Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus completeert comeback en grijpt titel!
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus completeerde vanmiddag (zondag 12 oktober) hun come-from-behind comeback vs. L&D Amsterdam Pirates met een nipte 1-0 zege om de best-of-seven Holland Series met 4-3 te winnen en de kampioenstitel te prolongeren. Een week geleden keek Neptunus nog tegen een 3-1 achterstand aan, maar won daarna drie wedstrijden op rij om de 93e honkbalkampioen van Nederland te worden. Voor Neptunus was dit de 15e titel in de clubhistorie, waarmee men het Hoofdklasse-record met een jaar verstevigde.


...Winnende werper en Series MVP Berry van Driel...
(© Foto: Henk Seppen)
Een belangrijke rol in de comeback werd gespeeld door werper Berry van Driel. In twee van de laatste drie wedstrijden was de rechtshander, normaal een closer, de startende werper. Hij ging beide keren heel diep in de wedstrijd en werd de winnende werper. Vorige week gooide hij 7 2/3 inning in Game 5, die met 4-1 werd gewonnen. Vandaag deed Van Driel hetzelfde en verliet opnieuw de heuvel pas in de achtste inning, dit keer met een voorsprong van slechts 1-0. Maar dat bleek voldoende te zijn. Van Driel kreeg zijn tweede zege op zijn naam en werd unaniem gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de Series.Holland Series-feitjes:
Het was de 14e keer dat Neptunus het landskampioenschap behaalde via de Holland Series, die in 1987 voor het eerst werd gespeeld. Voor de introductie van de best-of finale pakte Neptunus hun eerste titel in 1981.

Het is pas de tweede keer dat in een Holland Series alle zeven wedstrijden noodzakelijk zijn. In 1989 won het niet meer bestaande en roemruchte Haarlem Nicols de Series met 4-3 van Neptunus met van de laatste wedstrijd in Rotterdam. Vandaag, 25 jaar, keek Neptunus opnieuw tegen een mogelijke uitschakeling op eigen veld aan in een zevende wedstrijd, maar dit keer verliet de ploeg het veld als de winnende ploeg.

Het is pas de achtste keer in 27 Holland Series dat een ploeg die de eerste wedstrijd wint met lege handen staat.

Het is de eerste keer in de Holland Series-historie dat een ploeg een 2-0 voorsprong nam, maar geen kampioen werd.

De 'one-run game' van vandaag was pas de vierde 1-0 uitslag in 114 Holland Series-wedstrijden sinds de eerste werd gespeeld in 1987. Voor Neptunus was het de tweede 1-0 zege, maar de eerste kwam bijna 20 jaar geleden! Destijds, op 30 september 1995 sloot Neptunus ook de toen best-of-five Holland Series af met een 1-0 overwinning en dat was de eerste dergelijke uitslag in de historie van de finale. De winnende werper toen in de wedstrijd tegen Kinheim was Rob Cordemans, die toen bezig was aan zijn eerste volle seizoen bij Neptunus en in de Hoofdklasse, nadat hij een jaar eerder al had gedebuteerd. Vandaag was Cordemans de verliezende werper!

De veteraan was ook betrokken bij een andere 1-0 uitslag en dat was de derde Series-wedstrijd met zo'n eindstand. Op 24 september 1005 was Cordemans ook de verliezende werper in de openingswedstrijd van de 2005 Series toen Neptunus met 1-0 verloor van Mr. Cocker HCAW. Na verlies in de opener won Neptunus de Series met 3-1.

Tussendoor werd de tweede 1-0 uitslage geregistreerd op 5 oktober 1996 toen Kinheim won vs. HCAW in Game 4 van de Series, die door HCAW met 3-2 werd gewonnen.


...Neptunus is voor de 15e keer kampioen...
(© Foto: Henk Seppen)
Bench Coach Jan Collins was de 'acting Head Coach' dit weekeinde als vervanger van de geschorste Evert-Jan 't Hoen, maar de laatste werd de zesde coach die twee Holland Series-titels won. Hierbij niet gerekend de coaching-trio's die Neptunus en Kinheim een aantal seizoenen heeft gebruikt.

Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen werd afgelopen donderdag geschorst voor vijf wedstrijden. Hij werd in Game 2 uit het veld gestuurd toen hij in discussie ging nadat Kalian Sams was weggestuurd voor aanmerkingen na een gecallde strikeout. 't Hoen werd daarna ook weggestuurd in Game 4 voor kritiek op een beslissing bij het eerste honk. Werper Diegomar Markwell werd geschorst voor vier wedstrijden voor zijn betrokkenheid bij een bench-clearing in Game 2. Chris Mowday (Pirates) werd ook weggestuurd na de bench-clearing, maar werd niet geschorst. Sams kreeg eveneens geen schorsing. Neptunus ging in beroep tegen de straffen van 't Hoen en Markwell, maar de beroepscommissie verwierp de protesten en dus kon het duo niet deelnemen aan de wedstrijden van gisteren en vandaag.

Evert-Jan 't Hoen werd pas de tweede coach die een Holland Series wint in zijn eerste twee volle seizoenen als Hoofd Coach in de Hoofdklasse. De enige andere coach die dat presteerde is Robert Eenhoorn. Tegen het einde van het seizoen 1998 nam hij de positie over bij Neptunus (en verloor toen de Series), maar daarna won hij de titel in zijn eerste twee volle seizoenen in 1999 en 2000. Oh, overigens voegde Eenhoorn nog een derde titel toe in 2001!

Vandaag kreeg Kevin Kelly voor de derde keer een save op zijn naam tijdens de Series en realiseerde daarmee een Series-record. Het record stond op twee en werd gedeeld voor verschillende werpers.

Voor de vijfde keer tijdens een Holland Series gooide Rob Cordemans een complete wedstrijd en nam weer alleen bezit van dit record. Iets meer dan een week geleden gooide Diegomar Markwell compleet in Game 3 om het record van Cordemans van vier complete wedstrijden te evenaren.

Umpire Stenar van Groningen Schinkel werd de achtste umpire die in actie kwam in vier wedstrijden tijdens een Holland Series. De eerste die dit deed was zijn vader Fred van Groningen Schinkel, die in vier wedstrijden actief was tijdens de 2003 Series. Fred Groenewegen kwam vandaag ook voor de vierde keer in actie als umpire en hij werd de eerste die dit tweemaal deed. Hij had ook vier aanstelling in 2010. De overige '4-game umpires' zijn Edwin van den Berk (2005), Arnold Verbrugge (2005), Winfried Berkvens (2010), Henri van Heijningen (2013) en Olav Steijger (2013).Het enige punt werd gescoord in de zesde inning op heuvelveteraan Rob Cordemans, die eveneens een prima wedstrijd gooide. De rechtshander, die eind deze maand 40 jaar wordt, gooide het hele duel, maar kreeg niet de aanvallende steun die de ploeg in de eerste twee wedstrijden ten toon spreidde. Vandaag werd Amsterdam op slechts twee honkslagen gehouden door Van Driel.

In de zesde, met één uit, sloeg Raily Legito een honkslag en schoof op na een honkslag van Gianison Boekhoudt. Hierna volgde een cruciaal moment, want een worp van Cordemans eindigde in een doorgeschoten bal van catcher Bas Nooij. De lopers schoven op naar het tweede en derde honk, waarna Kalian Sams, die de slagman was, opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop te creëren. Dwayne Kemp volgde inderdaad met een 'force play-grounder' richting tweede honk. Er was geen mogelijkheid de bal richting thuis te gooien, zodat de enige actie de gedwongen uitschakeling op het tweede honk van Sams was. Maar dat stelde Legito in de gelegenheid te scoren en dat bleek het enige punt van de wedstrijd te zijn.


...Jacky Jakoba, die een seizoensrecord...
...realiseerde met 24 homerun in 1984...
...was één van de toeschouwers...
(© Fhoto: Henk Seppen)
Eerder in de wedstrijd kreeg Neptunus meer scoringskansen, maar de Pirates-verdediging voorkwam toen punten. In de eerste inning sloeg Benjamin Dille een honkslag met één uit, maar toen draaide Pirates een dubbelspel. In de tweede opende Gianison Boekhoudt met een honkslag en kreeg Daniel Fernandes vier wijd met twee uit, maar de twee bleven achter.

In de derde begon Shaldimar Daantji met een honkslag. Hij schoof op na een grounder en bereikte het derde honk na een vangbal, die werd gevolg door een aangooi richting derde honkman Rashid Gerard, maar die zag de bal aan zich voorbij gaan. Gelukkig voor Pirates dekte Cordemans de actie daar en voorkwam een punt, waarna Daantji op het derde honk strandde.

