Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 april 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Top-vier wint ook tweede duel
English
ROTTERDAM / BUSSUM / HAARLEM / AMSTERDAM - Op Dag 2 van het seizoen 2014 voegden de vier teams die het seizoen op donderdag en vrijdag met winst begonnen vandaag een tweede overwinning toe.

DOOR Neptunus boekte voor de tweede keer een shutout en won met 6-0 vs. ADO Lakers achter prima pitching van Orlando Yntema.

Nadat de openingswedstrijd donderdagavond vijf innings gelijk bleef won Vaessen Pioniers vandaag overtuigend met een 8-1 score bij Mr. Cocker HCAW.

Corendon Kinheim, dat het seizoen donderdag bijna begon met een verrassende nederlaag vs. Mampaey The Hawks, werd vandaag 'outhit', maar won desondanks met 11-5.

L&D Amsterdam Pirates sloeg vroeg toe met drie runs in de eerste inning en won met 6-1 vs. UVV.

De ploegen ontmoeten elkaar zondag opnieuw in Game 3 van de Opening Series.

(19 april)
DOOR Neptunus vs. ADO Lakers
In Rotterdam boekte DOOR Neptunus de tweede shutout-zege van het seizoen. Na de door regen ingekorte, 5-inning, 5-0 winst op donderdagavond won de regerend landskampioen vandaag met 6-0 vs. ADO Lakers.


...Winnende werper Orlando Yntema...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus-starter Orlando Yntema had een sterk optreden, want hij schakelde negen slagmensen met drie slag uit en stond slechts drie hits toe in 7 1/3 innings. Reliever Misja Harcksen stond hierna nog één honkslag toe in het restant van het duel.

Neptunus kwam tot acht honkslagen op drie werpers, terwijl de verdediging van ADO Lakers bijdroeg met drie fouten.

Neptunus stond na vier innings slechts met 1-0 voor, maar kwam toen tot een rally van vier runs in de vijfde om de voorsprong uit te breiden.

ADO Lakers had aanvankelijk een goede start op Yntema in de eerste inning. Met één uit sloeg Stephen Henson een honkslag en schoof op na een wilde worp. Christian Diaz volgde daarna ook met een honkslag. Henson werd doorgestuurd richting thuis, maar werd daar uitgeschakeld na een prima aangooi van midvelder Shaldimar Daantji. Een strikeout sloot de inning even later af en vanaf dat moment domineerde Yntema. Tot aan de zevende inning stond de rechtshander nog maar één speler tot de honken toe en schakelde vijf keer drie slagmensen op rij uit.

Sinds hij de twee honkslagen had tegen gekregen schakelde Yntema 19 van de volgende 20 slagmensen uit, waarvan de laatste 14 op rij. Maar in de achtste inning begon Yntema met vier wijd voor openingsslagman Irving Redan en volgde met een strikeout. Nadat Redan het tweede honk had gestolen gooide Yntema ook vier wijd op Jason Jakobus, waarna hij werd afgelost door Harcksen. Twee grounders sloten de slagbeurt af en Harcksen gooide het duel vervolgens uit.

In de tweede helft van de vierde inning kwam Neptunus dicht bij het tweede punt. Met twee uit kreeg Adrian Anthony vier wijd en schoof op na een honkslag van Mourik Huijser. Hij probeerde even later te scoren op een honkslag van Daantji, maar werd uitgegooid door rechtsvelder Christian Diaz.

Maar in de vijfde inning brak Neptunus het duel open met een 4-run rally op vier hits. Gyenuar Lopez begon met een honkslag en bereikt het derde honk via een one-out single van Raily Legito. De honken kwamen vol te staan toen Dwayne Kemp vier wijd kreeg en daarna kon tweemaal worden gescoord toen Gianison Boekhoudt volgde met een tweehonkslag. Dit werd gevolgd door een foute aangooi en dat leidde tot het derde punt in deze situatie. Met twee uit zorgde Adrian Anthony met een honkslag voor het volgende punt en dat leidde tot een werperswissel, want Jurandy Girigori kwam starter Dennis Burgersdijk vervangen.

