Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 april 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
Top-vier domineert in Openings Weekend
English
DEN HAAG / HOOFDDORP / DORDRECHT / VLEUTEN - De top-4 van de afgelopen zeven seizoenen domineerde ook bij de start van het nieuwe seizoen, want het kwartet opende met een 'sweep' van hun opening series.

Vaessen Pioniers opende het nieuwe stadion in Hoofddorp met een 7-2 overwinning vs. Mr. Cocker HCAW.

Regerend landskampioen DOOR Neptunus boekte de derde opeenvolgende shutout, een 11-0 winst bij ADO Lakers. De Rotterdammers zijn nu één overwinning af van hun 1000e overwinning op Hoofdklasse-niveau. Neptunus kan de unieke mijlpaal aanstaande donderdag bereiken in de opener van de volgende 3-game series bij Vaessen Pioniers.

L&D Amsterdam Pirates stond met 8-2 voor na drie innings en ging met 10-2 winnen vs. UVV.

Corendon Kinheim completeerde een sweep vs. Mampaey The Hawks met een 9-3 overwinning. Kinheim's Bryan Engelhardt werd de eerste speler die een homerun sloeg in het nieuwe Hoofdklasse-seizoen, nadat de eerste wedstrijden op donderdag, vrijdag en zaterdag allen homerunloos bleven.

(20 april)
ADO Lakers vs. DOOR Neptunus
In Den Haag won DOOR Neptunus met 11-0 bij ADO Lakers en boekte daarmee de derde opeenvolgende shutout sinds de start van het seizoen afgelopen donderdag.

Maar de winst kwam niet zo simpel tot stand. De Rotterdamse ploeg scoorde vier punten in de eerste inning, maar werd daarna in de volgende zes slagbeurten puntloos gehouden door startende werper Timo van Ancum. Echter, de snelle 4-0 voorsprong was genoeg voor Neptunus, want eigen starter Floris Timmer deed het eveneens prima. Timmer gooide geen strikeouts, gaf geen vrije loop weg, stond zes hits toe, maar gooide zeven solide innings.


...Adrian Anthony...
...3 Hits, 5 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Van Ancum had een moeilijke start voor ADO Lakers en moest vier runs toestaan op vier hits in de eerste slagbeurt. In het Leen Volkerijk Stadion opende Gyenuar Lopez de wedstrijd met een honkslag en schoof op na een grounder van Benjamin Dille. De honken kwamen vol te staan toen Raily Legito een honkslag sloeg en Dwayne Kemp vier wijd kreeg. Neptunus nam hierna een snelle 4-punten voorsprong toen Gianison Boekhoudt twee punten binnensloeg met een tweehonkslag en Adrian Anthony volgde met een 2-run single. Volgende slagman Daniel Fernandes kreeg nog vier wijd, maar na een coachbezoek schakelde Van Ancum de volgende twee slagmensen uit.

Van Ancum herstelde na de eerste inning en kreeg de steun van een aantal goede verdedigende acties. Neptunus bereikte wel een aantal keer de honken, maar ADO Lakers draaide drie dubbelspelen (3e, 5e en 6e inning). Ook werd een Neptunus-loper uitgeschakelt bij een steelpoging, terwijl Van Ancum voor drie nullen op rij zorgde in de vierde inning. Geen Neptuniaanse loper bereikte het derde honk van de tweede tot en met zevende inning. En dus was de landskampioen niet in staat verder afstand te nemen.

Intussen kon ADO Lakers niet veel terugdoen op Timmer, hoewel de ploeg een aantal kansen kreeg. Timmer kreeg een lead-off single tegen van Odion Gouverneur in de eerste inning, maar toen was het Neptunus dat een dubbelspel draaide. In de tweede inning begon Edzul Robles met een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een grounder. Hij werd vervolgens in een run-down uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder richting derde honk van Joshua Zara. In de derde inning maakte Neptunus opnieuw een dubbelspel, waarna Timmer voor drie nullen zorgde in de vierde.

