Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Oranje wint ruim van Rusland; Top-3 Groep A ook bekend
English
OSTRAVA (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team heeft de voorronde in Groep B vanavond (dinsdag 16 september) afgesloten met een ruime 12-1 overwinning tegen Rusland om ongeslagen te blijven. Hoogtepunten in de wedstrijd waren een grand slam homerun van Nick Urbanus en twee homeruns van Curt Smith.

Toen Smith zijn tweede homerun in de wedstrijd sloeg in de negende inning was het de 17e voor het Nederlands Team tijdens dit evenement. Met dit totaal voert Nederland de Homerunlijst in het toernooi aan. In de voorronde sloegen de 12 teams samen 65 homeruns! 46 van deze homeruns werden geslagen op het Arrows-complex in Ostrava. In Groep A in Regensburg werden 19 homeruns geslagen in de Armin-Wolf-Arena. Alle teams sloegen minimaal één homerun.

Na afloop van voorronde, leidt Nederland het Kampioenschap ook in Slaggemiddelde (.416), Slugging Percentage (.866), On Base Percentage (.527), Gescoorde Punten (68), Binnengeslagen Punten (61) en ERA (2.25).

Oranje staat op de derde plaats met 62 honkslagen achter Spanje (68) en Italië (63). Nederland is ook derde 12 12 tweehonkslagen achter Spanje (18) en Italië (15).

In StrikeOuts deelt de Nederlandse pitching de zesde plaats met 32. In deze categorie leidt Duitsland met 47, gevolgd door België (38), Spanje (37), Tsjechië (37) en Italië (36).

Homeruns, Europees Kampioenschap 2014
Groep A, RegensburgGroep B, Ostrava
HRsTeamHRsTeam
8Italië17Nederland
4Frankrijk14Spanje
3Zweden7Tsjechië
2Groot-Brittannië4Kroatië
1België2Griekenland
Duitsland Rusland
Vandaag resulteerde de slotdag van de voorronde van het Europees Kampioenschap in de laatste beslissingen in Groep A in Regensburg (Duitsland). Wie vergezellen Italië naar de Kampioenspoule, die donderdag begint in Brno (Tsjechië)?

In het eerste duel vandaag won Frankrijk nipt met 5-4 van België om de tweede finalist te worden in deze groep. En dat leidde gelijk tot de beslissing voor de derde plek, die naar Duitsland gaat. Een verrassend overwinning van Groot-Brittannië vs. Italië en van Zweden vs. Duitsland zou de dag hebben afgesloten met een gedeelde derde plaats tussen Duitsland, Groot-Brittannië en België. In dat geval zou Duitsland zich plaatsen, omdat werd gewonnen van zowel Groot-Brittannië als België. Maar zover kwam het niet, want Italië won met 13-1 van de Britten. Hierdoor blijft de laatste mogelijkheid openen, namelijk een gelijke stand tussen Duitsland en België in geval van een Duitse nederlaag tegen de Zweden. Maar in dat geval is het onderling resultaat tussen Duitsland en België ook in het voordeel van de Duitsers. Dus, wat het resultaat vanavond ook is in Regensburg, Duitsland is altijd het derde team dat zich plaatst voor een plek in de Kampioenspoule.

In Groep B, in Ostrava (Tsjechië), werd de top-3 maandag al beslist. Wat de resultaten vandaag ook zijn het Nederlands Honkbal Team eindigt op de eerste plaats en dat betekent dat de volgende wedstrijd donderdag in Brno wordt gespeeld om 19:00 uur tegen de nummer 3 uit Groep A en dat is Duitsland. Oranje speelt dan de volgende wedstrijd op vrijdagochtend om 11 uur tegen Frankrijk en sluit de Kampioenspoule zaterdag om 19:00 uur af tegen Italië. De aanvangstijd van de laatste wedstrijd is echter voorlopig en kan mogelijk wijzigen vanwege een andere aanvangstijd van het thuisspelende Tsjechië. De twee beste ploegen van de Kampioenspoule ontmoeten elkaar vervolgens op zondag in de finale.