Neptunus voegde weer een punt toe in de zevende inning. Met één uit kreeg Boekhoudt vier wijd, net als Anthony met twee uit. De honken kwamen vol te staan toen ook Huijser vier wijd kreeg van Girigori, die hierna werd opgevolgd door Sylvester Martina. Echter, de nieuwe werper begon eveneens met een vrije loop voor Daantji en dat bracht het zesde Neptunus-punt over de plaat. Een pop-up sloot de slagbeurt even later af, zodat drie lopers achterbleven.

Na twee lopers te hebben achtergelaten in de achtste inning kreeg ADO Lakers de laatste scoringskans in de negende slagbeurt. Met één uit sloeg Diaz een tweehonkslag en werd Edzul Robles geraakt door een worp. De laatste ging gedwongen uit en dat bracht Diaz naar het derde honk, maar die strandde daar, omdat een groundout het duel afsloot.

DOOR Neptunus - ADO Lakers 6-0
RHE
ADO Lakers000000000-043
DOOR Neptunus01004010X-680
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk, L (0-1)4.214855
Jurandy Girigori214-11
Sylvester Martina1.1-3---
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (1-0)7.1923--
Misja Harcksen1.21-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Coen van Lierop, 1B-Fred Groenewegen, 3B-Rutger Druijve.
Official Scorer-Harumi Ueda.
Play-by-Play-Fred van der Kade.
Speeltijd-2:54 uur.
Mr. Cocker HCAW vs. Vaessen Pioniers
In Bussum nam Vaessen Pioniers een beslissende voorsprong in de derde inning door vijf punten te scoren op weg naar een 8-1 zege vs. Mr. Cocker HCAW. Donderdagavond wist HCAW te voorkomen dat Pioniers in de eerste vijf innings afstand kon nemen en bleef de stand op 1-1, maar vandaag keek de thuisploeg al vroeg tegen een ruime achterstand aan. Beide wedstrijden duurden meer dan drie uur. Donderdag nam de opener drie uur en 12 minuten in beslag, vandaag duurde het duel twee minuten langer.


...Huib Schrijvers gooit de ceremoniële eerste bal...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Voor aanvang van de wedstrijd vandaag gooide HCAW's nieuwe voorzitter Huib Schrijvers de ceremoniële eerste bal en werd daarbij op het veld vergezeld door beeball-spelers.

Pioniers kwam tot tien honkslagen, maar kreeg ook de nodige steun van de drie HCAW-werpers, die samen tien vrije lopen weggaven.

Nadat twee lopers achterbleven in de eerste inning en nog eentje in de tweede kwam Pioniers tot een rally van vijf runs in de derde slagbeurt. Max Draijer begon toen met een honkslag en de honken kwamen vol te staan toen Zerzinho Croes (stootslag) en Dirk van 't Klooster eveneens een honkslag sloegen op de Venezolaanse starter Ivan Granados. Nadat een binnenhoog de eerste nul opleverde zorgde een wilde worp voor het eerste punt. De honken kwamen wederom vol te staan toen Vince Rooi vier wijd kreeg en daarna was het opnieuw Granados zelf die voor de volgende twee punten zorgde. De linkshander gooide vier wijd op Kevin Dirksen en raakte Dè Flanegin met een worp, zodat de stand werd opgevoerd naar 3-0 en de honken vol bleven staan. Een opofferingsslag van Djewi Appelman en een honkslag van Shane Boeree verhoogden de voorsprong even later naar 5-0.

Pioniers voegde een punt toe in de vierde inning. Zerzinho Croes begon met vier wijd en schoof op na een honkslag van Dirk van 't Klooster. Hij bereikte vervolgens het derde honk via een 'force play-grounder' van Danny Rombley, waarop Van 't Klooster werd uitgeschakeld. Hierna bracht Vince Rooi Croes binnen met een opofferingsslag, maar de klap zorgde ook voor een dubbelspel, want Rombley was niet op tijd terug op het eerste honk.