In de vijfde inning opent Jesper van Aken voor de thuisploeg met een honkslag, maar blijft achter. In de volgende slagbeurt slaat Gouverneur een honkslag met één uit, maar gaat uit bij een steelpoging. ADO Lakers krijgt hierna nog eens twee lopers op de honken in de zevende inning. Met één uit slaat Robles een honkslag en steelt het tweede honk, waarna Van Aken wordt geraakt door een worp. De twee komen in scoringspositie via een double-steal, maar twee groundouts voorkomen dat ze scoren.

En zo arriveren we in de achtste inning. Neptunus neemt dan meer afstand, maar doet dat pas nadat ADO Lakers van werper heeft gewisseld. In de achtste inning neemt Glenn Romney de pitching over voor ADO Lakers. Hoewel Romney eerder al een aantal keer kort in de Hoofdklasse heeft gegooid is hij geen reguliere werper, maar een outfielder/1e honkman. Romney kwam in het off-season naar ADO Lakers en maakte vandaag zijn rentree in de Hoofdklasse. Hij speelde vorig jaar niet in de Hoofdklasse, maar speelde verschillende seizoenen op het hoogste niveau voor teams als Pioniers en HCAW. Hij speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2012 voor Mr. Cocker HCAW.

Romney's optreden als werper was niet succesvol, want hij kreeg slechts vier slagmensen tegenover zich, die allen het honk bereikten. Hij begon met vier wijd op Raily Legito, die het tweede honk stal en scoorde op een hierna volgende honkslag van Dwayne Kemp. Nadat ook Kemp het tweede honk had gestolen kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd en leverde Adrian Anthony een RBI-double af die de stand op 6-0 bracht. Hierna werd rookie Jeremy Winkel ingebracht als nieuwe werper en die schakelde de eerste slagman die hij zag uit. Maar hierna bereikte Urving Kemp het honk op een puntscorende fout en voegde Shaldimar Daantji een RBI-single toe. ADO Lakers draaide hierna hun vierde dubbelspel van de middag, maar Neptunus had een beslissende voorsprong genomen.

De Rotterdammers voegden nog eens drie runs toe in de negende slagbeurt op Christian Diaz, die in de voorgaande innings de rechtsvelder was. Hij kreeg een lead-off single tegen van Benjamin Dille en gooide vier wijd op Raily Legito. Hierna zorgde Dwayne Kemp met een honkslag voor een punt, zorgde Gianison Boekhoudt met vier wijd voor volle honken en volgde Adrian Anthony met een 2-run single om er 11-0 van te maken. Anthony sloeg vandaag b3-uit-5 en had vijf binnengeslagen punten. Een strikeout en twee vangballen sloten de inning vervolgens af.

In de 2e9 opende Diaz met een honkslag op Berry van Driel, die net werpen had overgenomen. Van Driel schakelde hierna de volgende drie slagmensen uit om de wedstrijd af te sluiten.

ADO Lakers - DOOR Neptunus 0-11
RHE
DOOR Neptunus400000043-11150
ADO Lakers000000000-081
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Floris Timmer, W (1-0)7--6--
Jorian van Acker11-1--
Berry van Driel13-1--
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Timo van Ancum, L (0-1)713944
Glenn Romney- (*)-2243
Jeremy Winkel1--1--
Christian Diaz112333
(*) - Romney gooit op vier slagmensen in de 8e inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Johan Brandsma.
Official Scorer-Brigitta Zaal.
Play-by-Play-Francis Speters.
Speeltijd-2:46 uur.
Vaessen Pioniers vs. Mr. Cocker HCAW

...Ilja Schinkel (links) en Maarten Broersen gooien de...
...ceremoniële eerste bal voor de wedstrijd...
(© Foto: Henk Seppen)
In Hoofddorp speelde Vaessen Pioniers de eerste officiële thuiswedstrijd in hun nieuwe stadion en inaugureerde het complex met een 7-2 overwinning tegen Mr. Cocker HCAW.

