Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Nederland & Italië hebben finale in zicht na winst
English
BRNO (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team heeft, net als Italië, de finale in zicht van het Europees Kampioenschap, nadat beide de Kampioenspoule met winst zijn begonnen. Vandaag (donderdag 18 september) is de Tweede Ronde begonnen, die geheel in Tsjechië wordt gespeeld. In Brno vormen de drie beste ploegen uit Groep A en B nu de Kampioenspoule, terwijl de nummer 5 en 6 uit de beide groepen verder spelen om de negende tot en met twaalfde plaats in Třebíč. Er is vandaag ook nog actie in een derde speelstad, want Blansko is gastheer van de wedstrijd om de zevende en achtste plaats die gaat tussen Rusland en België.

Het Nederlands Team brak een puntloze gelijke stand met een 4-run rally in de vijfde inning en won met 10-4 van Duitsland. Italië begon de Kampioenspoule vandaag met een kleine 6-4 zege vs. Spanje, dat hierdoor al bijna is uitgeschakeld voor de finale. Er blijven nog een aantal theoretische scenario's over voor de resterende twee dagen van de Tweede Ronde, maar het wordt al duidelijk dat Nederland en Italië elkaar vrijwel zeker (opnieuw) zullen ontmoeten in de Finale, die zondagmiddag wordt gespeeld.

De twee Nederlandse umpires op het toernooi zullen ook actief zijn in de Tweede Ronde. Veteraan umpire Henri van Heijningen is één van de officials in de Kampioenspoule, terwijl Stenar van Groningen Schinkel is ingedeeld in de 9 t/m 12 poule in Třebíč.Het duurde vier innings voor de Nederlandse slagmensen om zich aan te passen aan de worpen van de Duitse starter André Hughes, maar Oranje sloeg daarna in de vijfde inning toe.

André Hughes, de zoon van een Schotse vader en een Duitse moeder, speelde in het seizoen 2009 in de Nederlandse Hoofdklasse voor Mr. Cocker HCAW, legde de Nederlandse aanval aanvankelijk het zwijgen op in de eerste vier innings. De linkshander kwam tot vijf strikeouts en stond slechts twee honkslagen toe in deze periode. Nadat Hughes vijf slagmensen op rij had uitgeschakeld (waaronder drie opeenvolgende strikeouts) kreeg hij honkslagen tegen van Shawn Zarraga en Yurendell de Caster, maar de twee bleven achter. Na de twee honkslagen, schakelde Hughes weer zeven slagmensen op rij uit, maar daarna sloeg de Nederlandse aanval toe in de eerste helft van de vijfde inning.


...Winnende werper Kevin Heijstek...
...stond 3 hits toe in 7 solide innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Het waren wederom Zarraga en De Caster, die de productieve slagbeurt in beweging zetten. Zarraga opende met een honkslag en De Caster sloeg een tweehonkslag, waarna beiden scoorden toen Sharlon Schoop volgde met een 2-run triple. De laatste scoorde even later zelf toen Nick Urbanus ook een honkslag sloeg. Met één uit bracht een tweehonkslag van Hainley Statia Urbanus binnen en dat betekende het einde voor Hughes. Met een 4-0 achterstand werd hij opgevolgd door Max Schmitz, die begon met vier wijd voor Curt Smith, maar de inning werd vervolgens afgesloten toen Gianison Boekhoudt in een dubbelspel sloeg.

De Nederlandse verdediging werd geleid door Kevin Heijstek, die zijn tweede start van het evenement maakte. Vier dagen nadat Mike Bolsenbroek de eerste Nederlands Team Perfect Game in 50 jaar gooide, nam Heijstek er één mee naar de vijfde inning. De rechtshander schakelde de eerste 12 slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit, maar zijn Perfect Game eindigde toen Ludwig Glaser de vijfde inning opende met een tweehonkslag. Er volgde een fout, maar een vangbal en dubbelspel hielden hierna de shutout intact.

