Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 mei 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
HCAW, UVV ook uitgeschakeld voor 1e helft PO-kwalificatie
English
HAARLEM / DORDRECHT / AMSTERDAM / DEN HAAG - De huidige top-4 van de Hoofdklasse zal beslissen welke twee teams zich als eerste kwalificeren voor de Play-Offs aan het einde van het seizoen, want de ploegen op de onderste vier plaatsen werden dit weekeinde allemaal uitgeschakeld. Gisteren werden ADO Lakers en Mampaey The Hawks als eerste twee teams uitgeschakeld voor de Play-Off Kwalificatie in de eerste helft van het seizoen. Vandaag (zondag 18 mei) kregen ze gezelschap van Mr. Cocker HCAW en UVV.

In de laatste twee weken van de eerste competitiehellft staat nog een aantal interesssante ontmoetingen op het programma voor de top-4. In de laatste 3-game series ontmoeten huidige koplopers Vaessen Pioniers en L&D Amsterdam Pirates elkaar, maar staan ook DOOR Neptunus en Corendon Kinheim tegenover elkaar. Aanstaande donderdag begint Amsterdam een 3-game series vs. Neptunus.

Vandaag won DOOR Neptunus won met 7-2 vs. Corendon Kinheim om deze series met 2-1 te winnen.

Vaessen Pioniers kwam tot een 4-0 shutout tegen Mampaey The Hawks en completeerde daarmee een 3-game series sweep.

Na tweemaal met klein verschil te hebben gewonnen won L&D Amsterdam Pirates ruim met 9-1 vs. Mr. Cocker HCAW en boekte zo ook een 3-game sweep.

ADO Lakers won met 4-3 vs. UVV na een vrije loop met volle honken in de negende inning. UVV had zaterdag gewonnen nadat de opener donderdag in een 4-4 gelijkspel was geëindigd.

(18 mei)
Corendon Kinheim vs. DOOR Neptunus

In Haarlem brak DOOR Neptunus een 1-1 stand met twee runs in de derde inning. De Rotterdammers hielden de kleine voorsprong vast en wonnen uiteindelijk met 7-2 vs. Corendon Kinheim. Neptunus kwam tot elf honkslagen, waaronder drie van Dwayne Kemp.

Nadat beide ploegen in de eerste slagbeurt op rij waren uitgegaan scoorden ze allebei in de tweede inning.


...Dwayne Kemp...
...3 Hits, Triple, 2 RBI's, 2 Gestolen Honken...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de tweede ining begon Kinheim-starter Nick Veltkamp met twee strikeouts, maar toen kreeg hij honkslagen tegen van Adrian Anthony en Daniel Fernandes. Hierna sloeg ook Urving Kemp een honkslag om Anthony binnen te brengen. Fernandes schoof op naar het derde honk op de klap van Kemp, die zelf het tweede honk bereikte na een fout in het outfield, maar Veltkamp sloot de inning hierna af met een nieuwe strikeout.

In de tweede helft van de tweede inning kwam Kinheim onmiddellijk langszij op Misja Harcksen. Bryan Engelhardt opende met een tweehonkslag en scoorde toen Jeffrey Arends volgde met een honkslag. Hij ging naar het tweede honk op de aangooi naar de plaat en schoof op naar het derde honk via een grounder, maar bleef toen achter.

Neptunus hernam de leiding in de volgende slagbeurt. Veltkamp begon met vier wijd voor Gyenuar Lopez, die vandaag de openingsslagman was in de opstelling van Hoofd Coach Evert-Jan 't Hoen. Lopez schoof op na een opofferingsstootslag van Benjamin Dille en daarna kreeg ook Raily Legito een vrije loop. De twee scoorden toen Gianison Boekhoudt volgde met een tweehonkslag en dat zette Neptunus op een 3-1 voorsprong.

Voor Kinheim opende Jefferson Muzo de tweede helft van de derde inning met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag en een wilde worp, maar strandde toen op het derde honk.

In de vierde inning was het Jeffrey Arends die vier wijd kreeg voor Kinheim met één uit, maar toen sloeg Dashenko Ricardo in een dubbelspel.

Neptunus liet een loper achter in de vierde en vijfde inning en zag Kinheim de achterstand verkleinen naar 3-2 in de zesde inning. René Cremer begon toen met een honkslag en schoof een honk op na een opofferingsstootslag van Björn Henrichs. Nadat de volgende slagman uitging via een vangbal werd Kevin Kelly ingebracht als opvolger van Misja Harcksen. Die zag Cremer het derde honk bereiken na een doorgeschoten bal, gooide toen vier wijd op Bryan Engelhardt en kreeg een puntscorende honkslag tegen van Jeffrey Arends.

