Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Nederland als eerste naar finale; Italië ook geplaatst
English
BRNO (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het Europees Kampioenschap door vanmiddag (vrijdag 19 september) met 14-5 te winnen van Frankrijk. Door het verlies werd Frankrijk uitgeschakeld voor de finale. Vanavond werd Italië de tweede finalist van het evenement door met 9-1 te winnen van het organiserende Tsjechië.

Zo'n twee weken geleden had Nederland de handen vol aan de Franse ploeg tijdens de Yoshida Challenge in Sénart. De ploegen ontmoetten elkaar daar tweemaal. De eerste eindigde in een historische zege voor Frankrijk, hun eerste overwinning op Nederland in 77 jaar. De volgende dag won Nederland slechts met 3-2 in de finale om het internationale evenement te winnen.

Vandaag sloeg Oranje 16 honkslagen, waaronder drie van Yurendell de Caster en boekte een comfortabele overwinning.Het Nederlands Team kwam tot een rally van vijf runs in de tweede inning op starter Leonel Cespedes en leek op weg te zijn naar een ruime zege toen het na vier innings al met 10-1 voorstond. Maar in de vierde kwam Frankrijk terug en was het opnieuw René Leveret, die een belangrijke bijdrage leverde.

Diegomar Markwell startte voor Nederland, gooide vier wijd in de eerste inning, maar schakelde hem uit via een pick-off. De linkshander zag lead-off hitter Leveret het honk bereiken na een fout in de tweede inning. Die schoof op na een opofferingsstootslag van Andy Paz, die werd uitgegeven omdat hij teveel buiten de lijn liep, maar Leveret bleef daarna achter.


...Winnende werper Diegomar Markwell...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede inning van de tweede inning werd Markwell gesteund met een 5-run rally. Kalian Sams en Shawn Zarraga kregen vier wijd, waarna de honken vol kwamen te staan toen Yurendell de Caster een honkslag sloeg. Sams scoorde vervolgens het eerste punt op een verkeerde aangooi richting thuis, die kwam op een 'force play-grounder' van Sharlon Schoop. Hierna bracht Nick Urbanus met een honkslag het volgende punt binnen. Met één uit leverde Hainley Statia de volgende honkslag af en die stelde De Caster en Schoop in de gelegenheid te scoren. Urbanus, die opschoof naar het derde honk, scoorde echter ook toen Statia in een rundown terecht kwam en werd uitgeschakeld.

Twee runs werden toegevoegd in de derde inning. Met één uit werd Kalian Sams geraakt door een worp. Nadat hij het tweede honk had gestolen scoorde hij op een 2-out single van Yurendell de Caster, die daarna zelf scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Sharlon Schoop.

Nadat Frankrijk twee lopers had achtergelaten in de derde inning scoorde de ploeg het eerste punt in de vierde toen René Leveret opende met een homerun.

In de 2e3 nam Nederland meer afstand door driemaal te scoren. Randolph Oduber begon met een honkslag en scoorde toen Curt Smith homerde met één uit. Gianison Boekhoudt sloeg vervolgens een tweehonkslag en ging scoren op een 2-out single van Shawn Zarraga.

Met een 10-0 voorsprong begon Nederland een beetje uit te kijken naar een mogelijke 10-punten verschil, mercy-rule overwinning, maar zover kwam het niet, want Frankrijk kwam tot een rally van vier runs in de vijfde slagbeurt. Markwell kreeg twee snelle nullen, maar moest toen vijf opeenvolgende honkslagen incasseren, resulterend in de vier punten. Maxime Lefevre en Felix Brown zorgden met honkslagen voor lopers op het eerste en derde honk, waarna een punt werd gescoord toen Frederic Hanvi ook een honkslag sloeg. Hierna was het opnieuw René Leveret die 'afleverde', want hij sloeg een 3-run homerun om de achterstand te verkleinen naar 10-5. Het was Leveret's tweede homerun van de wedstrijd en derde in het toernooi. Hierna sloeg ook Andy Paz nog een honkslag, maar hij werd uitgeschakeld bij een poging het tweede honk te bereiken. En daarmee maakte hij een einde aan de rally en de inning.

Oranje nam daarna weer meer afstand in de zesde inning op Enrique Jumatrinidad, die de pitching de inning ervoor had overgenomen. Hainley Statia opende met een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Curt Smith. Gianison Boekhoudt volgde hierna met een 2-run homerun om de stand op 13-5 te brengen. Dit was de vijfde homerun in het toernooi voor Boekhoudt, de enige niet-professional in de basis line-up van Nederland tijdens dit toernooi.

