Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Nederland draait achterstand om in winst vs. Spanje; geplaatst voor Kampioenspoule
English
OSTRAVA (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team keek vanavond (maandag 15 september) aanvankelijk tegen een snelle 7-1 achterstand aan tegen Spanje, maar draaide het duel om in een 19-7 overwinning. En daarmee voorkwam Nederland een nederlaag, die zeker als verrassend en een stunt in de boeken zou zijn gekomen. Met de winst hield Oranje ook de winning streak tegen Spanje intact. Sinds de eerste ontmoeting met Spanje in 1956 was vanavond de 32e opeenvolgende Nederlandse overwinning.

Eerder op de dag kwalificeerde Nederland zich voor de Kampioenspoule van het Europees Kampioenschap. Vanmiddag verzekerde Nederland zich van een plek dankzij de 10-3 zege van Kroatië vs. Rusland onder leiding van Jimmy Summers, die het hele duel gooide. Hierdoor eindigden Nederland en Spanje beide in de top-3 van Groep B. Dinsdagavond sluit Nederland de voorronde af tegen Rusland.

In Groep A werd Italië de eerste finalist naar aanleiding van de combinatie van de resultaten van de eerste twee wedstrijden in Regensburg (Duitsland).

Na afloop van de wedstrijden van gisteren waren er nog verschillende mogelijkheden over. In één scenario had ook Griekenland, dat puntloos was na drie wedstrijden, voor vandaag zelfs nog een kans de top-3 te bereiken. Maar de Grieken zouden dan de laatste twee wedstrijden hebben moeten winnen en dat zou de uitschakeling van Tsjechië tot gevolg hebben gehad.

In een ander scenario kon ook Rusland de top-3 bereiken en zich plaatsen via een zege op Nederland, wat dan uitgeschakeld had kunnen worden als Oranje ook zou verliezen tegen Spanje.

In twee andere mogelijkheden had er nog een gelijke stand tussen drie ploegen kunnen komen tussen de Tsjechen, Griekenland met Rusland of Kroatië.

Maar al deze scenario's konden in de loop van de dag van de tafel worden geveegd. Dat begon toen Kroatië met 10-3 van Rusland won. Dankzij dit resultaat werden zowel Nederland als Spanje zeker van een plek ik de top-3, wat het resultaat van hun ontmoeting vanavond ook wordt. Hierdoor bleef de derde plek over, maar die werd in de namiddag beslist toen Tsjechië met 17-2 won van Griekenland en daardoor de derde finalist werd.
...Randolph Oduber leidde de Oranje-aanval...
...Hij sloeg 5-uit-5 met een double en 2 HRs...
...en hij scoorde vijf punten...
(© Foto: Henk Seppen)
Sinds het eerste Europees Kampioenschap in 1954 veroverde Spanje 15 medailles, waaronder 13 keer het brons en eenmaal de titel in 1955. Twee jaar geleden won Spanje het brons voor de vierde keer in de laatste vijf Kampioenschappen.

Voor de reis naar Tsjechië had Spanje de uit drie deelnemers bestaande Italian Baseball Week gewonnen, na een 5-2 zege in de finale tegen Italië. Spanje heeft een ploeg samengesteld met verschillende ervaren spelers, waaronder de uit Venezuela afkomstige Oscar David Angulo, Jesus Enrique Golindano en Blake Ochoa, plus de in de Dominicaanse Republiek geboren Jesus Fernando Martínez. Deze spelers vormen aanvallend een productief kwartet en dat onderstreepten ze vanavond opnieuw. Angulo en Golindano speelden één jaar professioneel in de minor leagues, maar Ochoa was actief in acht seizoenen in de organisaties van de Florida Marlins en Seattle Mariners. Martínez speelde eveneens acht seizoenen professioneel, waaronder 99 wedstrijden in de Major League tussen 2009-2013 bij de New York Mets en Houston Astros.

Op het roster staan ook verschillende spelers die in het buitenland actief zijn, zoals werpers Jorge Balboa (Japan), Andres Pérez (Stuttgart Reds, Duitsland), Ivan Granados (Mr. Cocker HCAW, Nederland), Ricardo Hernandez (Vaessen Pioniers, Nederland) en infielder Aritz García (Stealers, Duitsland).

