Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 december 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Alfred Cop & Fred Versluis)

Robert Eenhoorn onderscheiden; Bas de Jong MVP; Kevin Heijstek Beste Pitcher; meer prijzen
English

...Bas de Jong...
...Meest Waardevolle Speler & Beste Slagman...
(© Foto: Henk Seppen)
ROTTERDAM - Bas de Jong is de Meest Waardevolle Speler van het Hoofdklasse-seizoen 2014 en Kevin Heijstek is dit jaar de Beste Pitcher. Beiden speelden voor L&D Amsterdam Pirates. De Jong was ook de MVP in 2013. Het betekent de eerste keer in de historie dat de Meest Waardevolle Speler vier jaar op rij van dezelfde club komt. In 2011 won Vince Rooi, gevolgd door Rob Cordemans in 2012 en De Jong vorig jaar. De winnaars werden vanavond (zaterdag 13 december) bekend gemaakt tijdens de Star Awards in het Van der Valk Hotel Rotterdam-Blijdorp in Rotterdam tijdens de jaarlijkse European Baseball & Softball Coach Clinic van de KNBSB. Het was de zesde keer dat de prijzen werden uitgereikt in Rotterdam, maar de eerste keer in het Van der Valk Hotel.
Vanavond werden ook de beste softbalsters geëerd.

Vanavond werd ook Robert Eenhoorn onderscheiden door de KNBSB voor wie hij de laatste veertien jaar actief is geweest. In oktober nam Eenhoorn afscheid als Technisch Directeur en werd hij Algemeen Directeur bij prof-voetbalclub AZ. In zijn spelersloopbaan kwam Eenhoorn uit voor Neptunus en Haarlem Nicols, maar speelde ook professioneel in de USA. Eenhoorn werd gecontracteerd door de New York Yankees, waar hij zijn Major League-debuut maakte in 1994. Tijdens het seizoen 1996 verhuisde Eenhoorn naar de California Angels, met wie hij ook in de Majors speelde. Hij sloot zijn profloopbaan af bij de New York Mets. Na terugkeer in Nederland maakte hij weer zijn comeback als speler in het Nederlands Honkbal Team, werd later Hoofd Coach van Neptunus (waar hij aanvankelijk ook weer speelde) en leidde de Rotterdammers naar drie opeenvolgende kampioenstitels. In 2001 nam hij de taak van Manager over bij de nationale ploeg en leidde Oranje naar de Europese titel in 2001, 2003, 2005 en 2007. Hij leidde de ploeg ook tijdens de Olympische Spelen in 2004 en 2008, plus de World Baseball Classic in 2006. Drie jaar later werd hij Technisch Directeur, maar keerde kort terug in uniform tijdens de 2013 World Baseball Classic, als Bench Coach van toenmalig Manager Hensley Meulens, die vanavond ook aanwezig was.

Voor zijn enorme bijdrage aan het Nederlandse honkbal werd Eenhoorn door waarnemend bondsvoorzitter Frits Mulder benoemd tot Erelid van de KNBSB. Hij kreeg ook de Erasmusspeld van de stad Rotterdam. Deze onderscheiding wordt sinds 1979 uitgereikt aan personen, die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving. Wethouder Adriaan Visser reikte de speld uit.

Profspelers Didi Gregorius, Andrelton Simmons en Jurickson Profar hadden een speciale video-boodschap opgenomen voor Eenhoorn.

(foto-galerij Star Awards)

Bas de Jong won zijn tweede MVP-trofee. De rechtsvelder van L&D Amsterdam Pirates voerde de Hoofdklasse aan in slaggemiddelde (.373), slugging percentage (.590) en binnengeslagen punten (42). Hij deelde de tweede plaats in honkslagen (50).

Ook genomineerd voor de MVP Award waren Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus), Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) en Vince Rooi (Vaessen Pioniers). De laatste was ook vorig jaar genomineerd.

Kevin Heijstek won zijn eerste Beste Werper-trofee. Heijstek, die tweemaal de Roel de Mon Award won als beste jeugdwerper, leidde de Hoofdklasse in overwinningen (10) en gegooide innings (101 1/3). Hij had het tweede beste ERA (1.33) en tweede in strikeouts (77). Het was een moeilijke beslissing voor de Scorecommissie, want Heijstek had geduchte tegenstand van Orlando Yntema, die het beste ERA (1.15) had, maar uiteindelijk waren meer analytische statistieken in het voordeel van Heijstek.

