Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 mei 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Amsterdam, Kinheim klimmen naar gedeelde eerste plaats
English
HAARLEM / DEN HAAG / VLEUTEN / DORDRECHT - Maandagavond konden er eindelijk twee inhaalwedstrijden worden gespeeld, maar ook verregenden er weer twee. Dat brengt het totaal aantal afgelaste wedstrijden in de Hoofdklasse op 17 sinds afgelopen donderdag.


...De weersomstandigheden rond de aanvangstijd van 19:30 uur...
buienradar.nl)
L&D Amsterdam Pirates won ruim met 20-2 vs. ADO Lakers, terwijl Corendon Kinheim aanvankelijk geen afstand kon nemen tegen Mr. Cocker HCAW, maar uiteindelijk met 8-3 won. Met de overwinningen kwamen Amsterdam en Kinheim in punten op gelijke hoogte met koploper Vaessen Pioniers. Kevin Heijstek en Nick Veltkamp werden de eerste 4-game winners van het seizoen.

De weervoorspellingen voor vandaag spraken over regen in de nacht en de ochtenduren.

Het regende inderdaad soms flink in de ochtenduren in de regio Rotterdam en dat resulteerde in een vroege afgelasting van het duel tussen Mampaey The Hawks en DOOR Neptunus.

In de middag klaarde het in vrijwel het hele land op en dus bleven de overige drie wedstrijden gewoon op het speelschema staan. Echter, in de avond begon het toch weer te regenen in het midden van het land. Er was een korte, maar hevige bui rond de aanvangstijd in Vleuten en dus werd ook de wedstrijd tussen UVV en Vaessen Pioniers kort voor 8 uur geschrapt.

Het betekende de vijfde opeenvolgende dag dat een wedstrijd tussen de hierboven genoemde ploegen moest worden afgelast vanwege de weersomstandigheden.

De vanavond afgelaste wedstrijden zijn opnieuw vastgesteld voor dinsdag 27 mei. Voor Neptunus en Pioniers is die datum de laatst mogelijke dinsdag om wedstrijden in te halen terwijl de eerste competitiehelft nog aan de gang is. De eerste helft wordt afgesloten op zondag 1 juni. Uiteraard zullen wedstrijden, als er meer afgelastingen volgen, op andere data worden vastgesteld, maar die worden dan mogelijk gespeeld op het moment dat de tweede helft van de competitie aan de gang is.

De tweede helft begint op donderdag 5 juni, behalve voor Neptunus en Pioniers, die al op dinsdag 3 juni beginnen en dan de eerste van drie dinsdagavond-wedstrijden tegen elkaar spelen. Die wedstrijden zijn doordeweeks vastgesteld om later in de maand ruimte te maken als beide teams deelnemen aan de Europa Cup-toernooien. Voor de andere teams is 3 juni nog een reguliere inhaaldag, die op dat moment nog deel uitmaakt van de eerste competitie-helft.

Dit seizoen is de nieuwe formule geïntroduceerd waarin de reguliere competitie van 42 wedstrijden is gesplitst in twee helften van 21 wedstrijden. De ploegen op de eerste en tweede plaats na afloop van de eerste helft kwalificeren zich voor de Play-Offs aan het einde van het seizoen, net zoals de twee beste ploegen van de tweede helft (of de daaropvolgende teams als het dezelfde zijn als uit de eerste helft).

(12 mei)
Corendon Kinheim vs. Mr. Cocker HCAW

In Haarlem wisten Corendon Kinheim en Mr. Cocker HCAW vanavond hun tweede wedstrijd van hun reeks in de boeken te krijgen. Kinheim en HCAW waren de enige twee teams die een inhaalwedstrijd konden spelen in de regenachtige periode sinds donderdag. Vrijdagavond won Kinheim met 6-0. Na de afgelastingen in het weekeinde nam Kinheim vanavond een snelle voorsprong in de eerste inning, kon aanvankelijk niet echt afstand nemen en won met 8-3.

In de eerste inning leek het er op dat HCAW de score als eerste ging openen, want men kreeg de honken vol met één uit op Nick Veltkamp. Jasper Keijzer en Peter van Doesburg openden met honkslagen, waarna Sergino Martis vier wijd kreeg met één uit. Maar hierna volgde Veltkamp met drie slag, waarna een vangbal de inning afsloot.

Kinheim reageerde met twee runs in de eigen eerste beurt op Ivan Granados. Met één uit sloeg Niels van Weert een honkslag en met twee uit sloeg Bryan Engelhardt zijn derde homerun van het seizoen om Kinheim een snelle voorsprong te bezorgen.


