Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 april 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Hoofdklasse-seizoen begint met regen en bijna-verrassing
English
ROTTERDAM / BUSSUM / HAARLEM / AMSTERDAM - Na een winter zonder sneeuw en noemenswaardige koude periode verliep het oefenseizoen vlekkeloos, want er werd geen wedstrijd afgelast vanwege weersomstandigheden. En zo werd het vanavond Opening Day in de Hoofdklasse. En vanavond regende het!

In Amsterdam ging de wedstrijd tussen L&D Amsterdam Pirates en UVV niet van start vanwege een druilerige regen, waarna het duel een half uur later werd afgelast. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor vrijdagavond 18 april.

In Rotterdam opende titelverdediger DOOR Neptunus met een 9-0 shutout winst vs. ADO Lakers in een wedstrijd die na vijf volledige innings werd afgebroken vanwege de regen.

In Haarlem startte Mampaey The Hawks bijna met een verrassende overwinning bij Corendon Kinheim, want de ploeg stond in de negende inning met 1-0 voor. Echter, een fout met twee uit zorgde voor een gelijke stand en Kinheim ging daarna met 2-1 winnen in 10 innings.

In Bussum brak Vaessen Pioniers een 1-1 stand met een 4-run zesde inning vs. Mr. Cocker HCAW en won met 6-2.

(17 april)
DOOR Neptunus vs. ADO Lakers
In Rotterdam stond DOOR Neptunus na drie innings met 2-0 voor, kwam tot een rally van zes runs in de vierde en won het openingsduel van het seizoen 2014 een 9-0 shutout tegen ADO Lakers. Tijdens de wedstrijd begon het te regen en na vijf complete innings werd het duel gestaakt, maar was toen al geldig.

Diegomar Markwell gooide alle vijf innings voor Neptunus. De linkshander stond slechts één honkslag toe en dat was een lead-off single in de tweede inning van Jesper van Aken in zijn eerste slagbeurt in de Hoofdklasse. Markwell gooide zevenmaal drie slag.

Neptunus kwam tot elf honkslagen op twee werpers, waaronder twee van Raily Legito, Dwayne Kemp, Gianison Boekhoudt en Shaldimar Daantji.

De regerend landskampioen opende de score in de eerste slagbeurt op starter Ibrahim Redan toen Raily Legito en Dwayne Kemp back-to-back doubles sloegen met twee uit. Het tweede punt werd toegevoegd in de derde inning. Met één uit sloeg Benjamin Dille een honkslag, schoof op na een honkslag van veteraan Legito en scoorde op een 2-out single van Gianison Boekhoudt.

Neptunus besliste het duel met een 6-run rally in de vierde inning op vier honkslagen, terwijl de ADO Lakers-verdediging bijdroeg met twee fouten. Daniel Fernandes opende met vier wijd en stal het tweede honk, waarna hij opschoof na een tweehonkslag van Adrian Anthony en scoorde toen er een foute aangooi volgde. Shaldimar Daantji volgde met een RBI-single en de honken kwamen vol te staan toen Gyenuar Lopez en Benjamin Dille beiden vier wijd kregen. Dat leidde tot een werperswissel. Martijn Riphagen nam het over en begon met drie slag voor Raily Legito, waarna hij puntscorende honkslagen moest incasseren van Dwayne Kemp (2-run) en Gianison Boekhoudt (1-run). Een fout in het outfield die volgde op Boekhoudt's honkslag zorgde voor het zesde punt in de slagbeurt en verhoogde de stand naar 8-0.

Na de lead-off single van Jesper van Aken werd schijn geconstateerd bij Diegomar Markwell, maar daarna schakelde hij de volgende 12 slagmensen op rij uit, waaronder driemaal drie slag in de derde inning.

Neptunus voegde het negende punt toe in de vijfde inning toen Urving Kemp een honkslag sloeg met één uit, opschoof naar het derde honk na een tweehonkslag van Shaldimar Daantji en kreeg de thuisplaat na schijn van Riphagen.

