Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

DSS verslaat The Hawks en promoveert naar de Hoofdklasse!
English
DORDRECHT - DSS won vanavond (zaterdag 11 oktober) met 8-2 vs. Mampaey The Hawks om de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off met 3-2 te te winnen en te promoveren naar de Hoofdklasse. Het is voor het eerst in de clubhistorie dat de Haarlemse vereniging in de hoogste afdeling zal uitkomen. DSS is de buurman van Corendon Kinheim, dat speelt in het aangrenzende Pim Mulier Stadion, wat een paar jaar geleden nog het thuisveld van DSS was!

Voor The Hawks betekent het verlies dat de ploeg degradeert naar de Overgangsklasse na een verblijf van twee seizoenen in de Hoofdklasse.

Vanwege de regen eerder op de dag en de daaropvolgende werkzaamheden aan het speelveld begon de wedstrijd drie uur later dan gepland. Aanvankelijk leek het er op dat de wedstrijd niet van start leek te gaan, maar dat gebeurde uiteindelijk toch net na vijf uur. Het duurde daarna bijna drie uur, de wedstrijd kwam om 19:53 uur ten einde, om tot een beslissing te komen. Behalve de regen eerder op de dag verscheen er nog een ander weerverschijnsel vanaf de zesde inning toen een grondmist zich nestelde in het outfield.

Even voor acht uur werd de laatste nul gemaakt en dat resulteerde in promotie voor DSS. De Haarlemse club beleefde twee succesvolle seizoenen onder leiding van Hoofd Coach Frank Koot en zijn assistent Harry van Vilsteren. ,,Ik ben ontzettend trots op deze jongens'', stelde Koot na afloop. ,,We zijn klaar voor de Hoofdklasse. Dit doel hebben we voor ogen gehad en het is prachtig dat dat is gelukt.''De eerste twee innings van het duel verliepen identiek. Voor DSS opende Ryan Miner met een honkslag en bleef achter op het eerste honk. Voor The Hawks begon Tony Enos met een honkslag en strandde op het eerste honk. In de tweede inning bereikte Seb Visser (fout) het honk voor DSS met één achter en bleef achter op het eerste honk. Voor The Hawks was het Bob de Bruijn (honkslag) die met één uit op het honk kwam en daarna op het eerste honk achterbleef.


...DSS promoveert naar de Hoofdklasse...
(© Foto: Robert Bos Photos)
DSS sloeg daarna met drie runs toe in de derde inning en dat bleek beslissend te zijn. Mitchel Dautzenberg begon met een honkslag en volgende slagman Ryan Miner kreeg vier wijd. Een stootslag van Sven Jongejans had vervolgens in een gedwongen nul moeten eindigen op het derde honk, maar daar werd een fout gemaakt, resulterend in lopers op alle honken. DSS opende vervolgens de score toen volgende slagman Tino van Erk een opofferingsslag sloeg en daarmee Dautzenberg over de plaat bracht. Mitchell Koot volgde met een RBI-single. Even later werd het derde punt gescoord terwijl Koot werd uitgeschakeld bij een steelpoging.

DSS voegde een punt toe in de vierde inning. Met één uit kreeg Joffrey Heus vier wijd, schoof op na een grounder van Allan Hazel en scoorde op een tweehonkslag van Dautzenberg, die hierna het duel verliet met een hamstring-blessure. Zijn pinch-runner Max Ploegstra schoof op toen Ryan Miner de bal terugsloeg naar startende werper Evan Simons en het honk bereikte met een infield-hit. Simons werd geraakt door de geslagen bal en moest worden vervangen door Henk van Heijningen. De rechtshander sloot de inning af, kwam niet in de problemen in de vijfde, maar zag DSS daarna tot een productieve rally komen in de zesde.

Met een 4-0 voorsprong verdubbelde DSS de voorsprong met een 4-run rally in de zesde. Heus opende met een honkslag, waarna DSS lopers op het eerste en derde honk kreeg toen Hazel's opofferingsstootslag eindigde in een fout. Hierna moest Van Heijningen drie opeenvolgende puntscorende honkslagen toestaan aan Ploegstra, Miner en Jongejans, waardoor de voorsprong werd opgevoerd naar 7-0. De honken kwamen vol te staan toen Van Erk vier wijd kreeg en dat bracht nieuwe werper Kevin van Veen naar de heuvel. Hij kreeg een 'double play-grounder' van Koot, maar dat leverde ook weer een punt op zodat de stand op 8-0 kwam.

In de laatste drie innings hield Van Veen DSS op slechts twee honkslagen. Hij gooide ook tweemaal vier wijd, maar kreeg ook de steun van een dubbelspel.

Voor DSS startte Tim Halderman en hij gooide vijf prima innings, voordat hij twee punten moest incasseren in de zesde. In de derde inning werd hij gesteund met een heel apart dubbelspel. Halderman raakte lead-off hitter Gino Hersilia met een worp. Volgende slagman Tony Enos sloeg vervolgens een pop-fly naar eerste honkman Tino van Erk, die daarna een 'unassisted double play' maakte. Jules Peters sloeg de bal richting Van Erk en terwijl Hersilia op weg was richting tweede honk, ging Van Erk naar zijn honk om de nul te maken. Hersilia draaide echter plotseling weer om en keerde terug richting eerste honk en moet hebben gedacht dat de bal was gevangen of dat er al drie nullen waren, maar hij werd daarna uitgetikt door Van Erk om het dubbelspel te completeren.