Vanavond boekte Spanje bijna een verrassende overwinning, maar het Nederlands Team draaide het duel om in de vierde inning. Hoewel er 19 punten werden gescoord sloeg Nederland 'slechts' 13 honkslagen, waaronder vijf van Randolph Oduber. Vijf Spaanse werpers zorgden voor een belangrijk aandeel met 13 vrije lopen, waarvan vier voor Shawn Zarraga en drie voor Kalian Sams.

Spanje sloeg toe met drie runs in de eerste inning, waarna er vier werden toegevoegd in de derde slagbeurt. Oranje-starter Orlando Yntema moest zeven honkslagen incasseren, waaronder twee homeruns, die Spanje een vroege voorsprong opleverden. Daniel Martínez en Oscar David Angulo openden de wedstrijd met honkslagen, waarna Yntema volgde met een strikeout en een binnenhoog de tweede nul opleverde. Nederland leek dus ongeschonden uit de inning te komen, maar hierna sloeg Jesus Enrique Golindano een 3-run homerun.

In de tweede helft van de eerste inning begon Randolph Oduber met een homerun, maar daarna volgden drie nullen.

Spanje liet een loper op het tweede honk achter in de tweede inning, maar kwam vervolgens tot een rally van nog eens vier runs in de derde. Oscar Angulo en Francisco Figueroa sloegen back-to-back doubles, waarna Jesus Fernando Martínez de bal het rechts-midveld indreunde voor een nieuwe 3-run homerun die de Spaanse voorsprong opvoerde naar 6-1. Yntema werd hierna vervangen en Tom Stuifbergen nam het over. De voormalige prof begon met tweemaal drie slag, maar moest toen de derde Spaanse homerun toestaan, die dit keer werd geslagen door Blake Ochoa.


...Yurendell de Caster wordt na zijn grand slam begroet...
...door Gianison Boekhoudt (17) en Kalian Sams (35)...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 7-1 achterstand kwam Nederland tot een rally van drie punten in de tweede helft van de derde inning, maar liet toen ook drie lopers achter. Randolph Oduber opende met zijn tweede homerun van de wedstrijd, waarna, met één uit, Curt Smith vier wijd kreeg, het tweede honk stal en scoorde op een honkslag van Gianison Boekhoudt singled. Dit leidde tot een werperswissel, want Andres Pérez nam het over van Jorge Balboa. Die wissel was niet succesvol, want Pérez begon met een wilde worp, gevolgd door drie vrije lopen, waardoor een punt werd gescoord en drie honken bezet kwamen. Pérez werd snel vervangen door José Cruz, die Sharlon Schoop en Nick Urbanus pop ups zag slaan, waardoor de inning ten einde kwam, maar Nederland had de achterstand verkleind naar 7-4.

In de tweede helft van de vierde inning draaide Oranje het duel in eigen voordeel om. Randolph Oduber begon met een honkslagm, waarna Hainley Statia werd geraakt door een worp. Oduber schoof een honk toen Curt Smith werd uitgevangen en scoorde op een honkslag van Gianison Boekhoudt. De honken kwamen vol te staan toen ook Kalian Sams een honkslag sloeg en dat bracht weer een nieuwe werper naar de heuvel. Ivan Granados, die dit seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse op de heuvel stond bij Mr. Cocker HCAW, nam het werpen over. De linkshander begon met vier wijd voor Shawn Zarraga, wat het zesde Nederlandse punt opleverde, waarna hij een grand slam homerun moest verwerken van Yurendell de Caster die Nederland op een 10-7 voorsprong zette. Sharlon Schoop volgde ook nog met vier wijd, maar de inning kwam ten einde toen Nick Urbanus met een line drive in een 'unassisted double play' sloeg.

Wendell Floranus verving Stuifbergen in de eerste helft van de vijfde inning. De rechtshander kreeg de honken vol met twee uit, maar Spanje liet de drie lopers achter.

Het Nederlands Team nam meer afstand in de tweede helft van de vijfde inning met het toevoegen van drie punten, dankzij twee Spaanse fouten. Voor de vierde keer in deze wedstrijd was Randolph Oduber de openingsslagman en voor de vierde keer bereikte hij het honk met een honkslag, dit keer een tweehonkslag. Hierna kreeg Hainley Statia vier wijd, waarna een honkslag van Curt Smith werd gevolgd door een fout in het outfield, zodat Oduber kon scoren. Granados gooide hierna drie slag op Gianison Boekhoudt, de enige slagman die hij dit jaar eerder tegenover zich had gekregen. Boekhoudt was de enige speler in de Nederlandse line-up die uitkomt in de Hoofdklasse (DOOR Neptunus). Hierna gooide Granados ook drie slag op Kalian Sams, maar zorgde vervolgens met vier wijd voor Shawn Zarraga weer voor volle honken. Nederland scoorde hierna tweemaal toen de Spaanse derde honkman een vangbal miste.