Veteraan-werper Thomas Langloys nam de pitching voor Frankrijk over in de zevende en zorgde voor drie nullen op rij. Nederland kreeg toen weer een nieuwe werper tegenover zich in de achtste, Daniel Camou en kreeg de kans het duel af te sluiten via de mercy-rule, maar verzuimde dat te doen. Camou gooide driemaal op rij vier wijd op Gianison Boekhoudt, Kalian Sams en Shawn Zarraga. Met de honken vol moest Camou het opnemen tegen Danny Rombley, die in de 1e8 verdedigend in het duel was gekomen voor De Caster. Maar met één slag popt de Rombley de bal de lucht in en die eindigde in een foul-out. Een punt werd even later wel gescoord op een opofferingsslag van Sharlon Schoop, waarna de inning eindigde na een grounder van Nick Urbanus. En dat betekende dat er dus een negende inning zou komen.

Kevin Kelly nam het werpen over voor Markwell in de achtste inning, gaf een vrije loop weg en stond een honklsag toe, maar werd gesteund met een 'inning-ending double play'. Orlando Yntema gooide de negende voor Nederland en sloot de wedstrijd af met drie nullen op rij.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (CF, 2-uit-5), Hainley Statia (2B, 2-uit-5), Curt Smith (1B, 2-uit-5), Gianison Boekhoudt (DH, 2-uit-4), Kalian Sams (LF, 0-uit-2), Shawn Zarraga (C, 2-uit-3), Yurendell de Caster (RF, 3-uit-4), Sharlon Schoop (SS, 2-uit-5), Nick Urbanus (3B, 1-uit-5). Danny Rombley (RF, 0-uit-1) verving De Caster in het rechtsveld in de 8e inning.


...Een overzicht van het Draci Brno-stadion tijdens het spelen van de Volksliederen...

...Curt Smith homerde in de 4e inning...

...Diegomar Markwell had 4 strikeouts in 7 innings...

...René Leveret homerde tweemaal voor Frankrijk...

...Diegomar Markwell tiks Andy Paz uit in de 5e inning...

...Gianison Boekhoudt sloeg zijn 5e HR......Manager Steve Janssen (midden) met...
...werper Rob Cordemans (links) en...
...Hitting Coach Sidney de Jong...

...Kalian Sams, Randolph Oduber...
...en Nick Urbanus hebben plezier...


(© Alle Foto's: Henk Seppen)In de andere wedstrijden van vandaag:

Kampioenspoule

BRNO (Tsjechië)
In de middag ontmoette Spanje Duitsland in wat een interessante en spannende wedstrijd werd. Duitsland stond met 3-0 voor in de vijfde inning, maar Spanje sloeg terug met drie runs in de achtste en won uiteindelijk met 4-3. Hierdoor behield Spanje nog een kleine kans de finale te bereiken, maar had dan wel de hulp nodig gehad van zowel Tsjechië als Nederland, want beide moesten winnen van Italië. In dat geval kon Spanje, door zaterdag zelf te winnen van Frankrijk, de tweede plaats delen met de Tsjechen en de Italianen. De uitslag van Italië vs. Tsjechië later vanavond was dan bepalend geweest in geval van een Tsjechische overwinning, maar zover kwam het allemaal niet, zoals hieronder is te lezen.
Terug naar de wedstrijd. Duitsland nam een 2-0 voorsprong in de vierde inning. Met twee uit sloeg Maurice Wilheim een honkslag en Christoper Howard een tweehonkslag, waarna beiden scoorden op een honkslag van Maik Ehmcke. Duitsland voegde een punt toe in de vijfde toen Max Boldt homerde. Spanje pakte een punt terug in de 2e5, dankzij een honkslag van Francisco Figueroa. Echter, Spanje keek nog altijd tegen een 3-1 achterstand aan in de achtste inning, maar toen sloeg de ploeg terug met een 3-run rally. De Duitse reliever Luke Sommer kreeg honkslagen tegen van Jesus Golindano en Jesus Ustariz. Nadat de eerste op het tweede honk was uitgeschakeld via een pick-off van de Duitse catcher kreeg pinch-hitter Daniel Figueroa vier wijd. Dat bracht Enorbel Marquez naar de heuvel als opvolger van Sommer, maar die werd begroet met een RBI-single van Franklin Tavarez. Een vangbal zorgde even later voor de tweede nul, maar daarna leverde Daniel Sanchez een tweehonkslag af, die pinch-runner Aritz Garcia (die liep voor Figueroa) binnen met het gelijkmakende punt. Tavarez werd ook doorgestuurd en hij kon het leidende punt scoren toen catcher Simon Gühring een fout maakte op een aangooi vanuit het rechtsveld. In de eerste helft van de 9e inning ging Duitsland op rij uit ter afsluiting van de wedstrijd, waarin de Nederlandse umpire Stenar van Groningen Schinkel achter de plaat stond.

