Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 december 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Breaking news: Gregorius geruild naar Yankees!

...Didi Gregorius...
(© Foto: Henk Seppen)
English
NEW YORK, New York (USA) - De Nederlandse profhonkballer Mariekson 'Didi' Gregorius is vanmiddag (vrijdag 5 december) geruild naar de New York Yankees. Daar wordt hij de nieuwe kort stop als opvolger van Derek Jeter, die na afloop van dit seizoen als actief speler stopte na 20 jaar.

Het toeval wil dat een andere Nederlandse speler één van de voorgangers was van Jeter, die in 1995-2014 voor de Yankees speelde. In 1994 maakte Robert Eenhoorn zijn Major League-debuut en speelde toen in drie wedstrijden als korte stop voor de Yankees. Een jaar later speelde Eenhoorn nog tweemaal als korte stop bij de Yankees, maar verhuisde toen naar het tweede honk waar hij drie duel speelde. In 1996 was Eenhoorn in 10 wedstrijden de tweede honkman van de Yankees en speelde tweemaal op het derde honk. In september van dat jaar werd Eenhoorn geruild naar de California Angels.

Gregorius maakt deel uit van een transfer tussen drie ploegen, de New York Yankees, Arizona Diamondbacks en Detroit Tigers. Gregorius komt naar New York van de Diamondbacks, die linkshandige werper Robbie Ray zien komen van de Detroit Tigers. De Yankees sturen op hun beurt rechtshandige werper Shane Greene naar Detroit. De D'backs krijgen ook nog de getalenteerde middle infielder Domingo Leyba, die in de Minor League speelde voor de Tigers.

De transfers werden vrijdagmiddag voor het eerst gemeld door WFAN Radio in New York, maar later door de betrokken ploegen bevestigd.

De 24-jarige Gregorius tekende in 2007 een profcontract, waarna hij in 2012 zijn Major Leaue-debuut maakte en in acht wedstrijden speelde voor de Cincinnati Reds. Na het seizoen 2012 werd hij geruild naar de Arizona Diamondbacks, waar hij in 2013 één van de basisspelers was en in 103 competitiewedstrijden speelde. Dit seizoen speelde Gregorius in 80 wedstrijden voor de Diamondbacks.

In maart stond Gregorius op het Opening Day-roster van D'backs en speelde in één van de twee Openings Games die de ploeg speelde in Sydney (Australië) tegen de Los Angeles Dodgers. Nadat de ploeg terugkeerde in de States werd Gregorius ingedeeld in Triple-A, maar hij keerde begin juni weer terug in de Majors.

Vorig jaar sloeg Gregorius .252 met 90 honkslagen en zeven homeruns, plus 16 doubles en drie triples. Dit seizoen sloeg hij .226 met 61 hits en zes homeruns, negen doubles en vijf triples. Gregorius speelde in de meeste van zijn 191 Major League-wedstrijden als korte stop (173). Vorig seizoen was hij de Diamondbacks korte stop in 100 wedstrijden, die jaar speelde hij in 67 wedstrijden op die positie.

Gregorius werd geboren in Amsterdam, waar hij opgroeide, terwijl zijn vader Didi Gregorius verschillende seizoenen werper was bij Amsterdam Pirates.

Op 3 september 2013 bereikte Gregorius een mijlpaal. Op die dag speelde hij in zijn 100e Major League-wedstrijd en werd daarmee de eerste in Nederland geboren en opgegroeide speler die dit bereikte, De andere in Nederland geboren en opgegroeide spelers zijn Robert Eenhoorn (37 wedstrijden), Rikkert Faneyte (80), Greg Halman (44), (50) en Win Remmerswaal (22).

In 2009 en 2011 nam Gregorius met het Nederlands Honkbal Team deel aan een Wereldkampioenschap. In 2011 veroverde hij met Oranje de wereldtitel in Panama.

(5 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.