Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 juni 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Pirates, Kinheim beginnen 2e helft met kleine zege
English
VLEUTEN / DORDRECHT / DEN HAAG / HOOFDDORP - L&D Amsterdam Pirates en Corendon Kinheim, de twee favorieten voor de resterende twee plekken in de Play-Offs, zijn de tweede helft van de reguliere competitie begonnen met nipte zeges. En beide teams stonden bijna met lege handen!

L&D Amsterdam Pirates keek tegen een 2-1 achterstand aan vs. UVV toen de negende inning begon. De ploeg kwam toen langszij en won met 5-2 in 10 innings.

Corendon Kinheim stond met 8-4 voor in de achtste inning vs. Mampaey The Hawks, wat toen vijf opeenvolgende slagmensen op de honken kreeg. De ploeg verkleinde de achterstand naar slechts 8-7 en liet lopers achter op het tweede en derde honk. En zo won Kinheim met slechts één punt verschil.

DOOR Neptunus boekte een 9-0 shutout tegen ADO Lakers. De Rotterdammers kwamen tot een rally van vijf punten in de eerste inning. Neptunus sloot de eerste helft van het seizoen op de eerste plaats af en kwalificeerde zich vorig weekeinde voor de Play-Offs.

Vaessen Pioniers won met 10-3 vs. Mr. Cocker HCAW en had ook een productieve eerste slagbeurt, waarin viermaal werd gescoord. Afgelopen dinsdag werd Pioniers de tweede ploeg die zich plaatste voor de Play-Offs door op de tweede plaats te eindigen in de eerste helft.

De tweede helft van het seizoen begint met een nieuwe puntentelling, alle teams starten dus opnieuw met nul punten. De ploeg die op de eerste en tweede plaats eindigen kwalificeren zich ook voor de Play-Offs. Wanneer Neptunus en Pioniers opnieuw de top-2 vormen plaatsen de teams op de derde en vierde plaats zich.

Er is ook een totaalstand, die over het hele seizoen wordt bijgehouden. De eindstand na 42 wedstrijden is beslissend voor het thuisvoordeel in de Play-Offs.

De ploegen beginnen zowel de Play-Offs (top-4) als de Play-Downs (onderste-4) met de helft van het aantal behaalde punten tijdens de reguliere competitie.

(5 juni)
UVV vs. L&D Amsterdam Pirates

In Vleuten keek L&D Amsterdam Pirates tegen een 2-1 achterstand aan vs. UVV toen de negende inning begon. De ploeg kwam toen langszij via een close call en won met 5-2 in 10 innings. Het hard 's middags even flink geregend, maar gelukkig wist groundskeeper Frans van Elst het veld weer speelklaar te krijgen.

Amsterdam werd op slechts vijf honkslagen gehouden in acht innings door UVV's starter Jurjen van Zijl, die een goed optreden had. De rechtshander gooide tweemaal vier wijd in de eerste inning, maar één daarvan ging uit bij een steelpoging, terwijl de tweede achterbleef. Hij kreeg toen een one-out single tegen van Jesse Aussems in de derde inning en gooide vier wijd op Michael Duursma met twee uit. Maar de inning eindigde toen Aussems werd uitgeschakeld bij een steelpoging van het derde honk.


...Zo zag het veld er 's middags nog uit...
(© Foto: Frans van Elst)
In de vierde inning zag Van Zijl Amsterdam een 1-0 voorsprong nemen. Bas de Jong begon met een tweehonkslag, die werd gevolgd door een fout in het outfield, waardoor hij het derde honk bereikte. Kenny Berkenbosch kreeg toen vier wijd en Percy Isenia volgde met een honkslag die De Jong over de plaat bracht. Berkenbosch en Isenia schoven op na een opofferingsstootslag van Koen Nooij, maar daarna werd de eerste op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een comeback-grounder van Rashid Gerard.

Amsterdam-starter Rob Cordemans had een sterke start, want hij schakelde de eerste negen slagmensen op rij uit, waarvan vier met drie slag. In de vierde inning kreeg de ervaren rechtshander een lead-off double tegen van Norbert Jongerius, die opschoof na een opofferingsstootslag van Brennan Nijhof en de gelijkmaker scoorde op een honkslag van Gilmer Lampe. Nadat Lampe het tweede honk had bereikt op een grounder kreeg Cordemans een RBI-single tegen van Philip Ortez die UVV op een 2-1 voorsprong zette. Dit was de eerste wedstrijd die Ortez dit seizoen speelde voor UVV. Vorig jaar was hij de beste slagman van Vaessen Pioniers met een .361 slaggemiddelde.