's Avonds ontmoette Italië Tsjechië en won met 9-1 in een zeer traag duel dat drie uur en 50 minuten in beslag nam! Er waren veel foutballen, waardoor de slagbeurten werden verlengd, maar er leken ook geen speed-up rules te zijn, want de spelers oogden traag, er was veel tijd tijdens het wisselen van de innings en de werpers gooiden soms wat extra ballen tijdens hun warming-up.
Italië opende met een punt in de eerste inning op een opofferingsslag, waarna een rally van vijf runs volgde met twee uit in de derde slagbeurt. Alex Liddi sloeg toen een 2-run double, gevolgd door een werperswissel. Mario Chiarini, Alberto Mineo en Mattia Reginato voegden daarna RBI-singles toe om de stand op 6-0 te brengen. Een fout leverde Italië het volgende punt op in de vierde inning en een 2-run single van Erik Epifano bracht nog eens twee punten binnen in de achtste. Het enige Tsjechische punt werd gescoord in de vijfde via een honkslag van Matěj Hejma, maar toen bleven ook drie lopers achter. Met de winst werd Italië de tweede finalist van het toernooi.

9e t/m 12e plaats

TŘEBÍČ (Tsjechië)
In deze groep sloot Zweden het toernooi vanmiddag af met een 2-0 shutout-zege tegen Griekenland. Zweden had slechts één inning nodig vandaag en dat was de eerste. Magnus Pilegard opende met een driehonkslag en Adam Sorgi kreeg vier wijd, waarna de eerste scoorde toen er een foute aangooi werd gemaakt op een 'force play-grounder' van volgende slagman Peter Johannessen. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Nicholas Filice een honkslag sloeg en even later werd het tweede punt gescoord toen de Griekse werper Panagiotis 'Pete' Sykaras Pontus Bystrom raakte met een worp. Een foul-out en strikeout sloten de inning vervolgens af, zodat er drie lopers achterbleven, maar de punten die het duel beslisten waren gescoord. Sykaras gooide het hele duel voor Griekenland en kwam tot 12 strikeouts, terwijl hij nog vijf honkslagen toestond in het restant van de wedstrijd. Echter, zijn teamgenoten produceerden slechts drie honkslagen op Joakim Klasson, die het hele duel gooide voor Zweden en tot vier strikeouts kwam. En dus was dit min of meer een werpersduel in een wedstrijd die slechts twee uur in beslag nam. Griekenland kreeg twee scoringskansen. In de zesde sloeg Chris Kapothanasis een honkslag en bereikte Georgios Pipergias het honk na een fout met één uit, maar zij strandden op het eerste en derde honk. In de zevende inning creëerden dezelfde twee spelers weer eens scoringsmogelijkheid. Met één uit sloeg Kapothanasis doubled, maar ging even later uit in een rundown, waarna Pipergias met honkslag voor lopers op het eerste en tweede honk zorgden, maar die bleven opnieuw achter.

Later in de middag kwam Groot-Brittannië tot een 9-0 shutout-winst tegen Kroatië in de slotwedstrijd van deze groep. Met de winst bleef Groot-Brittannië ongeslagen in deze Poule en eindigde daardoor op de negende plaats. Kroatië, Griekenland en Zweden eindigden allen op de gedeelde 10e plaats met een 1-2 'record'. Groot-Brittannië kwam tot elf honkslagen, waaronder een lead-off homerun van Chris Berset in de vierde inning. De Britse werpers schreven bijna geschiedenis, want er werd een No-Hitter meegenomen naar de negende inning. Starter Jacob Esch kwam tot 10 strikeouts en stond geen hits toe in zeven innings, waarna Alex Webb twee strikeouts toevoegde in een hitloze achtste inning. Dan Cooper nam het daarna over in de negende inning en zag de No-Hitter ten einde komen toen pinch-hitter Mario Manojlov opende met een honkslag. Die ging even later gedwongen uit en Cooper volgde met twee strikeouts om de wedstrijd af te sluiten. Aanvankelijk werd de Britse ploeg tot maar drie runs gehouden door starter Jimmy Summers. De veteraan rechtshander kreeg toen twee extra punten tegen in de zesde na een RBI-triple van Josh Rapaport, gevolgd door een tweehonkslag van Zachary Wiley. Een 4-run rally op twee relievers verhoogde de stand naar 9-0 in de achtste inning op twee honkslagen en dat waren een 2-run triple van Mitch Evans en een 2-run single van Matt Roxburgh. De Nederlandse umpire Henri van Heijningen stond in dit duel bij het eerste honk.

(19 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.