Ook genomineerd waren Arshwin Asjes (Corendon Kinheim) en Orlando Yntema (DOOR Neptunus).


...Kevin Heijstek...
...Beste Pitcher...
(© Foto: Henk Seppen)
Het was de vijfde keer dat een werper van Amsterdam Pirates de prijs won en de achtste keer dat een Piraat werd uitgeroepen tot MVP. Het was ook het vierde jaar op rij dat beide prijzen naar Amsterdam gingen.

Met zijn .373 slaggemiddelde (50-uit-134) was Bas de Jong voor het derde jaar op rij de Beste Slagman. En daarmee schreef De Jong geschiedenis, want hij werd pas de tweede speler in de historie die dat presteerde. De enige andere speler was Hamilton Richardson (Sparta), die in vier jaar op rij de beste slagman was. Richardson deed dat in 1963, 1964, 1965 en 1966. Maar nu, 48 jaar later (!) heeft Richardson gezelschap.

Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) werd opnieuw gekroond tot Homerun King. De linkhandige eerste honkman/designated hitter sloeg dit seizoen negen homeruns. Het was de zevende keer dat Engelhardt de meeste homeruns sloeg, want hij deed het eerder in 2004, 2006, 2009, 2010, 2011 en vorig jaar.


...Bryan Engelhardt...
...7e Homerun-titel...
(© Foto: Henk Seppen)
Roelie Henrique (L&D Amsterdam Pirates) stal met 22 de meeste honken. Vorig jaar stal Henrique ook de meeste honken en werd toen de eerste speler van Pirates die deze prijs won in 25 jaar.

Berry van Driel ontving zijn prijs voor Holland Series MVP, die eerder al bekend was gemaakt na afloop van de kampioensreeks van DOOR Neptunus.

De Guus van der Heijden Memorial Trophy voor de beste international onder de 23 jaar ging naar Stijn van der Meer van DOOR Neptunus. Van der Meer krijgt de prijs voor zijn prima prestaties tijdens de competitie, maar ook tijdens het World Port Tournament van vorig jaar en de Haarlemse Honkbal Week van dit jaar.

Paul Brands (APPM Rabbits) won de Ron Fraser Award voor meest veelbelovende jeugdspeler, terwijl Maickel Rietel (Mr. Cocker HCAW) werd gekozen tot beste juniorenwerper en daarmee de Roel de Mon Award won. Brands, een catcher, debuteerde dit seizoen in het Rookie-team van Hoofddorp Pioniers en sloeg .300. Hij speelde ook voor Jong Oranje. Rietel speelde in zijn eerste volle Hoofdklasse-seizoen en werd een heuveltroef voor HCAW. Hij speelde ook voor het Nederlands U21 team.

Peter van Dalen is dit jaar de winnaar van de In Memoriam Leen Volkerijk Award voor zijn lange betrokkenheid op het gebied van opleidingen. Na jarenlang één van de coaches te zijn geweest van Jong Oranje debuteert Van Dalen volgend seizoen als softbalcoach wanneer hij de leiding heeft bij landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem.

De Bill Arce Award, die voor de derde keer werd uitgereikt, ging naar Robin van Doornspeek, dit seizoen Hoofd Coach van het Rookie-team van Hoofddorp Pioniers. In het verleden was Van Doornspeek jeugdcoach bij APPM Rabbits (Kennemerland Baseball Academy) en het Nederlands AA Team. De prijs wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende coach.

Coach of the Year is Steve Janssen, die het Nederlands Honkbal Team dit jaar naar de Europese titel loodste. Daarmee keerde de titel voor het eerst sinds 2007 weer terug naar Nederland.

Vanavond werd voor het eerst sinds 1999 ook weer de Slugger uitgereikt. De Slugger is de hoogste onderscheiding van de KNBSB voor een persoon, groep of organisatie die een belangrijke bijdrage leverde(n) op promotioneel gebied. De prijs werd uitgereikt aan het Organisatie-Comité van het Wereldkampioenschap Softbal Dames, wat in augustus in Haarlem plaatsvond.


...Roelie Henrique...
...Meeste Gestolen Honken...

...Berry van Driel...
...Holland Series MVP...

...Stijn van der Meer...
...Guus van der Heijden Memorial...
(© Foto's: Henk Seppen)

...Steve Janssen...
...Coach of the Year...
(© Foto: Henk Seppen)

...Maickel Rietel...
...Roel de Mon Award...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)

FOTO-GALERIJ STAR AWARDS

(13 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.