Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Bolsenbroek gooit Perfect Game in winst vs. Grieken!
English
OSTRAVA (Tsjechië) - Mike Bolsenbroek heeft vanmiddag (zondag 14 september) een 7-inning Perfect Game gegooid in de 11-0 shutout-winst van het Nederlands Honkbal Team tegen Griekenland.


...Mike Bolsenbroek...
...Eerste Nederlandse Perfect Game in 50 jaar...
(© Foto: Henk Seppen)
De Nederlandse aanval kwam tot 11 honkslagen, waaronder homeruns van Gianison Boekhoudt, Yurendell de Caster en Hainley Statia.

Met zijn Perfect Game schreef Bolsenbroek een stukje Nederlandse honkbalgeschiedenis, want de prestatie komt 50 jaar nadat de eerste werd gegooid! Op 30 augustus 1964 startte Rob Hoffmann voor Nederland in de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap in Milaan (Italië) tegen Spanje. Hoffmann gooide vier perfect innings, maar werd toen opgevolgd door Herman Beidschat, die het duel uitgooide en vijf perfecte innings toevoegde. Destijds was het de allereerste Perfect Game in de historie van het Europees Kampioenschap.

Er is een interessante overeenkomst tussen de twee Perfect Games. In 1964 was Han Urbanus de 2e honkman voor Oranje in de eerste Perfect Game tegen Spanje. Vandaag, 50 jaar later, was zijn kleinzoon Nick Urbanus de 3e honkman in de tweede Nederlandse Perfect Game in de historie!

Vandaag duurde de wedstrijd tegen Griekenland 'slechts' zeven innings, vanwege de 10-punten-verschil 'mercy-rule'. En hoewel Griekenland niet tot de 'grote' teams behoort blijft het gooien van een Perfect Game natuurlijk iets bijzonders, wie de tegenstander ook is!

Het was de tiende Nederlandse No-Hitter in de geschiedenis sinds Han Urbanus de eerste gooide in een wedstrijd tegen België in 1949. De laatste werd gegooid op 24 juli 2010 door Rob Cordemans en Dave Draijer tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland tegen Frankrijk.

In 2010 schakelde Cordemans de eerste 10 slagmensen op rij uit, waarna hij een vrije loop weggaf in de vierde inning, gevolgd door een dubbelspel. Hierna zorgde hij weer voor drie nullen op rij in de vijfde en zesde inning. In de zevende gooide Draijer vier wijd met één uit en dat was de enige andere slagman die het honk bereikte.

In 2006 kwam Shairon Martis dicht bij een Perfect Game. In de laatste wedstrijd van de voorronde van de World Baseball Classic gooide hij een 7-inning No-Hitter vs. Panama. Martis gooide vier wijd met twee uit in de eerste inning, waarna hij 16 slagmensen op rij uitschakelde. In de zevende inning bereikte de Panamese lead-off hitter het honk na een fout om de tweede en laatste loper te worden die Martis toestond.

In 2003 was ook Eelco Jansen dicht bij een Perfect Game tijdens het Europees Kampioenschap tegen Zweden, maar hij raakte twee slagmensen met een worp.

Nederlands Team No-Hitters
JaarPitcher(s)Evenement
1949Han UrbanusInterland
1951Han UrbanusInterland
1964Rob Hoffmann, Herman Beidschat (*)Eur. Kamp.
1983Jan Hijzelendoorn, Haitze de VriesEur. Kamp.
1983Eric de Vries, Ed Kruijs,
Jim Sieval, Ed Tromp
Eur. Kamp.
2003Eelco JansenEur. Kamp.
2003Patrick de LangeOlymp.Kw.Toern.
2006Shairon MartisWorld BB Classic
2010Rob Cordemans, Dave DraijerEur. Kamp.
2014Mike Bolsenbroek (*)Eur. Kamp.
(*) - Perfect Game
Destijds in 2003 leek het Griekse honkbal nog te groeien. In dat jaar bereidde de ploeg zich voor op de Olympische Spelen, die een jaar later voor eigen publiek zou plaatsvinden in Athene. Tijdens het Europees Kampioenschap van 2003 speelde Griekenland een prima toernooi. De ploeg was vrijwel geheel samengesteld uit Amerikaanse honkballers met een Griekse achtergrond. En dus bereikte Griekenland de finale in Haarlem, waarin men van Nederland met slechts 2-0 verloor! In 2004 eindigde Griekenland op de zevende plaats in het Olympisch honkbaltoernooi. Sindsdien speelden meer Griekse Amerikanen voor de nationale ploeg, maar men bereikte nooit meer het hoge niveau uit 2003. In recentere jaren stond de ploeg onder leiding van voormalig Major Leaguer Jim Essian, die de ploeg naar een aantal goede wedstrijden loodste. Maar Griekenland bleef een ondergeschikte rol spelen. In 2005, tijdens het EK in Tsjechië werd Griekenland negende, waarna niet werd deelgenomen aan het EK van 2007 in Spanje. Er was een kort een goede comeback toen Griekenland vierde werd op het EK van 2010 in Duitsland, maar twee jaar geleden, tijdens het EK in Nederland, eindigde Griekenland op de zevende plaats.