In de vierde inning stond Berry van Donselaar op het eerst honk met één uit voor The Hawks en schoof op na een honkslag van Gregory Trinidad, maar daarna volgden twee nullen. In de vijfde sloeg Enos een tweehonkslag met twee uit, maar strandde op het tweede honk.

Met een 8-0 voorsprong wist The Hawks eindelijk iets terug te doen in de tweede helft van de zesde inning. Kevin Moesquit begon met een honkslag, waarna Berry van Donselaar vier wijd kreeg. De laatste ging gedwongen uit na een grounder van Gregory Trinidad, maar hierna werd gescoord toen Bob de Bruijn volgde met een opofferingsslag. Even later schoof Trinidad op naar het derde honk na een honkslag van Steven Wharwood, die vervolgens het tweede honk stal. Met lopers op het tweede en derde honk werd een fout gemaakt op een klap van Aschwin Rokx, waarop Trinidad kon scoren. Op het moment dat de bal richting derde honk werd gegooid liep Wharwood te ver door, gleed uit op het gladde veld en werd uitgetikt zodat de inning ten einde kwam.

In de zevende inning opende Gino Hersilia met een honkslag, waarna Enos uitging na een pop-fly. Hierna schakelde Tim Halderman zowel Jules Peters als Kevin Moesquit met drie slag uit. Na zijn swingende strikeout was Moesquit behoorlijk kwaad op zichzelf, sloeg met zijn knuppel op de grond en werd weggestuurd door Home Plate Umpire René Ras.

In de achtste nam Kevin Geestman de pitching van Halderman over en kreeg drie nullen op rij. Hij kreeg ook twee snelle nullen in de tweede helft van de negende inning. Hierna gooide Geestman vier wijd op Hersilia, maar sloot de wedstrijd vervolgens af met drie slag voor Enos, die reageerde met een wat opmerkingen richting umpire en eveneens werd weggestuurd.

En daarmee kwam er een einde aan het seizoen voor DSS en The Hawks. En dat resulteerd in promotie voor DSS, dat een prima reeks speelde en nu in 2015 zal debuteren op het hoogste niveau. Aan de andere kant moet The Hawks helaas degraderen en verlaat de Hoofdklasse na twee seizoenen.


...Groundskeeper Arno Seltenrijch bekijkt het veld...

...Spelers van DSS helpen mee het veld droog te krijgen...

...Net als de spelers van The Hawks...

...Zelfs umpire Henk van der Linde biedt een helpende hand...

...Coaches Ronald de Bont en Frank Koot maken een praatje...

...Neemt HP Umpire René Ras voor het duel nog een hapje?...

...Gelijke acties in de 1e inning...
...Links: Ryan Miner duikt terug, terwijl 1B Gregory Trinidad de bal krijgt...
...Rechts: Tony Enos duikt terug en hier ontvangt 1B Tino van Erk de bal...

...Sven Jongejans draait voor een stootslag...
...in de 3e inning, die eindigt in...
...'honkenvullende' fout...

...Tino van Erk volgt met een opofferingsslag...
...die zorgt voor het eerst DSS-punt...

...Ongeloof bij Gino Hersilia nadat hij uitgaat...
...in een dubbelspel in de 2e3...

...DSS-starter Tim Halderman...

...The Hawks-starter Evan Simons...

...Coach Ronald de Bont en 1B Gregory Trinidad...
...in gesprek met werper Evan Simons...
...nadat die is geraakt door een bal...

...Kevin Moesquit keert terug naar het 1e honk...
...na een pick-off poging in de 4e inning......DSS-wedstrijdsecretaris Peter Vink scoort en kijkt toe...

...Umpires René Ras (HP) en Antoine Loock (3B)...

...Tino van Erk gaat gedwongen uit in de 6e...
...Korte stop Tony Enos completeert een dubbelspel...

...In de 6e inning begint er grondmist...
...te vormen in het outfield...

...Steven Wharwood wordt uitgetikt door 3B Mitchell Koot...
...in de 2e6 nadat hij was uitgegleden...

...DSS-midvelder Allan Hazel is bijna...
...onzichtbaar door de grondmist...

...Kevin van Veen gooit voor The Hawks in de 6e...

...De grondmist bedekt het hele outfield...

...Kevin Geestman gooit de laatste 2 innings voor DSS...

...De laatste nul is gemaakt, DSS wint de Series...

...Voorzitter Dick Hoff (midden) viert de winst...
...en de promotie naar de Hoofdklasse met de spelers...

...Celebration time...


...Speelsters van het DSS softbal-team waren in Dordrecht...
...nadat hun wedstrijden waren afgelast...

...Winnende coach Frank Koot (midden)...


...Tijd voor champagne...


...Umpire Commissioner Fred van Groningen Schinkel (rechts)...
...bedankt de afscheid nemende umpire Henk van der Linden...
(© Alle Foto's: Robert Bos Photos)

(11 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.