Neptunus besliste het duel daarna door driemaal te scoren in de eerste helft van de zevende inning. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Gyenuar Lopez en Benjamin Dille een honkslag sloegen en Raily Legito vier wijd kreeg. Dat betekende het einde voor Nick Veltkamp, die werd opgevolgd door Pim Walsma. Die begon met een puntscorende wilde worp en kreeg toen een 2-run single tegen van Dwayne Kemp en dat bezorgde Neptunus een 6-2 voorsprong.

Neptunus voegde nog een punt toe in de negende op nieuwe werper Raymond Rutte toen Raily Legito homerde met twee uit.

Na gescoord te hebben in de zesde inning bereikte Kinheim nog maar één keer het honk in de resterende drie innings. In de zevende werd Kinheim op rij uitgeschakeld door Kevin Kelly en Jorian van Acker deed hetzelfde in de achtste inning. Closer Berry van Driel moest een 2-out single toestaan aan Dashenko Ricardo in de negende, maar sloot de wedstrijd daarna af met een strikeout.

Kinheim-starter Nick Veltkamp was voor het eerst di seizoen verliezende werper, nadat hij zijn eerste vier starts had gewonnen.

Corendon Kinheim - DOOR Neptunus 2-7
RHE
DOOR Neptunus012000301-7110
Corendon Kinheim010001000-251
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen, W (3-0)5.2-2322
Kevin Kelly, H (1)1.1111--
Jorian van Acker1-----
Berry van Driel11-1--
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Nick Veltkamp, L (4-1)6.183866
Pim Walsma1.22-1--
Raymond Rutte1--211
Homerun: Neptunus: Raily Legito (2)(solo,9e,op Rutte).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Johan Brandsma, 1B-Edwin Louisa, 3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Dennis Duin.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Speeltijd-2:43 uur.
Mampaey The Hawks vs. Vaessen Pioniers

In Dordrecht boekte Vaessen Pioniers een 4-0 shutout-winst tegen Mampaey The Hawks op elf honkslagen. Door de winst heeft Pioniers nu een winning streak van zeven wedstrijden, terwijl The Hawks' losing streak eveneens werd verlengd naar zeven wedstrijden.


...Ricardo Hernandez Sanchez...
...als werper voor Spanje tijden het...
...Europees Kampioenschap 2012...
(© Foto: Henk Seppen)
Startende werper Ricardo Hernandez Sanchez schakelde elf slagmensen met drie slag uit in de zeven innings die hij gooide. De linkshander stond slechts vijf honkslagen toe.

Pioniers scoorde drie van hun punten in de eerste twee innings, waarna er nog maar eentje aan werd toegevoegd in het restant van het duel.

In de eerste slagbeurt kwam Pioniers snel tot scoren. Zerzinho Croes opende het duel met een honkslag op Evan Simons en Dirk van 't Klooster volgde ook met een honkslag, resulterend in lopers op het tweede en derde honk. Croes scoorde daarna het eerste punt via een opofferingsslag van Danny Rombley. Even later bereikte Van 't Klooster het derde honk na een doorgeschoten bal en scoorde op een hierna volgende honkslag van Vince Rooi. Met twee uit sloeg Mark Duursma de vierde honkslag in de inning, maar Pioniers liet daarna twee lopers achter.

De Hoofddorpers voegden een punt toe in de tweede slagbeurt. Djewi Appelman begon met vier wijd en schoof op na een honkslag van Chris Williams, maar werd op het tweede honk via een pick-off uitgeschakeld. Williams stal even later het tweede en het derde honk en scoord op een opofferingsslag van Dirk van 't Klooster om de stand op 3-0 te brengen.

Evan Simons gooide daarna zes prima innings, waarin hij maar vier honkslagen toestond en Pioniers puntloos hield. De rechtshander kreeg lead-off singles tegen in de derde en vierde inning. Maar in de derde werd hij gesteund met een dubbelspel en in de vierde volgden drie nullen. Simons zorgde daarna voor drie nullen op rij in de vijfde inning en gooide driemaal drie slag in de zesde.

Pioniers voegde een 'insurance run' toen in de zevende inning. Chris Williams begon met een vrije loop en stal het tweede honk, waarna hij opschoof na een grounder van Zerzinho Croes en scoorde na een wilde worp. Met twee uit sloeg Danny Rombley een honkslag en kreeg Vince Rooi vier wijd, maar die bleven achter.