In de vierde sloegen Kalian Sams en Dwayne Kemp beiden een honkslag met één uit en toen draaide Pirates hun tweede dubbelspel.

In de vijfde sloeg de snelle Daantji opnieuw een honkslag, maar ging dit keer uit bij een steelpoging, waarbij hij zijn hoofd wat blesseerde nadat hij tegen tweede honkman Jesse Aussems aangleed.

In de zevende inning bereikte lead-off hitter Shurman Marlin het honk na een fout, waarna zijn pinch-runner Shavently Profar opschoof na een opofferingsstootslag, maar daarna achterbleef.

Pirates bereikte maar zeven keer het honk vandaag en daarvan slechts eenmaal het tweede honk! Berry van Driel schakelde 11 van de eerste 12 slagmensen die hij zag uit. De enige speler die op het honk kwam was Jesse Aussems, die een honkslag sloeg met één uit in de derde inning, nadat de eerste zeven slagmensen op rij waren uitgegaan. Maar Aussems strandde nadat twee vangballen volgden.

In de vierde kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd met twee uit, maar ging gedwongen uit. In de zesde bereikte Roelie Henrique het honk via een fraaie stootslag-honkslag met één uit en stal het tweede honk. Dit keer eindigde de inning toen Michael Duursma een pop-fly sloeg en een line drive van Bas de Jong werd gevangen.

Met een 1-0 achterstand kreeg Pirates de kans iets terug te doen in de zevende toen het voor de eerste keer de openingsslagman op het honk kreeg. Kenny Berkenbosch bereikte toen het honk toen zijn harde grounder richting korte stop Dwayne Kemp verkeerd werd verwerkt. Volgende slagman Bas Nooij miste hierna twee stootslag-pogingen en kreeg even later een gecallde strikeout. Remco Draijer en Percy Isenia volgden met vangballen in het midveld en dat betekende dat Berkenbosch op het eerste honk strandde!

In de achtste kreeg Roelie Henrique vier wijd met twee uit. Dat leidde tot het vertrek van Van Driel, die werd opgevolgd door Kevin Kelly. Die kreeg een 'force play-grounder' van Michael Duursma en zorgde voor drie nullen op rij in de negende die begon met een tweede line drive-out geslagen door Bas de Jong.

Van de 27 Pirates-nullen eindigden er 18 in een vangbal, waaronder twee line-outs, drie pop-flies en een foul-out. 13 van deze nullen waren vangballen in het outfield.

En zo eindigde het seizoen 2014 met een zeer aantrekkelijke en spannende best-of-seven Holland Series! Opening Day 2015 komt over ongeveer zes maanden!


...Rob Cordemans gooide compleet voor Amsterdam...


...2B Jesse Aussems schakelt Benjamin Dille uit en...
...start een dubbelspel in de 1e inning...

...De bal gaat langs 3B Rashid Gerard als Shaldimar...
...Daantji arriveert in de 3e inning...

...Dwayne Kemp gaat gedwongen uit in de 4e inning...
...en Jesse Aussems completeert het 2e dubbelspel...

...Shaldimar Daantji gaat uit bij stelen in de 5e inning...

...Hij glijdt tegen 2B Jesse Aussems en blesseert zijn hoofd...

...LF Roelie Henrique vangt een line drive in de 5e inning...


...Roelie Henrique steelt het 2e honk in de 6e inning...
...Korte stop Dwayne Kemp krijgt de bal niet op tijd...

...Kalian Sams wordt gedwongen uitgeschakeld in de...
...zesde inning door SS Michael Duursma...

...De laatste nul is gemaakt...
...Neptunus juicht...

...Neptunus viert de winst...
...Uiterst rechts de geschorste Diegomar Markwell...

...De geschorste Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen feliciteert...
...zijn eerstejaars assistent Melfried Comenencia...

...Teleurstellingen in de Amsterdam dug-out...


...Winnende werper & MVP Berry van Driel...
...krijgt een champagne-douche...

...De Amsterdam-spelers wachten op hun zilveren medaille...

...Neptunus heeft net de Kampioensmedailles gekregen...

...Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus feliciteert...
...Raily Legito, die het enige punt scoorde...

...Neptunus is landskampioen 2014...

(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(12 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.