De dag in Ostrava begon met een verrassend grote 10-0 shutout-zege van Griekenland vs. Kroatië. In de middag won Spanje met 9-2 van Tsjechië om de tweede plaats te veroveren in deze groep en dat betekent dus dat de Tsjechen derde zijn geworden.
...Oranje-starter Jurrian Koks...
(© Foto: Henk Seppen)
Er was een tijd dat het Russische honkbal tot de subtop behoorde op de Europese Kampioenschappen. Nadat de voormalige Sovjet-Unie debuteerde in 1991 nam Rusland de plek in 1993 over en werd een regelmatig deelnemer. De Russen eindigden op de achtste plaats in 1993 en 1995, maar klom in de daaropvolgende jaren op de ranglijst. Rusland eindigde op de vierde plek in 1997 en 1999, waarna het hoogtepunt kwam tijdens het EK van 2001 in Duitsland. In de voorronde verraste Rusland bijna tegen Nederland en verloor slechts met 4-3. Rusland bereikte uiteindelijk de finale en liep toen tegen een 4-0 shutout-nederlaag aan tegen Nederland, maar de winst kwam opnieuw niet gemakkelijk. In de volgende jaren zakte het Russische honkbalteam op de ranglijst en eindigde twee jaar geleden zelfs op de twaalfde en laatste plaats.

Vanavond opende het Nederlands Team de score in de eerste inning met twee uit. Curt Smith en Kalian Sams sloegen toen back-to-back doubles en dat leverde het eerste punt op.

Na op rij te zijn uitgegaan in de tweede werden drie runs toegevoegd in de derde slagbeurt, eveneens met twee uit. Nick Urbanus sloeg toen een honkslag en scoorde toen Curt Smith volgde met een homerun. Hierna bereikte Kalian Sams het tweede honk toen zijn uithaal naar het rechtsveld werd gemist en hij kon even later scoren toen een fout werd gemaakt op een grounder van Yurendell de Caster, waardoor de stand werd opgevoerde naar 4-0.

Jurrian Koks was de verrassende startende werper voor Nederland. In de laatste vier seizoenen is Koks alleen reliever geweest bij L&D Amsterdam Pirates, waar hij de vaste closer van de ploeg werd. Zijn laatste start in een competitiewedstrijd in de Hoofdklasse dateert van 1 juni 20110. Op die startte hij voor ADO tegen Amsterdam Pirates. Sindsdien gooide Koks in relief in 99 opeenvolgende competitiewedstrijden.


...Nick Urbanus sloeg een Grand...
...Slam in de 8e inning...
(© Foto: Henk Seppen)
Koks kwam in de eerste drie innings weing problemen tegen. Verschillende Russische slagmensen bereikten de honken, maar Koks werd gesteund met twee dubbelspelen. Maar met twee uit in de tweede helft van de vierde inning moest hij drie opeenvolgende honkslagen incasseren, resulterend in het eerste Russische punt. Eerst sloeg Andrey Shevchenko een tweehonkslag, waarna hij scoorde toen Ivan Korneev volgde met een honkslag. Een tweehonkslag van Alexey Kobrinets bezorgde Rusland lopers op het tweede en derde honk, maar hierna sloot Koks af met een strikeout.

Het Nederlands Team nam onmiddellijk meer afstand door tweemaal te scoren in de eerste helft van de vijfde inning. Randolph Oduber begon met een honkslag en schoof op toen daar een fout in het outfield op volgde, waarna hij met één uit scoorde toen Curt Smit het honk bereikte na de vierde Russische veldfout. Smith schoof op na een tweehonkslag van Kalian Sams en scoorde toen de laatste op het derde honk werd uitgeschakeld bij een poging het volgende honk te bereiken op een grounder richting kort van Yurendell de Caster.

Met een 6-1 voorsprong nam Arshwin Asjes de Nederlandse pitching over in de tweede helft van de vijfde inning. Met één uit gooide hij vier wijd op Victor Samchuk. Maar die werd op het derde honk uitgeschakeld na een prima aangooi van midvelder Randolph Oduber bij een poging op te schuiven op een honkslag van Kiril Chermoshenstev. Een 'foul-out' sloot hierna de slagbeurt af.

