Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen en Alfred Cop)

Closer Van Driel bedwingt Amsterdam; Neptunus forceert 6e duel
English
AMSTERDAM - Sinds hij debuteerde in een Neptuniaans uniform gooide Berry van Driel in 168 wedstrijden in relief, of dat nou in de reguliere competitie was, de Play-Offs of de Holland Series. Tijdens de meeste van deze optredens was Van Driel ingezet als de closer van Neptunus. Vandaag was Van Driel de startende werper voor de Rotterdamse ploeg in Game 5 van de best-of-seven Holland Series. De rechtshander legde de aanval van L&D Amsterdam Pirates het zwijgen op en stond slechts één speler tot het tweede honk toe in de eerste zeven innings die hij gooide. Nadat hij twee honklopers kreeg met twee uit in de achtste werd Van Driel vervangen.

Hiermee speelde Van Driel een hoofdrol in de 4-1 overwinning van DOOR Neptunus vanmiddag (zondag 5 oktober) bij L&D Amsterdam Pirates, dat op dat moment, en nog steeds, één overwinning verwijderd was (en is) van het landskampioenschap. Met de winst verkleinde Neptunus de achterstand in de Holland Series naar 3-2 en de finale keert nu weer terug naar Rotterdam. Daar wordt Game 6 aanstaande zaterdag gespeeld in het Neptunus Familiestadion. Indien nodig volgt Game 7 op zondag, eveneens in Rotterdam.

In 2010 wijzigde de opzet van de Holland Series van een best-of-five naar een best-of-seven. In dat jaar stonden Neptunus en Amsterdam eveneens tegenover elkaar in de finale, de laatste die toen eveneens zes wedstrijden nodig had. Neptunus won die Series met 4-2. Hierna won Amsterdam met 4-1 vs. Pioniers, waarna Kinheim tot een 4-0 sweep kwam tegen 4-0 en Neptunus vorig jaar zelf een 4-0 sweep boekte tegen Pioniers.


...Winnende werper Berry van Driel...
(© Foto: Henk Seppen)
In de historie van de Holland Series, die in 1987 begon, is er nog één andere best-of-seven geweest. Dat was in 1989 en toen waren alle zeven wedstrijden noodzakelijk. Neptunus speelde ook in die reeks en verloor toen met 4-3 van Haarlem Nicols.

Nog een feitje. Wanneer Game 6 aanstaande zaterdag 11 oktober wordt gespeeld is dat de laatste afsluiting van het Nederlandse seizoen in de historie. De vorige laatste datum om een afsluitende wedstrijd te spelen was 9 oktober 1994. Op die dag, twintig jaar geleden, won Kinheim met 4-3 van Neptunus in Game 5 van de Holland Series om de kampioenstitel te veroveren.

Van Driel's streak van 168 opeenvolgende relief-optredens eindigde op 31 augustus van dit jaar toen hij een duel van Neptunus startte in de Play-Offs en dat was toevallig eveneens tegen Amsterdam Pirates. Vijf weken geleden gooide Van Driel zes innings. Vandaag verliet hij de heuvel na 7 2/3 innings.

Voor zijn komst naar Neptunus speelde Van Driel voor ADO in 2002-2007. Daar was hij aanvankelijk een infielder en werd voornamelijk ingezet als derde honkman. In de seizoenen 2004, 2005 en 2006 werd Van Driel op verschillende momenten ingezet als werper. Soms om gewoon in te vallen, zodat een reguliere werper niet ingezet hoefde te worden. Hij maakte zijn eerste start in 2005 en vervolgens nog eentje in 2006. Vanaf het seizoen 2007 werd Van Driel een fulltime pitcher. In dat jaar, zijn laatste seizoen bij ADO, startte hij één wedstrijden en gooide er 18 in relief. Oh, overigens waren Van Driel's teamgenoten dat jaar bij ADO werpers Rob Cordemans en Jurrian Koks en eerste honkman/DH Percy Isenia, die nu alweer enige jaren uitkomen voor Amsterdam Pirates.

