Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 juni 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Oud MLB-werper Bob Welch overleden; NL Pitching Coach in '06
English
IN MEMORIAM

(© Major League Baseball)
SEAL CITY, California (USA) - Voormalig Major League-pitcher Bob Welch is maandagavond (9 juni) op 57-jarige leeftijd overleden. Als oorzaak van zijn overlijden werd een hartaanval genoemd.

Bob Welch was een zogenoemde 'power pitcher', die 17 seizoenen in de Major League gooide voor de Los Angeles Dodgers en Oakland Athletics.

In 2006 was Welch de Pitching Coach van het Nederlands Honkbal Team tijdens de eerste editie van de World Baseball Classic. De coachingstaf stond toen onder leiding van Manager Robert Eenhoorn en had ook Hensley Meulens, de huidige Hitting Coach van de San Francisco Giants, in de begeleiding. Brian Farley, Jack Hubbard, Ben Thijssen en Steve Matthew completeerden de coachingstaf tijdens het evenement.

Tijdens de WBC speelde het Nederlands Team drie wedstrijden en werd uitgeschakeld in de Eerste Ronde. Maar de ploeg sloot de reeks af met een 10-0 zege vs. Panama, waarin Shairon Martis een No-Hitter gooide.

De rechtshandige werper maakte zijn debuut in de Major League op 20 juni 1978 toen hij twee innings in relief gooide. Maar kort erna werd Welch een heuveltroef voor de Dodgers, wat in die jaren een legendarisch infield had bestaande uit 1B Steve Garvey, 2B Davey Lopes, 3B Ron Cey en SS Bill Russell met outfielders als Dusty Baker, Lee Lacy, Reggie Smith en Rick Monday, terwijl Steve Yeager en Johnny Oates de catchers waren. In de pitchingstaf zaten bekende werpers als Tommy John, Burt Hooton, Don Sutton, Rick Rhoden, Charlie Hough en Rick Sutcliffe.

Bob Welch gooide voor de Dodgers van 1978 tot en met 1987. Hierna gooide hij voor Oakland in 1988-1994. In 17 Major League-seizoenen gooide Welch in 506 wedstrijden, 462 als starter. Hij gooide 3092 innings, waarin hij 1969 keer drie slag gooide en 1034 keer vier wijd. In zijn loopbaan was Welch 211-146 en hij kreeg ook nog acht saves op zijn naam. Hij sloot zijn loopbaan met een 3.47 ERA.

Welch gooide in vier World Series, twee met de Dodgers, twee met de A's. Hij won de Series met de Dodgers in 1981 tegen de New York Yankees.

In 1990 was Welch 27-6 met een 2.95 ERA voor de A's en won de Cy Young Award. Hij is de laatste werper die minimaal 25 wedstrijden in één seizoen won.

Welch zal altijd bekend blijven voor zijn strikeout op Reggie Jackson van de Yankees als 21-jarige rookie, waarmee hij Game 2 afsloot van de 1978 World Series. De Dodgers namen hiermee een 2-0 voorsprong in de Series, maar hierna wonnen de Yankees de volgende vier wedstrijden en pakte de titel.

In 2001 was Welch de Pitching Coach van de Arizona Diamondbacks, die toen van de Yankees wonnen in de World Series.

Welch is ook als coach actief geweest bij het honkbalteam van Arizona State University en was in recente jaren een speciale instructeur bij de A's.

(10 juni)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar marco@stoovelaar.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.