Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(tekst en foto's: Marco Stoovelaar)

Loek Loevendie nieuwste lid Nederlandse Hall of Fame
English
AMSTERDAM - Loek Loevendie is het nieuwste lid van de Hall of Fame van het Nederlands Honkbal- en Softbal Museum. Vandaag (zaterdag 4 oktober) werd zijn verkiezing officiëel bekend gemaakt tijdens een ceremonie voor aanvang van Game 4 van de Holland Series tussen L&D Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus.

Loevendie's plaquette werd onthuld tijdens een bijeenkomst in het clubhuis, waarna hij werd geëerd voor aanvang van de wedstrijd. Daar stelden de teams van Amsterdam en Neptunus zich op en ontving Loevendie de Hall of Fame-speld en -diploma uit handen van Gijs Selderijk, die recentelijk werd benoemd tot Technisch Directeur Honkbal van de KNBSB als opvolger van Robert Eenhoorn. Loevendie is het 49e lid en de eerste sinds 2009 die wordt gekozen in de Nederlandse Hall of Fame.


...De nieuwste Hall of Famer Loek Loevendie met zijn echtgenote Rie...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Loek Loevendie heeft een zeer lange loopbaan in het honkbal. Hij speelde de sport zelf, was coach, maar bovenal was en is hij een grote promoter van de sport. En dan in het bijzonder in de regio Amsterdam.

Op 16-jarige leeftijd begon Loevendie al met het coachen van pupillen bij de Amsterdamse voetbalclub Rap. Bij die vereniging was hij in 1959 één van de oprichters van een honkbal-afdeling, een aantal jaar later gevolgd door een softbal-afdeling.

Loevendie werd één van de spelers in het eerste honkbalteam, maar bleef ook doorgaan met het trainen van jeugdvoetbalteams. Later begon Loevendie met zijn beroemde woensdagmiddagtrainingen voor de honkbaljeugd. Hij plaatste advertenties in weekkranten en kreeg onmiddellijk veel reacties. Hiermee begon de jeugdafdeling van Rap-honkbal. En het vormde de basis van een zeer succesvolle jeugdafdeling, waarvan teams vele Amsterdamse, regionale en landelijke titels veroverden.

Loevendie ging zich steeds meer toeleggen op het trainen van honkbaljeugd en creëerde zelfs een voorloper van de huidige baseball academies. Door de jaren heen begeleidde hij ruim honderd spelers, die uiteindelijk de Hoofdklasse haalden en/of het Nederlands Honkbal Team. In de eerste jeugdgroepen die Loevendie trainde in de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig bevonden zich spelers als Marcel Joost, Frank Koot, Haitze de Vries, Jan Hijzelendoorn, Ronald Stoovelaar en Peter van Erk, die allen de Hoofdklasse zouden bereiken. De eerste vijf kwamen ook uit voor het Nederlands Team. Onder zijn pupilen waren ook spelers die later aan een professionele loopbaan begonnen, waaronder Rikkert Faneyte, die in de Major League uitkwam voor San Francisco Giants en Texas Rangers. Ook spelers als Werper Tonny Cohen en infielder Raymond Hofer zouden ook professioneel gaan spelen in de USA. Voor veel van deze spelers, maar ook 'oude' clubleden was en bleef Loevendien simpelweg 'Ome Loek'.

Op 29 september vorig jaar sloot de toen 81-jarige Loevendie zijn 65-jarige coachingloopbaan af. Loevendie zei na afloop van dat moment: ,,Ik zou graag nog zijn doorgegaan, maar ik heb gewoon teveel last van mijn rug. Het is tijd om te stoppen met coachen. Maar ik blijf gewoon actief voor de club hoor. Ik heb nog veel dingen waar ik mee bezig ben en blijf, zoals de jeugdcommissie, materiaal, het museum en nog veel meer. En ik blijf natuurlijk doorgaan met de woensdagmiddag-trainingen. Dan ga ik gewoon op een stoel zitten en gooi de ballen naar de slagman. Ik hou ervan jeugd te coachen en hen te helpen beter te worden. Ik heb nog genoeg te doen.''


...Museum-voorzitter Karel van Veen spreekt Loevendie toe...

...Loek Loevendie (rechts) luistert naar de toespraak...

...Museum-secretaris Olga Lablans onthult de plaquette...

...Loek Loevendie kijkt naar de onthulling...

...Loek Loevendie bewondert zijn Hall of Fame-plaquette...

...Loek Loevendie bedankt zijn vrouw Rie 'voor al die jaren'...

...Loevendie betreedt het veld voor aanvang van de wedstrijd...

...Luisteren naar de woorden van Announcer Hans Jansen...

...De recentelijk benoemde Technisch Directeur Gijs selderijk...

...spelt Loevendie de Hall of Fame-pin op...

...Selderijk feliciteert Loevendie met zijn verkiezing...

...Loevendie toont zijn Hall of Fame-diploma...

...De nieuwste Hall of Famer Loek Loevendie krijgt een staande ovatie...

...Loevendie wordt gefeliciteerd door mede-Hall of Famer...
...en Amsterdam-Hoofd Coach Charles Urbanus...

...Home Plate Umpire Olav Steijger feliciteert...
...Loek Loevendie ook...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)

(4 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.