Een 6-run rally volgde in de zesde inning, waardoor de stand werd opgevoerd naar 19-7. Nick Urbanus opende met een honkslag, waarna Randolph Oduber zijn vijfde honkslag afleverde. De honken kwamen vol te staan toen Hainley Statia vier wijd kreeg en dat leidde weer tot een nieuwe werperswissel. Borja Jones nam het over en werd begroet met een 'baseclearing, 3-run triple' van Curt Smith en Gianison Boekhoudt volgde met een 2-run homerun die de stand op 18-7 bracht. Kalian Sams kreeg daarna nog vier wijd en ging het 19e Nederlandse punt scoren op een 'double play-grounder' van Sharlon Schoop.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (LF, 5-uit-5), Hainley Statia (2B, 0-uit-2), Curt Smith (1B, 2-uit-4), Gianison Boekhoudt (DH, 3-uit-5), Kalian Sams (CF, 1-uit-2), Shawn Zarraga (C, 0-uit-1), Yurendell de Caster (RF, 1-uit-3), Sharlon Schoop (SS, 0-uit-4), Nick Urbanus (3B, 1-uit-5). Er waren vanavond geen wijzigingen.


...Manager Steve Janssen voert het team aan...
...tijdens het spelen van het volkslied...

...Starter Orlando Yntema had een zware avond met...
...zeven hits, waaronder 2 HRs en zes punten in 2-plus innings...

...Hitting Coach Sidney de Jong in gesprek met Orlando Yntema...

...3B Coach Ben Thijssen begroet Randolph Oduber na een HR...

...Jesus Golindano homerde voor Spanje in de 1e inning...

...HCAW-pitcher Ivan Granados in actie voor Spanje...

...3B Nick Urbanus vangt een pop-fly......Tom Stuifbergen nam het over in de 3e...
...inning en kreeg de winst op zijn naam......Gianison Boekhoudt (17) wordt begroet...
...na de Grand Slam HR van...
...Yurendell de Caster in de 4e inning...

...Korte stop Sharlon Schoop schakelt een Spaanse slagman uit...

...Wendell Floranus sloot het duel af en verdiende een save...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)In de overige wedstrijden van vandaag:

Groep A

REGENSBURG (Duitsland)
Dag 4 in Regensburg begon met een 5-0 shutout-zege van België tegen Groot-Brittannië in Groep A, waarin nog verschillende plaatsings-opties mogelijk zijn na deze wedstrijd. Cedric Desmedt gooide het hele duel voor België. De 19-jarige rechtshander gooide zesmaal drie slag en stond slechte drie hits toe, terwijl hij 142 worpen nodig had om de negen innings vol te maken. België opende de score in de tweede inning toen Steven Delannoy scoorde op een 'force play-grounder' van Benjamin Dille. Een fout leidde tot het tweede punt in de tweede inning, waarna een tweehonkslag van Thomas De Wolf er 3-0 van maakte in de derde slagbeurt. België sloeg maar zes honkslagen, waaronder twee van Delannoy. De Nederlandse umpire Stenar van Groningen Schinkel stond in dit duel bij het derde honk.

In de middag won Frankrijk met 8-3 vs. Zweden. Door dit resultaat, in combinatie met de uitslag van de eerste wedstrijd van vandaag, werden Groot-Brittannië en Zweden beide uitgeschakeld voor de Kampioenspoule. Het betekende ook dat Italië de eerste finalist werd in Groep A. Er zijn nog wat scenario's mogelijk, waaronder een gelijke stand tussen vier ploegen, maar die zijn allemaal in voordeel van de Italianen. Zweden nam aanvankelijk verrassend een 2-0 voorsprong in de eerste inning. De eerste twee slagmensen kregen vier wijd en scoorden vervolgens na een fout en een honkslag van Nicholas Filice. Frankrijk pakte een punt terug in de tweede slagbeurt via een fout en nam daarna de leiding door tweemaal te scoren in de derde inning, dankzij honkslagen van René Leveret en Jorge Hereaud. Frankrijk voegde twee runs toe in zowel de vierde als de vijfde inning. Twee onverdiende punten werden gescoord in de vierde toen twee fouten werden gemaakt met twee uit. In de vijfde leverde Jacques Boucheron een 2-run single af. Frankrijk scoorde het achtste punt in de achtste inning na een honkslag van Omar Williams, waarna Zweden het derde en laatste punt scoorde in de 2e8 toen Par Axelsson vier wijd kreeg met volle honken, maar de Zweden lieten daarna de honken vol achter.