...Arshwin Asjes => tweede save...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar Kinheim wist hierna niet meer afstand te nemen in de volgende slagbeurten en zag HCAW de achterstand verkleinen naar 2-1 in de vierde inning. Met twee uit sloeg Roy Seltenrijch een honkslag en scoorde toen Max Clarijs volgde met een tweehonkslag, maar een strikeout maakte daarna een einde aan de inning.

In de tweede helft van de vierde inning draaide HCAW hun tweede dubbelspel van de wedstrijd en liet Kinheim twee lopers achter. Maar de thuisploeg voegde weer een punt toe in de vijfde slagbeurt en dat was een zware voor HCAW's korte stop Roy Seltenrijch, want Niels van Weert kon de honken aflopen op drie fouten van de voormalige Kinheim-speler. Met één uit bereikte Van Weert het honk na een fielding-fout, waarna hij het tweede honk bereikte toen daar een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Quintin De Cuba. Van Weert schoof vervolgens op naar het derde honk na een vangbal in het midveld van Bryan Engelhardt, maar kon scoren toen een foute aangooi volgde.

Kinheim nam wat meer afstand in de vijfde inning door tweemaal te scoren. Mervin Gario begon met een vrije loop en Dashenko Ricardo sloeg daarna een honkslag. Nadat de twee waren opgeschoven via een opofferingsstootslag van Sven van de Sanden scoorden beiden op een 2-out single van René Cremer.

HCAW pakte een punt terug in de 1e7 om de stand op 5-2 te brengen. Jasper Keijzer werd toen geraakt door een worp met twee uit, schoof op na vier wijd voor Peter van Doesburg en scoorde op een tweehonkslag van Jorin van Amstel. Hierna nam Jean-Paul Gulinck de pitching over voor Veltkamp en sloot de inning af.

HCAW kwam weer wat dichterbij in de achtste inning. De Bussumers kregen de honken vol met één uit, maar scoorden slechts eenmaal. Met één uit en Rossini Frolijk (velderskeus) op het eerste honk kreeg Roy Seltenrijch vier wijd en sloeg Max Clarijs een honkslag. Gulinck schakelde de volgende slagman met drie slag af en werd opgevolgd door Arshwin Asjes, maar die gooide vier wijd op Jasper Keijzer en dus werd er gescoord. Maar de rechtshander sloot af met een strikeout, waardoor HCAW drie lopers achterliet.

In de 2e8 nam Kinheim wel wat meer afstand met het scoren van drie punten. Met één uit sloeg Dashenko Ricardo een tweehonkslag en Calvin Martinus een honkslag, waarna beiden scoorden toen Jefferson Muzo volgde met een driehonkslag. De laatste scoorde daarna zelf op een honkslag van René Cremer en dat zorgde voor een werperswissel. Tony Kreisel, HCAW's derde werper in dit duel, die de achtste inning begon, werd vervangen door Tom de Blok, die debuteerde in een HCAW-pak. De Blok begon het seizoen aanvankelijk als werper bij L&D Amsterdam Pirates in het oefenseizoen ter voorbereiding op zijn profavontuur in de USA. De Blok had vorig jaar een contract getekend bij de Seattle Mariners, maar hij keerde na een kort verblijf in de States onlangs alweer terug en vond een nieuw onderkomen bij HCAW. De Blok schakelde de enige twee slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit.

Arshwin Asjes gooide de wedstrijd uit voor Kinheim en verdiende zijn tweede save van het seizoen.

Corendon Kinheim - Mr. Cocker HCAW 8-3
RHE
Mr. Cocker HCAW000100110-383
Corendon Kinheim20001203X-8140
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Ivan Granados, L (2-2)643954
Roel Bellinga1--1--
Tony Kreisel0.1--433
Tom de Blok0.2-----
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Nick Veltkamp, W (4-0)6.274722
Jean-Paul Gulinck, H (4)112111
Arshwin Asjes, SV (2)1.111---
Homerun: Kinheim: Bryan Engelhardt (3)(2-run,1e,op Granados).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Efrem Silvania, 3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Brigitta Zaal.
Speeltijd-3:02 uur.
ADO Lakers vs. L&D Amsterdam Pirates

In Den Haag, na vier dagen van afgelastingen, konden ADO Lakers en L&D Amsterdam Pirates eindelijk weer het veld opgaan. Amsterdam sloeg al snel toe met een 8-run rally in de eerste inning en won ruim met 20-2.


