Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Oranje shutout Tsjechen in regenachtig Ostrava
English
OSTRAVA (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team heeft vanavond met 7-0 gewonnen van Tsjechië in een wedstrijd, die na vijf volledige innings werd gestaakt wegens regen en onweer. Nederland had nog een rekening te vereffenen met de Tsjechen. Iets meer dan twee jaar geleden, op 9 september 2012, toen het EK werd gehouden in Nederland, verloor Oranje in Rotterdam met 3-2 in 10 innings. Hiermee schreven de Tsjechen geschiedenis, want het was hun eerste overwinning ooit tegen Nederland, nadat de voorgaande zeven wedstrijden tussen de twee landen werden verloren. Vier spelers die vandaag in de startende line-up stonden voor Nederland speelden ook twee jaar geleden, namelijk Hainley Statia, Curt Smith, Kalian Sams en Nick Urbanus.

De starter voor de Tsjechen was Marek Minařík, die twee jaar geleden de pitching overnam in de negende inning en uiteindelijk de winnende werper werd. Vanavond moest de rechtshander vijf punten en zes honkslagen, waaronder een homerun, incasseren in de eerste twee innings en werd in de vierde slagbeurt vervangen.

Nadat starter Diegomar Markwell drie nullen op rij kreeg in de eerste helft van de eerste inning kwam Nederland gelijk op de honken. Randolph Oduber opende de tweede helft van de eerste inning met een honkslag in zijn eerste Oranje-slagbeurt sinds hij voor de ploeg speelde in de World Baseball Classic van vorig jaar. Oduber stal even later het tweede honk en scoorde het eerst punt toen er een fout volgde op een infield-hit van Curt Smith, die zelf op het derde honk strandde. Later in de slagbeurt kreeg Kalian Sams nog vier wijd met twee uit en bleef achter op het tweede honk. Oduber had zich vrijdagmiddag bij de ploeg gevoegd na te zijn gearriveerd uit de States waar hij woensdagavond zijn minor league-seizoen met Potomac Nationals (Single-A) afsloot met het kampioenschap in de Carolina League. Met de toevoeging van Oduber stelde Manager Steve Janssen vanavond een ploeg op met professionele spelers op elke veldpositie. De enige uitzonderingen in de line-up waren Gianison Boekhoudt, die de designated hitter was en startende werper Diegomar Markwell.

Vier punten werden toegevoegd met twee uit in de tweede inning om de stand op te voeren naar een comfortabele 5-0. Yurendell de Caster en Sharlon Schoop begonnen de inning met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Nick Urbanus. Met twee uit scoorden ze op een honkslag van Hainley Statia, waarna Curt Smith volgde met een 2-run homerun.


...Curt Smith wordt begroet door 3B Coach Ben Thijssen...
...na het slaan van een 2-run homerun in de tweede inning...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde inning sloegen Shawn Zarraga en Yurendell de Caster een honkslag met één uit. De laatste ging even later gedwongen uit op het tweede honk na een grounder van Sharlon Schoop, die eindigde in een dubbelspel. Terwijl getracht werd een dubbelspel te completeren op het eerste honk rende Zarraga richting plaat in een poging te scoren, maar werd daar uitgeschakeld, zodat de Tsjechen alsnog een dubbelspel maakten.

Het Nederlands Team voegde slechts één punt toe in de vierde inning, hoewel men de honken vol had met één uit en dat kwam omdat de inning eindigde met een nieuw dubbelspel. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Randolph Oduber een tweehonkslag sloeg, Hainley Statia vier wijd kreeg en Curt Smith werd geraakt door een worp. Dat betekende het einde voor Marek Minařík, die werd vervangen door Tomáš Duffek. Hij moest het opnemen tegen Gianison Boekhoudt, die een opofferingsslag afleverde, waarop Oduber scoorde, maar die ook eindigde in een dubbelspel. Naast Oduber probeerden ook Statia en Smith op te schuiven, maar Statia werd op het derde honk uitgeschakeld voor de derde nul, echter, dat gebeurde nadat Oduber had gescoord.