In de vijfde inning kreeg Van Zijl een one-out single tegen van Remco Draijer, maar die strandde op het tweede honk. In de zesde opende Berkenbosch voor Pirates met een honkslag, maar ook hij bleef achter. Van Zijl kreeg hierna drie nullen op rij in de zevende en achtste inning.

Cordemans, die achtmaal drie slag gooide, herstelde zich sterk na de vierde inning. Hij kreeg nog een lead-off single tegen van Jordan Illis in de vijfde inning, maar die werd het slachtoffer van een succesvolle pick-off. Cordemans schakelde vervolgens negen slagmensen op rij uit. Hij kreeg daarna een one-out single tegen van Thomas Smits en werd opgevolgd door Daan Hendrix. Die zag pinch-runner Rick Kuipers naar het tweede honk opschuiven op een grounder, waarna hij een honkslag moest toestaan aan Norbert Jongerius, resulterend in lopers op het eerste en derde honk. Maar de twee bleven achter toen een groundout de inning afsloot.

Met een 2-1 achterstand bracht Amsterdam de stand in evenwicht in de negende inning. Van Zijl kreeg een lead-off double tegen van Percy Isenia en dat leidde tot drie wijzigingen. Björn Hato werd ingezet als pinch-runner voor Isenia en Duko Jansen (de aangekondigde starter voor de wedstrijd van zatedag) nam de pitching over voor Van Zijl. Hato bereikte het derde honk op een opofferingsstootslag van pinch-hitter Roelie Henrique, de derde wissel in deze situatie. Even later scoorde Hato het gelijkmakende punt op een opofferingsslag van Rashid Gerard. Het leek er op dat catcher Joris van Ballegooy de bal op tijd ontving vanuit het outfield, maar hij miste Hato met de tik en dus was de stand gelijk.

In de 2e9 zorgde Daan Hendrix voor drie nullen op rij en dus moest het duel worden verlengd.

Pirates sloeg even later toe met drie runs in de eerste helft van de tiende inning. Tie-break lopers Rashid Gerard (2e honk) en Bas Nooij (1e honk) schoven op na een honkslag van Jesse Aussems, zodat de honken vol kwamen te staan. Remco Draijer volgde met een nieuwe honkslag die Amsterdam op een 3-2 voorsprong zette en een wilde worp maakte er 4-2 van. Een one-out grounder van Bas de Jong bracht het derde punt binnen en verhoogde de stand naar 5-2.

UVV was niet meer in staat iets terug te doen in hun tiende slagbeurt op closer Jurrian Koks. Hij begon met drie slag voor Mike Bazuin en daarna draaide Pirates een 'game-ending double play' op een grounder van Jordan Illis.


...Amsterdam-starter Rob Cordemans...

...UVV-starter Jurjen van Zijl...

...Remco Draijer gaat uit bij stelen in de 1e inning...
...2B Norbert Jongerius tikt hem uit...

...Hier gaat Jesse Aussems in de 3e inning uit na een pick-off...
...Korte stop Dennis De Quint vangt hem op...

...Kenny Berkenbosch gaat uit op thuis in de 4e inning...
...Catcher Joris van Ballegooy wacht op de loper...

...Norbert Jongerius slaat een double in de 4e inning...
...Even later scoort hij de gelijkmaker...
...Björn Hato nadert catcher Joris van Ballegooy in de 9e inning om de gelijkmaker te scoren...
...Van Ballegooy lijkt de bal op tijd te hebben voor de tik, of toch niet?...
...Umpire Johan Brandsma, die in de actie keek, maakt duidelijk dat Van Ballegooy de loper niet heeft getikt...
...UVV's Hoofd Coach Ferenc Jongejan (rechts) vraagt om uitleg, maar er volgt een verlenging...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)

UVV - L&D Amsterdam Pirates 2-5 (10 inn.)
RHE
L&D Amsterdam Pirates000100001 3-580
UVV000200000 0-061
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans7.18-522
Daan Hendrix, W (2-0)1.22-1--
Jurrian Koks, SV (5)11----
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Jurjen van Zijl8 (*)34622
Duko Jansen, BS (1), L (3-4)21-231
(*) - Van Zijl gooide op 1 slagman in de negende inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Johan Brandsma, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Speeltijd-2:56 uur.
Mampaey The Hawks vs. Corendon Kinheim

In Dordrecht stond Corendon Kinheim met 8-4 voor in de achtste inning vs. Mampaey The Hawks, wat toen vijf opeenvolgende slagmensen op de honken kreeg. De ploeg verkleinde de achterstand naar slechts 8-7 en liet lopers achter op het tweede en derde honk. En zo won Kinheim met slechts één punt verschil.

