Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 september 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(door Marco Stoovelaar met foto's van Henk Seppen)

Oranje shuts out Italië in afsluiter 2e Ronde; Spanje wint Brons
English
BRNO (Tsjechië) - Het Nederlands Honkbal Team en Italië stonden vanavond (zaterdag 20 september) tegenover elkaar in de afsluitende wedstrijd van de Tweede Ronde, oftewel de Kampioenspoule of Play-Offs. De winnaar van dat duel bleef ongeslagen, sloot de 2e Ronde op de eerste plaats af en is de thuisspelende ploeg in de finale op zondag. En die eer ging naar Nederland, dat Italië met 5-0 versloeg achter de sterke pitching van Mike Bolsenbroek, die het hele duel gooide. Yurendell de Caster en Hainley Statia tekende voor de aanvallende hoogtepunten met homeruns.

Eerder vandaag won Spanje met 10-5 vs. Frankrijk om de Bronzen Medaille te veroveren. Later in de middag ontmoette het organiserende Tsjechië Duitsland en verloor met 5-2 in een wedstrijd die bepalend was voor de vierde tot en met zesde plaats. De twee ploegen eindigden op gelijke hoogte met Frankrijk.Mike Bolsenbroek en Yomel Rivera waren de startende werpers in de 125e wedstrijd in de historie tussen de twee Europese rivalen. Beide werpers schakelden drie slagmensen uit in de eerste inning, maar toen begonnen de eerste spelers de honken te bereiken. En het was Nederland dat als eerste tot scoren kwam.

In de tweede inning werden de eerste twee slagmensen uitgevangen, maar toen dreunde Yurendell de Caster de bal langs de linksveld-lijn over de omheining voor een homerun. In de tweede Italiaanse slagbeurt begon Alex Sambucci met een tweehonkslag, maar hij strandde op het tweede honk.

In de derde inning leek Oranje een punt toe te voegen. Nadat lead-off hitter Dashenko Ricardo (die vanavond de catching deed) drie slag had gekregen sloeg Nick Urbanus een driehonkslag. Echter, hij bleef achter op het derde honk, want Rivera gooide hierna ook drie slag op Randolph Oduber en Hainley Statia.

Het Nederlands Team liet weer een loper in scoringspositie achter in de vierde inning. Met één uit sloeg Gianison Boekhoudt een honkslag en kreeg het tweede honk na schijn, waarna Kalian Sams vier wijd kreeg. Maar de twee lopers bleven achter toen volgende slagmensen Yurendell de Caster en Sharlon Schoop beiden een pop-fly sloegen, zodat de slagbeurt ten einde kwam.


...Mike Bolsenbroek gooide het hele duel en kwam tot...
...zijn tweede complete wedstrijd van het toernooi...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje nam meer afstand in een productieve vijfde inning, waarin driemaal werd gescoord. Lead-off hitter Dashenko Ricardo bereikte het honk na een fout, hoewel het er even op leek dat hij uit was op het eerste honk na een aangooi van derde honkman Alex Liddi. Echter, eerste honkman Joseph Mazzuca, die net in het duel was gekomen, maakte een fout en Ricardo was safe. Mogelijk tijdens deze actie blesseerde Liddi zichzelf, want hij verliet even later de wedstrijd. Nadat een nieuwe derde honkman was ingezet schoof Ricardo op toen Randolph Oduber een honkslag sloeg met één uit. Hainley Statia volgde met een 3-run homerun om de stand op te voeren naar 4-0. Hierna kwam Curt Smith op het honk na een gemiste vangbal, waarna Gianison Boekhoudt vier wijd kreeg. Dat bracht nieuwe werper Nicholas Morreale naar de heuvel, maar die zag Kalian Sams het honk bereiken op de derde Italiaanse fout in deze inning. Met de honken vol voorkwam de Italiaanse verdediging meer tegenpunten toen het een dubbelspel sloeg op een comeback-grounder van Yurendell de Caster naar Morreale.