In de achtste kreeg Simons een 2-out single tegen van Appelman, maar die ging toen uit bij een steelpoging.

In de negende nam Danny Stolk het van Simons over en had een goede inning. Hij kreeg een one-out single tegen van Zerzinho Croes, maar toen volgden twee vangballen.

Met een 2-0 achterstand na de openingsslagbeurt dreigde The Hawks gelijk terug te komen. Bob de Bruijn en Berend Ruben begonnen met honkslagen en kwamen in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Gregory Trinidad. Maar zij bleven daarna achter, omdat een vangbal en een groundout volgden.

In de volgende zes innings stond Hernandez nog maar drie slagmensen toe de honken te bereiken. De Venezolaans/Spaanse linkshander kreeg een one-out single tegen van Gino Hersilia in de tweede inning, maar die ging uit bij een steelpoging. Hernandez, die gooide voor de nationale ploeg van Spanje tegen Nederland tijdens het Europees Kampioenschap 2012, schakelde daarna acht slagmensen achter elkaar uit, waarvan vijf met drie slag, de eerste vier daarvan op rij.

In de vijfde was het opnieuw Hersilia die een honkslag sloeg op Hersilia met één uit. Hij kreeg met twee uit het tweede honk na schijn, maar bleef toen achter, want Hernandez volgde met een nieuwe strikeout.

In de zevende opende Dayron Puriel met een tweehonkslag, maar dit keer schakelde Hernandez de volgende drie slagmensen met drie slag uit.

Swen Huijer nam de pitching over in de achtste inning. Hij kreeg een 2-out single tegen van Bob de Bruijn, maar een grounder sloot daarna de slagbeurt af.

Sedley Karel gooide negende inning voor Pioniers. Hij gooide vier wijd op Rodney Michel met twee uit, kreeg daarna een tweehonkslag tegen van Shurendell Borgschot, maar maakte met een strikeout een einde aan de wedstrijd.

Mampaey The Hawks - Vaessen Pioniers 4-0
RHE
Vaessen Pioniers210000100-4110
Mampaey The Hawks000000000-070
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Ricardo Hernandez Sanchez, W (4-0)711-5--
Swen Huijer1--1--
Sedley Karel1111--
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Evan Simons, L (0-4)8541044
Danny Stolk1--1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Peter Brink, 1B-Olav Steijger.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Speeltijd-2:33 uur.
L&D Amsterdam Pirates vs. Mr. Cocker HCAW

In Amsterdam won L&D Amsterdam Pirates vandaag comfortabel met 9-1 van Mr. Cocker HCAW na de eerste twee wedstrijden met klein verschil winnend te hebben afgesloten. Door de overwinning heeft Amsterdam nu een 5-game winning streak. HCAW heeft nu een 6-game losing streak en werd officiëel uitgeschakeld voor de Play-Off Kwalificatie in de eerste helft van het seizoen. Een overwinning zou HCAW nog even in de race hebben gehouden voor een plek in de Play-Offs.


...Jesse Aussems...
...1 Punt, 1 Hit, Double, 2 RBI's, 4-wijd...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam kwam tot tien honkslagen, waaronder twee van Jesse Aussems en Patrick Bok. Kevin Weijgertse sloeg twee van HCAW's vier honkslagen in het duel.

Beide startende werpers zorgden voor drie nullen op de rij in de eerste inning, maar toen nam Amsterdam een 2-0 voorsprong in de volgende slagbeurt door twee onverdiende punten te scoren. Lead-off hitter Kenny Berkenbosch bereikte het honk na een fout, waarna de honken vol kwamen te staan toen HCAW-starter Maickel Rietel vier wijd gooide op Rashid Gerard en Jesse Aussems met één uit. Een wilde worp en een opofferingsslag van Patrick Bok zorgden daarna voor de eerste twee punten voor de thuisploeg.

Na twee lopers te hebben achtergelaten in de derde inning kwam Amsterdam tot een rally van vier punten in de vierde slagbeurt. Met één uit sloegen Patrick Bok en Björn Hato een honkslag en schoven op na een opofferingsstootslag van Roelie Henrique. Een honkslag langs de rechtsveldlijn van Michael Duursma bracht beide lopers over de plaat en verdubbelde de voorsprong voor Pirates. En dat leidde ook tot een werperswissel. Bob Klaarenbeek nam het toen over van de getalenteerde Maickel Rietel. De linkshander zag Duursma het tweede honk stelen en opschuiven toen daar een foute aangooi op volgde. Hij kreeg vervolgens een RBI-single tegen van Remco Draijer. De laatste stal even later ook het tweede honk en scoorde toen Kenny Berkenbosch volgde met een honkslag om de stand op 6-0 te brengen.