Intussen hield Oranje-starter Diegomar Markwell de Tsjechische aanval hitloos in vier innings. Hij stond twee slagmensen tot de honken toe via een vrije loop en geraakt werper en werd gesteund met een dubbelspel in de tweede inning. In de eerste helft van de vijfde inning braken de Tsjechen de No-Hitter en dreigden ook te scoren. Jakub Malík begon met een tweehonkslag, waarna de honken vol kwamen te staan met twee uit toen Michal Ondráček vier wijd kreeg en Jakub Hajtmar een honkslag sloeg. Maar een vangbal voorkwam een tegenpunt.

Het zevende Nederlandse punt werd gescoord in de vijfde inning. Kalian Sams opende met een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Shawn Zarraga en scoorde toen de Tsjechische verdediging het derde dubbelspel in drie innings maakte op een grounder van Yurendell de Caster.

Na afloop van de vijfde inning werd het duel onderbroken vanwege regen. Na een onderbreking van bijna een half uur werd de wedstrijd definitief gestaakt en eindigde in een 5-inning, 7-0 zege voor Oranje.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (LF, 2-uit-3), Hainley Statia (2B, 1-uit-2), Curt Smith (1B, 2-uit-2), Gianison Boekhoudt (DH, 0-uit-2), Kalian Sams (CF, 1-uit-2), Shawn Zarraga (C, 2-uit-3), Yurendell de Caster (RF, 2-uit-3), Sharlon Schoop (SS, 1-uit-3), Nick Urbanus (3B, 0-uit-1).


...Manager Steve Janssen begroet zijn spelers...
...tijdens de introducties voor de wedstrijd...

...Yurendell de Caster, Kalian Sams en Gianison Boekhoudt...
...luisteren naar het Nederlandse volkslied...

...Winnende werper Diegomar Markwell...

...Randolph Oduber steelt het 2e honk in de 1e inning...

...Kalian Sams steelt ook het 2e honk in de 1e slagbeurt...

...Shawn Zarraga gaat uit op thuis in de 3e inning...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

In de overige wedstrijden vandaag:

Groep A

REGENSBURG (Duitsland)
De dag begon vroeg voor Zweden en Groot-Brittannië, die hun gisteren verregende wedstrijd moesten inhalen. En begonnen ze om 9:30 uur met hun wedstrijd, die eindigde in een 7-1 zege voor de Britse ploeg. Startende werper Spencer Kreisberg stond slechts twee hits toe in acht innings, waarna David Rees het duel afsloot. De Britten kwamen tot 11 honkslagen, waaronder drie van Zachary Wiley, die ook driemaal scoorde en een 3-run homerun sloeg in de negende inning om het duel te beslissen. Zweden stond slechts met 2-1 achter toen de achste inning begon, waarin de Britten eenmaal scoorden en er daarna nog vier toevoegden in de negende. Mitch Evans homerde in de eerste inning.

Na afloop van de wedstrijd tegen de Britten moest Zweden gelijk de volgende wedstrijd spelen tegen Italië en verloor dit keer met 12-3. Italië kwam tot 14 honkslagen, waaronder drie van Alberto Mineo en veteraan Mario Chiarini, die beiden twee tweehonkslagen sloegen. Alex Sambucci droeg bij met een 3-run homerun die het hoogtepunt vormde van een 6-run rally in de derde inning.

In hun tweede wedstrijd vandaag nam Groot-Brittannié aanvankelijk een 3-0 voorspring in de tweede inning vs. Frankrijk, maar stond uiteindelijk met lege handen. Frankrijk kwam langszij in de derde inning en de stand was nog altijd in evenwicht (4-4) na negen innings, zodat een verlenging volgde. Frankrijk kwam toen tot een rally van vijf runs in de 1e10 en won met 9-5. Frankrijk 'outhit' de Britten met 11-5. Jacques Boucheron sloeg drie honkslagen, terwijl Frederic Hanvy tweemaal homerde.