Zo'n 500 toeschouwers bezochten de wedstrijd op de nieuwe locatie, dat onderdeel is van het Koning Willem-Alexander Sport Complex. Voor de wedstrijd gooiden verenigingsvoorzitter Ilja Schinkel en Maarten Broersen, bestuurslid van de Stichting ETO (dat de verhuizing naar het nieuwe complex overzag), de ceremoniële eerste bal. Lid van Verdienste Co Haspels, al vele jaren verbonden aan de vereniging en ook betrokken bij de Topsport-sectie van de club, sprak de aanwezigen hierna toe ter opening van het seizoen.

Veteraan-rechtshander Elton Koeiman stond slechts één honkslag toe in zes innings en verdiende zijn eerste zege in een Pionier-uniform. Koeiman, die volgende maand 41 jaar wordt, deed het uitstekend in zijn debuutwedstrijd voor Pioniers. De rechtshander, die vorig seizoen gooide voor Mampaey The Hawks, schakelde de eerste 13 slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit. Met één uit in de vijfde inning kwam er een einde aan zijn Perfect Game toen Rossini Frolijk een tweehonkslag sloeg. Maar dat zou de enige honkloper zijn die Koeiman toestond, want hierna schakelde hij de volgende vijf slagmensen weer uit. Na slechts 68 pitches te hebben gegooid werd Koeiman na zes innings vervangen. Koeiman's relievers in de zevende en achtste inning kregen daarna vier hits en twee runs tegen. Bayron Cornelisse sloot het duel af in de negende met drie nullen op rij.


...Co Haspels spreekt de toeschouwers toe...
(© Foto: Henk Seppen)
Pioniers zette de toon voor de wedstrijd gelijk in de eerste slagbeurt. De ploeg kwam toen tot een rally van vijf runs om al snel zekerheid te creëren dat het de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion zou winnen. De wedstrijd van vandaag ondervond soms wel hinder van een sterk oostenwind, die richting thuisplaat stond.

Ondanks de sterke wind sloeg Pioniers in de eerste inning toe op Tony Kreisel en scoorde vijf runs met twee uit. Zerzinho Croes opende met een honkslag en schoof op na een grounder. Dirk van 't Klooster kreeg daarna vier wijd, gevolgd door een vangbal. En daarna begon het scoren. Vince Rooi zorgde met een honkslag voor volle honken, waarna een wilde worp voor het eerste punt zorgde. De honken kwamen vervolgens weer vol te staan via vier wijd voor Mark-Jan Moorman. Kevin Dirksen sloeg hierna een 2-run single en de honken kwamen wederom vol te staan toen ook Djewi Appelman een vrije loop kreeg. Dit keer was het de pas 16-jarige rookie Max Draijer, die een 2-run single afleverde om de stand te verhogen naar 5-0. Draijer had ook verdedigend een goede middag als korte stop met vijf assists.

Na een loper te hebben achtergelaten in de tweede inning en nog eens twee in de derde voegde Pioniers een punt toe in de vierde en vijfde slagbeurt. In de vierde werd lead-off hitter Mark Duursma geraakt door een worp van Gijs van Els, die Kreisel had opgevolgd in de tweede inning. Duursma schoof op na grounders van Dirk van 't Klooster en Danny Rombley, waarna hij scoorde op een honkslag van Vince Rooi.

In de zesde, op nieuwe werper (en voormalig Pionier) Daley Paalvast, scoorde Pioniers het zevende punt. Met twee uit sloeg Zerzinho Croes een honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een wilde worp en scoorde op een tweehonkslag van Mark Duursma.