Amsterdam-starter Jos de Jong hield HCAW puntloos en stond maar drie honkslagen toe in de zes innings die hij gooide, terwijl hij zesmaal drie slag gooide. Hij kreeg drie nullen op rij in de eerste, derde en zesde inning. De vierde was de enige inning waarin HCAW twee honklopers kreeg. Met twee uit sloeg Sergino Martis een honkslag en stal het tweede honk, waarna Kevin Weijgertse vier wijd kreeg, maar een vangbal sloot de inning daarna af.

In de eerste helft van de zevende inning nam Jurrian Koks de pitching bij Amsterdam over. Hij kreeg een lead-off double tegen van Weijgertse, die daarna kon scoren toen er met één uit een foute aangooi volgde op een grounder van Jim Froberg. De inning kwam ten einde toen volgende slagman Levine Gabriëls in een dubbelspel sloeg.

Amsterdam scoorde nog eens drie punten in de tweede helft van de zevende inning om meer afstand te nemen. Tony Kreisel startte de inning voor HCAW, maar begon met vier wijd voor Bas de Jong en Rashid Gerard. Hierna sloeg Jesse Aussems een line drive double langs de linksveldlijn om beide lopers binnen te brengen en er een 8-1 stand van te maken. Nadat Aussems was opgeschoven na een honkslag van Patrick Bok werd Kreisel opgevolgd door Gijs van Els en die zag een gedwongen nul gemaakt worden op een klap van Björn Hato, maar dat leidde ook tot een punt.

Jurrian Koks kreeg drie nullen op rij in de achtste, waarna hij Martis met een worp raakte met één uit in de negende slagbeurt. Maar een pop-foul en een vangbal sloten daarna de inning en de wedstrijd af en dat betekende dat Koks zijn tweede save van het seizoen verdiende, want hij was de laatste werper in de wedstrijd en gooide drie complete innings.


...Roy Seltenrijch maakt contact op Jos de Jong...

...Roelie Henrique steelt het 3e honk in de 8e inning...
(© Beide Foto's: Alfred Cop Fotografie)

L&D Amsterdam Pirates - Mr. Cocker HCAW 9-1
RHE
Mr. Cocker HCAW000000100-143
L&D Amsterdam Pirates02040030X-9101
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Maickel Rietel, L (1-2)3.2-4453
Bob Klaarenbeek2.1--311
Tony Kreisel- (*)-2233
Gijs van Els2111--
(*) - Kreisel gooide op 4 slagmensen in de zevende inning
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jos de Jong, W (3-2)6613--
Jurrian Koks, SV (2)31-11-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Fred van Groningen Schinkel, 1B-Fred Groenewegen, 3B-John Beltman.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Techn. Commissioner-Willem Broertjes.
Speeltijd-2:43 uur.
Game Notes:
HCAW uitgeschakeld voor Play-Off Kwalificatie 1e/2e plaats eerste competitiehelft.
ADO Lakers vs. UVV

In Den Haag stond ADO Lakers met 3-1 achter in de achtste inning vs. UVV, kwam daarna langszij en won met 4-3 op een 'walk-off, basesloaded walk' in de negende inning. Door het verlies werd UVV officiëel uitgeschakeld voor de Play-Off Kwalificatie in de eerste competitiehelft. Een winst zou ook uitschakeling tot gevolgd hebben gehad, want de twee koplopers Vaessen Pioniers en L&D Amsterdam Pirates wonnen en raakten daardoor buiten bereik van UVV.

De wedstrijd bleef puntloos in de eerste drie innings, hoewel beide ploegen de honken bereikten op starters Dennis Burgersdijk (ADO Lakers) en Kenny Van Den Branden (UVV).


...Odion Gouverneur...
...1 Punt, 3 Hits, Double, 1 RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
In zijn eerste optreden sinds 26 april begon Burgersdijk de eerste inning met een strikeout en kreeg drie nullen op rij. De rechtshander, die had moeten toekijken met een blessure, begon ook de tweede inning met drie slag, zag daarna Mike Bazuin het honk bereiken na een fout, maar Burgersdijk volgde daarna met nog eens twee strikeouts. In de derde had UVV lopers op het eerste en tweede honk met twee uit, maar maakte een gedwongen nul een einde aan de slagbeurt.