DOOR Neptunus - ADO Lakers 9-0 (5 inn.)
RHE
ADO Lakers00000 -012
DOOR Neptunus10161 -9110
(wedstrijd gestaakt na vijf volledige innings vanwege regen)
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Ibrahim Redan, L (0-1)3.124777
Martijn Riphagen1.21-421
pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-0)5711--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play-Huub Nelissen.
Speeltijd-1:33 uur.
Mr. Cocker HCAW vs. Vaessen Pioniers
In Bussum bleef de opener tussen Mr. Cocker HCAW en Vaessen Pioniers vijf innings langs op 1-1 staan. Pioniers kwam toen tot een rally van vier runs in de zesde inning en won uiteindelijk met 6-2.


...Ricardo Hernandez...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Pioniers opende de score in de tweede inning op starter Sander Helmendach. Mark-Jan Moorman begon met een honkslag, maar werd even later uitgeschakeld toen hij het derde honk probeerde te bereiken op een hierna volgende honkslag van Kevin Dirksen. Na vier wijd voor veteraan Dè Flanegin scoorde Dirksen op een honkslag van Chris Williams.

HCAW kwam langszij in de derde slagbeurt op de Venezolaanse starter Ricardo Hernandez. De linkshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Peter van Doesburg, die vervolgens het tweede honk stal, opschoof op een one-out grounder en scoorde op een honkslag van Jorin van Amstel. Een honkslag van Sergino Martis volgde, maar HCAW liet twee lopers achter.

Pioniers, dat twee lopers strandde in de tweede inning en ook een loper achterliet in de derde, kreeg weer een scoringskans in de vierde inning. Met één uit gooide Helmendach vier wijd op Flanegin, kreeg een stootslag-honkslag tegen van Williams en gaf ook een vrije loop aan rookie Max Draijer zodat de honken vol kwamen te staan. Maar hierna sloten een binnenhoog en vangbal de slagbeurt af, zodat drie lopers achterbleven.

Beide teams lieten een loper achter in de vijfde, maar Pioniers sloeg daarna toe met vier runs in de zesde slagbeurt op nieuwe werper Bob Klaarenbeek, die het had overgenomen van Helmendach. Flanegin begon met vier wijd, maar ging gedwongen uit op een grounder van Williams, die vervolgens het tweede honk stal. Draijer kreeg hierna ook vier wijd en een double-steal bracht de twee lopers in scoringspositie. Een honkslag van Zerzinho Croes leverde Pioniers hierna een 2-1 voorsprong op. Met twee uit leverden twee routiniers even later RBI-singles af. Eerst bracht Dirk van 't Klooster Draijer binnen met een honkslag, waarna Croes zorgde op een erna volgende fout. Vervolgens sloeg ook Danny Rombley een honkslag en bracht Van 't Klooster over de plaat om de stand op 5-1 te brengen.

In de tweede helft van de zesde inning leek HCAW iets terug te gaan doen. Martis opende met een honkslag, waarna ook Kevin Weijgertse een honkslag sloeg, net als Roy Seltenrijch (met één uit) om de honken vol te zetten. Dat leidde tot een werperswissel, want Hernandez werd vervangen door sedley Karel, die vorig seizoen nog voor HCAW gooide. Hij kreeg een RBI-grounder tegen van Max Clarijs, maar toen de inning daarna af met een strikeout. In de zevende inning gooide Karel driemaal drie slag en hij werd gesteund met een dubbelspel in de achtste inning.

Pioniers voegde nog een punt toe in de negende toen Moorman begon met een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Dirksen, zodat het 6-2 werd.

In de 2e9 zorgde Karel opnieuw voor drie nullen op rij en verdiende zijn eerste save van het seizoen.

