Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 november 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar; foto: Henk Seppen)

Oranje onder-21 opnieuw met lege handen op WK
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands onder-21 Team leed vandaag de derde opeenvolgende nederlaag op het eerste Onder-21 Wereldkampioenschap in Taiwan. Op Taichung Baseball Field verzuimde Nederland een 4-0 voorsprong vast te houden tegen Nicaragua, dat tot een rally van vijf runs kwam in de zesde inning en uiteindelijk met 6-4 won. Door het verlies werd Nederland uitgeschakeld voor de Kampioensronde.


...Urving Kemp (hier aan slag voor Neptunus) had een 2-honkslag...
(© Foto: Henk Seppen)
In Groep A stuntte Tsjechië tegen Italië door met 3-1 te winnen. Voor de Tsjechen was dit een belangrijke zege. Voor Italië, dat al tweemaal had gewonnen, kan dit een zeer kostbare nederlaag worden. De top-3 van elke groep plaatst zich voor de Kampioenspoule en bij een gelijke stand zullen de Tsjechen in het voordeel zijn.

Umpire Winfried Berkvens was vandaag de 1B Umpire in de wedstrijd tussen Zuid-Korea en Mexico.

De Nederlandse startende werper Vincent Anthonia deed het aanvankelijk prima. De 20-jarige linkshander, die gooit voor het honkbalteam van Jackson State University (USA), overleefde een drukke eerste inning. Hij kreeg een lead-off single tegen, gooide vier wijd op de volgende slagmman en kreeg toen een stootslag-honkslag tegen die voor volle honken zorgde. Anthonia werd hierna gesteund met een 5-2-3 dubbelspel en kwam ongeschonden uit de strijd toen een vangbal de slagbeurt afsloot.

In de tweede en derde inning gooide Anthonia vier wijd op de openingsslagman, maar kwam dit keer niet in de problemen. Hij kreeg een lead-off double tegen in de vierde, maar hield Nicaragua toen ook van scoren af.

Intussen had het Nederlands Team de score geopend in de derde inning. Na twee lopers te hebben achtergelaten in de eerste en nog eentje in de tweede scoode Oranje eenmaal in de derde. Kirvin Moesquit opende met een tweehonkslag en stal het derde honk. Hij scoorde vervolgens op een grounder van Dudley Leonora. Een stootslag-honkslag van Kevin Moesquit volgde. Die stal ook het tweede honk en Daniel Fernandes kreeg daarna vier wijd, maar Aldair Adamus koos er even later voor op de eerste bal te slaan en sloeg in een dubbelspel, wat de inning afsloot.

Drie punten werden toegevoegd met twee uit in de vijfde inning. Dit keer opende Kirvin Moesquit met vier wijd. Hij wist het derde honk te bereiken toen een foute aangooi werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Dudley Leonora, die hierdoor zelf op het tweede honk terecht kwam. Na een vangbal en strikeout werd een punt gescoord na een wilde worp, waarna Aldair Adamus een puntscorende honkslag afleverde. De honken kwamen vol te staan toen Jorin van Amstel vier wijd kreeg en het volgden punt werd daarna gescoord toen ook Urving Kemp een vrije loop kreeg. Dat resulteerde in een werperswissel en de nieuwe werper kwam uit de inning dankzij een 'force play-grounder' van Dennis Gustina. Hierdoor bleven drie lopers achter, maar het Nederlands Team had nu een ogenschijnlijk comfortabele 4-0 voorsprong.

