgeschakeld en dat gebeurde voordat Michel in staat was te scoren.

The Hawks liet een loper achter in elk van de volgende drie innings, waarna Helmendach voor drie nullen zorgde in de zevende, waaronder twee strikeouts.

In de 2e6 voegde HCAW nog een punt toe op nieuwe werper Kevin van Veen. Hij kreeg een lead-off double tegen van Max Clarijs en dat werd gevolgd door een honkslag van Jim Froberg en een RBI-single van Linoy Croes om er 5-1 van te maken. Met één uit zorgde Jorin van Amstel met een honkslag nog voor volle honken, maar drie lopers bleven achter.

The Hawks scoorde het tweede punt in de achtste inning op reliever Bob Klaarenbeek. Gino Hersilia opende met een honkslag, schoof op naar het derde honk na een fout en scoorde op een wilde worp. In de negende kreeg Klaarenbeek drie nullen op rij om een einde te maken aan de wedstrijd.


...Evan Simons startte voor The Hawks...

...Hawks-midvelder Jules Peters doet een uiterste poging een bal te vangen...
(© Foto's: Alfred Cop Fotografie)

Mr. Cocker HCAW - Mampaey The Hawks 5-2
RHE
Mampaey The Hawks000100010-264
Mr. Cocker HCAW40000100X-5112
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Evan Simons, L (0-2)535442
Kevin van Veen34-711
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, W (2-0)73-511
Bob Klaarenbeek22-11-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Mario Blaauw, 1B-Winfried Berkvens, 3B-Henny Jansen.
Official Scorer-Fred van der Kade.
Play-by-Play-Feiko Drost.
Speeltijd-2:33 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.