Het Nederlands Team voegde het vijfde punt toe in de zevende inning. Met één uit sloeg Curt Smith een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Gianison Boekhoudt en scoorde op een opofferingsslag van Kalian Sams.

Ondertussen kwam Bolsenbroek geen moment in de problemen. Hij gooide vier wijd met één uit in de derde inning, maar de Nederlandse verdediging draaide vervolgens een dubbelspel. In de vierde volgde opnieuw een vrije loop met één uit, maar die loper strandde op het tweede honk. In de vijfde sloegen Gabriele Ermini en Marco Sabbatani een honkslag met één uit, maar hierna volgde het tweede Nederlandse dubbelspel. Beginnend bij het dubbelspel schakelde Bolsenbroek de laatste 13 slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit! En zo gooide de rechtshander de hele wedstrijd, domineerde, stond slechts drie honkslagen toe en kwam tot vijf strikeouts, zes dagen nadat hij de eerste Oranje Perfect Game had gegooid in 50 jaar.

Door de winst is het Nederlands Team morgen dus de thuisploeg in de finale. Manager Steve Janssen heeft Rob Cordemans, Tom Stuifbergen en Orlando Yntema nog over als eventuele starter. Jurrian Koks, die vier dagen geleden tegen Rusland startte, David Bergman en Wendell Floranus zijn ook vers en beschikbaar in de bullpen.

De Nederlandse zege was pas de tweede in de laatste zeven wedstrijden tegen Italië. De laatste winst werd geboekt op 23 oktober 2010 toen Nederland tot een 10-0 shutout kwam tegen Italië tijdens de Intercontinental Cup in Taiwan. Als we nog iets verder terug kijken was het vanavond pas de derde Nederlandse winst in de laatste 10 wedstrijden. In de voorgaande twee Europese Kampioenschappen stond Nederland tweemaal met lege handen in zowel 2010 als 2012.

De Nederlandse line-up was als volgt:
Randolph Oduber (CF, 1-uit-5), Hainley Statia (2B, 1-uit-5), Curt Smith (1B, 1-uit-5), Gianison Boekhoudt (DH, 2-uit-3), Kalian Sams (LF, 0-uit-2), Yurendell de Caster (RF, 1-uit-4), Sharlon Schoop (SS, 1-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-4), Nick Urbanus (3B, 1-uit-4). Michael Duursma (0-uit-1) verving Schoop in de zevende inning en Danny Rombley (0-uit-0) nam het over van De caster in de achtste.


...Manager Steve Janssen, zijn coaches en de spelers...
...luisteren naar de Volksliederen...

...Alex Liddi, de eerste Italiaan die de Major League bereikte...
...Hij speelde in 61 wedstrijden voor Seattle Mariners (2011-2013)...

...De Umpires van vanavond...
...Jens Waider (3B, Duitsland), Mojmír Jankovič (2B, Slowakije),...
...Dana Beszczynski (HP, Oostenrijk), František Přibyl (1B, Tsj.)...

...De Italiaanse starter Yomel Rivera......Yurendell de Caster homerde in de 2e inning...

...Hainley Statia wordt begroet nar zijn 5e inning homerun...

...Mike Bolsenbroek gooide zijn tweede complete wedstrijd...

...Bolsenbroek wordt na afloop gefeliciteerd...

...Technisch Directeur Robert Eenhoorn is bezig aan zijn laatste...
...klus voor de KNBSB, want volgende maand wordt hij...
...Directeur Algemene Zaken bij Eredivisie-voetbalclub AZ...

...'Veteran' pitchers Rob Cordemans, David Bergman...
...en Diegomar Markwell...


