Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Historisch verlies Nederlands HB Team in Frankrijk
English
LIEUSAINT (Seine-et-Marne), SÉNART VILLE NOUVELLE (Frankrijk) - Het Nederlands Honkbal Team heeft vanavond (maandag 8 september) een historische nederlaag geleden, want de ploeg verloor met 12-8 van gastheer Frankrijk de laatste wedstrijd uit de voorronde van de Yoshida Challenge, het internationale toernooi in Sénart, ten zuiden van Parijs. De twee ploegen ontmoeten elkaar dinsdagavond opnieuw in de finale van het evenement.

De enige andere nederlaag tegen Frankrijk kwam op 20 juni 1937 toen Nederland met 5-4 verloor. Ook die wedstrijd gespeeld tijdens een internationaal toernooi in Frankrijk, met destijds Parijs als speellocatie. Voor de nederlaag hadden de twee landen elkaar tweemaal ontmoet, beide keren resulterend in Nederlandse overwinningen. Sinds de nederlaag 77 jaar geleden speelden Nederland en Frankrijk nog 19 wedstrijden tegen elkaar, waarvan de meeste tijdens Europese Kampioenschappen, en die eindigden allemaal in winst voor Oranje.

Het Nederlands Team begon goed door tweemaal te scoren in de eerste inning op de Franse starter Jonathan Mottay. Met één uit kreeg Nick Urbanus vier wijd en hierna homerde Curt Smith in zijn eerste slagbeurt van zijn eerste wedstrijd sinds hij zich weer bij Oranje voegde voor dit toernooi.

Echter, het Nederlands Team verzuimde meer afstand te nemen, terwijl Frankrijk productief bleef op starter Orlando Yntema. In de tweede helft van de eerste inning pakte Frankrijk een punt terug na een honkslag van René Leveret, die later nog meer belangrijke bijdragen afleverde.

Nederland scoorde weer een punt in de derde inning toen Curt Smith opende met vier wijd en scoorde na een honkslag van Kalian Sams, die vervolgens zelf werd uitgeschakeld bij een poging het tweede honk te bereiken.

In de 2e3 verkleinde Frankrijk de achterstand naar 3-2 op een 2-out single van René Leveret, die vervolgens weer productief was in de vijfde en Frankrijk toen op een 4-3 voorspring zette. Mike Bolsenbroek startte de inning als reliever voor Yntema en begon met vier wijd voor lead-off hitter Maxime Lefevre, die het tweede honk stal en opschoof na een wilde worp. Na een strikeout gooide Bolsenbroek opnieuw een wilde worp, waardoor Lefevre de gelijkmaker kon scoren. Bolsenbroek volgde met zijn tweede strikeout, waarna hij tegenover Leveret stond, die dit keer homerde om de stand op 4-3 te brengen in voordeel van de thuisploeg.

In de zesde inning kwam Oranje langszij. Gianison Boekhoudt opende met vier wijd, schoof op na een tweehonkslag van Kalian Sams (die 4-uit-5 sloeg) en scoorde op een honkslag van Yurendell de Caster. Maar met nul uit en lopers op het eerste en derde honk ging Sharlon Schoop uit na een pop-fly, werd Danny Rombley uitgevangen op fout gebied en kreeg Dashenko Ricardo een gecallde strikeout.

Even later sloeg Frankrijk toe met een 7-run rally met twee uit in de zesde inning. Bolsenbroek begon aanvankelijk met zijn derde strikeout, maar kreeg toen een honkslag tegen. Na een vangbal volgde een nieuwe honkslag, waarna een wilde worp Frankrijk op 5-4 zette. En toen ging de rally echt van start. Maxime Lefevre bracht met een honkslag het volgende punt binnen en Felix Brown volgde met een RBI-triple. Na vier wijd voor Pierre Turettes werd Bolsenbroek opgevolgd door Jurrian Koks, maar die werd begroet met een puntscorende honkslag van René Leveret (daar is-ie weer). Hierna zorgde Aram Kushigan met een honkslag voor een punt en volgde Arthur Paturel met een 2-run double die de Franse voorsprong opvoerde naar 11-4! Leveret sloeg 4-uit-5, scoorde tweemaal en had vier belangrijke binnengeslagen punten.

Frankrijk voegde nog een punt toe in de zevende na een tweehonkslag van Maxime Lefevre, die 4-uit-4 sloeg. In de 2e8 werd Frankrijk op rij uitgeschakeld door nieuwe werper Kevin Kelly.

In de eerste helft van de achtste inning begon Gianison Boekhoudt met vier wijd en volgde Kalian Sams met zijn vierde honkslag in vier slagbeurten, maar maakten een dubbelspel en grounder een einde aan de inning.

Nederland deed nog iets terug in de eerste helft van de negende inning door viermaal te scoren. Met één uit sloeg Dashenko Ricardo een tweehonkslag en scoorde op een 2-out double van Nick Urbanus. Curt Smith volgde met een puntscorende honkslag en Gianison Boekhoudt homerde hierna om de stand op 12-8 te brengen. Maar de comeback was te laat en kon de historische nederlaag niet voorkomen.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Michael Duursma (2B, 0-uit-5), Nick Urbanus (3B, 1-uit-4), Curt Smith (DH, 2-uit-4), Gianison Boekhoudt (RF, 1-uit-3), Kalian Sams (CF, 4-uit-5), Yurendell de Caster (1B, 1-uit-4), Sharlon Schoop (1-uit-4), Danny Rombley (LF, 0-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-3). Gilmer Lampe (0-uit-1) verving Rombley vanaf de 8e inning in het linksveld.

(8 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.