Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto van Henk Seppen)

Markwell leidt Neptunus naar winst in Amsterdam
English
AMSTERDAM - Diegomar Markwell stond slechts vier honkslagen toe in acht innings, vervolgens nog eens drie in de achtste, maar hij schakelde twaalf slagmensen met drie slag uit in een 'complete game-victory' in de 3-1 zege van DOOR Neptunus vs. L&D Amsterdam Pirates in Game 3 van de best-of-seven Holland Series vanavond (donderdag 2 oktober) in Amsterdam. Afgelopen weekeinde domineerde Amsterdam in de eerste en tweede wedstrijd om een 2-0 voorsprong te nemen. Met de winst voorkwam Neptunus een nieuwe 4-game sweep zoals twee jaar geleden gebeurde tegen Corendon Kinheim. Vorig jaar boekte Neptunus zelf een sweep tegen Vaessen Pioniers in de kampioensfinale.

De Series wordt zaterdag vervolgd met Game 4 in Amsterdam, aanvangstijd 14:00 uur. Game 5 wordt zondag in Amsterdam gespeeld en begint dan om 13:00 uur vanwege registratie door de televisie.

Afgelopen zaterdag kwam de Amsterdamse aanval tot 11 honkslagen op Markwell in 6 1/3 inning, terwijl Kevin Heijstek domineerde en maar vijf hits toestond in 8 1/3 inning in een 5-0 winst in de opener.

Vanavond waren de rollen omgedraaid en was het Markwell die domineerde. De ervaren linkshander stond slechts vier hits toe in acht innings, de vier slagmensen waren de enige honklopers, gaf geen vrije lopen weg en kwam tot elf strikeouts. Hij keerde in de negende inning terug op de heuvel en moest toen nog eens drie hits toestaan en een punt, maar sloot ook af met een cruciale strikeout, zijn 12e in de wedstrijd. Aan de andere kant werd Heijstek hard geraakt in de eerste twee innings. De rechtshander kreeg zes honkslagen tegen in de eerste twee innings en keek toen tegen een 3-0 achterstand aan. De eerste vier slagmensen van Neptunus sloegen allen een honkslag, maar uiteindelijk werden maar twee punten gescoord. Heijstek herstelde zich na de tweede inning en stond nog maar één honkslag toe in de volgende vier slagbeurten. De Pirates bullpen deed het daarna ook prima, maar de aanval kon niet produceren op Markwell en oogde af en toe te gretig en ging af op verkeerde worpen.

En zo, met een 2-0 achterstand in de Series, startte Neptunus het duel gemotiveerd en had twee productieve slagebeurten, die beslissend waren voor de wedstrijd. Maar Neptunus 'rende' zichzelf ook bijna uit de wedstrijd, maar wist de 3-0 voorsprong uiteindelijk vast te houden, dankzij de sterke pitching van Markwell.

2 of meer Complete Games, Holland Series
CGPitcher
4Rob Cordemans
4Diegomar Markwell
3Tom Nanne
2Eelco Jansen
Harry Koster
Jurriaan Lobbezoo
Bart Volkerijk
Eric de Vries
Haitze de Vries
113 pitchers
Diegomar Markwell gooide de eerste complete wedstrijd in de Holland Series sinds Jos de Jong (Pirates) er één gooide op 10 september 2011 tegen Pioniers. Vanavond was de 36e complete wedstrijd in de Holland Series-historie en dat was toepasselijk, want 36 is Markwell's paknummer als hij gooit voor het Nederlands Honkbal Team. Markwell speelt met 35 bij Neptunus. Het was ook zijn vierde complete wedstrijd en daarmee evenaart hij het Holland Series-record van Rob Cordemans, de waarschijnlijke starter voor Amsterdam aanstaande zaterdag in Game 4. Markwell gooide ook de laatste complete wedstrijd voor Neptunus in een Holland Series en dat deed hij op 18 september 2010, een 5-2 zege vs. Pirates, eveneens in Amsterdam.

Maar er was meer. Markwell evenaarde niet alleen het record met zijn vierde complete wedstrijd, hij is ook de enige Neptunus-werper die een complete wedstrijd weet te gooien sinds 2005 en hij deed het viermaal. De laatste keer dat een Neptuniaanse werper het hele duel gooide voor Markwell was op 27 september 2003 en werd gedaan door Rob Cordemans, met wie Markwell nu dus het record deelt.

Slechts negen werpers hebben twee of meer complete wedstrijden gegooid in de Holland Series-historie, die begon in 1987.

In de eerste inning sloegen Adrian Anthony en Benjamin Dile beiden de bal door de rechterkant van het infield. Raily Legito sloeg vervolgens een honkslag in het linkd-midveld om het eerste punt binnen te brengen en zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Hierna tekende Gianison Boekhoudt voor de vierde opeenvolgende honkslag. Op zijn honkslag in het linksveld scoorde Dille het tweede punt, maar werd ook de rally gestopt omdat Legito probeerde het derde honk te bereiken op de klap, maar daar werd uitgeschakeld na een prima aangooi van linksvelder Roelie Henrique. Even later kwam de inning ten einde toen Kalian Sams in een dubbelspel sloeg.