Het Nederlands Team had opnieuw een 4-run rally in de zevende inning, waaronder twee onverdiende punten. Sharlon Schoop begon met een honkslag, Nick Urbanus volgde met een stootslag-honkslag en de honken kwamen vol te staan toen Randolph Oduber werd geraakt door een worp. Een fout op een grounder van Hainley Statia leidde vervolgens tot een punt, net als een hiernavolgende honkslag van Curt Smith. Schmitz schakelde hierna de volgende twee slagmensen met drie slag uit, maar Shawn Zarraga sloeg daarna zijn derde honkslag, die twee runs opleverde en de stand opvoerde naar 8-0.

In de tweede helft van de zevende inning kwam ook Duitsland op het scorebord via het scoren van twee onverdiende punten. Met één uit bereikte Maik Ehmke het honk na een fout en scoorde op een tweehonkslag van Ludwig Glaser. Met twee uit scoorde de laatste op een grounder om de stand op 8-2 te brengen.

Het Nederlands Team pakte beide punten gelijk terug in de achtste inning toen Randolph Oduber een one-out, 2-run homerun sloeg, waarop ook werd gescoord door Sharlon Schoop, die was begonnen met vier wijd.

In de 2e8 nam Kevin Kelly het werpen over van Heijstek en gooide driemaal drie slag. Arshwin Asjes gooide vervolgens de negende inning voor Oranje en moest de overige twee Duitse punten toestaan. Hij raakte de eerste slagman, gooide vier wijd op de volgende, maar werd toen gesteund met een dubbelspel. Maurice Wilhelm, die in de achtste inning in het duel was gekomen, sloeg hierna een 2-run homerun, maar Asjes volgde met een strikeout om het duel af te sluiten.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (CF, 1-uit-4), Hainley Statia (2B, 2-uit-5), Curt Smith (1B, 1-uit-4), Gianison Boekhoudt (DH, 0-uit-5), Kalian Sams (LF, 1-uit-5), Shawn Zarraga (C, 3-uit-5), Yurendell de Caster (RF, 2-uit-5), Sharlon Schoop (SS, 2-uit-4), Nick Urbanus (3B, 2-uit-4). Er waren geen wijzigingen.


...Voormalig HCAW-pitcher André Hughes startte voor Duitsland...


...2B Hainley Statia maakt Maik Ehmke gedwongen uit in...
...de 9e inning als begin van een dubbelspel...

...Korte stop Sharlon Schoop schakelt Max Boldt gedwongen uit...

...in de 5e inning en completeert daarna ook een dubbelspel...

...Nick Urbanus scoort in de 5e inning...

...Oud Kinheim-speler Luke Sommer...

...Voormalig ADO-catcher Simon Gühring...

...Kevin Kelly gooide 3x 3 slag in de 8e inning...

...Maurice Wilhelm slaat een 2-run HR voor Duitsland in de 9e...

...Shawn Zarraga sloeg 3-uit-5 met een gescoord punt en 2 RBI's......Hainley Statia (16) en Sharlon Schoop (15) zien outfielders...
...Kalian Sams, Randolph Oduber en Yurendell de Caster...
...de winst vieren...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)In de andere wedstrijden van vandaag:

Kampioenspoule

BRNO (Tsjechië)
De Kampioenspoule begon vandaag met een kleine 6-4 winst van Italië vs. Spanje. Met de winst bleef Italië ongeslagen, terwijl Spanje de tweede nederlaag incasseerde. Omdat het verlies tegen Nederland wordt meegenomen naar deze poule is Spanje al vrijwel uitgeschakeld voor de finale. Italië opende de score in de tweede inning via een honkslag van veteraan Mario Chiarini. Twee runs werden toegevoegd in de volgende slagbeurt. Met lopers op het eerste en derde honk en één uit verhoogden honkslagen van Alessandro Vaglio en Alex Sambucci de stand naar 3-0. In de vijfde maakte Italië er 4-0 van via een opofferingsslag van Alex Liddi. Maar de 4-0 voorsprong was bijna niet genoeg, want Spanje kwam tot een rally van drie punten in de eerste helft van de zesde inning. Een honkslag, gestolen honk en foute aangooi brachten Franklin Tavarez naar het derde honk met één uit en hij scoorde vervolgens op een grounder van Daniel Martínez. Een honkslag van Oscar Angulo volgde, waarna Francisco Figueroa homerde om de achterstan terug te brengen tot 4-3. Het werd een geheel nieuwe wedstrijd toen Spanje langszij kwam in de zevende inning toen Blake Ochoa een tweehonkslag sloeg en Franklin Tavarez volgde met een honkslag. Met de stand nu op 4-4 besliste Italië het duel in de 2e8. Eerst hernam de ploeg de leiding na een tweehonkslag van Lorenzo Avagnina. Met twee uit en nadat Avagnina het derde honk had gekregen via schijn werd een 'insurance run' toegevoegd toen Stefano Desimoni de stand met een honkslag op 6-4 bracht. In de eerste helft van de negende sloot de oorspronkelijke Braziliaan Tiago Da Silva de wedstrijd af voor Italië en kreeg drie nullen op rij, waarvan twee met drie slag. De Nederlandse umpire Henri van Heijningen stond in dit duel bij het eerste honk.

