Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Oranje opent EK met ruime zege; Oduber arriveert in Ostrava
English
OSTRAVA (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team is het Europees Kampioenschap vanmiddag (vrijdag 12 september) begonnen met een ruime 19-2 zege tegen Kroatië in een duel dat na vijf innings werd afgesloten vanwege de mercy-rule van 15 punten verschil. Nederland kwam tot een rally van acht punten in zowel de eerste als de tweede inning. Oranje kwam tot 17 honkslagen, waaronder zes homeruns.

De zes homeruns zijn geen record voor een wedstrijd, want het Nederlands Team sloeg er 10 op 3 september 1989 tegen Groot-Brittannië tijdens het Europees Kampioenschap in Frankrijk, waaronder vier in één inning. Destijds werden de homeruns geslagen door Wismar Ansjeliena, Eric de Bruin, Robert Niggebrugge, Ronald Stoovelaar, Elton Wilson (3), René Rijst (2) en Mike Crouwel. Net als vandaag was er een grand slam homerun, geslagen door René Rijst. Ronald Stoovelaar sloeg een 3-run homerun, de overigen waren vier 2-run homeruns en vier solo-homeruns.


...Hainley Statia...
...grand slam homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Vandaag sloeg Gianison Boekhoudt twee homeruns (2-run en 3-run), terwijl Hainley Statia een grand slam homerun sloeg. De andere homeruns kwamen van de knuppels van Kalian Sams (solo), Sharlon Schoop (3-run) en Shawn Zarraga (3-run).

Vanmiddag arriveerde outfielder Randolph Oduber in Ostrava, waardoor de selectie van het Nederlands Team nu op volle sterkte is. Afgelopen woensdag sloot Oduber zijn seizoen in de minor league af met een triomf. Met de Potomac Nationals (Washington Nationals) won hij met 5-1 vs. Myrtle Beach Pelicans (Texas Rangers) in Game 4 van de Championship Series van de Carolina League (Single-A Advanced). Met de winst wonnen de Nationals de Series met 3-1 om voor de vijfde keer in hun historie kampioen te worden van de Carolina League. Oduber, die de linksvelder was, homerde in de eerste inning en zorgde daarmee voor drie runs en een vroege voorsprong voor de Nationals. Donderdag begon Oduber zijn reis vanuit Woodbridge, Virginia richting Europa, waar hij vanmiddag in Ostrava arriveerde om zich bij zijn Oranje-teamgenoten te voegen. Oduber ziet mogelijk zijn eerste EK-actie op zaterdag tegen Tsjechië.

Het Nederlands Team onderstreepte vanmiddag de intenties tijdens dit EK (het terughalen van de titel) gelijk in de eerste inning door acht punten te scoren, waarvan vijf met twee uit. Met één uit kreeg Nick Urbanus vier wijd en scoorde het eerste punt toen Curt Smith volgde met een tweehonkslag, waarna Gianison Boekhoudt de eerste homerun sloeg op het veld van Arrows in Ostrava. Kalian Sams werd hierna geraakt door een worp en Yurendell de Caster kreeg vier wijd met twee uit, waarna Sharlon Schoop een RBI-single afleverde en Danny Rombley met vier wijd voor volle honken zorgde. Vervolgens dreunde Hainley Statia de bal over de rechtsveldomheining voor een grand slam homerun in zijn tweede slagbeurt in de inning, waarmee hij de stand opvoerde naar 8-0.

De Kroatische starter Dejan Marin keerde in de tweede inning weer terug naar de heuvel en kreeg toen nog eens acht punten te verwerken. Met één uit homerde Kalian Sams. Shawn Zarraga en Yurendell de Caster sloegen hierna honkslagen en dit keer volgde Sharlon Schoop met een homerun. Vervolgens sloeg Danny Rombley een tweehonkslag en scoorde even later na een wilde worp. Met twee uit werd Nick Urbanus geraakt door een worp en kreeg Curt Smith vier wijd, waarna de twee scoorden toen Gianison Boekhoudt zijn tweede homerun van de dag sloeg en de vijfde voor Oranje in dit duel.