In recente optredens was Van Driel niet echt succesvol voor Neptunus toen hij de heuvel beklom als reliever. Na afloop van de Haarlemse Honkbal Week viel hij af voor de selectie van het Nederlands Honkbal Team voor het Europees Kampioenschap. En daarmee miste hij voor het eerst sinds jaren een groot toernooi met Oranje.

Vandaag had Berry van Driel een uitstekend optreden. Een aantal Amsterdamse slagmensen ging achter verkeerde worpen aan, Van Driel groeide en legde de aanval van de thuisploeg het zwijgen op. Met een 1-0 voorsprong voor Neptunys stond Van Driel zijn enige loper tot het tweede honk toe in de derde inning. Die loper ging het gelijkmakende punt scoren, maar het duurde daarna tot in de achtste inning voordat Pirates de tweede loper in scoringspositie kreeg. En het was Van Driel die daar zelf verantwoordelijk voor was via een vrije loop en geraakt werper.

Speelde Van Driel een hoofdrol in de Neptuniaanse verdeging, de aanvallende hoofdrol werd vervuld door rookie Shurman Marlin, die de voorsprong opvoerde naar 4-1 met een 2-run homerun in de vijfde inning.

De starter voor Amsterdam was Jos de Jong, die alle vier door Neptunus gescoorde punten op zijn naam kreeg. Nadat beide starters drie nullen op rij hadden gekregen in de eerste inning opende Neptunus de score in de tweede slagbeurt. Gianison Boekhoudt opende met een tweehonkslag langs de rechtsveldlijn, schoof op na een grounder van Kalian Sams en scoorde op een opofferingsslag van Dwayne Kemp.

De Jong kreeg weer drie nullen op rij in de derde en werd toen zelf ook gesteund met een punt in de tweede helft van deze slagbeurt. Jesse Aussems begon met een honkslag en werd in scoringspositie gebracht door een opofferingsstootslag van Rashid Gerard. Met twee uit scoorde Aussems de gelijkmaker na een honkslag van Michael Duursma.

De eerste helft van de vierde inning bood een dubbelspel van de Amsterdamse verdediging. In de tweede helft kreeg Van Driel twee snelle nullen en zag vervolgens Remco Draijer de bal richting korte stop Dwayne Kemp slaan. Hoewel Kemp er even wat extra voor moest doen verwerkte hij de bal, maar gooide die vervolgens in de grond langs eerste honkman Shurman Marlin. Draijer bereikte het eerste honk met een infield-hit, waarna hij opschoof naar het tweede honk op de foute aangooi. Echter, kort hierna volgden er reacties van Neptunus-catcher Gianison Boekhoudt, een aantal infielders en Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen. Blijkbaar was er op een bepaald moment een time-out call geweest, want Home Plate Umpire Stenar van Groningen Schinkel was bezig de thuisplaat te vegen ter voorbereiding op de volgende worp op het moment dat Draijer het tweede honk had bereikt. De 4-man umpire crew kwam bij elkaar, stuurde Draijer terug naar het eerste honk en dat resulteerde uiteraard weer in een reactie van Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus. Er volgde een uitleg, Draijer bleef op het eerste honk, Urbanus keerde terug naar de dug-out en de wedstrijd ging verder. Even later kwam de inning ten einde toen Draijer uitging bij een steelpoging.


...Kalian Sams maakt een fraaie 'diving catch'...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Wat er zou zijn gebeurd als Draijer wel op het tweede honk had mogen blijven staan zullen we nooit weten. Maar wat we wel weten is dat Neptunus even later de leiding hernam in de eerste helft van de vijfde inning. Met één uit bereikte Dwayne Kemp het honk via een stootslag-honkslag en stal het tweede honk. Hij scoorde even later de 'go-ahead run' toen volgende slagman Daniel Fernandes ook een honkslag sloeg, waarbij hij net langs de tikkende catcher Bas Nooij gleed. Hierna dreunde rookie Shurman Marlin de eerste worp van Jos de Jong op het grote scorebord in het rechtsveld voor een 2-run homerun die de stand opvoerde naar 4-1.