Het Nederlands Team verhoogde de stand naar 12-1 met een 6-run (allen onverdiend) rally met twee uit in de eerste helft van de achtste inning. Gilmer Lampe kreeg toen vier wijd en Dashenko Ricardo bereikte het honk na een fout, waarna Michael Duursma een RBI-single afleverde. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Randolph Oduber werd geraakt door een worp en dat bracht Nick Urbanus in het slagperk. Met een 2-wijd-0-slag stand maakte Urbanus goed contact en sloeg de bal langs de rechtsveld-lijn weg voor een grand slam homerun, die Nederland een voorsprong van (minimaal) 10 punten opleverde. Hierna volgde Curt Smith met zijn tweede homerun van de wedstrijd om er 12-1 van te maken.

In de tweede helft van de achtste inning zorgde David Bergman met drie nullen op rij voor het einde van de wedstrijd. Bergman had het werpen een inning eerder overgenomen van Asjes.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (CF, 1-uit-4), Nick Urbanus (2B, 2-uit-5), Curt Smith (1B, 3-uit-5), Kalian Sams (DH, 2-uit-5), Yurendell de Caster (3B, 0-uit-4), Danny Rombley (RF, 0-uit-4), Gilmer Lampe (LF, 1-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-4), Michael Duursma (SS, 1-uit-3). Er waren geen wijzigingen.


...Yury Bokalets wordt gedwongen uitgeschakeld door...
...2B Nick Urbanus in de 3e inning...

...Curt Smith homerde tweemaal vanavond...
...HP Umpire František Přibyl kijkt of hij de plaat aanraakt...

...Victor Samchuk word uitgeschakeld door SS Michael Duursma...
...die vervolgens een dubbelspel maakt in de 3e inning...

...Korte stop Michael Duursma probeert nog een nul te maken...


...CF Randolph Oduber komt tegen...
...de omheining in de 4e inning bij...
...een poging een ground-rule 2B...
...te vangen van Andrey Shevchenko...

...Dashenko Ricardo deed vanavond...
...voor de tweede keer de catching...
...Pitcher Rob Cordemans is de...
...enige Nederlandse speler die...
...nog niet in actie kwam......Arshwin Asjes gooide de 5e en 6e inning...

...David Bergman sloot het duel af...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)In de andere wedstrijden van vandaag:

Groep A

REGENSBURG (Duitsland)
Dag 5 in Regensburg begon met een nipte 5-4 overwinning van Frankrijk tegen België, wat daarmee de tweede plaats veroverde in Groep A en zich plaatste voor de Kampioenspoule. Frankrijk scoorde tweemaal in de eerste inning op startende werper Ben Van Nuffel, maar kon niet echt afstand nemen. En dat kostte Frankrijk bijna de wedstrijd. Na een punt te hebben toegevoegd in de vierde inning stond Frankrijk op 3-0 na zes, maar dat bleek niet genoeg. Honkslagen van Felix Brown en Pierre Turettes bezorgden Frankrijk een 2-0 voorsprong in de eerste inning en een opofferingsslag van Brown maakte er 3-0 van in de vierde. Maar in de zevende inning kwam België sterk terug, scoorde driemaal en bracht de stand in balans! Met lopers op het eerst en tweede honk en twee uit zorgde Jamie Verheyleweghen met een tweehonkslag voor een punt. Hierna, na een werperswissel, leverde ook Benjamin Dille een tweehonkslag af, bracht twee runs binnen en maakte er een gelijke stand van. Een vrije loop volgde, maar hierna bleven twee lopers achter. In de achtste inning leek België het duel in eigen voordeel om te draaien toen een 4-3 voorsprong werd genomen dankzij een honkslag van Steven Delannoy, maar ook nu bleven twee lopers achter. Frankrijk besliste de wedstrijd in de tweede helft van de negende inning. Lead-off hitter Arthur Paturel werd geraakt door een worp van Kenny Van Den Branden en schoof op na een wilde worp. Een strikeout volgde, waarna Felix Brown de held van Frankrijk werd toen hij een walk-off, 2-run homerun sloeg die de wedstrijd won en de ploeg een plek in de volgende ronde opleverde! De Nederlandse umpire Stenar van Groningen Schinkel stond in dit duel achter de plaat.