In de tweede inning voegde Neptunus het derde punt toe. Met één uit werd Daniel Fernandes geraakt door een worp en kreeg Shurman Marlin vier wijd. Na een vangbal sloeg Anthony zijn tweede honkslag en bracht Fernandes binnen. De honken kwamen vol te staan toen ook Dille weer een honkslag sloeg, maar daarna maakte een grounder van Legito een einde aan de inning.


...Diegomar Markwell - complete game...
(© Foto: Henk Seppen)
En zo stond Neptunus dus met 3-0 voor na de eerste helft van de tweede inning. Hierna stopte het scoren, want Heijstek herstelde zich en gooide vier prima innings, waarin hij zelf bijdroeg met vijfmaal hulp verleend. Hij werd gesteund door een goede verdediging, maar ook door wat Neptuniaans honklopen.

In deze vier innings stond Heijstek maar drie lopers tot de honken toe. Tweemaal was het Kalian Sams die de honken bereikte, maar de profspeler werd beide keren op de honken uitgeschakeld. Met één uit in de derde inning kreeg Sams vier wijd en verliet toen het eerste honk op weg naar het tweede honk terwijl Heijstek nog maar net met zijn beweging begon en ging uit bij stelen. In de vierde inning sloeg Shaldimar Daantji een honkslag met twee uit, maar bleef achter. Nadat Neptunus op rij was uitgeschakeld in de vijfde kreeg Sams opnieuw vier wijd om de zesde inning mee te openen. Hij stal vervolgens het tweede honk, maar kon niet opschuiven toen volgende slagman Dwayne Kemp een vangbal sloeg. Een foul-out volgde en de inning kwam even later ten einde toen Sams het slachtoffer werd van een pick-off van Heijstek.

In de eerste helft van de zevende inning opende Marlin met een honkslag en schoof op na een one-out single van Anthony, die 3-uit-5 sloeg. Dat betekende het einde voor Heijstek, die werd opgevolgd door Jurrian Koks. Hij zag de lopers opschuiven na een opofferingsstootslag van Dille, maar een 'comeback-grounder' sloot de inning daarna af.

In de achtste inning nam linkshander Kyle Ward de pitching over om het op te nemen tegen de linkshandige slagman Gianison Boekhoudt. Die beslissing werkte aanvankelijk goed, want Boekhoudt sloeg de bal naar tweede honkman Jesse Aussems, maar bereikte het honk toen er een fout werd gemaakt. Daan Hendrix werd hierna de nieuwe werper, kreeg een one-out double tegen van Dwayne Kemp, maar Neptunus strandde lopers op het tweede en derde honk toen een strikeout en groundout volgden.

Diegomar Markwell kreeg drie nullen op rij in de eerste inning. Met een 3-0 voorsprong kreeg hij een lead-off double tegen van Kenny Berkenbosch in de tweede inning, maar die bleef achter op het tweede honk. Na de tweehonkslag schakelde Markwell negen slagmensen op rij uit, waarna hij honkslagen moest toestaan aan Bas Nooij en Remco Draijer, die daarmee de vijfde inning begonnen. Zij strandden eveneens, want er volgden drie nullen, waaronder twee strikeouts. Dat leidde tot een nieuwe reeks, want Markwell schakelde dit keer acht man op rij uit.

De linkshander gooide vervolgens driemaal drie slag in de zevende inning en stond toen alleen een 2-out single toe aan Remco Draijer.

Markwell bleef effectief gooien en voegde nog eens twee strikeouts toe in de achtste, waarin voor de vijfde keer drie nullen op rij kreeg.

Hoewel hij 120 worpen had gegooid na acht innings keerde Markwell in de negende terug op de heuvel. Deze inning was bijna heel kostbaar geworden voor zowel Markwell als Neptunus. Markwell had 24 worpen nodig om uit deze inning te komen, waarin hij drie hits tegenkreeg, een punt en lopers op het eerste en derde honk had en het mogelijke winnende punt in het slagperk. Markwell kreeg eerst een lead-off single tegen van Michael Duursma, waarna Bas de Jong een line drive het midveld in joeg, maar die werd gevangen door Shaldimar Daantji. Hierna werd Duursma gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Kenny Berkenbosch. En dus leek het er op dat Markwell's korte periode van problemen voorbij waren, maar toen dreunde Bas Nooij de bal het rechtsveld in. Daar moest Daniel Fernandes naar achteren lopen richting hek, had een kans de bal te vangen, maar miste die en Nooij kreeg een tweehonkslag op zijn naam en zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Hierna sloeg Remco Draijer weer een honkslag, hij sloeg 3-uit-4, en bracht een punt binnen. Met lopers op het eerste en derde honk stapte powerhitter Percy Isenia in het slagperk. Met één swing kon hij de wedstrijd beslissen en Pirates een 4-3 zege bezorgen, maar het was Markwell die kalm bleef. De linkshander kwam op een full count te staan en verschalkte Isenia hierna te slaan op een slechte worp om de wedstrijd af te sluiten. Voor Markwell was het zijn 12e strikeout van de avond, voor Isenia was het zijn vierde....

(2 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.