In de vierde inning voegde Nederland nog eens drie runs toe op Darko Kvaternik, die het werpen in deze inning overnam. In de voorgaande slagbeurt kregen de eerste twee Nederlandse slagmensen vier wijd, maar een gedwongen nul volgde, waarna een line drive eindigde in een dubbelspel. In deze slagbeurt opende Curt Smith met een honkslag, schoof op na een tweehonkslag van pinch-hitter Gilmer Lampe, waarna de twee scoorden toen Shawn Zarraga een 3-run homerun sloeg.

Kevin Heijstek startte voor Nederland en gooide de eerste twee innings. Hij kreeg twee honkslagen tegen met twee uit in de eerste, maar zorgde voor drie nullen op rij in de tweede, waarin hij afsloot met twee strikeouts. Arshwin Asjes nam het daarna over in de derde inning. Hij kreeg drie nullen op rij in de derde en kreeg daarna de twee Kroatische punten tegen in de vierde slagbeurt. Met twee uit raakte hij een slagman en volgde met vier wijd, waarna, met twee uit, een fout tot het eerste punt leidde. Een honkslag van Matija Grofelnik bracht even later het tweede punt binnen. In de vijfde gooide Kevin Kelly voor Oranje. Hij begon met vier wijd, maar volgde met tweemaal drie slag. Een gedwongen nul sloot daarna de inning en de wedstrijd af.

Het Nederlands Team kwam tot 17 honkslagen, waaronder drie van Shawn Zarraga.

Het was de vierde wedstrijd in de historie tegen Kroatië. In 2001, tijdens het Europees Kampioenschap in Bonn (Duitsland), ontmoetten de twee landen elkaar voor het eerst. Destijds stond Nederland bijna met lege handen tegen de toen onbekende en mogelijk wat onderschatte Kroatische ploeg. Oranje won slechts met 8-7 en werd in toom gehouden door de in Mexico geboren Amerikaanse Kroaat Jimmy Summers, die in de Nederlandse Hoofdklasse gooide voor ADO. Summers, die zaterdag 41 jaar wordt, staat ook nu weer op het Kroatische roster, maar gooide dit keer niet. In 2003 won Nederland maar met 5-3 van Kroatië tijdens het EK in Rotterdam, waarna een 13-0 shutout-zege volgde tijdens het EK in Barcelona (Spanje) in 2007.

Nederland ontmoet gastheer Tsjechië in de volgende wedstrijd, zaterdagavond om 19:00 uur.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Hainley Statia (2B, 1-uit-5), Nick Urbanus (3B, 1-uit-3), Curt Smith (1B, 2-uit-4), Gianison Boekhoudt (DH, 2-uit-4), Kalian Sams (CF, 2-uit-2), Shawn Zarraga (C, 3-uit-4), Yurendell de Caster (RF, 1-uit-2), Sharlon Schoop (SS, 2-uit-3), Danny Rombley (LF/CF, 2-uit-2). Gilmer Lampe (1-uit-2) was pinch-hitter voor Sams in de vierde inning en werd daarna linksvelder, waardoor Rombley naar het midveld verhuisde. Michael Duursma (0-uit-0) nam het 2e honk over voor Urbanus in de vijfde fifth inning.

Eerder vandaag opende Spanje in Ostrava met een 15-3 zege vs. Griekenland. In Groep A in Regensburg (Duitsland) verregende de openingswedstrijd tussen Zweden en Groot-Brittannië. In de middag had Italië de handen vol aan België en stond slechts met 8-7 voor bij het begin van de negende inning. Italië scoorde toen vier punten en won met 12-7.

's Avonds, in Regenburg, stond Frankrijk met 2-0 achter bij het begin van de 2e5 tegen Duitsland, maar scoorde toen driemaal om met 3-2 te winnen. In de slagbeurt opende René Leveret, die eerder in de week voor eigen publiek in Sénart een prima toernooi speelde, met een homerun. Een vrije loop, fout en 'force play-grounder' zorgden even later voor de gelijkmaker, gevolgd door een RBI-double van Jacques Boucheron waardoor het 3-2 werd. De starter en verliezende werper voor Duitsland Luke Sommer, die een paar jaar geleden in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam voor Corendon Kinheim.

Vanavond in Ostrava kwam Tsjechië tot een 5-0 shutout tegen Rusland op 12 honkslagen. De thuisploeg brak een puntloze gelijke stand in de zesde inning door viermaal te scoren. Jakub Sladek leidde de Tsjechische aanval met drie honkslagen, waaronder een solo-homerun in de zevende die de stand opvoerde naar 5-0.

(12 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.