Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 december 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Rick van den Hurk speelt in 2015 in Japan
English
FUKUOKA (Japan) - De Nederlandse profwerper Rick van den Hurk speelt volgend seizoen vrijwel zeker in Japan. Vrijdag (5 december) berichtte de Japanse media dat Fukuoka SoftBank Hawks bezig zou zijn met de afronding van een tweejarige overeenkomst ter waarde van 400 miljoen yen met de Nederlandse werper. Het wordt verwacht dat er komende week hierover een aankondiging zal worden gemaakt. Ook werd bericht dat andere teams ook interesse hadden getoond in Van den Hurk, maar dat die heeft gekozen voor de Hawks.


...Rick van den Hurk...
(© Foto: Henk Seppen)
Wanneer Van den Hurk's transfer naar Japan wordt bevestigd zal hij de ene kampioen verruilen voor een andere. Vorig jaar en dit seizoen werd de 29-jarige Van den Hurk kampioen in Zuid-Korea met Samsung Lions in de professionele Korean Baseball Organization (KBO). Fukuoka SoftBank Hawks veroverde in oktober de Japanse kampioenstitel. In de Japan Series versloegen de Hawks de Hanshin Tigers met 4-1 in de best-of-seven finale van Nippon Professional Baseball (NPB).

Dit seizoen won de rechtshander 13 wedstrijden als werper van Samsung Lions en won hij prijzen voor het beste Earned Run Average en de Meeste Strikeouts. Van den Hurk was 13-4 en gooide in 25 wedstrijden (allen starts). In 152 2/3 inning schakelde hij 180 slagmensen met drie slag uit en sloot het seizoen af met een 3.18 ERA. Van den Hurk gooide 45 keer vier wijd en kreeg 125 honkslagen tegen, waaronder 15 homeruns.

Vorig jaar, zijn eerste seizoen in Zuid-Korea, was Van den Hurk 7-9 met 137 strikeouts in 143 2/3 innings. Hij gooide toen in 24 wedstrijden en sloot af met een 3.95 ERA, waarna hij weer werd gecontracteerd voor dit seizoen.

Begin januari 2013 tekende Van den Hurk een contract voor één jaar bij de Samsung Lions, nadat hij een paar dagen eerder was ontslagen door de Pittsburgh Pirates.

Rick van den Hurk tekende zijn eerste profcontract op 14 november 2002 bij de Florida Marlins. Bij die ploeg maakte hij op 10 april 2007 zijn Major League-debuut. Hij gooide uiteindelijk in 18 wedstrijden in zijn eerste big league-seizoen en was 4-6 met 82 strikeouts. In 2008 gooide hij in slechts vier wedstrijden en voegde er daar 11 aan toe in het seizoen 2009. Van den Hurk begon ook het seizoen 2010 bij de Marlins, gooide in twee wedstrijden, maar werd toen geruild naar de Baltimore Orioles, waar hij in zeven wedstrijden in relief gooide.

In 2011 speelde de Nederlandse werper vrijwel het hele seizoen in Triple-A. Hij werd toen opgeroepen naar de Major League-ploeg van de Orioles in september en gooide in vier wedstrijden.

In februari 2012 werd Van den Hurk 'released' door Baltimore. Dat was het begin van een periode waarin hij regelmatig van team veranderde. Van den Hurk tekende bij de Toronto Blue Jays, met wie hij in vier wedstrijden gooide tijdens Spring Training. Hij werd daarna op 'waivers' geplaats en werd gecontracteerd door de Cleveland Indians, die hem na acht wedstrijden en twee wedstrijden weer een andere indeling wilden geven. De Indians deelden hem in naar Triple-A, maar Van den Hurk koos voor Free Agency en tekende kort erna bij de Pittsburgh Pirates. In het seizoen 2012 gooide hij voornamelijk opnieuw in Triple-A, waarna hij werd opgeroepen naar de Pittsburgh-ploeg in september en toen in vier wedstrijden gooide voor de Pirates.

In totaal gooide Van den Hurk in 50 Major League-wedstrijden tussen 2007 en 2012.

Sinds 2010 organiseert Van den Hurk jaarlijks de European Big League Tour. Hiervoor nodigt hij Major League-wedstrijden uit om naar Nederland te komen voor het geven van jeugdclinics. Naast Nederland reisde het gezelschap ook naar België, Tsjechië, Italië en Engeland. Dit jaar was er geen Tour vanwege Van den Hurk's verplichting met de Samsung Lions in Zuid-Korea.

(5 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.