In de tweede helft van de 6e inning pakte HCAW een punt terug. Pioniers-starter Steven van Groningen had HCAW vijf innings puntloos gehouden, maar zijn opvolger Dennis Buring kwam ietwat in de problemen in de zesde. Met één uit gooide hij vier wijd op Sergino Martis en moest een honkslag toestaan aan Kevin Weijgertse. Martis schoof daarna op via een 'force out-grounder' van Rossini Frolijk en scoorde op een honkslag van Roy Seltenrijch. Maar dat zou HCAW's enige punt zijn vandaag.

Pioniers scoorde weer een punt in de zevende inning zonder het slaan van een honkslag en liet ook nog de honken vol achter. Robin Schel, die de pitching voor HCAW had overgenomen in de zesde, begon de slagbeurt met vier wijd voor Danny Rombley en Vince Rooi. Hij werd hierna wel gesteund met een dubbelspel, maar zorgde even later voor volle honken toen hij ook vier wijd gaf aan Dè Flanegin en Djewi Appelman. Schel werd vervangen door Roel Bellinga, maar die begon met vier wijd voor pinch-hitter Taylor Clemensia, resulterend in een automatisch punt. Bellinga volgde met drie slag voor Draijer om de inning af te sluiten en dat betekende dat Pioniers drie lopers achterliet.

In de tweede helft van de zevende inning liet ook HCAW drie honklopers achter. Peter van Doesburg begon met een honkslag en Jasper Keijzer kreeg met één uit vier wijd. Da laatste ging gedwongen uit op een klap van Jorin van Amstel, maar hierna kreeg HCAW de honken vol toen Sergino Martis werd geraakt door een worp. Dat bracht Scott Ronnenbergh naar de heuvel als vervanger van Dennis Buring en hij sloot de inning af met een groundout.

Pionies scoorde het laatste punt in de negende inning, dankzij een honkslag van Mark Duursma. HCAW kreeg hierna nog twee lopers in scoringspositie met twee uit in de 2e9, maar de wedstrijd kwam ten einde toen Ronnenbergh Martis met drie slag uitschakelde.

Mr. Cocker HCAW - Vaessen Pioniers 1-8
RHE
Vaessen Pioniers005100101-8100
Mr. Cocker HCAW000001000-181
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Steven van Groningen, W (1-0)5524--
Dennis Buring1.2-2311
Scott Ronnenbergh2.1411--
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Ivan Granados, L (0-1)5-4866
Robin Schel1.2-5-11
Roel Bellinga2.121211
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-René Ras, 3B-Edwin Louisa.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play-Feiko Drost.
Speeltijd-3:14 uur.
Corendon Kinheim vs. Mampaey The Hawks
Donderdagavond opende Corendon Kinheim het seizoen met een 'narrow escape' vs. Mampaey The Hawks. Het was dankzij een fout met twee uit in de tweede helft van de negende inning dat Kinheim een verrassende nederlaag kon voorkomen. De foute zorgde voor een gelijke stand en Kinheim won uiteindelijk met 2-1 in 10 innings. Vandaag sloeg Kinheim sneller toe en stond met 8-0 voor na vier innings op weg naar een 11-5 zege.


...Winnende werper Nick Veltkamp...
(© Foto: Henk Seppen)
The Hawks 'outhit' Kinheim met 11-7, maar liet negen honklopers achter. Verder droegen twee werpers samen bij met het gooien van vier wijd op 12 Kinheim-slagmensen.

Kinheim opende de score in de eerste inning toen, met twee uit, The Hawks-starter José Moreno viermaal op rij vier wijd gooide. Het was Quintin De Cuba die toen scoorde via een vrije loop met volle honken voor Mervin Gario.

