Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 januari 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar


Oud-honkballer en voormalig umpire Jan Molleman overleden
English

IN MEMORIAM


...Jan Molleman...
(1935 - 2014)

HAARLEM - Voormalig Hoofdklasse-speler en honkbal-scheidsrechter Jan Molleman is op donderdag 9 januari op 78-jarige leeftijd overleden na een ziekbed van een aantal maanden.

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op woensdag 15 januari van 20:00 tot 20:45 uur in het Yarden Uitvaartcentrum Kennemerland aan de Zijlweg 183 te Haarlem.

De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 16 januari om 16:00 uur in Crematorium Westerveld, Duin en Kruidbergerweg 2-6 te Driehuis.

Jan Molleman honkbalde in de hoogste afdeling voor de Haarlemse clubs Kennemerland, EDO en Haarlem Nicols. In 1952 veroverde hij met Kennemerland het kampioenschap in de Overgangsklasse en promoveerde naar de hoogste afdeling en dat was destijds de Eerste Klasse. Met Kennemerland speelde Molleman vier seizoenen in de top-afdeling. Na afloop van het seizoen 1957 wijzigde de competitie-opzet met de creatie van de Hoofdklasse, wat toen de hoogste afdeling werd. Molleman veranderde van club en verruilde Kennemerland voor EDO waar hij de volgende zes seizoenen (1958-1963) speelde. Daar was hij teamgenoot van spelers als Doby Peters, Dolf de Zwart, Roel Hopman, Ton Terneuzen, Piet de Nieuwe, Leo Kops, Wim van Dusschoten, Jules de Pierre, Gerrie Krooder en Gerard Smit, terwijl Bud van Leuven speler/coach was.

Molleman's eerste seizoen bij EDO was gelijk succesvol, want de ploeg veroverde het landskampioenschap. Het zou de enige kampioenstitel zijn in de historie van de club.

Jan Molleman speelde voornamelijk in het outfield en was meestal de midvelder. Hij stond bekend als een solide contact-hitter en bereikte zeer regelmatig de honken met honkslagen en tweehonkslagen, maar ook vrije lopen. Hij stond regelmatig in de line-up als openingsslagman en beschikte ook over een goede snelheid als loper en als verdediger, wat resulteerde in het scoren van de nodige punten voor de ploegen waar hij voor speelde.

Na het seizoen 1963 fuseerden de honkbalploegen van EDO en EHS, waardoor Haarlem Nicols ontstond. Molleman bleef in de Hoofdklasse spelen en kwam daarin met Nicols uit in 1964 en 1965. In zijn laatste Hoofdklasse-seizoen (1965) werd hij opnieuw landskampioen, dit keer met Nicols, dat onder leiding stond van de legendarische coach Gé Hoogenbos. Na het seizoen 1965 besloot Molleman op een lager niveau te gaan spelen en vervolgde zijn loopbaan bij Lijnden en Onze Gezellen.

Jan Molleman's productiviteit aan slag leverde een aantal memorabele momenten op.
Op 5 augustus 1962 had Molleman een bijzondere dag aan slag voor EDO in een double-header tegen VVGA. EDO won het eerste duel met 12-3 en Molleman sloeg 4-uit-5. Het tweede duel werd met 22-7 gewonnen en dit keer zorgde Molleman voor een Hoofdklasse-record door zevenmaal op rij het honk te bereiken met vier wijd.
Op 25 mei 1963 speelde EDO tegen EHS en won verrassend met 4-1. De ervaren werper Herman Beidschat startte voor EHS. Sinds zijn debuut in de hoogste afdeling in 1959 had Beidschat acht keer eerder tegen EDO gegooid en had nog nooit een punt toegestaan. Maar dit keer moest hij gelijk in de eerste inning een tweehonkslag incasseren van Molleman, die even later het eerste punt scoorde na een stootslag van Jan Kops. Beidschat werd de verliezende werper. Het was de eerste nederlaag in het seizoen voor EHS en een zeer belangrijke zege voor EDO, dat een moeilijk jaar had, maar degradatie wist te voorkomen.
Op 23 mei 1965, nu spelend voor Haarlem Nicols tegen rivaal Sparta sloeg Molleman vijf honkslagen in een 9-3 overwinning in een uitwedstrijd in Rotterdam.

Molleman haalde ook een paar keer de krantenkoppen in zijn loopbaan.

Op 15 juni 1959 kopte De Telegraaf "Magnieke vangbal van Molleman" voor zijn prima actie in een duel tegen Sparta.

Op 3 juli 1962 stelde De Telegraaf "Molleman was ontembaar", omdat hij vier wijd kreeg, 4-uit-5 sloeg en viermaal scoorde in een 14-11 winst tegen UVV.

Jan Molleman vertegenwoordigde verschillende keren de stad Haarlem als speler van het Haarlems Team in de toen jaarlijkse wedstrijden tegen Amsterdam en Rotterdam. Zijn eerst bekende selectie dateert uit 1953 toen hij met Haarlem tegen Rotterdam speelde. In het begin van de jaren zestig speelde hij zijn laatste wedstrijden voor het Haarlems Team tegen Amsterdam.

In 1959 werd Molleman aangewezen als reserve-speler voor een wedstrijd van het Nederlands Honkbal Team tegen het toenmalige West-Duitsland. De wedstrijd werd gespeeld op zijn thuisveld van EDO, maar Molleman kwam niet in actie. Twee jaar later had Molleman een prima aanvallend seizoen voor EDO, maar werd over het hoofd gezien voor de nationale ploeg. Oranje maakte toen een trip naar het Amerikaanse Grand Rapids, Michigan, maar de uiteindelijke goedkeuring voor de reis kwam een paar weken voor vertrek. Er werd snel een selectie samengesteld, maar zowel Nol Houtkamp (die uitkwam voor EHS) als Jan Molleman werden niet geselecteerd, hoewel de twee op het moment van selectie respectievelijk .444 en .471 sloegen. De landelijke kranten berichtten over het niet selecteren van de twee na het bekend worden van de teamsamenstelling. Na afloop van het seizoen was Houtkamp de tweede beste slagman met een gemiddelde van .350, terijl Molleman op de zevende plaats eindigde met .309.

Na het afsluiten van zijn spelersloopbaan werd Jan Molleman honkbal-scheidsrechter. Hij was in 1953 en 1954 al umpire geweest, maar concentreerde zich in latere jaren meer op zijn carrière als speler in de hoogste afdeling. In 1971 keerde Molleman terug naar de velden als umpire en bleef dat doen tot en met 1978, waarbij hij het landelijk niveau zou bereiken.

In meer recentere jaren was Molleman toeschouwer. Hij was een zeer regelmatig bezoeker van wedstrijden in Haarlem gespeeld door de honkbal- en softbalploegen van Sparks Haarlem, het heren-softbalteam van SC Haarlem of de softbalteams van Onze Gezellen en Terrasvogels.

Afgelopen jaar was Jan Molleman een zeer trotse vader, want zijn zoon Marco was succesvol in zijn debuutseizoen als Hoofd Coach in de Hoofdklasse. Met het softbalteam van Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels veroverde Marco de Europese Cup Winners Cup, werd landskampioen, werd uitgeroepen tot Coach of the Year en werd het team gekozen tot Sportploeg van het Jaar in Kennemerland. Op 6 oktober woonde Jan Molleman de vijfde en beslissende wedstrijd bij van de Holland Series en zag Terrasvogels Sparks Haarlem verslaan om de titel te pakken.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie Molleman en wenst hen enorm veel sterkte met dit grote verlies.

(11 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.