De 2.03 m lange Bolsenbroek begon de wedstrijd met twee strikeouts in de eerste inning en sloot de slagbeurt af met het fielden van een 'comeback-grounder'. Hierna schakelde hij de volgende 18 slagmensen op rij uit en sloot af met 10 strikeouts.

Bolsenbroek maakte pas in juli van dit jaar zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team tijdens de Haarlemse Honkbal Week. Op 13 juli maakte hij ook al bijna deel uit van een stukje historie. In de wedstrijde tegen Taiwan stond starter Diegomar Markwell geen honkslag toe in de eerste zeven innings. In de achtste werd de linkshander opgevolgd door Bolsenbroek, die hiermee debuteerde in Oranje. Bolsenbroek hield Taiwan ook hitloos en hield de No-Hitter dus intact. Maar die eindigde in de negende inning toen Berry van Driel de derde Nederlandse werper werd en een homerun moest incasseren met één uit.

Bolsenbroek's enige optredens in de Nederlandse Hoofdklasse kwamen in 2005 toen hij in zes wedstrijden gooide voor Mr. Cocker HCAW. Hierna vertrok hij naar de Verenigde Staten om er te studeren en spelen. Hij werd gecontracteerd door de Philadelphia Phillies en speelde drie seizoenen (2008-2010) professioneel. De rechtshander gooide in deze drie seizoenen in 41 wedstrijden en kwam uit in de Rookie League en Single-A. In maart 2011, tijdens Spring Training, werd Bolsenbroek ontslagen en keerde terug naar Europa. Sindsdien gooit hij voor Buchbinder Legionäre Regensburg in Duitsland en maakte zelfs kort deel uit van de Duitse nationale ploeg.

Aanvallend liet Nederland twee lopers achter in de eerste inning, maar kwam toen tot een rally van zes punten in de volgende slagbeurt. In de tweede helft van de eerste inning kreeg lead-off hitter Randolph Oduber vier wijd van de Griekse starter Angelos Argyropoulos. Hij stal het tweede honk met één uit en schoof op na een grounder van Gianison Boekhoudt. Hierna kreeg ook Kalian Sams vier wijd en stal eveneens het tweede honk, maar de twee bleven achter.

In de tweede inning begon Gilmer Lampe, die zijn eerste EK-start maakte, met vier wijd, stal het tweede honk en schoof op na een grounder van Nick Urbanus. De honken kwamen vol te staan toen Dashenko Ricardo (die niet speelde in de eerste twee wedstrijden) en Michael Duursma (die ook zijn eerste start maakte) eveneens vier wijd kregen. De eerste twee punten werden even later gescoord toen Randolph Oduber een honkslag sloeg. Nadat Hainley Statia was uitgegaan volgde Gianison Boekhoudt met een 3-run homerun, zijn derde vierhonker in het toernooi. Even later sloeg Kalian Sams een tweehonkslag en dat bracht nieuwe werper Evangelos Orfanakos naar de heuvel, maar die werd begroet met een RBI-double van Yurendell de Caster die de stand opvoerde naar 6-0.

Nadat Nederland op rij was uitgegaan in de derde inning werden vier punten gescoord in de vierde slagbeurt. Met één uit bereikte Statia het honk na een fout en kreeg Boekhoudt vier wijd, waarna een line drive van Sams onschadelijk werd gemaakt, maar De Caster (die 3-uit-4 sloeg volgde met een 3-run homerun. Hierna sloeg Lampe een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Urbanus om er 10-0 van te maken.

Het laatste punt werd gescoord in de vifjde inning toen Statia homerde met één uit.

In de zesde inning leek er nog een punt in de maak te zijn. Yurendell de Caster begon met een honkslag, maar daarna sloeg Gilmer Lampe in een dubbelspel. Hierna sloeg Nick Urbanus een driehonkslag, maar hij strandde toen een vangbal de inning afsloot.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (CF, 1-uit-3), Hainley Statia (2B, 1-uit-4), Gianison Boekhoudt (DH, 1-uit-3), Kalian Sams (RF, 1-uit-2), Yurendell de Caster (1B, 3-uit-4), Gilmer Lampe (LF, 1-uit-3), Nick Urbanus (3B, 2-uit-4), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-3), Michael Duursma (SS, 0-uit-2). Danny Rombley (0-uit-1) verving Sams in het rechtsveld in de 5e inning.


...De ploeg luistert naar het Nederlandse volkslied......De wedstrijd was ook een leerproces voor een aantal spelers...
...Hier toont de Griekse Manager Tom Mazarakis de juiste stand...
...aan de 17-jarige lead-off hitter Konstantinos Athanasiou...

