Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar en Alfred Cop)

Amsterdam neemt 3-1 voorsprong na 'come-from-behind' winst
English
AMSTERDAM - Donderdagavond won DOOR Neptunus Game 3 met 3-1 en vandaag (zaterdag 4 oktober) is 3-1 de stand in de best-of-seven Holland Series in het voordeel van L&D Amsterdam Pirates, dat vanmiddag een 4-1 achterstand omdraaide in een 5-4 zege in Game 4 die vol zat met drama en spectaculaire momenten.


...Sportpark Ookmeer was het decor voor Game 4...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Game 5 wordt zondagmiddag in Amsterdam gespeeld, vanaf 13:00 uur. Wanneer Amsterdam dit duel wint zal het de kampioenstitel veroveren. Wint Neptunus, dan wordt de Series aanstaande zaterdag in Rotterdam vervolgd met Game 6.

Aanvankelijk nam Neptunus een snelle 2-0 voorsprong in de eerste inning. Amsterdam antwoordde met een punt, maar Neptunus verhoogde de stand naar 4-1 in de volgende slagbeurten. In de achtste inning keek Amsterdam nog altijd tegen die 4-1 achterstand aan, maar scoorde toen tweemaal. In de negende scoorde Amsterdam opnieuw twee punten, de laatste op een walk-off single van Jesse Aussems om de 'come-from-behind' overwinning te completeren en met 5-4 te winnen.

In de eerste slagbeurt opende Neptunus de score dankzij een miscommunicatie in de Pirates-verdediging. Adrian Anthony en Benjamin Dille begonnen de wedstrijd met honkslagen op ervaren starter Rob Cordemans. Maar de twee konden niet opschuiven toen volgende slagmensen Raily Legito en Gianison Boekhoudt werden uitgevangen. Hierna leek Amsterdam ongeschonden uit de inning te komen toen Kalian Sams de bal het linksveld in 'popte'. Linksvelder Roelie Henrique moest inkomen en hij leek geen kans te hebben de bal te kunnen vangen. Korte stop Michael Duursma rende naar achteren en hij had wel een vangkans, wat hij ook inderdaad deed. Echter, in plaats van uit de weg te gaan liep Henrique door en rende tegen Duursma aan net nadat die de bal had gevangen. Als gevolg daarvan liet Duursma de bal vangen en eindigde Sams op het honk met een 2-run double die Neptunus een snelle 2-0 voorsprong opleverde. De inning kwam ten einde toen Dwayne Kemp werd uitgevangen.

In de tweede helft van de eerste inning pakte Amsterdam een punt terug. Roelie Henrique begon met een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een 2-out single van Kenny Berkenbosch. Maar daar bleef het lang bij voor Amsterdam. De ploeg sloeg nog vijf honkslagen op starter Orlando Yntema, maar de Neptuniaanse verdediging hield Pirates puntloos.

Amsterdam strandde zeven lopers van de tweede tot en met zevende inningm, waaronder volle honken in de tweede slagbeurt. In die inning sloegen Percy Isenia en Jesse Aussems een honkslag met één uit, waarna Rashid Gerard werd geraakt door een worp. Maar na een vangbal en groundout bleven de honken vol achter.

...Remco Draijer scoort het winnende punt...
...voor Amsterdam Pirates in de 9e inning...
(© Beide Foto's: Alfred Cop Fotografie)
Neptunus voegde een punt toe in de derde inning. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honkslag en scoorde op een 2-out double van Gianison Boekhoudt. Hierna kreeg Kalian Sams vier wijd, maar daarna volgde een foul-out.

In de volgende drie innings liet Neptunus in elke slagbeurt een loper achter, waarna Amsterdam weer een scoringskans kreeg in de 2e6. Bas Nooij en Remco Draijer begonnen met honkslag, maar Amsterdam wist niet te scoren. De twee schoven eerst op na een OSS van Percy Isenia, maar hierna kwamen een gedwongen nul en een foul-out, zodat er lopers op het tweede en derde honk achterbleven.

Dat sterkte Neptunus, dat onmiddellijk een punt toevoegde in de eerste helft van de zevende inning om een ogenschijnlijk comfortabele 4-1 voorsprong te nemen. Adrian Anthony opende met een vrije loop en schoof op na een opofferingsstootslag van Benjamin Dille. Hierna nam linkshander Kyle Ward het werpen over van Cordemans, maar werd begroet met een RBI-single van Raily Legito, zodat de stand op 4-1 kwam. Even later was Ward succesvol met een pick-off bij Legito, die uitging bij stelen. Dat was een cruciaal moment voor Neptunus, want Gianison Boekhoudt kreeg hierna vier wijd. Daan Hendrix werd de nieuwe werper en begon met een vrije loop voor Kalian Sams. Dat had voor volle honken met één uit kunnen zorgen, maar nu waren er twee nullen en twee lopers. Een vangbal maakte een einde aan de inning.