In de middag was Italië met 13-1 te sterk voor Groot-Brittannië in een 7-inning wedstrijd. Italië kwam tot 15 honkslagen, waaronder drie van Alex Liddi en Mattia Reginato, die beiden de Italiaanse aanval leidden. Liddi homerde driemaal (!) en had vier binnengeslagen punten, terwijl Reginato drie tweehonkslagen sloeg. Liddi begon de tweede en derde inning met een homerun, waarna hij een 2-run homerun toevoegde in de vierde inning en dat betekende dus dat hij in drie opeenvolgende innings homerde! In de tweede inning begon Liddi's eerste homerun een 5-run rally, in de vierde was zijn derde homerun het hoogtepunt van een 4-run rally.

De voorronde in Regensburg eindigde met een 12-8 overwinning van gastland Duitsland tegen Zweden. Duitsland stond met 9-2 voor na vijf innings, maar verzuimde het duel met een verschil van 10 punte af te maken, want Zweden scoorde zesmaal in de laatste vier slagbeurten. Met een 12-4 voorsprong kreeg de Duitse pitching vier runs tegen in de eerste helft van de negende. Duitsland kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Max Boldt en Kevin Kotowski. Zweden produceerde 11 honkslagen, waaronder drie van Peter Johannessen. Veteraan Philip Gajzler sloeg een 3-run homerun voor de Zweden in de negende inning. Zijn homerun was de 65e geslagen door alle 12 teams samen in de twee groepen tijdens de voorronde. De Nederlandse umpire Henri van Heijningen stond op het eerste honk in dit duel.

Groep B

OSTRAVA (Tsjechië)
De slotdag van de speelronde in Ostrava begon met een 10-0 shutout-zege van Griekenland tegen Kroatië. Griekenland sloeg negen honkslagen, waaronder een homerun van Chris Christopoulos, die viermaal scoorde. Een hoofdrol in dit duel was er voor werper Panagiotis 'Pete' Sykaras, die het hele duel gooide in deze 7-inning ontmoeting en tot 13 strikeouts kwam. De 35-jarige ervaren rechtshander gaf geen vrije lopen weg en stond zeven hits toe, terwijl hij maar 92 pitches nodig had. De in Amerika geboren en opgegroeidde Sykaras is één van de oorspronkelijke spelers van het Griekse Honkbal Team en nam met de ploeg deel aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Na de score te hebben geopend na een wilde worp in de eerste inning voegde Griekenland drie runs toe met twee uit in de volgende slagbeurt. Een doorgeschoten bal en en 2-run single van Max Tzeïson Gouoren maakten er toen 4-0 van. Nog eens drie runs volgden in de derde inning, eveneens met twee uit. Een honkslag van Sykaras, geraakt werper met volle honken en een foute zorgden voor deze punten. In de vierde sloeg Christopoulos een 2-run homerun en in de zesde werd het verschil van tien punten bereikt na een tweehonkslag van Georgis Thliveris.

In de middag won Spanje met 9-2 van Tsjechië op 12 honkslagen, waaronder drie van Oscar Angulo. De korte stop homerde tweemaal en had vier binnengeslagen punten. Jesus Golindano sloeg ook een homerun voor Spanje, terwijl Petr Zýma homerde voor de Tsjechen. Ricardo Hernandez Sanches startte voor Spanje. De linkshander, die dit seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse gooide voor Vaessen Pioniers, gooide viermaal drie slag en stond zeven hits toe in 6 2/3 inning. De wedstrijd bleek vijf innings lang heel close, want Spanje stond slechts met 3-1 voor toen de zesde begon. De eerste homerun van Angulo leverde Spanje het eerste punt op in de eerste inning, waarna er twee werden toegevoegd in de tweede op een 2-run double van Daniel Martínez. De Tsjechen pakten een punt terug in de derde toen Zýma zijn homerun sloeg, waarna de achterstand werd verkleind naar 3-2 in de eerste helft van de zesde inning, dankzij een tweehonkslag van Jakub Malík. Spanje besliste het duel even later met een 5-run rully in de 2e6 op slechts twee hits. Met de honken en één uit werd tweemaal gescoord toen een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder', waarna Angulo volgde met een 3-run homerun om er 8-2 van te maken. Golindano's homerun bracht de stand op 9-2 in de zevende inning.

(16 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.