Mr. Cocker HCAW - Vaessen Pioniers 2-6
RHE
Vaessen Pioniers010004001-6130
Mr. Cocker HCAW001001000-282
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Ricardo Hernandez, W (1-0)5.143722
Sedley Karel, SV (1)3.25-1--
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach525611
Bob Klaarenbeek, L (0-1)112344
Maickel Rietel33-411
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Rudsel Schoobaar, 1B-Fred van Groningen Schinkel, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play-Feiko Drost.
Speeltijd-3:12 uur.
Corendon Kinheim vs. Mampaey The Hawks
In Haarlem tekende Mampaey The Hawks bijna voor de eerste verrassing van het seizoen. Tegen Corendon Kinheim stond de ploeg met 1-0 voor in de tweede helft van de negende inning met één uit, waarna een foute aangooi volgde op de tweede nul en voor een gelijke stand zorgde. Kinheim ging hierna met 2-1 winnen in tien innings.

De wedstrijd bleef vijf innings puntloos. Kinheim-starter David Bergman kreeg een lead-off single tegen in de eerste inning van Jules Peters, die daarmee de eerste honkslag van het Hoofdklasse-seizoen 2014 sloeg. Hierna schakelde de rechtshander de volgende 13 slagmensen op rij uit. Intussen kreeg Kinheim verschillende scoringskansen op Evan Simons, maar verzuimde hun startende werper te steunen met een punt.

In de eerste helft van de 5e inning kreeg Bergman een one-out single tegen van Gino Hersilia, maar die ging even later gedwongen uit na een grounder van Frans van den Heuvel. Met twee uit kreeg The Hawks de honken vol toen Steven Wharwood een honkslag sloeg en Berend Ruben vier wijd kreeg. Deze twee spelers begonnen het duel niet, maar kwamen in de 2e3 in de wedstrijd als respectievlijk linksvelder en 2e honkman. Aanvankelijk begonnen José Moreno en Ronald de Bont (beiden werpers!) de wedstrijd op deze posities. Met de honken vol sloot Bergman de inning af met een strikeout.

Maar in de 6e inning nam The Hawks een 1-0 voorsprong. Rodney Michel begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Bob de Bruijn. Hierna kreeg Dayron Puriel vier wijd. De laatste werd even later ook gedwongen uitgeschakeld op een 'comeback-grounder' van Gregory Trinidad, waardoor De Bruijn het derde honk bereikte. Kinheim probeerde nog een dubbelspel te maken, maar Trinidad bereikte veilig het eerste honk. Echter, na ontvangst van de bal gooide eerste honkman Jeffrey Arends het speeltuig richting derde honk, maar dat werd een foute aangooi, waardoor De Bruijn kon scoren. Gino Hersilia volgde nog met een honkslag en dat leidde tot de uitschakeling van Trinidad, die op de klap het derde honk probeerde te bereiken.

In de eerste zes innings kreeg Kinheim elf honklopers, maar wist niet tot scoren te komen. En nieuwkomer Dashenko Ricardo was daarbij betrokken in verschillende situaties. Kinheim strandde twee lopers in de eerste inning, waarna Ricardo een tweehonkslag sloeg met één uit in de tweede slagbeurt. Rookie Sven van der Sanden kreeg hierna vier wijd. Even later ging Ricardo uit bij een steelpoging en kwam de inning ten einde met een groundout.

In de vierde inning opende Bryan Engelhardt met een tweehonkslag en kreeg Jeffrey Arends vier wijd. Na een strikeout werd de inning afgesloten toen Ricardo in een dubbelspel sloeg.

Na een loper te hebben achtergelaten op het tweede honk in de vijfde inning kree Kinheim de honken vol in de zesde. Met één uit bereikte Engelhardt het honk na een fout, sloeg Arends een honkslag en kreeg Mervin Gario vier wijd. Dat zorgde voor een werperswissel en Henk van Heijningen nam het over van Simons. Hij kreeg Ricardo tegenover zich, maar de voormalige prof sloeg opnieuw in een dubbelspel om de inning mee af te sluiten.

In de zevende, achtste en negende inning kreeg The Hawks twee honklopers. In de achtste, op nieuwe werper Pim Walsma, opende Jules Peters met een honkslag, maar ging uit in een dubbelspel. In de negende, nu op closer Arshwin Asjes, sloeg Gregory Trinidad een honkslag, maar hierna volgden twee strikeouts.