In de middag won Tsjechië ruim met 14-3 van Frankrijk in een 7-inning wedstrijd die na vier innings nog op 2-2 stond. De Tsjechen namen een 2-0 voorsprong in de eerste inning toen Jakub Malík een 2-run homerun sloeg. Maar Frankrijk pakte een punt terug in de tweede helft van de eerste inning in een gestolen honk-situatie en kwam langszij in de derde, dankzij een RBI-triple van Felix Brown. De Tsjechen hernamen de leiding in de vijfde toen Jakub Sládek homerde, waarna de ploeg tot een rally van vier runs kwam in de zesde en nog eens zevenmaal scoorde de zevende slagbeurt om een comfortabele 14-2 voorsprong te nemen. In de zesde sloegen Petr Zýma en Jakub Hajtmar een honkslag met één uit en dat leidde tot een werperswissel. Maar toen sloegen Matěj Hejma (3-run) en Jakub Sládek (solo) back-to-back homeruns om er 7-2 van te maken. De Tsjechen namen nog meer afstand in de zevende door zeven punten te scoren op een RBI-single van Michal Ondráček, 2-run double van Jakub Hajtmar, 2-run single van Jakub Sládek en 2-run homerun van Jakub Malík. Frankrijk probeerde een mercy-rule nederlaag nog af te wenden in de 2e7, maar kon nog slechts eenmaal tot scoren komen. Andy Paz begon toen met vier wijd en scoorde na een driehonkslag van Omar Williams, maar die bleef achter en dus kwam het duel voortijdig ten einde. De Nederlandse umpire Henri van Heijningen was ook in deze wedstrijd actief, want dit keer was hij de 3B Umpire.

7e-8e plaats

BLANSKO (Tsjechië)
België won overtuigend met 12-2 in een 8-inning wedstrijd tegen Rusland om op de zevende plaats te eindigen in het toernooi. De Belgen kwamen tot 10 honkslagen, waaronder twee van Jamie Verheyleweghen, Benjamin Dille en Robin Roevens. De laatste had vier binnengeslagen punten. België brak een puntloze gelijke stand in de derde inning door viermaal te scoren met twee uit. Verheyleweghen zorgde toen met een tweehonkslag voor het eerste punt en honkslagen van Thomas De Wolf en Roevens (2-run) verhoogden de stand even later naar 4-0. Na een punt te hebben toegevoegd in de vierde had België wederom een 4-run rally in de zesde, dankzij 2-run singles van Dille en Dennis De Quint. In de 2e6 pakte Rusland twee punten terug op Robbe De Jongh, die in deze inning het werpen overnam van starter Kevin Desmedt. Een tweehonkslag van Victor Samchuk en een grounder van Oleg Semenov zorgden voor de punten, maar dat was alles wat de Belgen toestonden. België voegde vervolgens nog drie runs toe in de achtste inning. Met de honken vol werd een punt gescoord na een wilde worp, waarna Roevens weer een 2-run single sloeg met twee uit om er 12-2 van te maken. In de 2e8 kreeg De Jongh nog een lead-off single tegen, maar daarna volgden drie nullen en dat leverde hem een save om, omdat hij als laatste werper in de wedstrijd drie complete innings gooide.