Kinheim scoorde vroeg en stond met 6-0 voor in de zesde inning, maar stond bijna met lege handen. Kinheim kwam tot elf honkslagen, waaronder drie van Mervin Gario, die ook driemaal scoorde en een inside-the-park-homerun sloeg.


...Mervin Gario...
...inside-the-park-HR, 3 Hits, 3 Runs...
(© Foto: Henk Seppen)
De Haarlemmers openden de score met een punt in de tweede inning. Met één uit sloeg Gario een honkslag en kreeg Calvin Martinus vier wijd. De honken kwamen vol te staan toen Jefferson Muzo met twee wijd eveneens vier wijd kreeg. Ronald de Bont, de starter voor The Hawks, gaf vervolgens nog een vrije loop weg, dit keer voor René Cremer en dat bracht Gario binnen. Maar Kinheim liet de honken vol achter toen een pop-fly de inning afsloot.

Kinheim voegde drie runs toe in de derde inning. Met één uit kreeg Jeffrey Arends vier wijd en daarna sloeg Gario een inside-the-park-homerun met twee uit. Volgende slagman Calvin Martinus werd geraakt door een worp en Sander Paap bracht hem naar het derde honk met een honkslag. Martinus scoorde vervolgens toen een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Muzo, waardoor het 4-0 werd.

Na twee puntloze innings voegde Kinheim weer twee punten toe in de zesde slagbeurt op nieuwe werper Henk van Heijningen en die waren beide onverdiend. Lead-off hitter René Cremer bereikte het honk toen Van Heijningen een fout maakte op zijn stootslag en hij scoorde op een hierna volgende tweehonkslag van Niels van Weert. Met één uit scoorde Van Weert het volgdende punt op een grounder van Arends, waardoor de stand op 6-0 kwam.

En zo leek Kinheim op weg te zijn naar een comfortabele overwinning. Maar daarna wijzigde de situatie in het restant van de wedstrijd.

The Hawks pakte een punt terug in de 2e6 op starter David Bergman. Met één uit sloegen Bob de Bruijn en Kevin Moesquit een honkslag en schoven op na een grounder van Berend Ruben. Een wilde worp leverde toen het eerste punt op voor de thuisploeg.

Kinheim antwoordde met twee punten in de zevende, die eveneens onverdiend waren. Mervin Gario kwam na een fout op het honk en scoorde op een tweehonkslag van Calvin Martinus. De honken kwamen vol te staan toen Jefferson Muzo een honkslag sloeg met één uit en René Cremer werd geraakt door een worp. Martinus scoorde daarna op een opofferingsslag van Niels van Weert om de stand op 8-1 te brengen, maar het duel was nog lang niet afgelopen.

Van Heijningen hield Kinheim puntloos in de laatste twee innings en werd bijna de winnende werper, want The Hawks had een sterk slot.

In de 2e7 kreeg David Bergman twee snelle nullen. Maar daarna gooide hij vier wijd op Jules Peters en kreeg een honkslag tegen van Kevin van Veen. Remian Denis volgde met een tweehonkslag die beide lopers over de plaat bracht en volgende slagman Bob de Bruijn voegde een driehonkslag toe die er 8-4 van maakte. De Bruijn strandde op het derde honk toen een pop-fly een einde maakte aan de inning.

In de 2e8 kreeg The Hawks de eerste vijf slagmensen veilig op de honken en draaide het duel bijna in hun voordeel om. Jean-Paul Gulinck nam de pitching van Bergman, maar gooide vier wijd op Berend Ruben, Joris Naber en Steven Wharwood, waarna hij snel werd afgelost door Pim Walsma. Maar Walsma kreeg een RBI-single tegen van Gregory Trinidad en een 2-run single van pinch-hitter Berry van Donselaar die de achterstand verkleinden naar 8-7. Met lopers op het eerste en tweede honk en nog steeds nul uit had The Hawks nu een hele goede kans de leiding over te nemen. De twee honklopers schoven op na een opofferingsstootslag van Shurendell Borgschot en daarna viel een belangrijke nul toen Remian Denis werd uitgegeven vanwege onregelmatig slaan. Hierna nam Arshwin Asjes het werpen over van Walsma. Met lopers nu op het tweede en derde honk sloot Asjes de inning af met een strikeout. Hij zorgde even later voor drie nullen op rij in de negende om het verschil van één punt veilig te stellen en verdiende een save.