Voor ADO Lakers opende Odion Gouverneur de eerste inning op Van Den Branden met een honkslag, maar de Belgische werper kreeg daarna de steun van een dubbelspel. De rechtshander zorgde vervolgens voor drie nullen op rij in de tweede en derde inning, waarin hij beide keren twee strikeouts gooide.

In de vierde inning scoorde beide ploegen een punt. Voor UVV begon Dennis De Quint met een tweehonkslag, schoof op na een grounder van Mike Bazuin en scoorde op een wilde worp. Joris van Ballegooy volgde nog met een honkslag, maar die bleef achter op het tweede honk.

ADO Lakers kwam onmiddellijk langszij in de eigen vierde slagbeurt. Er werd eveneens begonnen met een tweehonkslag, geslagen door Odion Gouverneur. Hij kon niet opschuiven op een grounder richting kort, maar scoorde daarna wel op een honkslag van Christian Diaz, die zelf even later uitging bij een steelpoging.

UVV kreeg de honken vol met twee uit in de vijfde inning, maar verzuimde de leiding te hernemen. Met twee uit kreeg Norbert Jongerius vier wijd, sloeg Gilmer Lampe een honkslag en kreeg ook Dennis De Quint een vrije loop, maar na een groundout bleven de drie honken bezet achter.

In de zesde inning nam Jurandy Girigori de pitching van Burgersdijk over en kreeg drie nullen op rij. Maar de rechtshander kreeg daarna twee runs te verwerken in de zevende inning, waarin UVV opnieuw drie lopers achterliet. Met één uit kreeg Brennan Nijhof vier wijd en werd vervangen door pinch-runner Rick Kuipers. Hierna werd Norbert Jongerius geraakt door een worp. Een doorgeschoten bal en een gestolen honken zorgden ervoor dat de lopers opschoven en na een groundout kreeg Dennis De Quint opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Maar dat mislukte. Mike Bazuin volgde met een squeeze en bereikte het honk met een stootslag-honkslag, waarmee hij Kuipers binnenbracht en de stand op 2-1 bracht. Hierna zorgde Joris van Ballegooy met vier wijd voor het volgende punt. Een vangbal volgde, zodat er drie lopers achterbleven, maar UVV had een 3-1 voorsprong genomen.

ADO Lakers liet een loper achter in de zevende inning, maar bracht de stand weer in evenwicht door tweemaal te scoren in de achtste. Met één uit sloeg Irving Redan een tweehonkslag, waarna Joshua Zara het honk bereikte via een velderskeus, maar dat leverde geen nul op. Dat bracht nieuwe werper Gilian van Lith naar de heuvel, terwijl Glenn Romney in het duel kwam als pinch-hitter voor Stephen Henson. Van Lith zorgde voor volle honken door vier wijd voor Romney, die vervolgens weer werd vervangen door pinch-runner Wamaer Bordewijk. Met de honken vol bereikte Odion Gouverneur het honk met een infield-hit en dat bracht alle lopers in beweging. Redan scoorde, maar Zara werd uitgeschakeld toen hij te ver doorliep over het derde honk. Hierna leverde ook Jason Jakobus een RBI-single af en die zorgde voor een gelijke stand, maar ook weer een nul op de honkpaden. Terwijl Bordewijk scoorde vanaf het tweede honk schoof Gouverneur op van het eerste naar het tweede honk. Maar hij liep ook te ver door en werd uitgeschakeld in een rundown, zodat hij de derde nul werd, maar dat gebeurde op het moment dat de gelijkmaker al was gescoord.

UVV liet daarna een loper achter in de eerste helft van de negende. Even later had ADO Lakers opnieuw een productieve slagbeurt. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen Martijn Riphagen een honkslag sloeg en Brian Raap en Irving Redan beiden vier wijd kregen. Hierna gooide Van Lith ook vier wijd op Joshua Zara en dat bracht Riphagen binnen voor het winnende punt.

ADO Lakers - UVV 4-3
RHE
UVV000100200-361
ADO Lakers000100021-482
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de negende inning)
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Kenny Van Den Branden7.15-522
Gilian van Lith, BS (1), L (0-3)1.1-4322
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk543411
Jurandy Girigori, W (1-0)424222
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Efrem Silvania, 1B-Henri van Heijningen, 3B-Roy van de Wateringen.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Maaike Houtkamp.
Speeltijd-2:54 uur.
Game Notes:
UVV uitgeschakeld voor Play-Off Kwalificatie 1e/2e plaats eerste competitiehelft.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.