HCAW werd het zwijgen opgelegd in de eerste zes innings door Elton Koeiman, die daarna werd opgevolgd door Sedley Karel in de zevende. Met twee uit kreeg Karel een honkslag tegen van Kevin Weijgertse, maar die bleef achter.

In de achtste inning werd Swen Huijer de derde werper voor Pioniers, maar de voormalige prof kwam in de problemen. Hij kreeg lead-off singles tegen van Roy Seltenrijch en Levine Gabriels, die opschoven na een grounder. Met twee uit kreeg Huijer de honken vol via vier wijd voor Linoy Croes, waarna hij een 2-run single moest incasseren van Jasper Keijzer die de stand op 7-2 bracht.

In de negende inning zorgde closer Bayron Cornelisse voor drie nullen op rij en sloot de wedstrijd af.


...Winnende werper Elton Koeiman...

...Dirk van 't Klooster in een nieuw pak...

...Korte Stop Max Draijer => 5 Assists...

...HCAW-starter Tony Kreisel...

...De Paashaas was ook in Hoofddorp...

...Het zicht vanaf de tribune...

...Linoy Croes raakt zijn knuppel kwijt...

...Danny Rombley gaat gedwongen uit op het 2e honk...
...2B Barry Mastenbroek maakt de nul...

...Vince Rooi wordt bij het 1e honk begroet...
...door 1B Coach Peter Barentsen...

...Het zicht vanuit het outfield...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

Vaessen Pioniers - Mr. Cocker HCAW 7-2
RHE
Mr. Cocker HCAW000000020-251
Vaessen Pioniers50011000X-7120
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Tony Kreisel, L (0-1)1 (*)-3555
Gijs van Els32-311
Daley Paalvast1--211
Bob Klaarenbeek2112--
Maickel Rietel1-1---
(*) - Kreisel gooit op één slagman in de 2e inning
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, W (1-0)62-1--
Sedley Karel1--1--
Swen Huijer1-1322
Bayron Cornelisse1-----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Fred Groenewegen, 1B-Coen van Lierop, 3B-Niek Elshof.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play-Jeanette van Drunen.
Speeltijd-2:51 uur.
Mampaey The Hawks vs. Corendon Kinheim
In Dordrecht komt Corendon Kinheim tot een rally van vier runs in de vierde inning om een beslissende 6-0 voorsprong te nemen op weg naar een 9-3 overwinning vs. Mampaey The Hawks.

Kinheim opende de score met twee runs in de eerste slagbeurt op Ronald de Bont. Met één uit sloeg rookie Sander Paap een honkslag en schoof op toen Quintin De Cuba het honk bereikte na een fout. De honken kwamen vol te staan toen De Bont vier wijd gooide op Bryan Engelhardt. Een honkslag van Jeffrey Arends en een 'force play-grounder' van Mervin Gario zorgden hierna voor een snelle voorsprong.


...Bryan Engelhardt...
...eerste homerun van het seizoen...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede inning kreeg Kinheim de honken vol, maar verzuimde te scoren. Niels van Weert begon met vier wijd, schoof op na een grounder en stal het derde honk met twee uit. De honken kwamen vol te staan toen Paap en De Cuba ook een vrije loop kreeg, maar vervolgens werd Engelhardt uitgevangen.

In de derde inning strandde opnieuw een loper, maar Kinheim kwam daarna tot een rally van vier runs in de vierde slagbeurt. Met één uit sloeg René Cremer een tweehonkslag en kreeg Paap vier wijd, waarna De Cuba een punt binnenbracht met een honkslag. Hierna maakte Bryan Engelhardt goed contact en sloeg een 3-run homerun, de eerste die geslagen werd in het seizoen 2014 en die leverde Kinheim een 6-0 voorsprong op.