9e t/m 12 plaats

TŘEBÍČ (Tsjechië)
In de eerste wedstrijd van de 'onderste-vier' speelden Kroatië en Zweden een interessante wedstrijd die eindigde in een 11-10 zege voor de Kroaten. De stand wisselde regelmatig en bood ondermeer 5-run rallies voor beide ploegen. Aanvankelijk nam Zweden een 1-0 voorsprong in de eerste inning, maar keek naar drie slagbeurten tegen een 4-1 achterstand aan. Zweden kwam toen tot een rally van vijf runs in de 1e4 om een 6-4 voorsprong te nemen, maar Kroatië kwam even later langszij. Zweden nam voor de derde keer de leiding in de vijfde (7-6) en dit keer reageerde Kroatië met een 5-run rally om er 11-7 in hun voordeel van te maken. Kroatië bleef hierna puntloos in het restant van de wedstrijd, maar Zweden voegde nog een punt toe in de zesde (11-8) en scoorde nog tweemaal in de negende (11-10), maar liet toen ook de honken vol achter!
In de derde inning brak Kroatië een 1-1 stand door driemaal te scoren op een 2-run single van Nikola Sertić en vier wijd met volle honken voor Mario Manojlov, maar strandde ook drie lopers. Zweden antwoordde met vijf runs in de vierde op vier hits, waaronder 2-run singles van Oscar Holmberg en Peter Johannessen en een RBI-triple van Magnus Pilegard, maar ook de Zweden lieten de honken vol achter. Kroatië bracht de stand weer in balans in de 2e4 na geraakt werper met volle honken en een opofferingsslag. Een OS van Pilegard bezorgde Zweden een nieuwe voorsprong in de vijfde en daarna was het Kroatië dat tot een 5-run rally kwam. Antonio Horvatić opende met een driehonkslag, waarna Ross Vukovich volgde met een homerun. Na een werperswissel kreeg Slobodan Galeš drie slag, maar bereikte via een wilde worp het eerste honk, en dit keer volgde Dario Colović met een homerun. Hierna werd Nikola Sertić geraakt door een worp met twee uit, stal het tweede honk en scoorde op een driehonkslag van Kruno Gojković om de stand op 11-7 te brengen. Zweden voegde een punt toe in de zesde na een tweehonkslag van Philip Gajzler, maar strandde twee lopers. Na weer een loper te hebben achtergelaten in de zevende en nog eens twee in de achtste scoorde Zweden tweemaal in de negende. Een tweehonkslag van Magnus Pilegard zorgde voor een punt, net als een veldfout, maar Zweden kwam net te kort en liet opnieuw de honken vol achter. In de wedstrijd liet Zweden liefst 16 lopers achter, waaronder tweemaal de honken vol. Kroatië liet 12 lopers achter in dit duel, dat drie uur en 15 minuten duurde.

De eerste wedstrijd in Třebíč eindigde met een 10-4 winst voor Groot-Brittannië vs. Griekenland in een wedstrijd met veel honkslagen. De Britse ploeg kwam tot 13 honkslage, de Grieken sloegen er 10. Maikel Azcuy sloeg 3-uit-5 voor de Britten, terwijl Ben Pearson meehielp met vier binnengeslagen punten. Na een 1-0 voorsprong te hebben genomen in de eerste inning keek Groot-Brittannië tegen een 3-1 achterstand aan in de 1e3. Chris Kapothanasis begon toen met een stootslag-honkslag en Thomas Lekas volgde met een one-out double. Een fout en een 2-run single van Christ Christopoulos bezorgden de Grieken vervolgens een 3-1 voorsprong. Die was van korte duur, want Groot-Brittannië antwoordde met twee runs in de 2e3. Een driehonkslag van Zachary Wiley leverde het eerste punt op en hij scoorde kort erna zelf de gelijkmaker na een wilde worp. Een honkslag van Ben Pearson zette de Britten op een 4-3 voorsprong in de vierde en vanaf dat moment namen ze bezit van de wedstrijd. Een 4-run rally volgde in de vijfde inning. Met één uit homerde Chris Berset homered, waarna de honken vol kwamen te staan. Het was wederom Pearson die toen toesloeg, want hij veegde de honken schoon met een 3-run double om de stand op 8-3 te brengen. Griekenland wist nog een punt te scoren in de zevende, maar hier stonden weer twee Britse runs tegenover in de achtste toen Mitch Evans een 2-run homerun sloeg. De Nederlandse umpire Stenar van Groningen Schinkel stond in dit duel bij het eerste honk.

(18 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.