Dit was de eerste Hoofdklasse-homerun voor Shurman Marlin, die voor dit jaar op de lijst stond als de eerste honkman voor Neptunus. Maar een week voor de start van het seizoen brak hij zijn arm en was verschillende weken uitgeschakeld. Op 1 juli debuteerde Marlin in het Neptunusteam en in de Hoofdklasse toen hij werd ingezet als pinch-hitter vs. Vaessen Pioniers. In het restant van de reguliere competitie speelde hij in zeven wedstrijd en sloeg .444 (8-uit-18) met twee doubles. Marlin speelde vervolgens in alle negen wedstrijden tijdensde Play-Offs en sloeg toen .300 (9-uit-30) met één driehonkslag. Inclusief vandaag slaat Marlin momenteel .313 (5-uit-16) in de Holland Series. Zijn twee binnengeslagen punten waren zijn eerste tijdens de Series.

De 4-1 voorsprong bleek beslissend. Beide teams kregen nog één scoringskans in het restant van de wedstrijd. Neptunus zag drie slagmensen de honken bereiken in de laatste vier innings, waaronder één op het derde honk in de negende. Pirates kreeg nog vier lopers in de laatste vier slagbeurten, waaronder één op het tweede honk.

Nadat Neptunus een 4-1 voorsprong had genomen opende Percy Isenia voor Amsterdam met een honkslag maar daarna sloeg Jesse Aussems in een dubbelspel.

In de eerste helft van de zesde inning sloeg Raily Legito een honkslag voor Neptunus met één uit en dat betekende het einde voor De Jong. Hij werd opgevolgd door Jurrian Koks, die de volgende twee slagmensen een vangbal zag slaan.

In de eerste helft van de zevende sloeg Shurman Marlin een honkslag met twee uit voor Neptunus, maar bleef achter. Van Driel kreeg een one-out single tegen van Bas Nooij in de tweede helft van de slagbeurt, maar die ging gedwongen uit.

Nadat Koks drie nullen op rij had gekregen in de eerste helft van de achtste kreeg Amsterdam de kans iets terug te doen in de thuishelft van de inning. Van Driel kreeg twee snelle nullen met als hoogtepunt een fraaie diving catch van linksvelder Kalian Sams (zijn tweede in twee dagen). Maar daarna gooide Van Driel vier wijd op Roelie Henrique. Dat bracht Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen naar de heuvel en er leek een werperswissel aan te komen, vooral omdat een aantal Neptunus-speler de dug-out uitkwam om Van Driel op te wachten. Maar 't Hoen keerde terug en Van Driel bleef. De rechtshander raakte daarna volgende slagman Michael Duursma met een worp op zijn helm en dat zorgde wel (na 129 worpen) voor het vertrek van Van Driel, die terecht een goed applaus kreeg van de ruim duizend toeschouwers toen hij de heuvel verliet. Kevin Kelly nam het over en hij sloot de inning af met drie slag voor Bas de Jong.

In de eerste helft van de negende begon Gianison Boekhoudt voor Neptunus met een honkslag, maar hij strandde uiteindelijk op het derde honk. In de 2e9 zorgde Kelly voor drie nullen op rij om de winst voor Neptunus en Van Driel te bezegelen.


...Jesse Aussems wordt begroet na het scoren van...
...het gelijkmakende punt voor Amsterdam in de derde inning...

...Benjamin Dille wordt gedwongen uitgeschakeld door...
...Jesse Aussems die een dubbelspel maakt in de 4e inning...

...Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus in discussie...
...met HP Umpire Stenar van Groningen Schinkel tijdens...
...de situatie in de vierde inning...

...Shurman Marlin sloeg een 2-run homerun voor Neptunus...
...in de vijfde inning...


...Dwayne Kemp scoort de 'go-ahead run' voor Neptunus, glijdend langs catcher Bas Nooij in de 5e inning...

...Een andere hoek van Kemp die scoort...
...in de vijfde inning...

...Percy Isenia gaat gedwongen uit in de 5e inning...
...waarna Dwayne Kemp een dubbelspel completeert...

...Amsterdam-starter Jos de Jong...


...Berry van Driel wordt begroet door zijn teamgenoten...
...na zijn vervanging in de 8e inning...
(© Alle Foto's: Henk Seppen); (© Vierde foto linkerkant: Alfred Cop Fotografie)

(5 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.