...Kenny Berkenbosch...
...4 Runs, 4 RBI's, Homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor Amsterdam bereikten alle negen startende spelers in de line-up minimaal drie keer (!) het honk. Allen scoorden ook minstens eenmaal en hadden ook allemaal minimaal één binnengeslagen punt. De ploeg werd aangevoerd door Kenny Berkenbosch, die viermaal scoorde en ook vier RBI's had. Berkenbosch bereikte ook vijf keer het honk (hij kreeg vier vrije lopen), net als Roelie Henrique. Acht spelers sloegen vanavond ook minstens één honkslag.

De eerste zeven Amsterdamse slagmensen bereikten veilig het honk in de eerste inning op starter Glenn Romney. Roelie Henrique opende met een honkslag, stal het tweede honk en schoof op na een fout. Hiena bereikte Michael Duursma het honk na een foute aangooi en leverde Remco Draijer vervolgens een RBI-double af. Even later sloeg Kenny Berkenbosch een 3-run homerun om Amsterdam een vroege 4-0 voorsprong te bezorgen. Maar het scoren was nog niet afgelopen. Bas de Jong en Rashid Gerard sloegen een honkslag en scoorden daarna beiden op een tweehonkslag van Bas Nooij. Romney wist hierna de volgende twee slagmensen uit te schakelen, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Henrique en een RBI-double van Duursma, die de stand op 9-0 bracht.

Amsterdam voegde drie runs toe in de tweede slagbeurt. Eerst zorgden Berkenbosch (vier wijd), De Jong (honkslag) en Gerard (vier wijd) voor volle honken. Een punt werd vervolgens gescoord toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder'. Even later werden de volgende punten toegevoegd op een 'force play-grounder' van Patrick Bok en een honkslag van Koen Nooij.

Romney gooide hierna een puntloze derde inning, maar werd in de vierde opgevolgd door Rick van der Post, die zijn eerste optreden van het seizoen maakte. Met één uit kreeg hij drie opeenvolgende honkslagen tegen van Koen Nooij, Roelie Henrique en Michael Duursma zodat de honken vol kwamen te staan, waarna vier wijd voor Remco Draijer en Kenny Berkenbosch voor de volgende twee punten zorgde. Van der Post werd daarna afgelost door Odion Gouverneur, die werd begroet met een opofferingsslag van Bas de Jong, waardoor het 14-0 werd.

Amsterdam-starter Kevin Heijstek gooide een No-Hitter tot in de vierde inning. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Stephen Henson, maar daarna draaide Amsterdam een dubbelspel. Vanaf dat moment schakelde Heijstek tien slagmensen op rij uit. In de tweede helft van de vierde inning schakelde hij de eerste twee slagmensen met drie slag, maar hierna kwam zijn No-Hitter en Shutout ten einde toen Christian Diaz goed contact had op een 3-wijd-1-slag pitch en een solo-homerun sloeg. Heijstek sloot de inning hierna af met een nieuwe strikeout.

Amsterdam bleef doorgaan met scoren in de volgende innings. Twee runs werden gescoord in de vijfde slagbeurt. Met één uit zorgde Gouverneur met driemaal vier wijd voor volle honken. Een 'force play-grounder' van Björn Hato plus een daaropvolgende foute aangooi brachten twee lopers binnen.

Nog eens drie runs volgden in de zesde. Amsterdam kreeg opnieuw de honken vol met één uit, waarna tweemaal werd gescoord toen Gouverneur Patrick Bok en Koen Nooij met een worp raakte. Jurandy Girigori nam de pitching hierna over, maar zag nog een punt worden gescoord op een grounder van Henrique, waardoor de stand werd opgevoerd naar 19-1.

ADO Lakers scoorde even later het tweede punt in de tweede helft van de zesde op nieuwe werper Chris Mowday, die driemaal drie slag gooide. Jason Jakobus begon met een honkslag en scoorde toen een fout werd gemaakt op een klap van Wimsley van Heijningen.

Maar Amsterdam pakte het punt weer terug in de zevende toen Kenny Berkenbosch voor de vierde keer vier wijd kreeg en scoorde op een opofferingsslag van Rashid Gerard.

In de 2e7 werd Kyle Ward Amsterdam's derde werper en maakte met drie strikeouts een einde aan de wedstrijd.

ADO Lakers - L&D Amsterdam Pirates 2-20 (7 inn.)
RHE
L&D Amsterdam Pirates8303231-20151
ADO Lakers0001010-234
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek, W (4-0)562211
Chris Mowday13-11-
Kyle Ward13----
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Glenn Romney, L (0-2)32410117
Rick van der Post0.1-2333
Odion Gouverneur215154
Jurandy Girigori1.221111
Homeruns: Pirates: Kenny Berkenbosch (2)(3-run,1e,op Romney); ADO Lakers: Christian Diaz (2)(solo,4e,op Heijstek).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Fred Groenewegen, 3B-Mario Blaauw.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Speeltijd-2:45 uur.
Mampaey The Hawks vs. DOOR Neptunus

In Dordrecht werd de wedstrijd tussen Mampaey The Hawks en DOOR Neptunus al vroeg in de middag afgelast.