Mampaey The Hawks - Corendon Kinheim 7-8
RHE
Corendon Kinheim013002200-8110
Mampaey The Hawks000001330-784
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
David Bergman, W (4-2)772644
Jean-Paul Gulinck- (*)-3-33
Pim Walsma, H (3)0.2--2--
Arshwin Asjes, SV (5)1.12----
(*) - Gulinck gooide op 3 slagmensen in de achtste inning
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Ronald de Bont, L (1-4)525543
Henk van Heijningen4-164-
Homerun: Kinheim: Mervin Gario (2)(2-run,3e,inside-the-park,op De Bont).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Niek Elshof, 1B-Winfried Berkvens, 3B-Fred van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Feiko Drost.
Play-by-Play Scorer-Ger van Dongen.
Speeltijd-2:55 uur.
ADO Lakers vs. DOOR Neptunus

In Den Haag kwam DOOR Neptunus tot een 9-0 shutout-zege bij ADO Lakers. De Rotterdammers kwamen tot een rally van vijf punten in de eerste inning.

.

...Mourik Huijser...
...2 Hits, 2 RBI's, Double, Punt, 4-wijd...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste slagbeurt kreeg Neptunus zes slagmensen op de honken, de eerste vijf op rij. Men kreeg de honken snel vol op starter Dennis Burgersdijk toen Stijn van der Meer begon met een honkslag, Benjamin Dille vier wijd kreeg en Raily Legito ook een honkslag sloeg. De eerste twee scoorden toen Dwayne Kemp de volgende honkslag toevoegde. Hierna werd een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Gianison Boekhoudt en dat leverde de volgende twee punten op. Boekhoudt bereikte hierdoor het tweede honk, schoof op na een one-out single van Urving Kemp en scoorde het vijf punt in de slagbeurt op een grounder van Shaldimar Daantji.

De ADO Lakers-verdediging draaide een dubbelspel in de tweede inning en Burgersdijk kreeg drie nullen op rij in de derde, maar daarna werd weer tweemaal gescoord in de vierde. Shaldimar Daantji en Mourik Huijser openden met back-to-back doubles om het eerste punt te produceren. Twee grounders volgden en daarna nam Sylvester Martina de pitching over. Die gooide vier wijd op Raily Legito en kreeg vervolgens een honkslag tegen van Dwayne Kemp, die de stand op 7-0 bracht.

In de vijfde opende Gyenuar Lopez met een tweehonkslag en schoof op na een veldfout met één uit. Hij probeerde daarna te scoren toen Huijser werd uitgevangen, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van midvelder Edzul Robles.

Neptunus scoorde de laatste twee punten in de zevende inning. Er werd een fout gemaakt op een pop-fly van lead-off hitter Gianison Boekhoudt, die opschoof naar het derde honk op een 2-out double van Urving Kemp. Met twee uit sloegen Mourik Huijser en Stijn van der Meer een honkslag om de twee binnen te brengen en de stand op te voeren naar 9-0.

Neptunus liet twee lopers achter in de achste inning en de honken vol in de negende.

Diegomar Markwell startte voor Neptunus hield ADO Lakers op zes honkslagen. In de derde inning kreeg hij honkslagen tegen van Wamaer Bordewijk en Kelvi Martinez. De laatste was in het duel gekomen als pinch-hitter in de eerste helft van de eerste inning voor lead-off hitter Jason Jakobus, die in de eerste helft van de slagbeurt in het linksveld had gespeeld. Met de twee lopers op de honken volgde een strikeout, waarna Bordewijk uitging bij een steelpoging.

In de vierde kreeg ADO Lakers de honken vol. Christian Diaz begon met een honkslag en met één uit sloegen ook Martijn Riphagen en Joshua Zara een honkslag. Maar een strikeout en vangbal maakten een einde aan deze scoringskans.

Drie relievers gooiden voor Neptunus in de laatste drie innings. In de zevende raakte Jorian van Acker Martinez met een worp met twee uit, maar toen volgde een vangbal. In de achtste begon Kevin Kelly met twee strikeouts, kreeg toen een honkslag tegen van Riphagen, maar eindigde met een nieuwe strikeout. En in de negende kreeg Berry van Driel drie nullen op rij om het duel af te sluiten.