Anthonia kreeg vervolgens drie nullen op rij in de vijfde inning en keerde in de zesde beurt terug op de heuvel. En dat bleek een inning te veel te zijn, want Nicaragua kwam tot een rally van vijf punten. Het was ook een inning waarin de Nederlandse verdediging drie kostbare fouten maakte. Nadat openingsslagman Emmanuel Meza na een fout op het honk was gekomen kreeg Anthonia een RBI-double tegen van Marvin Martinez en een honkslag van Jorge Narvaez, die werd gevolgd door een fout in het outfield, resulterend in het volgende punt. Hierna nam Reggie Bomberg de pitching over, maar zag de honken volkomen toen hij vier wijd gooide op de eerste slagman die hij zag, waarna hij de volgende met een worp raakte. Een puntscorende honkslag van Jordan Pavon volgde en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Kaj Timmermans werd ingebracht, kreeg een vangbal, maar moest toen een RBI-double toestaan aan Arnol Rizo die de stand in balans bracht, terwijl een andere loper op de plaat werd uitgeschakeld toen hij ook probeerde te scoren. Hierna werd een pop-fly in het infield gemist en dat leidde toe het vijfde punt in de inning en zette Nicaragua dus op een 5-4 voorsprong.

De Nederlandse aanval was niet meer in staat het duel in eigen voordeel om te draaien. Oranje werd in de laatste vier innings puntloos gehouden, hoewel er nog een aantal honklopers in scoringspositie kwam.

In de 7e inning kreeg Nederland de honken vol met twee uit. Met één uit sloeg Cezan Rafaela een honkslag en schoof op na een doorgeschoten bal en een grounder. Hierna, met twee uit, kregen Urving Kemp en pinch-hitter Milton Croes vier wijd en zorgden voor volle honken. Maar de drie bleven achter toen een vangbal volgde.

Nicaragua voegde een 'insurance run' toe in de achtste inning. Timmermans kreeg een lead-off triple tegen van Pedro Reyes en werd afgelost door Scott Ronnenbergh. De linkshandige voormalige prof begon met drie slag op zijn eerste slagman, waarna hij Kenn Alegria uitschakelde op zijn opofferingsstootslag, maar dat bracht ook Reyes over de plaat en zette de stand op 6-4.

In de 1e9 kregen Jorin van Amstel en pinch-hitter Kevin Weijgertse beiden vier wijd met twee uit, maar bleven achter, omdat Croes met een vangbal voor het einde van de wedstrijd zorgde.

Pitchers
PitcherINNSOBBHRER
Vincent Anthonia5 (*)33532
Reggie Bomberg, L (0-1)- (**)-1121
Kaj Timmermans, BS (1)2 (***)--411
Scott Ronnenbergh12----
(*) - Anthonia gooide op drie slagmensen in de 6e inning
(**) - Bomberg gooide op drie slagmensen in de 6e inning
(***) - Timmermans gooide op één slagman in de 8e inning
De startende line-up was vandaag als volgt:
Kirvin Moesquit (SS, 1-uit-4), Dudley Leonora (1B, 2-uit-5), Kevin Moesquit (2B, 1-uit-4), Daniel Fernandes (RF, 0-uit-2), Aldair Adamus (C, 1-uit-5), Cezan Rafaela (3B, 2-uit-4), Jorin van Amstel (DH, 1-uit-3), Urving Kemp (LF, 1-uit-2), Dennis Gustina (CF, 0-uit-3).

In de 2e6, op het moment dat Reggie Bomberg de pitching overnam kwam Jules Peters (0-uit-1) in de wedstrijd als nieuwe rechtsvelder en vervanger van Fernandes. In de 1e7 was Milton Croes (0-uit-1) pinch-hitter voor Gustina, waarna hij in de 2e7 het rechtsveld overnam en Peters verhuisde naar het midveld. In de 1e9 was Kevin Weijgertse (0-uit-0) pinch-hitter voor Kemp, waarna Steven Wharwood werd ingezet als pinch-runner voor Weijgertse, nadat die vier wijd had gekregen.

Overige uitslagen:

Maandag 10 november
Groep B - Nicaragua vs. Nederland, 6-4
Groep A - Zuid-Korea vs. Mexico, 10-0 (7 inn.)
Groep A - Tsjechië vs. Italië, 3-1
Groep B - Australië vs. Venezuela, 17-1 (6½ inn.)
Groep A - Nieuw-Zeeland vs. Taiwan, 0-7

(10 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.