Nadat het vrijwel de gehele nacht en in de ochtend had geregend klaarde het rond 11:30 uur op. Echter, het speelveld in Dordrecht was verzadigd en dus onbespeelbaar door de vele regen van de afgelopen vijf dagen ondanks dat het was afgedekt.

En dus werd een wedstrijd tussen The Hawks en Neptunus voor de vijfde opeenvolgende dag afgelast. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor dinsdag 27 mei.

De ploegen krijgen een nieuwe kans op dinsdagavond (13 mei) als ze weer tegenover elkaar staan in Dordrecht.

The Hawks begint dan opnieuw met RHP Evan Simons, de aangekondigde starter voor maandag, zodat RHP Quinn Tramm, die dinsdag zou starten mogelijk doorschuift naar donderdag. Neptunus begint met RHP Floris Timmer, die al was aangewezen voor dinsdagavond en dat betekent dat de geplande starter van vanavond RHP Misja Harcken terugkeert naar de bullpen.

Mampaey The Hawks - DOOR Neptunus afgelast (regen/veldconditie)
RHE
DOOR Neptunus -000
Mampaey The Hawks -000
(wedstrijd afgelast vanwege regen en veldconditie; opnieuw vastgesteld voor dinsdag 27 mei om 19:30 uur)
pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen------
pitcher The Hawksinn.SOBBHRER
Evan Simons------
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-René Ras, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Antoine Loock.
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Speeltijd-0:00 uur.

...Opnieuw afgelasting in Vleuten...
(© Foto: Frans van Elst)
UVV vs. Vaessen Pioniers

In de middag was het in vrijwel het hele land droog, ook in Vleuten waar vanavond het duel tussen UVV en Vaessen Pioniers op het programma stond. Het veld zag er goed uit, want de ground crew, onder leiding van Frans van Elst, had weer prima werk afgeleverd. Helaas was hun harde en vele werk uiteindelijk toch weer voor niets.

Vroeg in de avond begon het namelijk weer te regenen in het midden van het land. Rond 19:30 uur, de aanvangstijd, was er een korte, maar hevige regenbui die het veld weer onder water zette.

De aanvang van het duel werd even uitgesteld, maar zo'n 25 minuten later kon de umpire-crew niets anders doen dat het duel te schrappen vanwege de aanhoudende regen en de condities van het speelveld.

En zo, voor de vijfde dag op rij, verregende een wedstrijd tussen deze twee teams.

De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor dinsdag 27 mei.

UVV en Pioniers gaan het morgenavond (dinsdag 13 mei) opnieuw proberen om tegen elkaar te spelen.

Beide startende werpers hadden vanavond hun voorbereidingen op de wedstrijd al afgesloten op het moment dat die werd afgelast. UVV heeft inmiddels bevestigd dat de Belgische rechtshander Kenny Van Den Branden dinsdag zal starten in plaats van RHP Duko Jansen en dan zijn eerste start van het seizoen zal maken. Voor Pioniers is linkshander Ricardo Hernandez Sanchez dinsdagavond mogelijk weer de starter, maar dat wordt pas dinsdagochtend besloten. Andere kandidaten voor de start zijn RHP Steven van Groningen, die aanvankelijk was aangekondigd voor dinsdag, en RHP Elton Koeiman, die nu op de lijst staat als starter voor donderdag. Koeiman wordt mogelijk de starter, zodat Pioniers donderdag weer kan terugkeren naar de reguliere rotatie met een start voor Hernandez, gevolgd door Van Groningen op zaterdag en Koeiman weer op zondag. Maar op dit moment zijn alle starters voor Pioniers voor de komende dagen nog onbeslist.

UVV - Vaessen Pioniers afgelast (regen/veldconditie)
RHE
Vaessen Pioniers -000
UVV -000
(wedstrijd afgelast vanwege regen en veldconditie; opnieuw vastgesteld voor dinsdag 27 mei om 19:30 uur)
pitcher Pioniersinn.SOBBHRER
Ricardo Hernandez Sanchez------
pitcher UVVinn.SOBBHRER
Duko Jansen------
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Fred Oosterling, 1B-John Beltman, 3B-Olav Steijger.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Ger van Dongen.
Speeltijd-0:00 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.