En zo begon de wedstrijd richting Amsterdam te kantelen, want Neptunus verzuimde ook meer punten toe te voegen in de achtste en liet de honken vol achter. Daniel Fernandes begon met een honkslag, maar daarna sloeg Shurman Marlin in een dubbelspel. Hierna kreeg Neptunus de honken vol toen Shaldimar Daantji een honkslag sloeg, Adrian Anthony vier wijd kreeg en Benjamin Dille werd geraakt door een worp. De inning eindigde toen een foutbal van Raily Legito werd gevangen.

Met een 4-1 voorsprong nam Jorian van Acker de pitching over van Yntema in de tweede helft van de achtste inning, maar kwam gelijk in de problemen. Kenny Berkenbosch begon met een honkslag en Bas Nooij kreeg vier wijd. Remco Draijer volgde met een honkslag en dat bracht Berkenbosch over de plaat en Nooij op het derde honk. Linksvelder Kalian Sams maakte vervolgens een fraaie running catch op een uithaal van Percy Isenia en dus bleef Nooij op het derde honk staan. Nadat Draijer het tweede honk had gestolen sloeg Jesse Aussems de bal naar de rechterkant van het infield waar eerste honkman Shurman Marlin de bal verwerkte en naar tweede honkman Benjamin Dille gooide, die het eerste honk overnam. Na de ontvangst van de bal stapte Dille naast het eerste honk, waarna hij een tikkende beweging maakte die Aussems leek te raken op het moment dat de laatste het eerste honk bereikte en passeerde. En dus werd Aussems safe gegeven en zijn infield-hit leverde het volgende punt op. Neptunus' Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen bekritiseerde de call op het eerste honk en werd weggestuurd door 1B Umpire Roy van de Wateringen. Afgelopen zondag, in de 17-7 nederlaag, werd 't Hoen ook uit het veld gestuurd toen hij om uitleg kwam vragen nadat Kalian Sams was weggestuurd na een gecallde strikeout.

Nadat Amsterdam de achterstand had verkleind naar 4-3 werd Kevin Kelly ingebracht als reliever voor Van Acker. Hij begon met drie slag voor Rashid Gerard, maa gooide toen vier wijd op Roelie Henrique, zodat de honken vol kwamen te staan. De inning kwam ten einde toen Michael Duursma een pop-fly richting tweede honk sloeg.

In de eerste helft van de negende inning verzuimde Neptunus wederom meer afstand te nemen. Gianison Boekhoudt begon met vier wijd en Dwayne Kemp sloeg een honkslag nadat Kalian Sams een pop-fly had geslagen. Neptunus kreeg vervolgens de honken vol toen ook Daniel Fernandes een honkslag sloeg. Met de honken vol, één uit en een voorsprong van één punt voor Neptunus werd Chris Mowday de vierde werper voor Amsterdam. Hij kreeg rookie Shurman Marlin tegenover zich, die op twee worpen een foutbal sloeg, maat daarna een 1-2 pitch in een 'inning-ending double play' sloeg.

En dat zette de beslissende tweede helft van de negende inning op. Lead-off hitter Bas de Jong werd uitgegeven met een close call op het eerst honk, maar daarna kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd. Björn Hato kwam vervolgens in de wedstrijd als pinch-runner voor Berkenbosch, maar volgende slagman Bas Nooij sloeg een vangbal. Hato kwam even later alsnog in scoringspositie toen Remco Draijer zijn derde honkslag van de wedstrijd afleverde. Draijer sloeg ook afgelopen donderdagavond drie hits. Dat bracht veteraan Percy Isenia in het slagperk. Afgelopen donderdag schakelde linkshander Diegomar Markwell Isenia met lopers op het tweede en derde honk met drie slag uit om de wedstrijd af te sluiten. Maar nu leverde Isenia een honkslag af die Hato over de plaat bracht en voor het gelijkmakende punt zorgde. Een bespreking op de heuvel volgde, maar even later, op een 1-wijd-0-slag worp raakte ook Jesse Aussems de bal goed en sloeg een walk-off single die Amsterdam een 5-4 overwinning opleverde. Loper Remco Draijer werd op de klap doorgestuurd en er had mogelijk een 'play' op thuis kunnen komen, maar de aangooi van linksvelder Kalian Sams was niet in de buurt van de plaat en dus scoorde Draijer het winnende punt. Dit was ook Aussems' derde honkslag van de wedstrijd en zijn tweede op een belangrijk moment. Het was vanmiddag dus 'Awesome Aussems' voor de thuisploeg.

...Game 4 in Amsterdam was opnieuw zeer druk bezocht...

...Amsterdam-starter Rob Cordemans...

...Neptunus-starter Orlando Yntema...
(© Bovenstaande Foto's: Marco Stoovelaar)
...Neptunus-linksvelder Kalian Sams maakt een fraaie diving catch in de 8e inning...
...De Amsterdam-spelers tonen hun emoties als ze achter Jesse Aussems aan gaan om de winst te vieren...
(© Bovenstaande Foto's: Alfred Cop Fotografie)

(4 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.