Een 4-run rally volgde in de derde slagbeurt. Björn Henrichs begon met een tweehonkslag en schoof op na een honkslag van De Cuba. De honken kwamen vol te staan toen Bryan Engelhardt vier wijd kreeg. Na een binnenhoog werd een punt gescoord toen Gario werd geraakt met een worp en een opofferingsslag van Dashenko Ricardo zorgde voor het volgende punt. Sven van der Sanden volgde met een 2-run double (zijn eerste Hoofdklasse-honkslag) en verhoogde de stand naar 5-0.

Nog eens drie runs werden gescoord in de volgende inning. Lead-off hitter René Cremer bereikte het honk na een fout en Henrichs volgde met een tweehonkslag. Een opofferingsslag van De Cuba bracht het volgende punt binnen en met twee uit kwamen de honken vol te staan via vier wijd voor Jeffrey Arends en Mervin Gario. Twee runs werden hierna gescoord toen Ricardo een 2-run single sloeg en dat bezorgde Kinheim een comfortabele 8-0 voorsprong.

The Hawks scoorde het eerste punt in de vijfde inning op starter Nick Veltkamp. De linkshander kreeg een lead-off honkslag tegen in elk van de eerste vier innings, maar hij gooide ook achtmaal drie slag. In de vijfde inning kreeg The Hawks opnieuw de openingsslagman op het honk via een honkslag, want pinch-hitter (en voormalig Kinheim-speler) Rodney Michel sloeg een honkslag op Veltkamp. Rookie Remian Denis kreeg vervolgens vier wijd, maar ging gedwongen uit op een grounder van Jules Peters. Hierna was het Peters die gedwongen uitging op een grounder van pinch-hitter Dayron Puriel, maar bij een poging een dubbelspel te completeren werd een fout gemaakt en kon Michel scoren.

The Hawks verkleinde de achterstand naar 8-3 door tweemaal te scoren in de zesde inning op reliever Raymond Rutte. Die kreeg een lead-off double tegen van Gregory Trinidad, gooide toen vier wijd op Berend Ruben en kreeg een one-out, RBI-single tegen van Michel. Nadat een doorgeschoten bal de lopers liet opschuiven zorgde een grounder van Denis voor het volgende punt.

Kinheim nam hierna meer afstand door driemaal te scoren in de tweede helft van de zesde inning op Quinn Tramm, die Moreno de inning ervoor had vervangen en toen voor drie nullen op rij zorgde. Dit keer, met twee lopers op de honken en nul uit, kreeg hij een RBI-single tegen van Jeffrey Arends, die werd gevolgd door een puntscorende fout. Met één uit werd het volgende punt gescoord via een opofferingsslag van Dashenko Ricardo, die vandaag vier binnengeslagen punten had en een stuk productiever was dan in zijn debuutwedstrijd op donderdagavond. Toen liet hij verschillende lopers in scoringspositie achter en sloeg tweemaal in een dubbelspel. In de 10e inning sloeg hij wel het winnende punt binnen met een opofferingsslag, maar dat kon hij alleen maar doen omdat Kinheim de inning ervoor langszij was gekomen na een fout.

Met een 11-3 achterstand scoorde The Hawks nog twee runs in de achtste inning op reliever Pim Walsma. Beide punten waren onverdiende, want twee lopers scoorden toen met twee uit een veldfout werd gemaakt.

Corendon Kinheim - Mampaey The Hawks 11-5
RHE
Mampaey The Hawks000012020-5114
Corendon Kinheim10430300X-1173
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
José Moreno, L (0-1)4-7585
Quinn Tramm425232
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Nick Veltkamp, W (1-0)581711
Raymond Rutte1-1222
Pim Walsma2-112-
Jerrold Martijn11-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Henny Jansen, 1B-Rob Has, 3B-Rudsel Schoobaar.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play-Maaike Houtkamp.
Speeltijd-2:55 uur.