's Avonds werd Dag 2 van het EK afgesloten met een 6-2 overwinning voor Duitsland vs. België. Na het evenement vrijdag te zijn begonnen met een 3-2 nederlaag tegen Frankrijk stonden de Duitsers vanavond bijna weer met lege handen. De score bleef vijf innings puntloos. Na zeven lopers te hebben achtergelaten in de eerste vijf innings, waaronder volle honken in de tweede, scoorden de Duitsers het eerste punt in de 2e6 op de Belgische starter Kenny Van Den Branden, die dit seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse debuteerde bij UVV. Met één uit kreeg Ludwig Glaser vier wijd en scoorde na een tweehonkslag van Maik Ehmcke, maar opnieuw bleven twee lopers achter, omdat twee strikeouts volgden. De Duitse werper Harry Glynne schakelde de eerste 12 slagmensen op rij uit. Zijn Perfect Game eindigde toen hij lead-off hitter Thomas De Wolf in de vijfde inning raakte met een worp, maar hij hield zijn No-Hitter intact, waarna hij weer drie nullen op rij kreeg in de zesde. In de eerste helft van de zevende inning brak België zowel de No-Hitter als de ShutOut van Glynne. Met één uit maakte Benjamin Dille met een honkslag een einde aan de No-Hitter, waarna hij scoorde toen Thomas De Wolf volgde met een homerun om België op een 2-1 voorsprong te zetten! Helaas voor de Belgen draaide het duel om in Duits voordeel in de 2e8. Ben Van Nuffel nam de pitching over en kreeg een lead-off single tegen. Na vier wijd met één uit werd hij opgevolgd door Kevin Desmedt en toen sloeg Duitsland toe. Een pinch-hit honkslag van Max Boldt bracht de stand in balans, waarna Moritz Buttgereit volgde met een 2-run single, waardoor Duitsland op 4-2 kwam. Een 'double steal' leidde even later tot het vijfde Duitse punt. Nadat een fout weer een loper had opgeleverd werd Yannick Gontier de derde Belgische werper in deze inning, maar hij werd begroet met een RBI-single van Ludwig Glaser, waardoor het 6-2 werd. Harry Glynne, die slechts drie hits had toegestaan, werd in de negende inning opgevolgd door Enorbel Márquez Ramírez, die het duel afsloot voor Duitsland. Hij kreeg een one-out single tegen van Benjamin Dille, maar gooide ook tweemaal drie slag. De 39-jarige linkshander, die in Cuba werd geboren, maar sinds 2004 in Duitsland woont, gooide toen vier wijd op Dennis De Quint. De wedstrijd kwam daarna ten einde toen een line drive van Vincent King werd gevangen.

Groep B

OSTRAVA (Tsjechië)
Spanje won de tweede wedstrijd door Kroatié de tweede nederlaag toe te dienen. Na een 19-2 verlies op vrijdag tegen Nederland verloor Kroatië vandaag met 18-2 van Spanje. De Spanjaarden boekten 17 honkslagen, waaronder drie van Oscar Angulo en Fernando Martinez. Spanje sloeg vijf homeruns, waaronder twee van Jesus Golindano, die vijf punten binnensloeg. Angulo, Jesus Ustariz en Leonardo Hernandez tekenden voor de overige homeruns. Angulo en Ustariz homerden ook op vrijdag in de opener tegen Griekenland, bij wie John Paul Koulotouros toen homerde. Leslie Nacar gooide het hele duel voor Spanje in de 6-inning ontmoeting en stond zes hits toe.

Rusland won ruim met 14-1 vs. Griekenland in een 6½ inning wedstrijd. Rusland, dat toe een rally van zeven punten kwam in de zesde inning, sloeg 14 honkslagen, waaronder drie van Ivan Korneev, die ook vier RBI's had. Nikita Monakhov en Viacheslav vasilyev homerden voor Rusland.

(13 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.