(© Alle Foto's: Henk Seppen)In de andere wedstrijden vandaag:

Kampioenspoule

BRNO (Tsjechië)
In de eerste wedstrijd vandaag sloeg Spanje vroeg toe en keek niet meer terug. Met een 1-0 achterstand scoorde de ploeg viermaal in de eerste inning, waarna een rally van nog eens zes runs volgde in de tweede inning op weg naar een 10-5 winst tegen Frankrijk om het Brons te winnen. Frankrijk nam aanvankelijk een 1-0 voorsprong in de eerste slagbeurt op starter Remigio Leal via een RBI-triple van René Leveret. Maar in de tweede helft van de eerste inning zag de Franse werper Nicolas Dubaut de eerste zes Spaanse slagmensen het honk bereiken, waarvan vijf met een honkslag. Daniel Martínez opende met een honkslag en scoorde de gelijkmaker toen Oscar Angulo volgde met een tweehonkslag. Hierna bereikte Francisco Figueroa het honk met een stootslag-honkslag, die werd gevolgd door een foute aangooi, resulterend in het tweede Spaanse punt. Er volgde een geraakt werper, waarna Fernando Martínez en Jesus Ustariz beiden met een honkslag een punt binnensloegen om de stand op 4-1 te brengen en dat betekende het einde voor Dubaut. In de tweede inning scoorde Spanje zes punten op reliever Owen Ozanich. Net als Dubaut zag hij de eerste zes slagmensen veilig de honken bereiken. Hij begon met vier wijd voor Daniel Sanchez en dat werd gevolgd door een stootslag-honkslag van Daniel Martínez, RBI-single van Oscar Angulo, RBI-double van Aritz García, 2-run double van Jesus Golindano en RBI-single van Fernando Martínez, waardoor de stand werd opgevoerd naar 9-1. De volgende twee slagmensen werden uitgevangen, maar een vrije loop zorgde voor een nieuwe honkloper en een honkslag van Daniel Sanchez (in zijn tweede slagbeurt in de inning) maakte er 10-1 van. In het restant van de wedstrijd bleef Spanje puntloos, maar bleef de honken bereiken en liet zes lopers achter, waaronde drie in de achtste. Echter, de schade was aangebracht, want Frankijk wist niet meer in de wedstrijd te komen of die hun kant op te draaien. De ploeg scoorde nog vier punten in de middelste innings, maar kwam te kort. In de vijfde scoorde Frankrijk driemaal via twee fouten, een opofferingsslag van Leveret en een tweehonkslag van Andy Paz. In de zesde leidde een gestolen honk-situatie tot het volgende punt. De Nederlandse umpire Henri van Heijningen stond in dit duel achter de plaat.

Later in de middag sloot Duitsland hun toernooi af met een 5-2 winst vs. Tsjechië op 13 hits, waaronder drie van Max Boldt, Ludwig Glaser en Christoph Ziegler. Startende werper Jan-Niclas Stoecklin stond slechts vier honkslagen toe in zeven innings, waarna Markus Solbach het duel afsloot. Duitsland opende de score in de eerste inning via een grounder van Boldt, waarna drie runs werden toegevoegd in de vierde inning. Met één uit kreeg Simon Gühring vier wijd en sloeg Christoph Ziegler een honkslag. Een opofferingsslag van Moritz Buttgereit bracht vervolgens een punt binnen. Duitsland kreeg lopers op het eerste en derde honk na een honkslag van Shawn Larry, gevolgd door een honkslag van Max Boldt, waardoor de stand op 3-0 kwam. Dat leidde tot een werperswissel, maar de nieuwe werper werd begroet met een RBI-single van Ludwig Glaser. De Tsjechen kwamen terug in de wedstrijd door te scoren in de vijfde en zesde inning om de achterstand te verkleinen naar 4-2. In de vijfde opende Jakub Malík met een homerun en in de zesde werd een punt gescoord op een honkslag van Jakub Hajtmar. Duitsland scoorde vervolgens nog een 'insurance run' in de tweede helft van de zesde inning via een tweehonkslag van Glaser en hield de voorsprong daarna vast.

(20 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.