Hoewel de 6-0 voorsprong comfortabel leek verkleinde The Hawks de achterstand naar 6-3 in de volgende innings. In de 2e4, op rookie-starter Glenn Wassink, scoorde The Hawks het eerste punt, maar liet ook de honken vol achter. Met twee uit bereikte Gregory Trinidad het honk na een fout en volgden Steven Wharwood en Bob de Bruijn met honkslagen om Trinidad binnen te brengen. Aschwin Rokx volgde met de derde opeenvolgende honkslag en zorgde voor volle honken, maar een gedwongen nul sloot de inning even later af.

The Hawks scoorde het volgende punt in de zesde inning op Wassink. Berry van Donselaar begon met een tweehonkslag en scoorde daarna met twee uit toen De Bruijn opnieuw een RBI-single afleverde.

The Hawks scoorde wederom in de zevende slagbeurt. Aschwin Rokx en Berend Ruben begonnen toen met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Jules Peters. Een opofferingsslag van Gino Hersilia bracht daarna Rokx binnen en verkleinde Kinheim's voorsprong naar 6-3. Dat bracht nieuwe werper Jean-Paul Gulinck naar de heuvel en de linkshander sloot de inning af toen Rodney Michel een grounder sloeg.

Nadat The Hawks twee lopers achterliet in de achtste inning nam Kinheim meer afstand door driemaal te scoren in de eerste helft van de negende. Bryan Engelhardt opende met een tweehonkslag, waarna Jeffrey Arends en Mervin Gario volgden met een honkslag en voor een punt zorgden. Het volgende punt werd hierna gescoord op een opofferingsslag van pinch-hitter Calvin Martinus. Hierna nam Henk van Heijningen de pitching over voor The Hawks en kreeg een 2-run single tegen van Jefferson Muzo die de stand op 9-3 bracht.

Arshwin Asjes gooide vervolgens de negende inning voor Kinheim. Hij kreeg pinch-hit singles tegen van Remian Denis en Joris Naber, maar Kinheim draaide hierna een dubbelspel, waarna een vangbal de wedstrijd afsloot.

Mampaey The Hawks - Corendon Kinheim 3-9
RHE
Corendon Kinheim200400003-9131
Mampaey The Hawks000101100-3101
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Glenn Wassink, W (1-0)6.251832
Jean-Paul Gulinck, H (1)1.111---
Arshwin Asjes1--2--
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Ronald de Bont, L (0-1)516665
Kevin van Veen3.1--633
Henk van Heijningen0.2--1--
Homerun: Kinheim: Bryan Engelhardt (1)(3-run,4e,op De Bont).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Martijn Bosschaart, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-John Beltman.
Official Scorer-Dennis Duin.
Play-by-Play-Marijke van de Berge.
Speeltijd-2:56 uur.
UVV vs. L&D Amsterdam Pirates
In Vleuten nam L&D Amsterdam Pirates een snelle 3-0 voorsprong in de eerste inning vs. UVV, stond toen twee runs toe, maar nam meer afstand met een 5-run derde, waarna met 10-2 werd gewonnen.

Pirates sloeg vroeg toe op ervaren starter Duko Jansen in de eerste slagbeurt. Roelie Henrique begon met een honkslag, waarna ook Michael Duursma een honkslag sloeg, die werd gevolgd door een fout in het outfield, zodat de lopers op het tweede en derde honk kwamen te staan. Vervolgens sloeg Remco Draijer een driehonkslag, bracht beide lopers binnen en was zelf in staat zijn rondje over de honken te completeren na een foute aangooi, zodat het 3-0 werd.


...Michael Duursma...
...leidt Hoofdklasse na 3 wedstrijden met 8 honkslagen...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam-starter Jos de Jong stond twee runs toe in de eerste UVV-slagbeurt. De rechtshander raakte lead-off hitter Brennan Nijhof met een worp, maar die ging gedwongen uit op een klap van Norbert Jongerius. UVV kreeg toen lopers op het tweede en derde honk toen een honkslag van Gilmer Lampe werd gevolgd door een fout in het outfield. Even later scoorden Jongerius en Lampe toen ook Mike Bazuin een honkslag sloeg. Maar dat waren de enige punten die UVV zou scoren en vanaf dat moment controleerde Pirates het duel.

