Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 mei 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
UVV verliest twee iconen in Cees Hiele en Jan Kars
English
IN MEMORIAM

...Cees Hiele...

...Jan Kars...
(© Beide foto's: UVV)
UTRECHT - Honkbal- en softbalvereniging UVV en het honkbal in Utrecht hebben in het weekeinde twee van hun iconen verloren met het overlijden van Jan Kars op vrijdag 16 mei en Cees Hiele op zaterdag 17 mei. De twee waren elk ruim 60 jaar aan UVV verbonden, speelden in het eerste honkbalteam van de club in de hoogste afdeling en waren ook actief als coach bij de vereniging. Jan Kars en Cees Hiele waren beiden 83 jaar.

Voor aanvang van het seizoen 2011, toen UVV voor het eerst in 23 jaar weer de eerste wedstrijd in de Hoofdklasse speelde, werden de rugnummers van Jan Kars en Cees Hiele offciëel 'retired' door UVV.

Jan Kars speelde nooit zelf in het Nederlands Honkbal Team, maar hij maakte van 1961-1967 wel deel uit van de Technische Commissie van de toenmalige Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond (KNHB). Na commissielid te zijn geweest in de eerste zes jaar was hij voorzitter ervan in 1967. Het was deze commissie die mede bepaalde hoe de samenstelling van de nationale ploegen er in deze jaren uitzag. Eén van de spelers die werd geselecteerd voor het Europees Kampioenschap van 1960 was Cees Hiele.

In de jaren zestig was de heer Kars ook kort actief in het toenmalige Rayon 't Gooi-Utrecht. Hij was rayonvoorzitter in 1963 en maakte in 1963-1964 ook deel uit van de perscommissie.


...In 2005 behoorde Jan Kars tot de groep...
...die de inspecties deed van de velden in...
...Amsterdam en Rotterdam voor het WK Honkbal...
...Kars staat 2e van links op de achtergrond...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 1961 maakte hij voor het eerst deel uit van de Terreincommissie van de KNHB en was lid van 1961-1962. Hij keerde in 1982 terug in deze commissie en dat was toen het begin van een periode van 25 jaar in deze commissie, die alle omstandigheden overziet van de speelvelden voor zowel honkbal als softbal in het land. In 1982-1984 was Kars voorzitter van de honkbaltak van de commissie, die in 1985 een gezamenlijke honkbal/softbal-commissie werd. Vanaf dat moment maakte hij als lid deel uit van de commissie, maar hij keerde terug als voorzitter in 1997 en bleef dat toen tot in 2006, waarna hij stopte. Nadat hij was gestopt met zijn activiteiten werd Jan Kars benoemd tot Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).

Cees Hiele speelde een grote rol in de ontwikkeling van zowel honkbal als basketbal in Utrecht. In 1963 was hij voorzitter van de jeugdcommissie van het Rayon 't Gooi-Utrecht, waarna hij in 1968-1969 secretaris was van die commissie.

Hiele, die catcher was, debuteerde in 1960 in het Nederlands Honkbal Team, wat toen twee interlands speelde tegen België. In hetzelfde jaar maakte Hiele deel uit van de ploeg die deelnam aan het Europees Kampioenschap in Barcelona (Spanje). Hij was toen teamgenoot van spelers als Herman Beidschat, Flip le Cuivre, Rob Hoffmann, Jan Smidt, Joop Geurts, Han Urbanus, Henk Keulemans, Leo Kops, Simon Heemskerk, Simon Arrindell en Nol Houtkamp. In Barcelona veroverde Oranje opnieuw de Europese titel.


...Cees Hiele tijdens de 2012 reünie...
...van oud-internationals tijdens...
...de Haarlemse Honkbal Week...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Hiele begon zijn honkballoopbaan na de Tweede Wereldoorlog bij het Utrechtse DOS. Toen hij als weerdeskundige gestationeerd was op Vliegbasis Gilze-Rijen honkbalde hij daar in een team dat was samengesteld door vliegers van een Amerikaans squadron. Na afloop van zijn militaire dienst ging Hiele honkballen bij UVV. Daar werd hij één van de honkbalpioniers van de club. Het was deze groep die een honkbalveld aanlegde voor de club en het was Hiele die Amerikaanse militairen benaderde die waren gelegerd op Vliegbasis Soesterberg om te komen honkballen bij UVV en een aantal deed dat ook daadwerkelijk. Zij versterkten het team, dat promoveerde naar de Hoofdklasse. Hiele was de catcher en aanvoerder van UVV in deze jaren en Jan Kars was toen ook één van de spelers in het team.

Cees Hiele wist altijd van alles te regelen en te organiseren voor zijn twee passies, honkbal en basketbal. Hij zette het straathonkbal in Utrecht op en toen dat veel tijd in beslag ging nemen stopte hij in 1964 met zelf spelen op het hoogste niveau. Later werd hij ook jeugdhonkbalcoach bij UVV en coachte ook een honkbalteam van BSC Utrecht, dat voortkwam uit het straathonkbal. In die jaren zette hij ook een basketbalteam in Utrecht op, BC Markt. En hij was één van de eerste die toenadering zocht tot het bedrijfsleven en winkels om hen te interesseren voor sponsoring.

Het was dankzij zijn enorme enthousiasme, organisatorische talenten en inzet dat Sporthal Welgelegen werd gerealiseerd in Utrecht en dat werd een multifunctioneel sportcomplex voor allerlei sporten.

In 2000 werd Cees Hiele Koninklijk onderscheiden, maar werd hij ook gekozen tot Sportvrijwilliger van Utrecht en ontving hij de Sportpenning van de Gemeente Utrecht.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de families van Cees Hiele en Jan Kars en wenst hen enorm veel sterkte.

(18 mei)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.