...Even later wordt Athanasiou Bolsenbroek's...
...eerste strikeout-slachtoffer...

...Randolph Oduber steelt het 2e honk in de 1e inning...


...Gilmer Lampe steelt het 2e honk in de 2e slagbeurt...

...Gianison Boekhoudt homert in de 2e inning...

...Manager Steve Janssen in discussie in de 2e inning...
...met de Zweedse HP Umpire Jerry Karlsson...

...Yurendell de Caster wordt begroet door Gianison Boekhoudt...
...na het slaan van zijn homerun in de 4e inning...

...Hainley Statia wordt begroet door Kalian Sams...
...na zijn solo-homerun in de vijfde inning...

...Mike Bolsenbroek krijgt een douche van zijn teamgenoten...
...na completering van zijn Perfect Game...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

In de overige wedstrijden vandaag:

Group A

REGENSBURG (Duitsland)
Een paar uur voordat Mike Bolsenbroek zijn Perfect Game gooide werd er ook geschiedenis geschreven in Groep A in Regensburg, waar Thomas De Wolf een 6-inning No-Hitter gooide in de 110-0 zege van België tegen Zweden. De 24-jarige rechtshander gooide negenmaal drie slag en gaf vier vrije lopen weg. De Wolf raakte ook een slagman met een worp. België kwam tot 10 honkslag en stond na drie innings al met 7-0 voor. Drie runs werden gescoord in de eerste inning met als hoogtepunt een 2-run single van Robin Roevens. Drie runs volgden in de tweede slagbeurt en dit keer was het Thomas De Wolf die zelf bijdroeg met een 2-run double. Na een punt in de derde inning volgde nog een 3-run rally in de vijfde waardoor het 10-0 werd. Het elfde punt werd gescoord in de zesde inning na een opofferingsslag van Sebastiaan Vandesompele. De Nederlandse umpire Henri van Heijningen stond in dit duel bij het eerste honk.

In de middag kwam Duitsland tot een 9-0 shutout tegen Groot-Brittannië op tien honkslagen, waaronder een homerun van Shawn Larry in de achtste inning, die goed was voor het negende punt. Duitsland leidde met slechts 3-0 na zes innings, maar kwam toen tot een rally van vijf punten in de zevende inning. In deze slagbeurt sloegen de Duitsers slechts twee honkslagen, waaronder een 2-run double van Kevin Kotowski. De andere runs in deze inning kwamen tot stand na een opofferingsslag, wilde worp en vier wijd met volle honken. De Duitse starter Jan-Niclas Stoecklin gooide 12 keer drie slag en stond maar drie hits toe in zeven innings. André Hughes, die een paar jaar geleden één seizoen in de Hoofdklasse uitkwam voor Mr. Cocker HCAW, gooide de achtste inning, waarna Nils Hartkopf het duel afsloot. In deze wedstrijd stond de Nederlandse umpire Stenar van Groningen Schinkel bij het eerste honk.

's Avonds versloeg Italië Frankrijk met 12-2 in een 8-inning wedstrijd. Het verschil van 10 punten werd bereikt in de 8e inning via een walk-off single van Gabriele Ermini. Alex Liddi (3-run) en Alberto Mineo homerden voor Italië. Mineo's homerun was een grand slam in de derde inning toen Italië aanvankelijk tegen een 2-1 achterstand aankeek.

Group B

OSTRAVA (Tsjechië)
In Ostrava begon de derde dag van het toernooi met een 12-0 shutout-zege voor Spanje vs. Rusland. Spanje, dat ongeslagen bleef en de derde zege boekte, kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Daniel Martinez en Oscar Angulo, die beiden ook drie binnengeslagen punten hadden. Fernando Martinez sloeg een 2-run homerun in de eerste inning die toen van 1-0 de stand opvoerde naar 3-0. Later in de slagbeurt maakte een tweehonkslag van Franklin Tavarez er 4-0 van. Spanje voegde drie runs toe in de derde inning om een comfortabele voorsprong te nemen. Twee runs volgden in de vijfde inning en nog eens drie in de zesde om het verschil van tien punten bereiken, zodat het duel voortijdig kon worden afgesloten.

's Avonds won Tsjechië met 13-2 van Kroatië, maar slechts slechts vier honkslagen meer (7-3). De Kroatische verdediging had een belangrijk aandeel met negen fouten! Met een voorsprong van slechts 3-1 scoorden de Tsjechen driemaal in de vijfde inning. Met een 8-2 voorsprong kwamen de thuisspelende Tsjechen tot een rally van vijf punten in de achtste inning en bereikten het verschil van 10 punten dankzij een walk-off, 2-run homerun van Jiří Marek. Eerder in de wedstrijd sloeg Jakub Sládek een 2-run homerun in de vijfde inning.

(14 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.