...Otis Ward gooit de eerste bal...
(© Foto: Henk Seppen)
L&D Amsterdam Pirates vs. UVV
In Amsterdam sloeg L&D Amsterdam Pirates vroeg toe met drie punten in de eerste inning en ging met 6-1 winnen van UVV. Kevin Heijstek, die vandaag zijn 26e verjaardag vierde, kwam tot vijf strikeouts en stond slechts twee honkslagen toe in zes innings voor de winst. Chris Mowday debuteerde hierna in een Pirate-uniform, gooide driemaal drie slag in de volgende drie inning, stond nog maar één hit toe en verdiende zijn eerste save van het seizoen.

Voor aanvang van de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door pupillenspeler Otis Ward om het seizoen officiëel te openen. Otis is de zoon van voormalig Pirates-speler en oud-international Byron Ward.

Amsterdam nam in de eerste inning bezit van de wedstrijd door driemaal te scoren op starter Kevin Noordzij. Met één uit sloeg Michael Duursma een tweehonkslag, waarna Remco Draijer vier wijd kreeg. Het eerste punt werd hierna gescoord toen Kenny Berkenbosch volgde met een honkslag. Vervolgens was iedereen safe toen er geen nul werd gemaakt op een velderskeus-klap van Percy Isenia, zodat de honken vol kwamen te staan. Hierna ging Isenia gedwongen uit op een grounder van Rashid Gerard, maar die stelde wel Draijer in staat te scoren.

...Concentratie bij Kevin Heijstek...
(© Foto: Henk Seppen)
Op Gerard's grounder probeerde UVV een dubbelspel te maken, maar de aangooi richting eerste honk eindigde in een fout en dus kon ook Berkenbosch scoren.

UVV herstelde zich na de eerste inning en hield Pirates in de volgende drie innings puntloos, terwijl Noordzij nog maar twee honkslagen toestond.

En UVV pakte een punt terug in de eerste helft van de vierde inning op Kevin Heijstek. Norbert Jongerius begon met een honkslag, stal het tweede honk en schoof op na een grounder van Mike Bazuin. Met twee uit verkleinde een honkslag van Joris van Ballegooy de achterstand naar 3-1, maar daar bleef het bij voor UVV.

In de vijfde inning voegde de thuisploeg twee runs toe met twee uit. Björn Hato begon met een stootslag-honkslag en bereikte het derde honk na een 2-out single van Remco Draijer. Nadat de laatste het tweede honk had gestolen was het opnieuw Kenny Berkenbosch die één en ander in beweging zette. Zijn honkslag richting eerste honk bracht Hato binnen, maar de klap werd gevolgd door een fout en dat bracht ook Draijer over de plaat en verhoogde de stand naar 5-1.

Pirates scoorde het laatste punt in de zevende inning op reliever Martijn van Soest. Die werd begroet met back-to-back honkslagen van Björn Hato en Roelie Henrique (nadat Hato het tweede honk had gestolen), resulterend in een snel punt.

Nadat hij het punt in de vierde inning had toegestaan schakelde Amsterdam-starter Kevin Heijstek de volgende zeven slagmensen op rij uit. Hij werd hierna opgevolgd door Chris Mowday, die vorig seizoen gooide voor RCH-Pinguïns in de Overgangsklasse en ook debuteerde in het Nederlands Honkbal Team tijdens het World Port Tournament. Mowday had een prima debuut, want hij schakelde de eerste acht slagmensen die hij zag op rij uit, waarna hij in de negende een 2-out honkslag moest toestaan aan Gilmer Lampe, maar hierna maakte een vangbal een einde aan de wedstrijd....UVV-starter Kevin Noordzij...

...Michael Duursma had 3 hits vandaag...

...Gilmer Lampe schakelt Percy Isenia uit...

...Amsterdam-closer Chris Mowday...
(© Foto's: Henk Seppen)

L&D Amsterdam Pirates - UVV 6-1
RHE
UVV000100000-132
L&D Amsterdam Pirates30002010X-6100
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Kevin Noordzij, L (0-1)611753
Martijn van Soest2--31-
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek, W (1-0)651211
Chris Mowday, SV (1)33-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Efren Silvania, 3B-Fred van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Marijke van de Berge.
Play-by-Play-Francis Speters.
Speeltijd-2:15 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.