Na vier wijd voor Joris van Ballegooy met één uit in de eerste inning schakelde Jos de Jong 17 van de volgende 19 slagmensen uit, waaronder negen op rij van de tweede tot in de vijfde inning. Met twee uit in de vijfde inning kreeg de rechtshander honkslagen tegen van Jongerius en Lampe, maar daarna schakelde hij weer vier slagmensen uit.

In de zevende inning nam Kyle Ward het over en zorgde voor drie nullen op rij. In de achtste kreeg de linkshander twee honkslagen tegen, waaronder de derde vandaag van Gilmer Lampe, met één uit, maar UVV strandde twee lopers. Jurrian Koks gooide de negende inning voor Amsterdam.

In de derde inning verhoogde Amsterdam de voorsprong van 3-2 naar 8-2 door vijf punten te scoren. Michael Duursma begon met vier wijd en Remco Draijer sloeg een honkslag, waarna Kenny Berkenbosch volgde met een RBI-single. Het volgende punt werd hierna gescoord na een opofferingsslag van Percy Isenia. Nadat Berkenbosch het tweede honk had gestolen werd Rashid Gerard geraakt door een worp. Even later sloegen Bas Nooij (one-run) en Jesse Aussems (2-run) back-to-back doubles om de stand op 8-2 te brengen. Het betekende het einde voor Duko Jansen, die werd opgevolgd door Jurjen van Zijl.

Van Zijl hield Amsterdam puntloos in de volgende drie innings, maar kreeg toen een punt tegen in de zevende slagbeurt. Kenny Berkenbosch opende toen met een honkslag en scoorde op een one-out single van Bas Nooij.

Amsterdam scoorde het laatste punt in de negende inning op nieuwe werper Thijs Steenwijk. Met één uit scoorde Bas Nooij (die via velderskeus het honk had bereikt) toen op een 2-out single van Roelie Henrique.

Amsterdam kwam tot 14 honkslagen, waaronder vier van Michael Duursma, die er gisteren al drie had geslagen. De ervaren korte stop voert de Hoofdklasse na drie wedstrijden aan met acht honkslagen.

UVV's Hoofd Coach Ferenc Jongejan ha zichzelf vandaag in de startende line-up opgesteld als de designated hitter. Jongejan sloeg als zesde en was 0-uit-3. De voormalige linkshandige werper speelde zijn laatste wedstrijd in de reguliere Hoofdklasse-competitie in 2000 toen hij gooide voor Hoofddorp Pioniers. Hierna speelde hij vier seizoenen (2001-2004) professioneel in minor league-teams van de Chicago Cubs. Vanwege een armblessure werd hij in 2004 released, maar nam dat jaar wel met Neptunus nog deel aan het post-season en werd landskampioen. Na het seizoen 2007 keerde Jongejan terug naar UVV, waar hij al had gespeeld voordat hij in de Hoofdklasse debuteerde in 1998 als speler van Twins. Bij UVV speelde Jongejan als regelmatig op het eerste honk in de Overgangsklasse en hij werd na afloop van het seizoen 2012 Hoofd Coach van de ploeg.

UVV - L&D Amsterdam Pirates 2-10
RHE
L&D Amsterdam Pirates305000101-10141
UVV200000000-273
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jos de Jong, W (1-0)641521
Kyle Ward21-2--
Jurrian Koks121---
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Duko Jansen, L (0-1)2.1-1888
Jurjen van Zijl5.212511
Thijs Steenwijk0.2-2111
Martijn van Soest0.1-----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Peter Brink, 1B-Olav Steijger, 3B-Fred Oosterling.
Official Scorer-Linda Steijger.
Play-by-Play-Alex van den Berg.
Speeltijd-2:50 uur.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.