In de avond won Italië met 5-1 van Duitsland na aanvankelijk met 1-0 achter te staan na vier vier innings. In de tweede inning opende Duitsland de score na een honkslag van Maik Ehmke, maar dat bleek het enige punt voor de Duitsers. Italië nam de leiding over door driemaal te scoren in de tweede helft van de vierde inning. De eerste twee punten werden gescoord op een 2-run single van Alex Liddi, die sinds 2006 professioneel actief is. Dit seizoen speelde Liddi op Triple-A niveau in de organisaties van de Chicago White Sox (waar hij in mei werd released) en Los Angeles Dodgers. In 2011-2013, speelde Liddi, die teamgenoot is geweest van de veel te vroeg overleden Nederlandse outfielder Greg Halman, in 61 Major League-wedstrijden voor de Seattle Mariners. Later in de vierde inning voegde Italië een punt toe via een opofferingsslag. In de vijfde verhoogde Italië de stand naar 5-1, dankzij een 2-run double van Alessandro Vaglio.

De tweede en derde plaats in Groep zullen dinsdag bekend worden als België Frankrijk ontmoet in een cruciale wedstrijd, terwijl Duitsland Zweden treft. Het resultaat van de eerste wedstrijd zal de volgorde bepalen, die zelfs kan eindigen in een gelijke stand tussen België, Frankrijk en Duitsland.

Groep B

OSTRAVA (Tsjechië)
De eerste wedstrijd op de vierde dag in Ostrava leverde de eerste twee teams op die zullen uitkomen in de Kampioenspoule, dankzij de 10-3 winst van Kroatië vs. Rusland. De in Mexico geboren Amerikaanse Kroaat Jimmy Summers beklom de heuvel voor Kroatië en gooide het hele duel. Summers, die afgelopen zaterdag 41 jaar werd, stond zes hits toe en kwam tot zes strikeouts, terwijl hij 128 worpen afleverde. Summers, die enige jaren geleden in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam voor ADO, werd gesteund met 10 honkslagen van zijn teamgenoten, waaronder drie van Ivan Racić, die een 2-run homerun sloeg in de vierde inning. Zijn homerun kwam kort nadat Andrija Tomić een 3-run homerun had geslagen. De twee homeruns vormden de hoogtepunten in een 6-run rally. Kroatië scoorde nog twee runs in de vijfde en nog eens twee in de achtste inning toen Racić een 2-run single afleverde.

In de middag boekte Tsjechië een overtuigende 17-2 winst vs. Griekenland in een 6-inning wedstrijd. Aanvankelijk stonden de Tsjechen met 1-0 achter in de tweede inning nadat Theodorakis Bourdaniotis met een honkslag een punt had binnen gebracht, maar de Grieken lieten ook de honken vol achter. De Tsjechen antwoordden met een 6-run rally, die beslissend bleek voor de wedstrijd. Het hoogtepunt in de rally van een 3-run homerun van Matěj Hejma. Nadat de voorsprong was verhoogd naar 8-1 scoorde Griekenland het tweede punt in de eerste helft van de vierde inning, maar de Tsjechen pakten het punt even later gelijk terug in de tweede helft. De Tsjechen kwamen vervolgens tot een rally van vijf runs in de vijfde. Jakub Sládek leverde een 2-run double af, waarna Petr Čech een 3-run homerun toevoegde. Het verschil van 15 punten werd bereikt in de zesde. Met een 15-2 voorsprong maakte Jan Drábek met een walk-off, 2-run double een einde aan de wedstrijd. Met de winst werd Tsjechië het derde team dat zich plaatste voor de Kampioenspoule.

(15 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.