Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar; foto: Henk Seppen)

Oranje onder-21 sluit WK af met verlies vs. Italië
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Onder-21 Team sloot vandaag de eerste 21 Under Baseball World Cup af met een 4-3 nederlaag tegen Europese aartsrivaal Italië. Door het verlies eindigde het Nederlands Team toch wel op een ietwat teleurstellende negende positie, terwijl Italië op de zevende plek eindigde.

In de Kampioenspoule (oftewel Super Round Robin) verloor Tsjechië hun derde wedstrijd, een 7-4 nederlaag tegen Nicaragua. De Tsjechen ontmoeten nu Australië in de wedstrijd die de vijfde en zesde plaats zal bepalen.

De Nederlandse Umpire Winfried Berkvens stond vandaag op het tweede honk in de wedstrijd tussen Venezuela en Mexico.


...Oranje-Manager Steve Janssen...
...leidde de 21-onder ploeg in Taiwan...
(© Foto: Henk Seppen)
Als er één wedstrijd is die een 'must-win' situatie is voor beide ploegen dan is dat natuurlijk de ontmoeting tussen Nederland en Italië. Of het nou op jeugd- of senioren-niveau is, in honkbal of softbal, de wedstrijden tussen deze twee dominerende Europese landen blijven altijd zeer interessant. En de meeste daarvan eindigen regelmatig in een kleine uitslag. Net zoals vandaag het geval was in Dou-Liou Baseball Stadium. Het Nederlands Team keek vanaf de eerste inning tegen een achterstand aan, wist die nog wat te verkleinen, maar stond uiteindelijk met lege handen na een 4-3 nederlaag.

De starter voor Nederland was Vincent Anthonia, die ook de starter was in het derde duel van het evenement tegen Nicaragua, vijf dagen geleden.

Voor Oranje kreeg Kevin Moesquit vier wijd met twee uit in de eerste inning, maar ging uit hij een steelpoging. In de thuishelft van de eerste inning sloeg Italië met twee runs toe. Met twee uit kreeg Anthonia een honkslag tegen van Alberto Mineo, die even later scoorde toen Federico Celli volgde met een driehonkslag. Een honkslag van Alessandro Grimaudo bracht daarna het volgende punt binnen.

De Italiaanse starter Filippo Crepaldi kreeg drie nullen op rij in de tweede inning en werd gesteund met een dubbelspel nadat hij een lead-off single had moeten incasseren van Aldair Adamus in de derde slagbeurt. Maar met één uit in de vierde inning moest Crepaldi het eerste Nederlandse punt toestaan toen Dudley Leonora de eerste homerun voor de ploeg sloeg op dit evenement.

In de tweede helft van de vierde inning nam Italië definitief afstand door nog eens twee punten te scoren. Alessandro Grimaudo en Mattia Mercuri begonnen met honkslagen en zorgden daarmee voor lopers op het eerste en derde honk. Mercuri stal daarna het tweede honk en omdat de aangooi van de catcher het outfield inging wist Grimaudo tot scoren te komen. Nadat de volgende slagman drie slag had gekregen voegde Italië een punt toe na een honkslag van Sebastiano Poma. Hierna verving Maickel Rietel Anthonia, werd begroet met een honkslag van Leonardo Colagrossi, maar stond geen extra punten meer toe.

Rietel legde de Italiaanse aanval het zwijgen op en hield de ploeg puntloos. In elk van de volgende drie innings zag Rietel een slagman het honk bereiken met twee uit. In de vijfde en zesde sloegen Grimaudo en Colagrossi respectievelijk een tweehonkslag, maar bleven achter. In de zevende sloeg Celli een honkslag met twee uit, maar bleef eveneens achter. Rietel kreeg daarna drie nullen op rij in de achtste slagbeurt.

In de eigen volgende vier innings wist het Nederlands nog tweemaal te scoren, maar kwam uiteindelijk te kort. In de vijfde opende Cezan Rafaela met vier wijd, maar daarna sloeg Aldair Adamus in een dubbelspel. Nederland scoorde daarna het volgende punt in de zesde. Met twee uit sloeg Dudley Leonora een tweehonkslag en scoorde toen Kevin Moesquit volgde met een honkslag. Na een werperswissel eindigde de inning met een pop-up.

In de zevende inning verkleinde Oranje de achterstand naar 4-3. Milton Croes begon met vier wijd, waarna Aldair Adamus vier wijd kreeg met één uit, maar gedwongen uitging na een grounder van Steven Wharwood. Croes schoof op naar het derde honk, waarna de honken vol kwamen te staan toen Jules Peters ook vier wijd kreeg. Dat zorgde voor een werperswissel. Andrea Pizziconi nam het over en werd begroet met een RBI-single van Kirvin Moesquit, waardoor Croes scoorde. Maar de inning eindigde toen Wharwood, die ook richting thuis was gestuurd in een poging te scoren op Moesquit's honkslag, werd uitgeschakeld op de thuisplaat.

In de achtste inning kreeg Oranje nog een laatste scoringskans. Dudley Leonora (die 3-uit-4 sloeg) opende met een honkslag (hij miste alleen de driehonkslag voor de 'cycle') en opschoof na een 2-out single van Milton Croes. Maar de wedstrijd kwam even later ten einde toen Cezan Rafaela drie slag kreeg.

Leonora, die uitkomt voor Santa Maria Pirates op Curaçao, was één van de zes spelers in de Nederlandse ploeg die 23 of jonger waren. Alle ploegen mochten zes onder-23 spelers hebben op hun onder-21 roster. Naast Leonora (22) waren dat Kevin Weijgertse (23), Daniel Fernandes (22), Reggie Bomberg (22), Scott Ronnenbergh (22) en Kevin Moesquit (23).

Voordat hij terugkeerde naar Curaçao had Leonora vier seizoenen professioneel gespeeld tussen 2009-2012 in de organisatie van de Baltimore Orioles. Hij maakte zijn profdebuut op 17-jarige leeftijd toen hij uitkwam in het Dominican Summer League-team (Rookie League). In de volgende jaren promoveerde hij naar Single-A, waar hij speelde tot en met het seizoen 2012. In maart 2013 werd Leonora released door de Orioles.

Pitchers
PitcherINNSOBBHRER
Vincent Anthonia, L 0-1)3.131844
Maickel Rietel4.2--4--
De startende line-up was vandaag als volgt:
Kirvin Moesquit (SS, 1-uit-4), Dudley Leonora (1B, 3-uit-4), Kevin Moesquit (2B, 1-uit-3), Daniel Fernandes (CF, 1-uit-4), Milton Croes (RF, 1-uit-3), Cezan Rafaela (3B, 0-uit-3), Aldair Adamus (C, 1-uit-3), Steven Wharwood (DH, 0-uit-4), Jules Peters (LF, 0-uit-3).

Dit was de enige wedstrijd waarin Steve Janssen geen wissels toepaste, met uitzondering van het inbrengen van een reliever.

Overige uitslagen:

Donderdag 15 november
Kampioensronde
Taiwan vs. Japan, 2-6
Zuid-Korea vs. Australië, 8-7
Nicaragua vs. Tsjechië, 7-4
7e t/m 11e Plaats
Venezuela vs. Mexico, 1-5
Italië vs. Nederland, 4-3

(15 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.