ADO Lakers - DOOR Neptunus 0-9
RHE
DOOR Neptunus500200200-9141
ADO Lakers000000000-075
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (4-1)6716--
Jorian van Acker11----
Kevin Kelly13-1--
Berry van Driel11----
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk, L (2-2)3.211875
Sylvester Martina5.13462-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Fred Oosterling, 1B-Olav Steijger, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Speeltijd-2:58 uur.
Vaessen Pioniers vs. Mr. Cocker HCAW

In Hoofddorp won Vaessen Pioniers met 10-3 vs. Mr. Cocker HCAW en had ook een productieve eerste slagbeurt, waarin viermaal werd gescoord. Dè Flanegin sloeg 4-uit-5 voor Pioniers.


...Dè Flanegin...
...4 Hits, 3 RBI's, 1 Gescoord Punt...
(© Foto: Henk Seppen)
In de middag had het kort geregend in de omgeving, maar vandaag waren er geen problemen met de klei in het infield en dus kon het duel 's avonds gewoon worden gespeeld. Een week geleden, op donderdag, werd de opener van de 3-game series tegen L&D Amsterdam Pirates al 's morgens vroeg afgelast, omdat de klei te modderig was geworden vanwege de regen.

Pioniers opende de score met vier punten in de eerste slagbeurt op Sander Helmendach, maar stond slechts met 4-3 voor in de vijfde inning. In de eerste inning opende Zerzinho Croes met een honkslag, waarna Dirk van 't Klooster een tweehonkslag sloeg. Een fout op een grounder van Danny Rombley leverde het eerste punt op en een hierna volgende opofferingsslag van Mark-Jan Moorman maakte er 2-0 van. Vervolgens kreeg Mark Duursma vier wijd en een 'double-steal' bracht beide lopers in scoringspositie. Een grounder van Kevin Dirksen en een honkslag van Dè Flanegin verhoogden de stand even later naar 4-0.

In de vierde inning pakte HCAW drie punten terug op Elton Koeiman. Sergino Martis en Kevin Weijgertse begonnen met een honkslag, waarna Rossini Frolijk eveneens een honkslag sloeg en een punt binnenbracht. Hierna werd een fout gemaakt op een klap van Kevin Nieveld en dat leverde het volgende punt op. Een honkslag van Max Clarijs maakte er 4-3 van, maar daarna sloten een gedwongen nul en een vangbal de slagbeurt af.

In het restant van de wedstrijd kreeg HCAW nog maar drie honklopers. In de vijfde sloeg Roy Seltenrijch een honkslag met één uit, maar ging uit bij een steelpoging in een dubbelspel na een strikeout. Koeiman kreeg drie nullen op rij in de zesde en zevende inning, waaronder drie strikeouts. Swen Huijer gooide daarna de achtste inning en kreeg een lead-off single tegen van Linoy Croes, maar die strandde op het eerste honk. Scott Ronnenbergh sloot de wedstrijd af in de negende. Hij gooide twee strikeouts, maar kreeg ook een one-out single tegen van Kevin Nieveld en ook die bleef op het eerste honk achter.

Met een voorsprong van slechts 4-3 voegde Pioniers twee runs toe in de vijfde inning. Met één uit sloegen Mark-Jan Moorman en Mark Duursma een honkslag. Nadat de honken vol waren gekomen via vier wijd voor Kevin Dirksen scoorde de twee op een honkslag van Dè Flanegin. Dat bracht nieuwe werper Bob Klaarenbeek naar de heuvel en die sloot de inning af. Klaarenbeek moest het volgende punt toestaan in de zesde inning op een tweehonkslag van Moorman.

In de zevende nam Pioniers meer afstand met het scoren van nog eens drie punten. Dirksen en Flanegin begonnen met het honkslagen, waarna Chris Williams volgde met een puntscorende honkslag. Hierna nam Tom de Blok de picthing over bij HCAW. Hij begon met een strikeout, maa kreeg toen een honkslag tegen van Zerzinho Croes die voor volle honken zorgde. Een wilde worp en een opofferingsslag van Dirk van 't Klooster verhoogden de stand vervolgens naar 10-3.

Vaessen Pioniers - Mr. Cocker HCAW 10-3
RHE
Mr. Cocker HCAW000300000-393
Vaessen Pioniers40002130X-10131
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, L (2-5)4.124764
Bob Klaarenbeek1.2 (*)--443
Tom de Blok2412--
(*) - Klaarenbeek gooide op 3 slagmensen in de zevende inning
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, W (5-1)771731
Swen Huijer1--1--
Scott Ronnenbergh12-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Henri van Heijningen, 3B-Martijn Bossschaart.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Marijke van den Berge.
Techn. Commissioner-Arnold Verbrugge.
Speeltijd-2:59 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.