Voor Kinheim opende Van der Sanden de zevende met vier wijd, maar bleef achter op het derde honk. In de achtste begon Engelhardt met een honkslag en werd Gario geraakt met een worp met één uit, maar dit keer gingen Ricardo en Van der Sanden uit op een grounder.

En met een verrassende nederlaag in aantocht kwam Kinheim alsnog langszij in de tweede helft van de negende met twee uit op een zelfde soort fout die The Hawks de leiding had bezorgd. Jefferson Muzo begon met een honkslag en schoof op na een grounder van Cremer. Hierna sloeg Niels van Weert een grounder richting derde honk voor de tweede nul en schoof Muzo op naar het derde honk. Maar nadat Van Weert was uitgeschakeld gooide eerste honkman Gregory Trinidad de bal naar het derde honk en ook dat werd een foute aangooi en stelde Muzo in staat de gelijkmaker te scoren.

En dus volgde een verlenging. In de 1e10 waren Gino Hersilia en Joris Naber de tie-break lopers. De laatste ging gedwongen uit op een grounder van Steven Wharwood. Hierna kwamen de honken vol te staan toen een grounder van Berend Ruben eindigde in een velderskeus, maar geen nul opleverde. Volgende slagman Jules Peters werd daarna uitgevangen in het linksveld en de inning kwam ten einde, omdat Wharwood op het tweede honk werd uitgeschakeld in een dubbelspel.

In de 2e10 waren Quintin De Cuba en Bryan Engelhardt de tie-break lopers voor Kinheim. Ze schoven op na een opofferingsstootslag van Jeffrey Arends en de honken kwamen vol te staan toen Mervin Gario vier wijd kreeg. Dat bracht Dashenko Ricardo opnieuw in het slagperk in een scoringssituatie. En dit keer was hij wel succesvol, want hij de sloeg de bal het midveld in voor een walk-off opofferingsslag, die Kinheim een 2-1 zege opleverde.

Corendon Kinheim - Mampaey The Hawks 2-1 (10 inn.)
RHE
Mampaey The Hawks000001000 0-173
Corendon Kinheim000000001 1-261
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de tiende inning)
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Evan Simons5.1454--
Henk van Heijningen, BS (1)3.21221-
Kevin van Veen, L (0-1)0.2-1-1-
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
David Bergman79251-
Pim Walsma11-1--
Arshwin Asjes, W (1-0)23-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Johan Brandsma, 1B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Dennis Duin.
Play-by-Play-Ger van Dongen.
Speeltijd-2:52 uur.
L&D Amsterdam Pirates vs. UVV
In Amsterdam ging de wedstrijd tussen L&D Amsterdam Pirates en UVV niet van start.

Kort voor de aanvangstijd van 19:30 uur begon het te miezeren en het regende wat harder op het moment dat de eerste pitch gegooid had moeten worden. De 3-man umpiring crew besloot het duel niet te beginnen zolang het regende en stelde de start uit.

Het bleef echter regenen en na een half uur kwamen de umpires weer terug om de situatie te bespreken met Hoofd Coaches Charles Urbanus (Pirates) en Ference Jongejan (UVV). Het was een kort gesprek, want het werd al snel duidelijk dat er vanavond niet gespeeld zou worden in Amsterdam. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor vrijdagavond.


...Geen wedstrijd vanavond in Amsterdam...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

L&D Amsterdam Pirates - UVV afgelast, regen
RHE
UVV -000
L&D Amsterdam Pirates -000
(wedstrijd afgelast vanwege regen; opnieuw vastgesteld voor vrijdag 18 april, 19:30 uur)
pitcher UVVinn.SOBBHRER
Gilian van Lith------
pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans------
Stand
Programma
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Niek Elshof, 3B-Fred Groenewegen.
Official Scorer-Fred van der Kade.
Play-by-Play-Marco Stoovelaar.
Speeltijd-0:00 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.